Tuesday, December 9, 2008

Julmust


Jag fick en liten present av min chef häromdagen. Hon hade varit i en affär och hittat svensk Julmust.

Hon visste ingenting om denna "exotiska" dryck :) så jag fick berätta litet om den. Jag gick in även på Wikipedia och fick veta en del som jag inte kände till.

Julmusten konkurrerar till och med ut Coca Cola under julhelgen. Det vanligaste är julmust, men det finns även påskmust och tydligen numera också sommarmust. Det lär drickas ca 45 miljoner liter julmust under december (utslaget på ca 9 miljoner svenskar blir det en del per person).

Flaskan med julmust jag fick tillverkas av ett företag som heter Guttsta Källa. På deras hemsida står det att 2 containrar med julmust sändes till USA i augusti. De lär tillverka sin julmust enligt Farmor Hildas originalrecept från 1912. :)

Jag drack faktiskt aldrig julmust när jag bodde i Sverige men jag skall helt klart avsmaka flaskan jag nu har.

Bilden från Guttsta Källas hemsida.

10 comments:

Sparkling said...

jag dricker inte kolsyra men tkr ändå de e lite julstämning att se när någon annan drar fram en julmust flaska :)

Annika said...

Den musten ör supergod, tycker jag. den finns på World Market. Har du ngn sådan butik i närheten? WM säljer glögg också.
IKEAS glögg är inte alls lika god som Guttsas glögg, inte ens i närheten!!
Kram till dig!!

Saltistjejen said...

Ah! JULMUST!!! Jag ÄLSKAR MUST!!!!!!!!!
Det var en av de saker jag vkelrigen saknade vår första jul här. Men nu vet jag att jag kan köpa must på Fika och även på Ikea ifall man har vägarna förbi Ikea.
Fast förra året firande vi ju jul i Sverige. Och iår med så då kan vi ju festa loss på must! :-)

Anne-Marie said...

Sparkling: Tydligen är svenskar riktigt svaga för julmust. Jag vet att jag druckit det någon gång och det var sött. Det är vad jag minns.

Annika: Jag tror att min chef hade köpt flaskan hos World Market men de finns inte någonstans här i närheten. Tror att hon hade varit i Portland. Jag skall smaka på den i helgen tror jag. Kram!

Saltis: IKEA vore inte helt fel att ha i närheten. Jag skulle gärna köpa litet svensk mat då och då. Min mamma och jag dricker nog inte julmust men det blir litet annan svensk julmat.

Lars Hultqvist said...

Jag tycker verkligen om Julmust och skulle kunna dricka det året om. Det är något som jag verkligen saknar här i USA och här i AR lär jag väl inte kunna få tag på någon, det bor nog för få Svenskar här.

Jag bojkottade faktiskt Coca Cola i många år för att de försökte tvinga Pripps att sluta göra Julmust till Jul i Sverige. De gillade inte att Julmusten under julmånaderna konkurrerade ut deras dryck. Pripps vägrade och Coca Cola sa upp kontraktet med Pripps som dittills hade tillverkat Coca Cola i Sverige och öppnade sin egen Coca Cola fabrik i Jordbro. Jag har inte förlåtit CC ännu för deras beteende men får väl erkänna att jag druckit det sedan dess. Saknar dock Julmusten enormt, speciellt Apotekarnes Light Julmust, utsedd i blindtester till den bästa av alla Julmustar.

Lars

Suddrik said...

Jag hittade just den här musten på World Market idag faktiskt! Dricker helst inte läsk, men must för sjutton... :)

Mitt World Market hade inte glögg, bara "halvfabrikat-glögg" som skulle blandas med sprit, man kunde välja mellan två sorter att blanda med. Men jag läste innehållsförteckningen och det fanns nästan inget i den, verkade helt usel. Men jag hittade en på vårt Nordic Heritage Museum för $17 (!). Kanske borde man göra massor och sälja? :-)

Annika said...

jaja, det är alkoholfri glögg på WM...Menm det funkar ju att blanda den med vin...Eller sprit...

Bäst är att göra egen glögg. Det blir godast av allt, och godare än svensk köpeglögg till och med...AH, flämt ;-)

Anne-Marie said...

Lars: Har du alltså inte någon IKEA i närheten eller World Market? Det verkar som om de butikerna har julmust. Jag har ju ingenting alls i närheten. San Francisco och Portland verkar litet långt att åka till bara för att handla svensk julmat/dryck. Intressant att höra om "kampen" mellan Coca Cola och Pripps. Inte visste jag att Julmusten hade en så viktig position i Sverige. :)

Suddrik: Så du har i alla fall en affär i närheten där du kan stilla "svensksuget". :) $17 verkar kanske litet häftigt för glögg. Du har möjligen hittat en ny industri här i USA. Vet inte om amrisarna gillar glögg emellertid.

Annika: Du verkar kunna det här med glögg. Det är något som jag heller inte drack i Sverige. Jag är tydligen inte så svensk.:) Vi svenskar har tydligen våra favoritdrycker.

Anonymous said...

Coca Cola sålde så dåligt under jultid att man beslöt att krypa till korset och tillverka sin egen Julmust.
Den blev ingen succe kommersiellt även om smaken var Ok.
För övrigt brukar julmust-connisörer ställa undan en back med flaskor (glas, ej petflaskor)till nästa jul för att smaken ska utvecklas vidare.

Vad gäller Glögg finns nu så många olika fabrikstillverkade varianter
tillgängliga av mycket god kvalitet at man ej behöver krångla med egna kok.
Blossa, varumärkesledaren har bl a några lyx-blandningar med Whisky, Konjak och Calvados som är delikata.Sedan finns smaker med lingon, blåbär och hjortron, med ilka söthetsgrader. Bottennoteringen var någon med chokladsmak...
Årets smak med Blåbär var slut redan i mitten av november.

Anne-Marie said...

Anders: Tack för din kommentar. Det var mycket jag inte kände till. Det här med Julmust verkar ju vara en hel "vetenskap". :) Och att det fanns så många varianter hade jag ingen aning om.