Monday, May 16, 2016

Butter me up ;)

Jag som inte hade tänkt att alls titta på Eurovision Song Contest blev "indragen" i en Facebook-chat och det var litet kul att chatta med andra svenskar om vad som pågick. Eftersom planen var att inte titta kom jag in först när alla låtar hade spelats så det jag såg var Justin Timberlakes framförande (han skulle ha vunnit :)) och omröstningen.
Tydligen var det ett nytt format med själva omröstningen för i år och nu blev det ju så att Ukraina vann. Möjligen en politisk vinst. Tänk så nära det var att Australien vann. Jag fick "googla" eftersom jag inte alls fattade varför de var med.

Justin Timberlake var i en klass för sig och jag har lyssnat på hans nya låt flera gånger under helgen. Den har redan nästan 22 miljoner "views" hos YouTube. Jag tycker inte om alla hans låtar men den här var riktigt bra. En låt att dansa till. :)Mitt förra inlägg handlade om vikt och kroppsideal och då kom jag att tänka på att jag under mina tidigare år i USA försökte hitta smörersättning för att inte äta alltför mycket fett. Det var en dålig idé eftersom de smörersättningar som finns här är rena "hopkoket" av en massa konstiga ingredienser.

En jag åt heter "I can't believe it's not butter" och den har jag övergett för länge sedan som tur är. Den innehåller: PURIFIED WATER, SOYBEAN OIL, PALM KERNEL AND PALM OIL, SALT, LECITHIN (SOY), NATURAL FLAVORS, VINEGAR, VITAMIN A PALMITATE, BETA CAROTENE (COLOR).
Sojaolja är nästan till 100% alltid GMO här i USA såvida den inte är ekologisk. Palmolja har mest negativa effekter när den finns i en sådan här produkt. Natural flavors är nästan alltid MSG i mat här i USA och Monosodium Gluthamate skall man undvika om man kan. MSG tillsätts för att mat skall bli saltare och skapar ett beroende så att man vill ha mer salt mat.

Numera äter jag bara smör och det tror jag inte alls är farligt i måttliga mängder. Litet salt är gott i smöret men annars innehåller det smör jag köper bara grädde. Det blir litet blandat av smör i kuber och "whipped butter" vilket är smör man fört in luft i för att det skall bli litet fluffigare och luftigare.

Smör har tyvärr blivit rätt dyrt i mina trakter så man får passa på att köpa om det säljs litet billigare. En god vän hade hittat ekologiskt, litet finare smör riktigt biligt och köpte ett par små förpackningar till mig också.


När jag är i Sverige brukar jag köpa Bregott normalsaltat och det är givetvis mjukare än smör eftersom det innehåller rapsolja. Såg nyligen hos Dagens Nyheter att Arla kallat en Bregottprodukt för smör (Bregott Gourmet) vilket de nu inte får göra längre. http://www.dn.se/ekonomi/arla-far-inte-kalla-bregott-for-smor/

"Butter me up" som rubriken säger, betyder att "to shower someone in compliments in order to gain favour with them (AKA sucking up to someone)." Det behöver ni inte göra ;) men ni som läser får gärna kommentera och säga vad ni tycker om smör och vad ni äter.

41 comments:

Kattas Betraktelser said...

Visst ska det vara salt i smöret.

Rebekah M said...

Smör. Jag äter smör, av samma orsaker som Du listade.

Jag började med "Can't Believe it's not Butter", men övergav det ganska raskt. Ett tag körde jag med 50/50 butter/margarin, men nu är det som sagt smör från det lokala mejeriet.

Ofta använder jag druvkärnsolja att steka i, men inte alltid. Det blir väldigt gott att steka i smör, potatis till exempel. Jag är inte speciellt intresserad av matlagning -- jag är mer intresserad av att äta -- men det är ju ett nödvändigt måste.

Lena said...

Nu försöker jag igen med en kommentar. Vi är LCHF och äter mycket smör och grädde, och mår jättebra av det. Vi tror att det är socker och kolhydrater som bidrar till Obesity epidemic här i USA. Vi är inte trådsmala, men "lagom" och mår jättebra, blir sällan sjuka.
sjuka.

tennswede said...

Tror inte margarin är bra, det är ju partially hydrogenated oils,vilket i regel innebär transfetter. Sen är det not cancerframkallande eftersom det upphettas så kraftigt. Så att äta margarin varje dag det gör jag inte. Men jag tar ju inget margarin eller smör om jag äter bröd.

Smör till matlagning kör jag med dock.

Anne-Marie said...

Katta: Det tycker jag också. Men många är rädda för salt. Man skall dock äta "rätt" sorts salt.

Anne-Marie said...

Rebekah: Good for you! :) Vill inte äta smörersättningar numera.
Det låter fantastiskt att du har ett lokalt mejeri. Önskar att vi hade det också.
I can't believe it's not butter är inte bra och har sålts med mycket smart marknadsföring.
Druvkärnsolja har jag aldrig provat. Jag brukar använda olivolja men har förstått att det kanske inte är det bästa att steka i.
Det blir litet tjatigt i längden att laga mat men om man vill äta får man lov att göra det. :) Man kan givetvis gå ut och äta men det blir dyrt och då har man ingen aning om vad som ingår i maten.

Anne-Marie said...

Lena: Men vad kul att "det lyckades" denna gången. :)
Jag tror också att grädde och smör inte är de stora "bovarna" i överviktsproblemen i USA. Sockret finns i allt och när man ser hur stora dryckes"muggar" som folk köper får de i sig massor varje gång.
Jag tror att man kan känna bra vad som fungerar och blir man inte sjuk är nog det ett rätt bra tecken på att man äter bra.

Anne-Marie said...

Tennswede: Nej, maragarin är definitivt inte bra att äta. Det har jag inte använt på många år.
Använder smör och olivolja.
Jag använder faktiskt smör på mina smörgåsar. Inte så mycket men litet grand.
Smör i matlagning ger en god smak. Minns smörstekta trattkantareller i Sverige. Mmmmm. :)

Desiree said...

Anvander valdigt lite smor. Nar jag steker anvander jag mest olivolja. Nar jag bakar blir det mest margarin. Anvander aldrig smor pa smorgasar. Anvander smor da jag steker svamp. De har bra kvalite pa smor har. Men det gar at valdigt lite I vart hushall.

Äventyret framtiden said...

Olivolja är också gott på bröd. En av bra kvalitet.
Vissa maträtter steker jag med olivolja och smör som kombination. T.ex till fisk.
Smör använder jag alltid framom andra fetter, när jag bakar osv.
Men aldrig på smörgåsen. Det går bra utan fett på brödet, oftast har jag ändå en ostskiva och grönsaker på. Det räcker med det pålägget för min del men som sagt ibland blir det någon droppe olivolja också.

kramar!

Desiree said...

Lite interessat som jag hittade om margarin vs butter:

Margarine usually tops butter when it comes to heart health.

Margarine is made from vegetable oils, so it contains unsaturated "good" fats — polyunsaturated and monounsaturated fats. These types of fats help reduce low-density lipoprotein (LDL), or "bad," cholesterol when substituted for saturated fat.

Butter, on the other hand, is made from animal fat, so it contains more saturated fat.

But not all margarines are created equal — some margarines contain trans fat. In general, the more solid the margarine, the more trans fat it contains. So stick margarines usually have more trans fat than tub margarines do.

Annica said...

Två gånger under 1960-talet tillbringade min mamma några veckor på ett hälsohem och ägaren/läkaren där (mycket känd och ansedd) hade sagt att "använd alltid äkta smör, inga konstiga lättprodukter".
Jag har aldrig fett på brödet, tycker inte det behövs när man har pålägg. Det enda fett jag har hemma är smör, solros- och olivolja.
Det är underligt att ju mer lätt-(light)produkter som kommer på marknaden desto mer tycks folk öka i vikt. Det är tydligen något i dessa varor som inte stämmer med kroppens naturliga kemi. Kanske lurar de oss också att äta mer än vad vi behöver - "det är ju lättprodukter".
Det bästa vi kan göra är att äta varierat med så naturliga och rena födoämnen som möjligt och i måttliga mängder. Om man fick för sig att endast leva på ekologiska salladsblad så skulle man också bli sjuk så småningom.
Ett tänkvärt citat lyder: "Man kan äta allt men inte alltid."
Solig kram!

Rebekah M said...

Annica: Din kommentar, betr. "varor som inte stämmer med kroppens naturliga kemi" ... fick mig omedelbart att tänka på Aspartame. Det finns i så gott som allting, framför allt produkter som brukade innehålla vanligt socker förut.

Det här är personliga funderingar, men jag tror aldrig det kan vara bra att lura bukspottskörteln till att producera insulin, när det inte är nå't socker som kommer in!

Det går inte ens att få tag på produkter med vanligt socker -- ta t. ex. nå't så larvigt som Juicy Fruit. Den "gammaldags" sorten finns faktiskt kvar, men ÄNDÅ har de lagt till Aspartame?! Inte för att jag kan komma på nå'n anledning att köpa Juicy Fruit, det var bara ett exempel 🙂

Anne-Marie said...

Desiree: Jag steker sällan i smör men någon enstaka gång blir det.
Oftast använder jag olivolja men har hört/läst att det inte är så bra att steka till exempel i olivolja då något händer med oljan vid högre temperaturer.
Jag använder litet smör på mina smörgåsar. Vet att många inte gör det men jag tycker det är gott.

Anne-Marie said...

Karin: Jodå, jag har också provat med olivolja på smörgåsen och det är helt okej.
Smör och olivolja som kombination har jag faktiskt aldrig provat. Låter gott.
Tycker att smör känns mer "genuint" eftersom det inte innehåller mycket mer än grädde och salt.
Många tycks inte ha något mer än ost eller annat pålägg på sina smörgåsar. Jag växte upp med att vi brukade ha smör eller liknande på våra smörgåsar och det sitter i verkar det som. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Tack för texten du hittat.
Ofta verkar det som om margarintyper innehåller en hel del extra ingredienser som känns litet onödiga för min smak.
Det är svårt att veta ibland vad som är bäst och man får göra så gott man kan i "djungeln" av olika produkter. :)

Anne-Marie said...

Annica: Låter som en klok person som förestod hälsohemmet. Jag tror att det stämmer.
Jag tycks vara i minoritet som har litet smör på mina smörgåsar. Namnet säger väl att man skall ha smör på dem. ;)
Här i USA använder många kokos- och avocadoolja numera. Har faktiskt inte provat dessa i matlagning.
Tror att många vilseleds att tro att lättprodukter är bra för oss. Har en känsla av att de är mer "konstgjorda" än de andra som har litet mer fett. Som du säger, kanske det är något som inte går ihop med kroppskemin.
Jag äter blandat med grönsaker, frukt, kött och fisk och mår bra av det. Att jag sedan försöker äta så mycket ekologiskt av dessa känns bara bra. Nej, att bara knapra ekologiska salladsblad tror jag inte håller i längden. Minns att jag var på en föreläsning i Stockholm med frukterianer, dvs de åt bara frukt. De såg inte friska ut.
Solig kram tillbaka!

Anne-Marie said...

Rebekah: Aspartame är bland de värre sakerna man kan stoppa i sig. Och precis som du skriver så finns det i allt numera. Jag tror att de har döpt om det eftersom det fått ett dåligt rykte men det innebär ju inte att det är bättre för oss.
Jag tycker ekologisk mat ofta verkar innehålla socker och inte konstgjorda sötningsämnen.
Diabetes är den nya folksjukdomen och det är tragiskt att så många inte förstår hur mycket socker de får i sig.

Från Glam till Damm said...

Good morning over there..

Jag tittar inte på melodifestivalen alls och speciellt inte upptakten till Eurovision som pågår i flera veckor. Gillade upplägget förr då hela spektaklet bestod av två tävlingar, en nationell och en internationell. Nu blir det för mycket liksom...Jag börjar väl bli gammal och tråkig...eller otålig :-)

Haha..ja, gällande smör så åt jag I can't believer it's not butter i tjugo år och sedan blev det Land O Lakes. Det är ju en djungel. Nu är jag som du och föredrar rent smör som man lätt kan få tag på i Sverige.

HA en fin dag!

Kram, Anneli

Anonymous said...

Jajamensan - Smör ska det va´!
Kommer ihåg när mormor kärnade smör - så himla gott det var.
Använder margarin de få ggr jag bakar havregrynskakor.
Steker mest i olivolja, men stekt ägg måste ha smör. :)
Har sett dyrt importerat smör, från Irland t.ex. Har ej provat.

Smör och bröd - det hör ihop - utom på min frukostmacka;
där blir det mayo under tomat- och ostskivor.

Ruth i Virginia
(11C med 99% luftfuktighet)

Anonymous said...

Jag använder aldrig smör.
När jag bakar har jag margarin.
På smörgåsar, som jag nästan aldrig äter,har jag aldig något fett. Det räcker med pålägg för mej. Tycker inte om varken smör eller margarin!Jo, förresten på toasted Tea cake har jag smör.
Ha det bra!

Annika said...

SÅKLART att du skulle se ESC, när det var från Sthlm och allt.
OCH när SVT kanske gjorde det till den bästa ESC nånsin! SÅ bra det sköttes! SÅ roligt det var.
Glad att jag övertalade dig.
Verkligen.
OCH chatten på din Facebook-sida var kul. Jag chattade med min syster samtidigt. SÅ roligt.
Nu vet jag att USA vill vara med, och Kina. Så visst förändras detta.

Smör. Tjaa...Länge körde jag just I can't believe it¨s not butter. Länge, länge.
Nu kör jag ngt annat, Land o Lakes redbara för de ggr jag äter det på macka.
Har sällan smör på mackor, men steker gärna i det.
Det eller olivolja.
Ser många olika smörsorter då jag handlar, men tänker väl inte direkt på vad jag köper.
Det irländska har jag nog köpt ngn ggn.
Köper alltid saltat smör när jag köper smör.

Kramar

Rebekah M said...

Land o Lakes brukar jag köpa när vi far till Calais, ME. Både smör och ost. Ibland köper jag det irländska smöret, och även en del av deras ostar.

En fråga: Ni som använder smör på smörgåsarna ... tycker ni inte att det är svårt att bre'? Eller har ni planering, så att ni tar fram det i god tid?! 🙂

Anne-Marie said...

Good morning Anneli :)
Nej, jag tittar inte alls på de svenska deltävlingarna - tycker inte om formatet som de har numera.
Att jag tittade överhuvudtaget kan jag tacka Annika för. :) Litet kul att chatta med andra än att bara titta själv här i Weed.
Både I can't believe it's not butter och Land O Lakes brukar innehålla saker jag inte vill äta numera.
Smör är bra och gott tycker jag. Vi har mycket smör här också men det är tyvärr dyrt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Ruth: Egenkärnat smör har jag aldrig ätit men det måste vara gott. Och visst är smör det "renaste" och godaste alternativet.
Olivolja brukar jag också mest steka i.
I Sverige stekte jag egenplockad svamp i smör för det mesta. Det var riktigt gott.
Har hört talas om detta dyra smör från Irland men det finns inte ens där jag bor.
Jag tycker också att smör och smörgåsar hör ihop. Jag har faktiskt slutat köpa majonnäs eftersom jag inte hittade någon typ som inte innehöll vissa ingredienser.
Men vad är det för konstigt väder ni har där på öskusten!

Anne-Marie said...

Lena: Smaken är olika och tur är väl det. :)
Jag bakar nästan aldrig men brukar använda smör om jag bakar.
Smörgåsar äter jag varje dag och har smör på dem.
Toast utan smör vore nog väldigt torrt. :)
Ha det bra du också!

Anne-Marie said...

Annika: Kul att du övertalade mig. :) Jag har ju inte tittat sedan jag bodde i Sverige så det är ett tag sedan. ;)
Att chatta med andra var definitivt litet roligare än att sitta själv och titta.
Det kommer säkert bli en tävling nu som omfattar många länder. Kanske dags att döpa om den.
När jag lade om min kost till mest ekologiskt blev det smör i stället för de andra varianterna. Tycker nu att det är godare med smör.
Det irländska smöret har jag inte sett i våra affärer (naturligtvis) men har hört och läst om det. Bland annat i gruppen hos FB.
Som vi skrev om på din blogg har vårt smör blivit dyrare än ditt till och med. Såg priser bara häromdagen på $6.99 för de där fyra "kuberna" i ett paket.
Saltat skall det vara tycker jag också.
Kramar!

Anne-Marie said...

Rebekah: Låter som du har ett rätt bra utbud där du bor. Är det irländska smöret gott? Har aldrig provat det. Det visste jag inte att de hade ostar också.
Det kan vara litet svårt att bre ibland men det brukar fungera. Jag tycker inte om att ha det ute i rumstemperatur. Köper man "whipped butter" är det ju mycket mera bredbart.

olgakatt said...

Jag gör mitt eget "bregott" genom att vispa ekologiskt smör med skånsk ekologisk rapsolja och litet vatten och salt efter smak. Det blir bredbart direkt från kylskåpet och är gott som enda pålägg. Olivolja tycker jag ör överreklamerat, vår egen rapsolja är minst lika bra.
Till stekning tar jag helst smör, olja tål inte för hög temperatur. Margarin växte jag upp med - det var billigare och ansågs ju nyttigare då - med övergav det så fort jag kunde välja själv.

Nej, ESC tittar jag inte på. Min musiksmak ligger inte riktigt åt det hållet och allt krimskrams runt omkring ör för mig bara tröttsamt. Sen får företeelsen väl döpas om när allt fler utomeuropeiska länder deltar, eller? Kan spektaklet föra länder närmare varandra är ju mycket gott vunnet!

Channal said...

Här kör vi med Becel på mackan. Fråga mig inte vad det är. Men i matlagning, stekning o i pajdeg tex är det riktigt SMÖR!

Mello har nog alltid haft den röstningen. Så länge jag kan minnas i alla fall. Vinnar låten berörde, konstnärlig o engagerad. Tjusigt bidrag. Gillade den. Men rätt låt vann inte. Australien var bäst.

Kul att du kunde vara med på mello! :-)

KRAM!! Anna

Steel City Anna said...

Jag var himla upprörd tillsammans med min schlagerintresserade vän i England (kanske den enda i hela landet som brydde sej nämnvärt, Eurovision är verkligen ingen stor grej här!), att de tog in Timberlake. Väldigt o-Eurovision. De kunde väl haft med någon av alla gamla vinnare, finns ju allt från Celine Dion till ABBA och varför inte Carola. Jag är fortfarande sur nu när jag tänker på det :) Att Australien är med igen är ganska underligt egentligen, men de är ju så charmiga och tacksamma för att få vara med. Jag kan inte vara sur för det :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Så gott och nyttigt det låter med ditt hemgjorda smör. Måste vara perfekt att kunna ha det helt färskt i kylskåpet.
Vi har inget som den svenska rapsoljan och det mesta som odlas här är GMO.
Oljor har inte riktigt samma tålighet när det gäller högre temperaturer.
Jag brukar heller inte titta på ESC men vår gemensamma bloggvän Annika drog mig med i det hela. :)
Ja, kommer USA och Kina med i tävlingen kan den ju knappast heta Eurovision Song Contest längre.
Tävlingar i musik är rätt onödiga tycker jag eftersom man egentligen inte kan tävla i musik eftersom smaken är så olika.

Anne-Marie said...

Anna: Becel brukade min mamma äta men hon gick över till Bregott.
Becel lätt till exempel innehåller allt detta: Vatten, solrosolja (21%), linfröolja (7%), rypsolja (6%), palmolja#, modifierad stärkelse, salt (1%), kaliumklorid, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider från vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), syra (citronsyra), naturlig arom, A- och D-vitaminer. Litet mer än smör. :)
När jag bodde i Sverige och tittade på Melodifestivalen var det inga deltävlingar i den svenska uttagningen utan bara en tävling. De skrev att det var en ny slags omröstning i år för den "stora" tävlingen som aldrig förekommit tidigare. Det var helt klart en litet annorlunda låt som vann med ett budskap som de flesta inte hade.
Kul att vi hade litet chat på FB. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Och jag tyckte det var litet kul att de tog in Justin Timberlake. :) Tror att han sonderade terräningen litet om nu USA vill vara med.
Då kanske du inte tittar mer om både USA och Kina kanske vill vara med nästa år. Jag tyckte det var konstigt med Australien eftersom jag inte kände till bakgrunden.
Deras låt låg ju först under en stor del av omröstningen.

Gunnel said...

Jag använder alltid smör både i matlagning och bakning. Men på bröd har jag aldrig något förutom pålägg, och då oftast ost som jag älskar. Kram

Annika said...
This comment has been removed by the author.
Annika said...

Läste att det kommer att heta WorldVision i framtiden. Den som lever får se ... :-)))

Anne-Marie said...

Gunnel: Smör verkar vara en vinnare i matlagning och bakning. :) Jag vill, som jag skrivit till andra, litet smör på smörgåsen.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Det låter ju logiskt! :) Ja, vi får se vad framtiden bär i sitt sköte. Kommer USA med kommer nivån att höjas rätt ordentligt på hela tävlingen tror jag. USA har alltid en helt annan proffesionalism på folk som sjunger.

Tredje året i Hjo said...

Var han med, Timberlake? Jag tycker Sveriges bidrag var bättre än det brukar. Men så lät det inte särskilt mycket ESC av den heller. Annars är låtarna oerhört tråkiga i den där tävlingen. Alltid. Så är det bara. Om du frågar mig.

Anne-Marie said...

Hans: Jodå, Timberlake uppträdde mellan de olika "blocken" i programmet. Jag tycker Sveriges bidrag var litet segt om jag skall vara helt ärlig. :) Jag har inte tittat sedan jag bodde i Sverige så det säger en del om hur jag upplever tävlingen. ;)