Thursday, January 7, 2016

Far out, man ;)

Mt Shasta - top hippie city in the US!
Alldeles nyligen korades Mt Shasta till den coolaste hippiestaden i USA av Reverbpress. Inte dåligt. :)

Hippiekulturen tog fart i bland annat Berkeley i Kalifornien på 60-talet och spreds sedan över världen. Man ville föra ut budskap om fred och frihet och många demonstrerade mot kriget i Vietnam. Michael befann sig i Berkeley just då och var med om det som pågick där. Och ja, han kunde nog klassas en "gammal" hippie. ;) Flower power-rörelsen startade också i Berkeley och var en form av protest mot just Vietnamkriget där hippies bland annat klädde sig i blommiga kläder och hade blommor i håret.

Musiken var också en viktig del av hippierörelsen och musikalen Hair var banbrytande. Age of Aquarius var en av låtarna som blev en jättehit.Michael berättade flera gånger om hur hippierörelsen förändrade USA på många sätt i grunden. Det USA som fanns på 50-talet blev till något helt annat på 60- och 70-talen.

Jag vet inte om jag riktigt håller med Reverbpress i deras beskrivning av Mt Shasta. Visst, är staden fortfarande en plats dit många andliga sökare kommer men just hippiedelen verkar litet överdriven.

Så här beskriver Reverbpress Mt Shasta: "The town of Mount Shasta is at the base of the volcano, Mount Shasta. The mountain is a sacred place to Natives and New Agers alike. Its position is at the first chakra, the root chakra, of the world — a place where heaven and earth conjoin. The spot is an energy vortex that renews and transforms its visitors. The town is a center for spiritual teachers, meditation, alternative medicine, yoga, and a prime place to find healing crystals — as well as occasional space travelers and Lemurians. It doesn’t get much more hippie-ish, or more restful, than this best of hippie cities."
Här är listan med 12 platser i USA som också har hippiestatus: http://reverbpress.com/discovery/hippie-cities-stressed-out-progressives/

Att berget är en "sacred place" håller jag dock med om. :) Berget syntes en stund idag med ännu mera vitt på toppen såg det ut som.

30 comments:

Åsa said...

Åh, grattis! :) Fast det är kanske skönt om det inte stämmer helt. Annars skulle det nog vara alltför flummigt och urflippat. :) /Åsa

Äventyret framtiden said...

Så kul! Även om det inte stämmer fullt ut vad gäller det hippiga, men det är sällan tidningsskriverierna är sanna.
Ha en bra dag!

Kram

Gunnel said...

Musikalen och filmen Hair gillar jag och tycker om musiken. Jag trodde inte så mycket av den kulturen fanns kvar nu. Det har väl blivit lite annorlunda även om det fortfarande finns en del flummigt kvar. Kram

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie, Vilket intressant inlägg.

Jag har alltid känt att ju mer norrut man kommer i Kalifornien ju mer hippiga är människorna, och tvärtom, men att det vänder någonstans vid Los Angeles där kulmen för all ytlighet och glossighet äger rum, för att sedan slappna av igen ned mot södra gränsen.

Ha en fin dag!

Kram, Anneli

Annika said...

Ha! Jag tror de förväxlar hippies med andliga sökare - det är ju en mycket större och mer blandad grupp. New Age känns också rätt snävt och förenklat - en slags stereotyp av flummighet och andlig förvirring.

Med det sagt, häftigt det där att Mt. Shasta sägs ligga på ett chakracenter. Slottet Wawel i Krakow sägs också vara byggt på ett chakracenter, speciellt det gamla kapellet ligger mitt på chakrat. När man är där, på en viss del av borggården så står det alltid folk och lutar sig mot en viss vägg. Det tog lång tid innan jag fattade varför men de är där för att "suga åt sig" helt enkelt (och ja, jag har varit där och lutat mig mot väggen, jag också, för att se om det skulle göra någon skillnad ;) ). Måste ju vara enklare när hela berget är ett chakracenter så slipper man trängas - och bli utittad av turister ;) .
Kram.

Min plats i solen said...

Åhh, den där mäktiga utsikten du har över Mount Shasta... jag förstår att den skänker kraft och glädje bara den. Grattis till utmärkelsen! ;) Kanske kommer det göra lite extra klirr i turistkassan för staden men det känns inte som hippiekulturen år 2016 är någon större folkrörelse precis så några enorma hippieströmmar kanske inte är att vänta. ;)

Ta hand om dig kära Anne-Marie och hoppas att du får ett riktigt fint 2016.

Kram Lotta

Steel City Anna said...

Låter kul! Gillar gamla hippies. Finns en hel del här. Nästa generation kanske börjar om igen :)

Annika said...

Ja, jag är impad av din natur. In i märgen, faktiskt.
Du vet, jag är ju lite besatt av Pacific Crest Trail (också) ffa den norra delen av den. Landskapet är otroligt.
Ändå rätt coolt med hippiekulturen, även om artikeln är överdriven.
ÄLSKADE musikalen Hair då jag växte upp. Såg filmen flera gånger, hade bilderboken och dubbel-lp:n som jag lyssnade sönder. SÅ BRA musik.
Folk överlag skulle nog må bra av att få en liten dos hippie.
Ha en fin och trevlig helg, bästa Anne-Marie!
Kramar!

Channal said...

How Cool! Grattis :-)

Trevlig helg och Kram Anna

Annica said...

Grattis till Mt Shasta med omnejd! Dags att "blomma till" outfiten och sätta blomster i håret nästa gång det bär av till stormarknaden!? ;) Men allvarligt talat så är ju ursprungstanken god - fred och frihet kan vi aldrig få för mycket av.
Ha en skön helg! Kram!

Anne-Marie said...

Åsa: Tack! Det finns en del sk "rainbow people" eller som jag och många andra kallar dem "dreadlocks" som har kommit under senare år till Mt Shasta-området. Det är yngre, fattiga, smutsiga och ibland kriminella personer som faktiskt delvis har förstört staden med sin närvaro. De är nog (tyvärr) det närmaste man kommer hippies här nu.

Anne-Marie said...

Karin: Eftersom Mt Shasta inte direkt är en stor stad är det litet kul när den omnämns.
Som jag skrev till Åsa är de som liknar hippies mest inte något bra tillskott till området.
Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Musikalen Hair har verkligen bra musik.
Som du kan se i mina svar till Åsa och Karin är de som kallar sig "rainbow people" eller dreadlocks det närmaste man kommer hippies tror jag och de kunde vi faktiskt vara utan. Kram!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Trevligt att du tyckte om inlägget.

Jag har nog inte rest tillräckligt mycket i Kalifornien för att kunna de nyanser som du nämner. Jag hade för mig att det finns en del hippieliknande personer både i SF och LA. Det var min upplevelse i alla fall när jag var där. I Venice Beach (i LA) finns det nog en del som fortfarande kan kallas hippies.

Ha en fin helg!

Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Som jag skrivit till flera har vi tyvärr en grupp ur Rainbow people/dreadlocks som inte är ett bra tillskott till området och nog kan vara det reportaget tänker på betr. hippies. Annars håller jag med dig om att andliga/new age-personer ofta kanske förväxlas med litet "utflippade" hippies.
Intressant med slottet i Krakow. Hade inte hört talas om att det skulle vara en kraftplats. Det är det jag upplever att Mt Shasta är - en kraftplats. Att luta sig mot berget vore svårt. ;) Tror att det räcker med att bo här för att man skall få i sig energierna. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Mt Shasta är mäktigt och med den vita snön ser det verkligen ut mer som det "skall". :) Många kommer till Mt Shasta eftersom det anses vara en kraftplats.
Nej, hippiekulturen är inte särskilt utbredd numera. De flesta som kommer hit är andliga sökare och folk som vill åka skidor eller vandra uppe på berget. Och att åka skidor går att göra i år.
Ha det riktigt bra Lotta! Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Michael var den som kom hit först så han kanske drogs hit med tanke på energierna. :) Även på Hawaii var den delen vi bodde på en plats där många hippies fanns eller hade funnits.

Anne-Marie said...

Annika: Ja, naturen är mäktig här och samtidigt litet karg. Den natur du har omkring dig är litet mjukare och framför allt mycket grönare.
Pacific Trail är säkert en upplevelse. Jag skulle inte klara av den pga min tidigare fotledsskada men du kanske klarar av den bra. :)
Som jag skrivit till andra (och som du säkert ser eftersom jag vet att du läser kommentarer och svar :)) är nog de som kan kallas hippies inte ett bra inslag tyvärr. De har "dragit ner" Mt Shasta mycket på senare år dessa dreadlocks/Rainbow people.
Du kan mycket mer om Hair än vad jag kan. Jag bara känner till några av låtarna, har inte sett filmen och visste inte ens att det fanns en bilderbok.
Litet hippie vore nog inte helt fel att vara ibland. ;)
Ha en riktigt fin helg kära Annika! Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Litet coolt var det att Mt Shasta hamnade överst på listan. :) Jag hade nog trott att andra städer än de som var listade skulle komma med, bland annat Sedona i Arizona.
Ha en fin helg och kram!

Anne-Marie said...

Annica: Mt Shasta med omnejd tackar. :) Jag var inne i Mt Shasta idag och handlade - skulle kanske ha haft litet blommor att pryda mig med. Eller kanske min bil. ;) Hippierörelsen och flower power hade ibland bilar som var målade med många färger och blommor.
Ursprungstanken var god hos hippierörelsen men sedan blev det för många droger.
Ha det bra i helgkylan! Kram!

Anonymous said...

Ja, nog har man varit med om flummiga tider.
Hippietiden har nog satt sina spår på många sätt, nytt sätt att tänka, bo, leva o s v. Kanske på ogtt och ont.
Fin tillbakablick.
Ha en trevlig helg!

Tredje året i Hjo said...

Hippies - åh, så häftigt att bo bland hippies! I Hjo finns ingen hippie, men väl en snökanon från sjön. Precis som vid de stora sjöarna there over.

Desiree said...

Interessant att få lära sig lite hippie historia. Jag förstår absolut att berget måste utgjort en helig plats för indianerna. Det är så vackert.
Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Jag var litet för liten på 60-talet för att minnas mycket. Mest sådant jag sett på bilder och filmer av hippierörelsen.
Här i USA har det nog satt mer spår än i Sverige tror jag.
Roligt att du tyckte om "temat". :)
Ha en fortsatt bra helg!

Anne-Marie said...

Hans: Inte många hippies här vad jag vet. :) Som jag skrev till andra är det yngre personer som kallar sig rainbow people/dreadlocks som kommer närmast. Dessa kunde vi klara oss gott utan faktiskt eftersom de bidragt till en del brott i lilla Mt Shasta.
Snökanoner har vi inte - mer än uppe på berget.

Anne-Marie said...

Desiree: Eftersom jag levde med en hippie (fd skall väl tilläggas :)) fick jag lära mig litet i alla fall om hippierörelsen.
Berget är en plats som ansetts helig rätt länge tror jag.
Hoppas att du och de dina har det bra i Florida.
Kram!

Anonymous said...

Intressant! Vi bodde i Palo Alto, när Berkeley "hände" med sit-ins,
love-ins o. liknande. Angela Davis med sin fantastiska afrofrisyr var
en av ledarna. Döttrana var i tidiga tonåren. Hade bekanta
med något äldre barn, som gav sej av för att bo i "communes" i norra Kalif.
Grasss Valley var en av platserna. Det var oroliga tider för föräldrar med
tonåringar. Norra Kalif. drog hippies till sej, men jag hade ingen aning om
att Mr. Shasta var toppen. Kan förstå det då, för hippies ville ju bli ett
med naturen och leva enkelt; försörja sej med att göra smycken, tie die
artiklar o.dyl.
Det är lite tragiskt att se gamla hippies med långt, stripigt hår och
läderpannband. (Willie Nelson).

Ditt snötäckta berg är så, så vackert! Hoppas snön fortsätter att falla
i Coast Range och the Sierras.

Här har vi tråkiga 13C och regn. Grått och vått känns inte gott!

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Du har återigen intressanta erfarenheter och upplevelser eftersom du var "mitt i smeten" när hippierörelsen pågick i Kalifornien. Kan tänka mig att det var en orolig tid för föräldrar eftersom det fanns väldigt många droger också i hippiekulturen.
Mt Shasta har egentligen inga "riktiga" hippies eftersom de som bor här mest är andliga sökare och ser ut som vem som helst. Som jag skrivit till andra är Rainbow people/dreadlocks de som kanske kan liknas vid hippies men de är inte ett bra tillskott pga sina droger och kriminalitet. De har funnits här några år.
Berget har nog fått mer snö eftersom det kommit ett par mindre fronter de senaste dagarna.
Trist med grått och nästan svensk sommartemperatur ;) mitt i vintern hos dig.

Rebekah M said...

Fascinerande läsning.

En sång som jag alltid förknippar med den här rörelsen är «If you're going to San Francisco be sure to wear some flowers in your hair» ... Jag var bara tretton när den kom, men jag fattade väl så pass mycket att det handlade en hel del om droger, love peace and understanding.

Jag kan ingenting om det här med energierna, chakra o.s.v. med det låter ju onekligen intressant.

Anne-Marie said...

Rebekah: Roligt att du hittade till ett litet äldre inlägg. :)
Den sången vet jag inte vilken den är. Får ta och gå in hos YouTube.
Japp, San Francisco var en riktig "högborg" för droger. Michael var där och pluggade och använde också en del men slutade långt, långt innan vi träffades.
Folk i mina trakter är nog rätt inne på sådana här saker. Och som jag skrev på den andra bloggen - skrev precis ett inlägg - var jag omgiven av den typen böcker till exempel när jag växte upp.