Thursday, December 4, 2008

Tankar inför Sverigeresan

Jag hade besök under hela Thanksgiving helgen (det var den gångna helgen) så det blev inte mycket tid över till skriverier.

Skolan hade stängt under fyra dagar. Det var rätt skönt att vara ledig eftersom jag inte haft någon ledighet egentligen sedan förra årsskiftet.
Det blev en "hemmagjord" Thanksgiving middag med kalkon, potatismos, sås, och "stuffing".

Det är inte lång tid kvar nu innan jag åker till Sverige. Den 15/12 bär det av. Jag hoppas att det fina vädret som vi haft under lång tid skall hålla i sig så att min buss och flyget från Sacramento är i tid.
Jag flyger via Chicago och där har det varit riktigt vinterväder. Tydligen fick United (som är ett av de största flygbolagen i USA) ställa in många turer. Det är bara att hålla tummarna att alla förbindelser skall klaffa.

Eftersom jag inte firat jul i Sverige på 11 år känns det litet ovant att komma dit den tiden på året. Även om min mamma och jag egentligen inte firar jul blir det nog allt litet svensk julmat (risgrynsgrönt, inlagd sill, rökt lax, antingen skinka eller kalkon) och troligen några svenska julprogram på TV.

Det blir nog en titt på Kalle Anka tror jag. Och Karl-Bertil Jonsson. På Svenskar i Världens hemsida blev det en väldig debatt kring en tråd som frågade om var man kunde få tag på Kalle Ankas julprogram om man bor utomlands. Folk kom med alla möjliga underliga kommentarer om detta program och att man som utlandssvensk inte borde sakna ett sådant program. Tydligen tittar mellan 3-4 miljoner svenskar på denna klassiker så något behov fyller väl Kalle.:)

Något jag saknar är de svenska elektriska ljusstakarna och adventsstjärnorna. Tydligen finns det ljusstakar att köpa via vissa hemsidor som säljer svenska och skandinaviska produkter. Eftersom jag inte har någon IKEA affär nära kan jag inte få tag på en ljusstake där. Jag får se fram emot att se alla ljus i fönstren när jag kommer till Stockholm.

10 comments:

Saltistjejen said...

Tänk vad spännandne för dig att få fira jul i Sverige efter så många jular i USA!!!!! Hm, det måste nästan kännas lite exotiskt!
Hoppas att resan till Sverige blir bra och utan förseningar. Och självklart önskar jag dig en jättemysig och skön jul!!
kramar!

Anne-Marie said...

Saltis: Ja det känns nog litet exotiskt faktiskt. Inte så att vi direkt firar julen men bara att vara i Sverige under den årstiden är ju litet speciellt. Kram!

Anonymous said...

Hej!
Himla avundsjuk pa dig som far aka hem och fira jul - ata svensk julmat. Det tycker jag ar den allra, allra varsta biten, saknar julmaten sa enormt och julmust. Har brukat smuggla julmust och sill....

Jag ar ocksa en Calgirl, bott har i over fyra ar, det har ar femte julen utan min alskade julmat, svar ar efter ar att jag ska till Sverige under julen.

Sa nu sitter jag och smufar runt och letar pa natet efter nan som importerar julskinka mm till USA. Hittade en for nat ar sen som var grymt dyr, men nu borjar det bli vart det, lol.

Har du nagra tips kanske?
Ha det gott
GB i Fresno

Petchie75 said...

Åh, härligt att du får komma hem till jul!! Jag hoppas att du får en mysig julledighet med din mamma, med eller utan alltför mycket julfirande.
SVIV överlag är ett mycket konstigt forum som jag helt har gett upp - jag tycker att folk är helkonstiga och aggressiva där!! Det är intressant att det alltid är männen som startar en massa pajkastning och konflikter i de olika diskussionerna - det är ju en helt annan ton i våra bloggar, kanske pga att det nästan bara är kvinnliga utlandssvenskar som bloggar...
Varför ska man inte få sakna Kalle Ankas julafton, så himla löjligt och varför orkar folk bry sig på vad folk saknar eller inte?!

Anne-Marie said...

GB: Du får lov att ta en resa till Sverige nästa år så att du kan stilla litet av din längtan. :) Det finns några internetbutiker som säljer svensk mat (kanske jag skulle göra ett inlägg om det) men jag har aldrig sett att de har skinka. Har du inte någon IKEA i närheten som du kan åka till och riktigt frossa i den mat de har? Jag har tyvärr ingen

Petra: Jag håller med dig om SVIV. Det skulle ju kunna vara ett fantastiskt forum för folk som bor utomlands eller de som vill flytta utomlands men med all pajkastning blir det ju bara tröttsamt. Jag lär nog titta på Kalle Anka och Karl Bertil Jonsson - har inte gjort det på 11 år. :)

Suddrik said...

Jag köpte ljusstakar på Ikea, men de var fula och dåliga. Hittade den här länken här om dagen, och jag tyckte att de hade riktigt billiga ljusstakar. Dessutom har de en vit som är exakt identisk med den jag hade som barn *snyft*
http://www.strictlyscandinavian.com/index.php
Jag har hittat i någon butik också, Seattle är rena mini-Sverige, men då har de kostat sjuka $80, då är $30 bättre! :)

Löjligt att inte få gillar Kalle Anka, det är då man inser att man inte ska försöka argumentera, man är i fel forum. :-)

Anne-Marie said...

Suddrik: Skall definitivt kolla den länken. Man kan ju inte dra med sig en svensk elljusstake hit med tanke på skillnaden i strömstyrka. Har aldrig varit i Seattle - det låter ju riktigt trevligt att de har mycket svensk-inspirerat. :) $80 verkar litet väl häftigt för en elljusstake. Kalle Anka kan tydligen röra upp väldiga känslor. Litet barnsligt minst sagt.

Suddrik said...

Vi glömde vår jullåda hemma på vinden i Sverige-huset. Vi har glömt mycket, men jag sörjer verkligen julgrejorna, vilket jag inte alls hade anat från början!

Family Fors said...

Det gar val bestalla alla saker pa internet och fa hemskickat fran IKEA. Jag har kopt jattemanga fina ljusstakar fran IKEA Washington D.C.

Anne-Marie said...

Suddrik: Man saknar vissa saker som man aldrig trodde att man skulle sakna. Jag gillar Kalles Kaviar och det har jag saknat mer än vad jag trott. Kostar en hel del via internet.

Family Fors: Välkommen hit! Jag var faktiskt inne på IKEAs hemsida och de hade inga sådana ljusstakar som jag förknippar med advent. De såg väldigt moderna ut. Jag är van vid den litet mer gammaldags varianten. :) Blir behovet för stort finns det flera butiker online men då får man betala runt $30-40 plus frakt. Det kan vara så att det finns ett annat utbud i butiken - tyvärr har jag ingen i närheten.