Monday, April 6, 2015

Flytta inte till Kalifornien

Förra veckan skulle man ha kunnat tro att det var ett dåligt första aprilskämt när Kaliforniens guvernör, Jerry Brown, kom med Kaliforniens första obligatoriska vattenransonering. Detta har aldrig hänt tidigare i Kaliforniens historia. Och det var inte en dag för tidigt. Det här skulle man ha gjort för länge sedan - sätta press på privatpersoner, företag och städer. Tydligen är Kaliforniens jordbrukare undantagna vilket kanske är bra - samtidigt som de givetvis använder mest vatten - men om de inte var undantagna skulle USA och andra delar av världen troligen få en stor, akut brist på mat, vilket kanske händer ändå på grund av torkan. Kalifornien producerar mest frukt och grönsaker i hela USA. Nu måste Kalifornien med omedelbar verkan minska sin vattenanvändning med 25%.
Dessutom kommer man att bli tvingad att byta ut mycket stora arealer med gräsmattor och ersätta dessa med torktåliga växter. Äntligen säger jag! Gräsmattor hör inte till Kaliforniens naturliga flora och kräver enorma mängder med vatten. Kaliforniens naturliga flora består av blommor, buskar och träd som klarar torka.

http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2015/04/01/396859879/california-governor-issues-1st-ever-statewide-mandatory-water-reductions

Det var efter mätningar av snön i Sierra Nevada som Jerry Brown gick ut med detta utfärdande. Varje år mäts snön uppe i bergen - det är från snön som Kalifornien får det mesta av sitt vatten - och där det borde ha varit runt 1,5 meter snö fanns det knappt någon snö alls. Den täckte knappt gräset på många håll.

Kalifornien står inför en situation då det kanske inte ens kommer att finnas vatten kvar. Södra Kalifornien lär ha ett år kvar med vatten. Vart kommer alla dessa miljoner människor att ta vägen när vattnet tar slut? Och varför flyttar människor inte redan ut från Kalifornien? Tar ingen detta på allvar? Sticka huvudet i sanden-syndromet kanske? ;) Om detta med min skattehistoria inte hade hänt hade jag varit på god väg att lämna Kalifornien.


Bilden lånad från nätet.

Något som också helt verkar trotsa allt sunt förnuft är starten av en så kallad "water bottling plant" i Mt Shasta. Denna delen av Kalifornien har troligen mer vatten än de allra flesta platser i Kalifornien. Vi har stora samlingar av vatten under marken (kallas akvifer) och det finns även källor som ger oss stora delar av vårt vatten. Detta har lett till att vi har en "water bottling plant" i Weed och en skall startas i Mt Shasta i augusti/september i år.
Men hur tänker dessa människor? Är det bara pengar som styr? Att starta en sådan tillverkning mitt uppe i den värsta torkan som Kalifornien varit med om verkar sakna allt logiskt tänkande.
Många människor är klart oroliga för vad som skall hända och jag kan bara instämma i detta.

http://ktvl.com/shared/news/top-stories/stories/ktvl_vid_15717.shtml

Hur sommaren kommer att se ut vill jag inte ens tänka på. Var det katastrofalt redan förra sommaren med stora skogsbränder kommer det att bli ännu värre i år då torkan har blivit värre.

Rubriken kanske låter onödigt hård men jag kan inte uppmana någon som funderar på att flytta hit att göra det. Den här staten står inför enorma utmaningar under många, många år framöver. Så allvarlig är torkan och dess följder.

Sommaren 2010 gjorde jag och min vän C en utflykt till Burney Falls. Detta var innan torkan hade tagit ett järngrepp om Kalifornien och det är så här det "skall" se ut med vattenmassorna som forsar fram. :)
22 comments:

Äventyret framtiden said...

Hur länge har ni haft så torrt som du beskriver det? Det låter bedrövligt minst sagt.
Jag ser för min inre syn hur allt blir ökenartat i framtiden...må det inte gå så illa.
Att väderleken har varit så annorlunda de senaste åren också här, får en att tänka på miljöförstöringen mera än tidigare.
Å andra sidan så har det hänt förr att åren har varit omväxlande, också liknande som nu...man glömmer lätt.
Hoppas, hoppas att allt ordnar sig till det bästa för Kalifornien och att det kommer ett välsignat regn som varar så länge att reserverna fylls
kramar

Annika said...

Ja, det är läskigt med torkan. Jag misstänker att delar av Kalifornien kommer bli obebodda - eller iallafall oerhört svåra att bo i - så småningom. Sen frågar man sig ju hur han har tänkt sig att driva igenom vattenransoneringen. Där jag bor tar man inte särskilt allvarligt på förordningar och lagar om det inte lurar någon polis i buskarna...så det blir nästa fråga.

Channal said...

Tycker det är otäckt med klimatförändringar och alla extrema väderförhållanden! Som nu, i Chile där världens torraste öken. Attacamaöknen utsatts för skyfall så hela hus forsars bort! Människor dog!

Bra att Kaliforniens guvernör tar torkan på allvar! Detta med vår jord o miljö borde ALLA ta på allvar! Men tyvärr är det pengarna som styr!!

Kramar Anna

Anne-Marie said...

Karin: Torkan började bli mer utbredd bara för 2-3 år sedan. Så snabbt har det gått. Eftersom det inte snöat som vanligt de senaste 2-3 vintrarna har torkan intensifierats mycket snabbt.
En artikel jag läste om torkan var att man tror att man kommer att få förflytta människor från Kalifornien. Det var inte bara en risk långt fram i tiden utan något mycket påtagligt. Jag tror inte att jag vill vänta tills det gått så långt.
Här i Kalifornien har det skett en påtaglig förändring. Jag kom hit 1997 och det har varit ordentliga vintrar med en hel del snö i Mt Shasta-området fram till förra vintern då det blev sol och torka under stora delar av vintern. Samma sak denna vintern.
Det som behövs är snö och då vi redan är inne i april blir det troligen ingenting som egentligen förbättras påtagligt i år. Snarare tvärtom tyvärr.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Jag tror absolut att det kan bli förflyttningar av människor till andra delar av Kalifornien eller USA. Det har man redan börjat tala om.
Verkligen trist att folk inte tar mer ansvar som du beskriver. Jag fattar inte att folk är så egoistiska. Troligen kommer polisen att få möjlighet att ha större kontroll.

Anne-Marie said...

Anna: I Sao Paolo i Brasilien har de också en omfattande torka. Tydligen får människor tillgång till vatten bara några gånger per vecka. Jag undrar om folk i Kalifornien kommer att få upp ögonen när det blir så här. Eller om de fortsätter att stoppa huvudet i sanden.
Jag tycker det är bra att man nu tagit i en del här i Kalifornien men det skulle ha kommit tidigare. Det hade gått att spara mycket redan tidigare.
Kramar!!

Desiree said...

Ja nog står CA inför många stora utmaningar. Läste i tidningen i Sverige då jag var där om att CA brist på vatten och att man nu ska föra in nya lagar och regler för att minska på vattenkonsumtionen. Det är som du säger att CA sakta men säkert håller på att förvandlas till en öken. Känns väldigt tragiskt. Detta är en av USAs stater med störst mängd befolkning också så det hela blir extra svårt på många sätt.
Jag har läst ikapp lite och såg att du fått besked från din advokat. Skönt med besked men jag beklagar verkligen de tråkiga nyheterna han kom med. Vi känner oss helt klart oroliga över de nya lagarna eftersom vi också är US-medborgare med svenska pansioner och besparingar i fonder. Jag hoppas det är ok om jag mailar dig och frågar lite mer i detalj här framöver?
Stor kram

Steel City Anna said...

Det ar en orolig tid vi lever i. Tror den kommer fa nagot eget namn i historiebockerna om hundra ar! Bade vad galler mat, klimat, krig, sjukdomar. Kalla kriget drar manga paralleller till, detta kanske blir det varma kriget :) inget ide att ga runt och oroa sej for mycket, man far ta en dag i taget och gora det man kan. Men jag kanner mej ofta ganska ensam i mina funderingar over varlden. Sticka huvudet i sanden ar vanligt eller helt irrationella reaktioner, som okad rasism. Nu ska jag ga en promenad och titta pa far och lugna ner mej lite :)

Fullblodsekologen said...

Men gud så hemskt! Vi har ju haft riktiga torkperioder ibland men långt ifrån problemet ni har Kalifornien, förr eller som oftast senare har det kommit regn.

Annika said...

Ja, nu talas det mkt om torkan i CA. I alla medier. Läste en artikel om det i Washington Post nyligen. OCH sen tycker jag man pratar om det nästan varje kväll på Nightly News.
OCH DET FÖRSTÅR JAG!! Jag tänker ALLTID på dig, och på vad du berättat och visat. Bilderna man ser av uttorkade sjöar och vattendrag är hemska.
Bra att man äntligen tar beslut, men som du säger, det skulle ja gjorts tidigare.
From lush to dry :(
Kramar!

Anonymous said...

Hej trevliga bilder. Ja vatten,
kommer att bli en väldigt efterfrågad
vara. Vi lär inte bli utan, om
det inte blir en extrem torka. Men,
regnet kommer ofta till slut här.
Ännu så fungerar, vårt ekosystem
så det blir nederbörd. Hälsningar
Stig..

Anonymous said...

Ha ha så hollywood kommer bli övergivet

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tror att det inte riktigt sjunkit in hos många människor att situationen är så allvarlig som den är i Kalifornien. Många tror jag inte reagerar innan det blir väldigt personligt, dvs att man får böta eller får vattnet avstängt om man överskrider en viss mängd.
Som vi "pratade om" så hörs vi privat via mailen betr. pensioner osv.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Steel City Anna: Jag känner mig också ofta rätt ensam om mina funderingar kring vad vi håller på med här på Jorden. Många verkar stoppa huvudet i sanden och inte bry sig så mycket om vad som håller på att hända.
Hoppas att du lugnade ner dig bland fåren. ;)

Anne-Marie said...

Annelie: Eftersom det bor så många människor i Kalifornien blir nog situationen mer dramatisk och påtaglig. 38 miljoner människor som skall samsas om det vatten som finns.

Anne-Marie said...

Annika: Efter det att Kaliforniens guvernör utlyste vattenrestriktionerna verkar det som om man insett vidden av torkan. Tidigare var det något man nämnde ibland men nu tycks det vara litet mera "hett" nyhetsstoff.
Eftersom vi alltid haft vintrar här i mina trakter fram till förra vintern är det verkligen påtagligt. Och när man ser sjöar (reservoarer) som försvinner känner man sig onekligen litet maktlös.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Stig: Jag tror att Sveriges klimat säkert också påverkats men det är ännu inte lika extremt som det blivit i USA. Med torkan i delar av västra USA och sedan "istiden" och snön i den östra halvan.
Vi fick faktiskt en del regn och snö det gångna dygnet men det behövs givetvis att det ständigt kommer nya fronter med nederbörd.

Anne-Marie said...

Anonym: Man vet aldrig. Tar vattnet slut så.

Anonymous said...

Låter inte bra med vattenbrist, men bra att någon äntligen gör något åt det.
Här i södra Spanien där jag är nu blir det också ofta vattenbrist, men man uppmanas bara att inte använda för mycket vatten, t ex inte spola på toa efter varje besök, inte roligt på offentliga toaletter!
I Wales blir det också lite vattenbrist ibland, men inte många bryr sej eftersom inte alla har vattenmätare till husen, utan bara öser på. Men å andra sidan blir det aldrig så allvarligt som i USA eller Spanien.

Anne-Marie said...

Lena: Man undrar ju litet hur vattenrestriktionerna skall kunna kontrolleras. Det går ju inte riktigt att ha en polis i var och varannan buske. :)
Intressant att även Wales kan ha vattenbrist. Mitt minne av Wales är regn och gröna kullar.
I USA har många rätt vattenslösande toaletter till exempel. Och många vattnar sina gräsmattor - som alltså inte alls hör hemma i Kalifornien.

Malta-Sophia said...

Ååh vilka härliga bilder :D

Anne-Marie said...

Sophia: Välkommen hit! Och du bor på en ö - med tanke på mitt senaste inlägg om att bo på en ö.
Malta är en ö jag aldrig besökt men den verkar intressant.
Roligt att du tyckte om bilderna. Tack! :)