Thursday, May 19, 2016

Att ha en bra chef

Som jag nämnt i ett par inlägg har jag arbetat deltid inom skolan som tillfälligt anställd inom samma avdelning där jag arbetade innan jag reste till Sverige. Min plan var absolut inte att stanna i Weed när jag kom tillbaka till USA men för att kunna flytta till en annan plats insåg jag att jag var tvungen att "regroup" efter mitt beslut att inte satsa på Sverige. De senaste månaderna har jag tillbringat mycket tid med att försöka hitta eventuella jobbmöjligheter som kanske är litet mer flexibla som till exempel att arbeta hemifrån via datorn men jag har ännu inte hittat något riktigt bra som är legitimt och betalar något så när okej. Men att fortsätta inom skolan ser jag nog inte riktigt som ett alternativ eftersom de fortfarande inte har fattat vissa beslut som skulle göra att jag kunde tjäna mer än vad jag gör nu. Att det inte går ihop just nu rent ekonomiskt är ett "understatement".

Och i förra veckan kom min chef - som jag haft som chef sedan hösten 2005 - med ett mindre "bombnedslag". Hon går i pension från och med oktober i år. Det blir en tidig pension för henne eftersom hon bara fyller 60 i juli men tydligen har det varit en del problem med de nya chefer som kommit de senaste 1-2 åren och att det inte riktigt varit så enkelt att samarbeta som tidigare. N (min chef) har alltid sett till mitt bästa och varit mån om att jag skall ha det så bra som möjligt eftersom hon uppskattar min arbetsinsats och alltid har gjort det.
Nu känns det ännu mera "akut" att faktiskt kunna hitta något annat eftersom jag inte kommer att ha N som håller mig om ryggen.

Att ha en bra chef är inte alla förunnat men jag har som sagt haft N under alla mina år inom skolan här i USA. I Sverige var det litet si och så med de chefer jag hade på de två arbetsplatser jag hade där. Att vara en bra chef innebär flera olika saker som att kunna hantera människor på ett bra sätt, vara kompetent och kunnig och att kunna delegera till de man har under sig i organisationen. Jag skulle vilja påstå att N har alla de kvaliteterna. Cheferna i Sverige hade kanske en eller ett par av dessa kvaliteter.

Att vara sin egen chef har jag aldrig provat på men det lockar mig. Självklart är det utmanande och läskigt och ett stort ansvar. Jag hade ett nära exempel med Michael eftersom han hade sin egen rörelse som terapeut och författare. Om jag skulle klara av att ta det steget vet jag inte i dagsläget. Men jag funderar litet på att kanske kunna göra något mer med min blogg än vad jag hittills gjort. Kanske jag till och med lägger till någon enstaka annons eftersom min blogg lär vara godkänd redan hos Google för just detta. Sedan kommer jag nog att utnyttja min "status" som 55-åring litet senare i år och börja ta ut pengar från en privat pensionsförsäkring jag har i Sverige. Det är den som ställt till det mest för mig i och med det jag gick igenom förra våren visavi USAs skatteverk. Det finns även litet annat jag funderar på som vi får se hur det blir med.

Det finns många olika typer av "jobba hemifrån"-arbeten i USA men många är inte legitima eller betalar riktigt dåligt. Exakt vad jag kommer att hitta på är alltså litet oklart just nu. Men att få igång något relativt snart känns viktigt och har ni som läser tips och funderingar får ni gärna dela med er.

Mina kollegor blev lika chockade som jag beträffande Ns beslut och vi kommer alla att sakna henne. Att ha en bra chef är verkligen viktigt. Eftersom de inte växer på träd är det kanske dags att bli sin egen chef snart. :)

Här kommer litet fler blommor från trädgårdar och skogen i Weed.

24 comments:

Channal said...

Samma fina blommor som här hemma. Fin tid nu. Men så trist att din chef ska sluta. Tryggt och skönt att ha en chef som man trivs med. Hoppas verkligen att du landar med något du tycker om att jobba med. Håller alla tummar o tår för dig!

Kramar Anna

Äventyret framtiden said...

Precis som Channal skriver här ovan. Samma blommor men tidigare än här. :)
Hoppas, hoppas du hittar en lösning vad gäller jobb och framtid för egen del. Det är alltid lite klurigare när man har blivit lite äldre. Men du skulle helt säkert klara av att bli din egen arbetsgivare, egen företagare eller så. Så mycket disciplin har du! Kanske mera än de flesta.

Kramar!

Rebekah M said...

Jaa Du ... det kan vara svårt att komma på en affärsidé, göra marknadsundersökningar, marknadsföring o.s.v. Kostar skjortan också. Skulle Du inte kunna ha en kolumn på den där nyhetssidan 55?! Du skriver ju bra, Du har åldern inne, och det skulle kunna bli en lite annorlunda infallsvinkel på hur det är att bo och leva i USA. Det är ju många svenskar intresserade av 🙂. Översättningar? Det kan man jobba hemifrån med ... nå'n form av online support ... Bara lösa tankar som poppade upp, men milde Moses, Du har mycket att fundera över nu!

Kramisar!

Malin said...

Jag hade missat att du inte tänkte återvända till Sverige. Själv har jag varit hemmamamma de senaste 10 åren så det känns läskigt att tänka sig ta sig ut på arbetsmarknaden även om jag gärna vill det i framtiden. Lycka till!

Annika said...

Tråkigt att din chef ska sluta! Inga idéer om alternativ - de som jag kan tänka på kräver alternativ utbildning - men jag önskar dig verkligen lycka till med att få ordning på det. Kan du göra något som har med alternativ medicin och hälsa att göra?
Kram

Anne-Marie said...

Anna: Blommorna har stått sig litet längre nu eftersom det varit även något kyligare dagar.
Ja, det känns trist att min chef skall gå i pension. Men jag kan förstå henne med tanke på en del hon har berättat.
Om jag kunde gå i pension skulle jag utan tvekan göra det. Skulle inte ha några som helst problem att hitta på saker att göra. :)
Tack och kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Allt är tidigare här eftersom vi ligger rätt mycket längre söderut.
Jag har alltid "brottats med" frågan vad jag verkligen vill göra. Det känns ibland som om jag lever i fel tid med tanke på mina intressen och vad jag kan och är bra på.
Åldern vet jag inte om den spelar så stor roll eftersom jag alltid känt mig litet som ET. :)
Disciplin har jag men det gäller verkligen att man vet vad man vill göra.
Kramar!

Anne-Marie said...

Rebekah: Nyhetssidan 55 skrev faktiskt en artikel om mig förra året. :) Jag hade inte skrivit den utan blev intervjuad. Den ligger som en länk under headern under "Artiklar om bloggen och mig" om du har lust att läsa.
Du var rena idésprutan! :) Tack för alla tankar och förslag.
Jag jobbade hemifrån deltid under ca 1 år (samtidigt som jag hade ett deltidsjobb inom skolan) för Google. Men de har tyvärr inte kvar den typen jobb numera. Det var perfekt och betalade rätt bra. Så jag har provat på det.
Kramar!

Anne-Marie said...

Malin: Nej, Sverige kändes litet väl mycket i stor omvandling och förändring för att jag skulle vilja investera i ett hus vilket var vad jag hade tänkt att göra.
Min mamma var hemmafru under ca 15 år och hon tyckte det var läskigt att ge sig ut i arbetslivet men det gick bra.
Tack!

Anne-Marie said...

Annika: Jag tror att många blev litet chockade av min chefs beslut att gå i pension eftersom hon fortfarande är relativt ung.
Tack! Jag vet inte om jag kan tillräckligt om alternativ hälsa och medicin för att arbeta med det men det är en bra idé.
Kram!

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Det där med bra chefer är en knepig historia då, precis som du säger, de skall kunna vara duktiga inom fältet samt besitta ledarskapsegenskaper, och ofta får det senare ge vika med katastrofala följder som gör att personal far illa.

Jag tycker att din plan låter toppen! Pröva något eget och jag tror absolut att det där med annonser är toppen då du har så många läsare.

Mycket vackra blommor och många som vi även hittar i Sverige.

Ha en fin dag!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Jag vet ju att du har alldeles för mycket egen erfarenhet av detta ämne. Att vara chef kräver en viss slags personlighet tror jag. Inte många som kan balansera alla olika slags egenskaper.

Ja, vi får se exakt vad det blir av allt. Men det känns som om Universum ger signaler om att jag skall ge mig av från Weed. I kväll brann det igen här i Weed! Lade in en liten post hos Facebook.

Ja, just nu är det som vackrast. Senare blir det väldigt torrt hos oss.

Ha en findag du också! Kram!

Steel City Anna said...

Det är verkligen svårt just nu tycker jag att ta några beslut om framtiden. Jag känner väl också att Sverige inte riktigt är ett alternativ längre och jag har alltid hittills haft det i bakhuvudet. Det är en liten sorg i sej. Det är så mycket att ta ställning till och alla fakta har man inte heller - klimathotet, krig, terrorism, kulturkrockar och för oss så är Brexit som ett stort åskmoln på himlen. Så mycket osäkerhet. Just nu försöker jag bara ha is i magen och få mer fakta innan man gör nåt bestämt! Jobb orkar jag inte ens fundera över, det löser sej på nåt sätt tänker jag även om det kan bli krav i Storbritannien att man måste tjäna väldigt mycket för att få bo där. Det får bli ett senare problem. Går det att vara sin egen chef och man har tid och ork att jobba hårt så tror jag att det är bland det bästa. Lycka till vad du nu bestämmer dej för :)

Annika said...

All lycka till, Anne-Marie.
Vi har ju stött och blött det här lite i mails. Jag tror nog att allt kommer att falla på plats till slut för dig.
Att bli sin egen är nog det bästa, men svårt förstås.
Jag har inte jobbat utanför hemmet på länge, och jag vet fasiken inte om jag skulle få jobb ens en gång. Har tappat samtliga skills, känns det som. Iaf inom det jag är utbildad till.
Tänker en del på det här.
Jag tror jag vet var i US du hör hemma :-)
Som sagt, lycka till med besluten.
Ha en fin helg!
kram

Gunnel said...

Det är verkligen A och O att ha en bra chef. Hoppas du kommer på något som du vill syssla med och som framför allt ger acceptabel lön. Min son är anställd av ett dataföretag, men jobbar hemifrån, och har gjort så i väldigt många år. Visst fodras det rejält med självdisciplin, men det är jag övertygad om att du har. Trevlig helg.

Mimmi i MA said...

Vad tråkigt att du förlorar en omtyckt chef. :( Vet du vem den nya chefen kommer bli, och är det därför du inte vill vara kvar? Hur som helst... Jag hoppas verkligen du hittar/kommer på något som passar dig.

Anne-Marie said...

Anna: Att investera i ett hus i Sverige kändes litet väl stort med tanke på alla förändringar som pågår där. Tror att ingen egentligen vet exakt hur saker och ting kommer att falla på plats.
Det har jag inte hört eller läst att man skulle behöva tjäna mycket för att få bo i England. Wow.
Man kan inte fundera på alla olika krissituationer som världen befinner sig i eftersom det är kris i stort sett överallt. Det jag börjar tycka är tjatigt dock är att jobba och skulle helst vilja gå i pension men det är för tidigt.
Jag kan i stort sett ingenting om Brexit - får ta och läsa på. Vet ju att det handlar om att England skulle lämna EU.

Anne-Marie said...

Annika: Jag har alltid känt mig "alien" på den här planeten ;) så det är nog en anledning till att jag har litet svårare än många andra att hitta en viss plats och något som är "mitt" yrke.
Jo, jag vet att du har en känsla för var i USA det skulle kunna bli bra. :)
Att vara sin egen är absolut inget jag har provat på. Har alltid varit anställd. Tror att det fortfarande är litet lättare att hitta jobb i USA även om man kanske inte jobbat på länge. Tror inte att det går i Sverige dock.
Tack!
Ha en fin helg och kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag skulle inte ha några som helst problem att hitta på saker att göra även om jag inte jobbade. :) Jag jobbade inte under flera år medan Michael och jag levde tillsammans.
Tror också att jag har tillräckligt med självdisciplin. Vi får se hur det blir.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Mimmi: Nej, vi vet inte alls hur organisationen kommer att bli. N tycks ha fått informationen att hon inte ens kommer att ersättas vilket skulle innebära att det blir en helt annan struktur på just "min" avdelning.
Jag hade inte för avsikt att stanna i Weed när jag kom tillbaka från Sverige. Jag är "klar" här och har varit länge men Sverige "ballade ur" på många olika sätt så det var bara att försöka re-group.

Lena i Wales said...

Det är inte alltid lätt det där med var man ska bo och vad man ska joba med. Önskar dej ialla fall all lycka!
Fina trädgårdsbilder!
Ha en bra weekend!

Annica said...

Staden Weed bjuder verkligen på annat än vad dess namn antyder. ;) Floran är rik och vacker.
Verkligen trist att din chef ska sluta. Men kanske detta är ytterligare ett tecken på att det är dags för dig att lämna Weed och "flaxa" vidare i livet. Jag är säker på att vad du än bestämmer dig för så kommer det att gå bra. Du är en redig kvinna som kan ta vara på dig själv. Lyssna inåt så får du svaren.
Och för att fortsätta på det botaniska spåret så kan man säga, angående chefer, att bra chefer är som rara orkidéer medan dåliga är lika vanliga som ogräs.
Vissa människor är födda till ledare, de ser och tar vara på medarbetares talanger och intressen och får sin personal att utvecklas och lysa. En bra chef är lugn och trygg både som privatperson och i sin yrkesroll. Det smittar av sig till personalen.
Medan mediokra chefer ofta är osäkra, härskande och inte sällan nonchalanta.
När jag jobbade som arbetsledare märkte jag att jag fick bästa respons och resultat när jag var lyhörd och kompromissvillig men ändå bestämd.
Kram från soligt och vårljummet norr!

Anne-Marie said...

Lena: Tack! Nej, det är inte alldeles enkelt ibland att veta vad man skall göra när man känner att man är "klar" någonstans.
Det är lummigt här just nu med blommor. Snart kommer hettan och då blir det brunt.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Annica: Just nu är det lummigt och fint här. Senare under sommaren blir det mer brunbränt tyvärr.
Jag lyssnar inåt så att öronen blir blå. ;) Skämt åsido, flera jag känner som också lyssnar på sitt hjärta, magkänsla och intuition säger att det verkar trögt just nu.
Det var en bra liknelse mellan chefer och växtvärlden. :) Tror den stämmer väldigt bra.
Kul att du varit arbetsledare. Just kombinationen lyhörd och kompromissvillig men samtidigt bestämd är en rätt unik kombination och det är många av de chefer litet högre upp inom skolan som inte har de egenskaperna. Du måste ha varit en bra arbetsledare. :)
Kram från ett kyligt Weed!