Monday, May 2, 2016

Vilken ras har jag?

Förhoppningsvis är jag inte alltför politiskt inkorrekt när jag nu skriver om ras eller "race" som det kallas i USA. Eftersom man fortfarande talar om detta i USA - vilket självklart inte skulle gå i Sverige, det skulle bli ett ramaskri utan like - är det inte fullt lika konstigt här när man tillfrågas om ens ras på olika blanketter.

Första gången jag såg detta med ras var när jag ansökte om mitt Social Security Number (USAs motsvarighet till personnummer) när jag var elev inom skolan. Då reagerade jag och tyckte det var väldigt underligt och iögonfallande. Senare såg jag samma fråga på andra blanketter och allteftersom åren har gått har detta blivit en del av att bo här.

I USA använder man denna information (påstår man i alla fall) till (från Wikipedia): "many federal programs are put into effect based on the race data obtained from the decennial census (i.e., promoting equal employment opportunities; assessing racial disparities in health and environmental risks). Race data are also critical for the basic research behind many policy decisions. States require these data to meet legislative redistricting requirements. The data are needed to monitor compliance with the Voting Rights Act by local jurisdictions. Data on ethnic groups are important for putting into effect a number of federal statutes (i.e., enforcing bilingual election rules under the Voting Rights Act; monitoring and enforcing equal employment opportunities under the Civil Rights Act). Data on Ethnic Groups are also needed by local governments to run programs and meet legislative requirements (i.e., identifying segments of the population who may not be receiving medical services under the Public Health Act; evaluating whether financial institutions are meeting the credit needs of minority populations under the Community Reinvestment Act)."[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_ethnicity_in_the_United_States_Census

Alldeles nyligen fick jag en blankett från U.S. Department of Commerce, US Census Bureau. Vart tionde år genomför man en så kallad "census" här i USA när alla hushåll får fylla i en blankett med olika frågor om hushållet. Den här var något annat, nämligen "The American Community Survey." Den skickas ut till en adress och inte en specifik person och runt 3 miljoner adresser får denna varje år. Eftersom det stod med stora bokstäver på kuvertet "YOUR RESPONSE IS REQUIRED BY LAW" fyllde jag i denna maratonundersökning via deras hemsida. Man verkar tycka om här i USA att hota med "the law" i olika sammanhang. Skatteverket i USA har också den tonen i det de skriver.


"The American Community Survey (ACS) is an ongoing statistical survey by the U.S. Census Bureau. It regularly gathers information previously contained only in the long form of the decennial census, such as ancestry, educational attainment, income, language proficiency, migration, disability, employment, and housing characteristics. These data are used by many public-sector, private-sector, and not-for-profit stakeholders to allocate funding, track shifting demographics, plan for emergencies, and learn about local communities. Sent to approximately 295,000 addresses monthly (or 3.5 million per year), it is the largest survey after the decennial census that the Census Bureau administers.[1]"

Självklart fanns det frågor om min "ras" men inte så många som jag trott. Och de vet nu väldigt mycket om mig - var jag jobbar, inkomst, hur bostaden värms upp, telefon/internet osv. Jag har ju inget att dölja så det var bara att svara på frågorna.
Eftersom jag gjorde denna via deras hemsida tog jag "screenshots" av alla frågor och vad jag svarade eftersom jag vill ha bevis på att jag gjort denna och också om det skulle bli en eventuell uppföljning. Jag räknade antalet frågor och det var inte dåligt - runt 75 frågor fick jag gå igenom.

De två frågor jag fick svara på om mitt ursprung och ras var de ni kan se på biderna. Klicka på dem så att det går att läsa.




Återigen en stor skillnad mellan USA och Sverige som många som inte bor här kanske känner till.

34 comments:

eastcoastmom said...

Jag reagerar också på det, det var samma sak i Brasilien förresten. För det mesta kan man fylla i att man inte vill berätta! Men jag gillar statistik, så jag kryssar glatt för, white/caucasian...

Sen funderar jag på om sonen som ju är född i Brasilien och är medborgare både där och i Sverige, skulle kunna fylla i att han är latino. Hur definierar man det? Med medborgarskap eller om man har spanskt/portugisiskt påbrå?

FREEDOMtravel said...

Jag är ganska van vid det där med ras eftersom det alltid finns med i amerikanska forskningsartiklar...

Channal said...

Det känns inte ok tycker jag! Om man bara har 3% "svart blod" i sig så är man svart i USA! KONSTIGT!! Kan det verkligen stämma? Obama är lika mycket vit som svart. Varför säger man att han är USA's första svarta president? Han är ju 50-50%. Han växte aldrig upp med sin afrikanske pappa. Han växte upp i ett "vitt" hem. Så han är mer vit än svart, eller? Tycker det är vettigare att se till människan. Människan är EN ras!

KRAMAR Anna

Annica said...

Nu ska jag fatta mig kort! Tro´t eller ej! ;)
Håller med Channal!

Steel City Anna said...

Det var lite så här med när jag flyttade hit men blivit bättre. Lite underligt att tvinga folk att vara med i så långa undersökningar! Vad är det för brott man begår om man inte deltar kan man ju undra.

Anonymous said...

Har aldrig hört talas om American Community Survey,
och jag har bott här sen 1951.
Döttrarna gick i skola i en mycket liten stad i Nevada
en gång, och vi fick fylla i en form, som ville veta
rasen. "Race" Jag skrev "human". Accepterades.

Ruth i Virginia

Gunnel said...

Jag gillar definitivt inte sådana undersökninger. Tror faktiskt inte det kommer så mycket bra ut av dem. Kram

Marina said...

Samma uppgiftsförfrågan finns även i Singapore på alla officiella blanketter som ska fyllas i. Där är vi för övrigt "caucasians". Jag har en kamrat där som alltid fyller i "human" på rasfrågan och det har aldrig varit några protester.

Desiree said...

Forsta gangen jag sag fragan om ras pa nagot formular nar jag flog till USA som barn/tonaring blev jag jatteforvanad. Det var en gedigen undersokning du fick fylla I. Antar att sadan statestik kan vara viktig pa manga satt. I dagens moderna samhalle ar det omojligt att vara hemlig eller osynlig. Big Brother is watching you all the time.

Kram!

Malin said...

Det är väl nästan bara i USA man gör det. I vissa stater tror jag tom att det står kvar på vigselbevisen även numer. Jag fick en bot av polis en gång och även där stod rasen, fast på mig hade de fyllt i caucasian, vilket ju är helt fel då jag är sydasiat, men maken påpekade att polisen antagligen stoppar väldigt många minoriteter i vårt område och det ser inte bra ut i deras statistik...jag sade inget till polisen.
Jovisst blir det konstigt ibland, speciellt på internet enkäter. Ibland frågar de ju om ens ethnicity och sedan om man talar ett annat språk. Problemet är att fyller jag i asien och sedan att jag talar ett annat språk så kommer endast asiatiska språk som alternativ...
Barnen är ju blandade. Numer har fler och fler enkäter det som val, att man kan fylla i flera, men inte alltid. Sonen skulle ta ett standardprov i skolan och blev helt ställd då han inte visste vad han skulle fylla i, eller om hans pappa tyckte en sak och jag en annan.
Det kan ju finnas vissa "förmåner" att vara minoritet, även om jag inte i princip gillar det då t ex skolor vill i sin statistik visa att man har ett visst antal minoriteter (speciellt i privata skolor).

Annika said...

Ja, det där har man vant sig vid. Kryssar i White/caucausian utan att blinka numera.
Men, jag minns att jag tyckte det ar underligt i början.
Det är lite underligt att de har detta med tanke på hur mångkulturellt det är här.

Runt 2000 , tror jag det var, knackade en kvinna på min dörr. Hon propsade på att komma in. K var liten, jag lagade mat. Men hon skulle in "by the law". Så hon fick komma in. OCH hon ställde ALLA frågor till mig som stod i "The American Community Survey". Antar att vi glömt att skicka in det den ggn. SUCK.
Jag fick svara, laga mat, ta hand om en treåring och damen som prompt skulle ha svar på ALLA frågor. En del kunde jag väl knappt svara på, antar jag.. Gud vad konstigt det var ...
Idag fixas det online, som du just gjort. Minns förra gången vi fyllde i det, måste ha varit runt 2010. Kommer aldrig att glömma det som hände 2000 med kvinnan som kom. Det känns nästan overkligt idag. Inte ringde hon innan, ingenting.
Hon skulle bara IN, by LAW!

Jaja...

Kramar!!

Annika said...

Ja, det är mycket som är konstigt när man kollar rastillhörighet. Själva konceptet att räkna och sortera folk uppstod ju med Upplysningstiden - man kan nästan skylla Linné för att ha bidragit till det.

Sen ordet Caucasian - vad betyder det egentligen?

En annan fundering: ofta använder ju skolor, arbetsplatser och staterna här i USA den här statistiken för att kolla om de har tillräckligt med "diversity" - alltså för Affirmative Action eller åtminstone för att kunna ta diskussionen om diversity. Men här finns det flera problem:

Statistiken säger väldigt lite om hur diversity - jag räknas ju till exempel oftast som vit trots att jag är rejält "diverse" egentligen. Statistiken säger ingenting om klasstillhörighet som jag tycker är en lika stor och svår fråga som hudfärg - ibland följer de samma linjer men ofta inte. Så ett universitet kan vara väldigt "diverse" enligt statistiken men inte ha en enda elev som t.ex. är första generationen i sin familj som lyckats komma in på universitetet.

Italienare brukade räknas som "svarta" eller "minoriteter" men hör numera till Caucasians så kategorierna är dessutom flytande och inte fasta.

Slutligen så är diversity förvisso inte oviktigt men Affirmative Action i olika former är som ett plåster på ett mycket stort och djupt sår. Till exempel vill aarbetsplatser och skolor och universitet ha både minoriteter och kvinnor i sina fakulteter och som anställda. Men orsakerna till att kvinnor och minoriteter förblir underrepresenterade har att göra med saker som handlar om traditionella könsroller (kvinnor som inte publicerar tillräckligt för de måste ta huvudansvar för barnen, kvinnor som bestämmer sig för att inte ens ha en full karriär för då får de aldrig se sina barn mer, eller som inte kan flytta till jobb de får) eller om osynliga barriärer (elevutvärderingar tenderar att favorisera vita manliga professorer till exempel och vara enormt kritiska när fakulteten är kvinnor och minoriteter, nätverk, supportgrupper, mentorer för forskning och publikationer drar i samma riktningar). Så man kan förvisso öka diversity PÅ PAPPRET genom att använda sig av statistiken - men de flesta av problemen blir inte lösta genom det i min uppfattning.

Detta - raspolitiken och identitetspolitiken - är ett stort och irriterande ämne. Jag ska sammanfatta min uppfattning: jag tror inte man kunde göra sig av med den på grund av att isånafall skulle det finnas NOLL möjlighet att kunna ta samtal om hur vissa grupper priviligieras eller underrepresenteras eller blir felbehandlade och på vilken skala detta inträffar.

Men samtidigt så har jag alltså stora problem med kategorierna och hur statistiken används eller inte - den är problematisk. Jag vet inte hur det går att lösa problemen som finns...
Kram (sorry för den långa funderingen...)

olgakatt said...

Tack och lov är det i Sverige frivilligt att svara på t ex Statistiska Centralbyråns frågor om man skulle slumpmässigt väljas att få ett frågeformulär. Jag har en gång varit "utvald" och en trevlig dam kom efter överenskommelse hem och frågade i nån timme. Maken svarar av princip aldrig på enkäter. Jag ingår i en konsumentpanel och får enkäter litet då och då på mejlen. Där reagerar jag på att jag allt oftare får beskedet när jag fyllt i kön och ålder att jag "tyvärr inte ingår i målgruppen". Uppenbarligen räknas jag inte som en intressant konsument på grund av min "höga ålder" men det sägs ju inte rakt ut.
På fråga om ras finns ju bara ett svar: human!

Anne-Marie said...

AM: Jag tror att en hel del länder kan ha statistik som man aldrig skulle ha i Sverige. Jag har inte sett någon ruta på de blanketter jag har fyllt i där man kan säga att man inte vill tala om.
Bra fråga betr. din son. Har ingen aning om hur man definierar detta med "ras", ursprung och medborgarskap. Kanske behövs en undersökning för det. ;)

Anne-Marie said...

Helena: Ja, då har du sett "eländet" vi dras med här i USA. Känns helt onödigt tycker jag.

Anne-Marie said...

Anna: Bra frågor du har. Har inget bra svar tyvärr eftersom jag tycker det här med att tala om sin ras känns helt onödigt.
Självklart finns det bara en ras men vi människor tycks väldigt ofta vilja kategorisera och märka med "etiketter".
Jag går så långt som att säga att jag är "a spiritual being with a human experience". Det du, det skulle jag ha skrivit på enkäten. ;)
Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Men jag tycker om dina längre kommentarer. :)
Se mitt svar till Anna (Channal).
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: I USA finns det ett talesätt som säger att man är "innocent until proven guilty". Jag ser det tvärtom eftersom väldigt många myndigheter och andra instanser tycks ha inställningen "Guilty until proven innocent". Jag upplever att man ofta får känslan av att man gjort något fel här i USA. Även om man inte gjort det. Se Annikas (i Reston) kommentar om "the law."

Anne-Marie said...

Ruth: Jag hade aldrig heller hört talas om denna enkät och undersökning tidigare. Man kan ju verkligen undra vad Storebror skall med all information som de samlar in.
Vad bra att det godtogs med "human" som svar. Har aldrig provat på att skriva det eftersom jag aldrig sett någon ruta där man kan skriva andra svar.

Anne-Marie said...

Gunnel: Nej, de känns litet jobbiga faktiskt tycker jag också. All information som finns insamlad om oss skulle troligen fylla en hel stat här i USA. :) Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Jag tror att det är många länder som har olika undersökningar om "ras". Vad bra att det verkar gå att skriva "human". Får prova det nästa gång. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Visst reagerar man litet i början när man ser frågor om ras.
Jag vet inte hur stor nytta dessa undersökningar gör eller om det är mer en insamling av information så att man kan ha mer kontroll över människor. USA är ett otroligt kontrollerat land egentligen. Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Det verkar som om man har rasfrågor även i andra länder om man får gå efter andra kommentarer.
Polisen har säkert statistik som de skall uppfylla vissa kvoter med. Att säga emot polisen i USA skall man absolut inte göra. De har en stor makt och kan rent fysiskt ge sig på personer ibland.
Visst kan det bli komplicerat med olika frågor där man egentligen inte vet vad man skall svara om man har en litet mer "komplicerad" bakgrund. Jag kunde fylla i att jag talade svenska utan problem.
Inte lätt för barn heller om man har en mångkulturell bakgrund.

Anne-Marie said...

Annika: Nej, jag reagerar inte mycket numera men nog känns det litet onödigt. Som du säger är ju USA ett mångkulturellt land i allra högsta grad.
Jaha, så du kände till denna enkät. Jag hade aldrig hört talas om den tidigare.
Men herregud vilken polis den kvinnan var. Det verkar som om folk i myndighetspositioner antar polisrollen väldigt snabbt. Obehagligt att de kan komma in som du beskriver och kräva svar. Och om man inte svarar antar jag att de i dagsläget skulle kunna rapportera till polisen. Eftersom Storebror är så utbrett i USA skulle det inte alls förvåna mig om man skulle riskera att bli anmäld.
Ja, THE LAW är starkt i USA.
Jag skickade in 2010 års Census med posten tror jag. Har kvar en kopia som jag tog innan jag skickade in den.
Man undrar hur många svenskar som skulle bli kränkta av dessa frågor. ;)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Men vad bra att vi kan skylla på Linné! ;) Visst är det märkligt att man ser på folk på detta snäva sätt.
Ja, det är en bra fråga vad "caucasian" egentligen innebär. Kanske det uppstod från området "Caucasus"?
Tack för din långa och mycket intressanta kommentar och dina funderingar. Jag har inte alls funderat lika mycket som du så kan inte säga så mycket om alla detaljer. Men jag håller helt med dig om att detta med raser, minoriteter och andra kluriga benämningar verkligen inte är en enkel fråga.
Och det du tar upp om olika klasser (vilket man väl heller inte får tala om i Sverige) är absolut mycket viktigt att ta med i alla diskussioner. Jag växte upp i Sveriges rikaste kommun (Danderyd) och jag vet hur annorlunda det var jämfört andra kommuner söder om stan. Självklart präglar detta människor. Att tro något annat är att stoppa huvudet i sanden.
Be aldrig om ursäkt för långa kommentarer. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: I Sverige är man nog inte lika polisiär som i USA. Låter bra att man kan undanbe att svara på frågor.
Enligt Annika (i Reston) kan de tydligen tvinga sig in i folks hem om man inte svarar. Sådant känns obehagligt tycker jag och då är det bättre att svara även om det känns litet onödigt.
Känner du till nyhetssajten News55? http://www.news55.se/
De skriver en hel del om just det där att litet "högre" ålder inte anses vara intressant i dagens Sverige. Tråkigt men sant.

Äventyret framtiden said...

Får verkligen en känsla av Storebror ser dig när jag läser ditt inlägg om alla frågor du har besvarat. Storebror: staten.
Ja, vilken ras har jag själv? Jag kan inte ens svara på det...
Det känns både fånigt och märkligt att man ska svara på enkäter av detta slag. Det händer inte bara i USA utan även här på olika sätt men då är de frivilligt. För det mesta. Ibland händer det att försäkringsbolag och liknande ställer frågor som man inte ens trodde var möjliga att ställa utan att kränka folk.

Kram

Anna said...

Visst finns det människoraser och det är inget problem i sig. Problemet uppstår när man värderar människor olika beroende på geografiskt ursprung.
Rastillhörighet har faktiskt betydelse inte bara när det gäller att försöka skapa rättvisa mellan olika grupper, det har också betydelse när det gäller sjukdomar, medicinering och sjukvård. Folk från olika geografiska områden svarar olika väl (och ibland faktiskt illa) på vissa mediciner. Vissa sjukdomar är vanligare inom vissa grupper. Därför krävs det forskning även kring dessa frågor, så myndigheter kan även av den orsaken behöva veta hur folket är sammansatt utifrån geografiskt ursprung. (Det låter bättre, tycker jag, att tala om geografiskt ursprung. Det är ju just det det handlar om, att vi människor har utvecklats separerade från varandra under lång tid och påverkats olika beroende på levnadsvillkor och klimat i olika delar av världen.)

Rebekah M said...

Hej,
Nu har jag precis fyllt i vår kanadensiska census. Det gick fort och bra. Inga frågor om ras.

Tydligen har de två olika versioner ... en längre. Vad jag förstod, på nyheterna i kväll, så är det "random", om man får den långa eller korta census. Således vet jag inte vad de frågade om i den långa, för vår tog en minut.

Det där med ras är ju lite svårdefinierat, egentligen.

Anne-Marie said...

Karin: Visst är Storebror i farten både i USA och i andra delar av världen.
Jag tror att jag är en ET! ;) Har alltid känt mig udda. Kanske skulle skrivit det i enkäten. :)
Och det märkliga är att vi människor faktiskt accepterar att samhällena har blivit så här och folk röstar in politiker som inte har för avsikten att göra något för att förändra.
Det är en underlig värld vi lever i.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Håller med dig om att det låter bättre och verkar sundare att se på olika geografiska områden.
Tänk bara på USA när de vita kom hit och förde med sig en massa sjukdomar som "the native Americans" inte klarade av utan dog av.
Visst finns det skillnader mellan olika folkgrupper - kanske det vore ett begrepp att använda. Som du säger verkar vissa sjukdomar drabba vissa folkgrupper mer än andra.
Det är alltid knepigt med ord och benämningar eftersom de ofta begränsar tycker jag.

Anne-Marie said...

Rebekah: Vad bra att den census du fick var kort.
Tror att den census jag fyllde i för 6 år sedan var mycket kortare än den här mastodotnundersökningen som jag nu fick.
Den längre kanske har litet mer ingående frågor som skickas ut i Kanada.
Ras är svårt att definiera och troligen rätt onödigt egentligen i det stora hela. :)

Anonymous said...

Här i UK är det ingen konstig fråga. Får man ständigt fylla i i blanketter för sjukvård m m.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Intressant att UK återigen liknar USA. Vi kanske skulle skriva ett inlägg ihop om alla likheter som finns. :)
Ha det gott!