Thursday, May 5, 2016

Ingen långhelg här inte

Helgerna duggar tätt i Sverige just nu. Förra helgen var det Valborg och första maj och nu är det Kristi Himmelfärdsdagen med helgdag idag och klämdag i morgon. Här i USA jobbar vi glatt vidare ;) och har inga helgdagar alls. Nästa helgdag är 30 maj då vi har Memorial Day då vi minns de som omkommit i krig - eller som Wikipedia säger "remembering the people who died while serving in the country's armed forces."

Som jag skrivit tidigare om på bloggen har USA väldigt få kristna helgdagar vilket kan tyckas vara konstigt då många människor i USA är mer religiösa än vad man är i Sverige.
Skolan har öppet som vanligt alltså och det är en helt vanlig vecka hos oss.

Att ha klämdagar är mycket ovanligt i USA. Jag minns att vi brukade ha mycket ledigt på en av mina arbetsplatser i Sverige just kring helgerna med klämdagar och vi behövde ofta inte ta ledigt om jul- och nyårshelgerna låg så att man fick långledigt. Vår chef var rätt generös just med lediga dagar.
Att bo i USA innebär att man inte alls har lika långa ledigheter och att det oftast är "business as usual" ute i samhället.

Jag berättade om The American Community Survey i mitt förra inlägg och nu fick jag till och med ett brev från dem som uppmanade att jag skulle göra enkäten om jag inte gjort den redan. Men vad de håller på!
Och i brevet står återigen "Your response to this survey is required by law. Responding propmptly will prevent your receiving additional reminder mailings, phone calls, or personal visits from Census Bureau interviewers."
Tala om att man lägger ner mycket tid, energi och pengar på att tvinga folk att svara. Jag behöver ju inte bry mig om detta brev eftersom jag redan "gjort min plikt." Klicka på bilden om ni vill läsa vad som står.


Vårt kära berg är ju så stort att det skapar sitt eget väder och moln. Häromdagen hade berget lagt till en vacker "gloria" över toppen. :) Ofta blir det litet enahanda under sommaren eftersom det oftast är bara sol, sol och sol varje dag men under hösten, vintern och våren kan det bli litet mer spännande molnformationer.

Ha en fin helg i Sverige! Jag skall strax gå till jobbet.

28 comments:

Kattas Betraktelser said...

Klämdagar och inte. Hursomhelst, ha de gott. gillar din bild!

Tredje året i Hjo said...

Som bibliotekarie gick det inte att klämma hur som helst. Men lite åtminstone. Några skulle jobba. Vi har vår stora sjö, den skapar också lite eget väder.

Rebekah M said...

Samma sak här i Kanada, vad helgerna beträffar. Det som är en rätt stor skillnad är Thanksgiving. Kanadensiska Thanksgiving inträffar i Oktober.

Jag tycker man glömmer bort att det är helgdag i andra länder, som hemma till exempel. Helt plötsligt ser man nå'n på Facebook, som snackar om att det är så skönt att vara lång-ledig osv, och tänker "ja visst ja, det är helg där".

Tredje Året i Hjo: Ni får väl så'n där "lake effect snow" där va'? Vi hade LITE känningar av det i Quebec, men inte alls som i Michigan, upstate New York, Ontario osv.

Jag glömde säga i föregående post, att på vår census var det samma tjat om att "it's the law".

Anne-Marie, bilden på berget är fantastisk.

Ann said...

Verkligen häftig bild! Denali skapar också sitt egna vädersystem, men det är svårare att få bild på det härifrån.

När man pluggar så blir det ju även nästan ingen helg på helgen heller. Jag jobbar varje dag, går upp klockan 6 oavsett...men speciellt nu innan jag ska flytta så måste jag hinna med allt som jag inte gjort än. Men i största allmänhet är det svårt att ta helg när det alltid är hushålls sysslor att göra. Det jag kommer sakna minst i och med att jag flyttar från min dry cabin och Alaska är att åka till transfer station med sopor, och till recycling, samt att hämta vatten. Det kan jag leva utan!

Jag har svarat på din kommentar nu :) Jag svarar alltid på kommentarer men ibland är det svårt att få tid (eller kanske ta sig tid), och jag ville ge ett bra svar också :)

Anne-Marie said...

Katta: Man vänjer sig även vid att inte ha klämdagar. Roligt att du tycker om berget. :) Ha det bra.

Anne-Marie said...

Hans: Visst skiljer det sig åt beroende på vilket arbete man har. Överlag tror jag dock att man i Sverige har fler lediga dagar som inte är helgdagar jämfört med USA.
Det kan jag tänka mig att både Vättern och Vänern skapar sitt eget väder.

Anne-Marie said...

Rebekah: Jaha, man har Thanksgiving i oktober i Kanada. Intressant med dessa skillnader (och likheter) mellan USA och Kanada.
Visst kopplar man bort helgdagar i Sverige när man bott utomlands länge. Jag får ibland kolla min svenska almanacka för att se vad som är på gång. Och veckonummer skall vi inte bara tala om. :) De har jag tappat för länge sedan.
Kan tänka mig att både Vättern och Vänern kanske skapar sitt eget väder till viss del eftersom de är så stora.
Man blir litet allmänt trött på detta tjat om "the law" tycker jag. Skönt att jag inte behöver tänka mer på denna undersökning.
Tack! Roligt att du tyckte om bilden på Mt Shasta.

Anne-Marie said...

Ann: Mt Shasta kan ha riktigt häftiga molnformationer ibland. Lenticular clouds speciellt som ser ut som UFOs. :)
Pluggar man blir det nog ofta en annan slags rytm än om man "bara" jobbar. Att flytta tar mycket tid och energi.
Du är en person man skulle bo i närheten av eftersom du kan det där med att leva litet mer primitivt. :) Jag tycker att jag (och andra) är alldeles för beroende av att allt rullar på som vanligt i samhället.
Samtidigt förstår jag att du kanske inte kommer att sakna att hämta vatten. Vart är det du flyttar? Har nog missat det eftersom jag inte följt din blogg så länge.
Jag såg ditt svar. Tack! Inte alldeles enkelt att veta hur man skall bete sig. Jag hoppas att jag inte behöver stöta på varken björnar eller pumor. :)

Steel City Anna said...

Fin bild med molnet över berget. Undrar vad det betyder att det blir för väder. Bra att du tog bilder på undersökningen så att du har bevis att du gjort den.

Klämdagar har vi inte här heller. De extra röda dagar vi har här är i samband med religiösa högtider är Christmas Day och Boxing Day och Good Friday och Easter Monday. De andra infaller i maj som bank holidays, och augusti, samt nyårsdagen. De kallas spring och summer bank holidays. Jag tycker att det är bra att alla kan fira och njuta av dessa dagar. Samhällen där alla har en och samma religion och kultur finns ju inte längre i väst. Tror att även Sverige långsamt går mot denna insikt :) jag tror att även röda dagar runt julen och påsken snart kommer kunna bli lite mer rörliga så att man kan fira andra högtider och byta ut sina helgdagar. I november/december är det många högtider som går omlott, Diwali, Hanukkah och Eid till exempel här i UK, så det vore ju bra att kunna vara mer flexibel.

Jag undrar ofta över hur det kommer sej att svenskar är så fästa vid kristna högtider fast det är ett så sekulariserat land. Min teori är att vårt bondesamhälle levde kvar så länge och våra traditioner är djupt rotade. Vi fick stora städer och industrialisering sent jämfört med andra länder. I Derbyshire, landskapet här intill Sheffield med många små byar, finns traditioner såsom majstång osv kvar som försvunnit i övriga landet. De behöll också ofta sin katolska tro även fast England varit protestantiskt sedan Henrik VIII. Just sånna små samhällen har vi många av i Sverige. Jag har en del vänner som bott i Sverige och sedan flyttat hit till England. De upplevde att det var nästan omöjligt att få ledigt för en annan högtid än en traditionellt kristen. Här är det helt annorlunda. Det måste vara väldigt förvirrande att komma som flykting till Sverige. Här har vi ingen religion, säger man, men så har man alla dessa religiösa seder plus ganska stor oförståelse för både den kristna religionen och andra sätt att tro och leva. Hela den här skandalen inom Miljöpartiet tror jag handlar om att man har dålig koll och inte vet hur man kan prata om religion. Religion och politik ska vara skilda åt menar jag, och det hoppas jag blir tydligare i Sverige.

Rebekah M said...

Steel City Anna: Jag har missat den skandalen inom Miljöpartiet ... har Du nå'n länk där jag kan läsa om den? 🙂

Annika said...

Den enda klämdagen vi har är väl Black Friday.
Annars inga, nej.
Visst, man glömmer bort svenska helger, som KRHF. Samtidigt inte, för man blir påmind via bloggar, insta och fb :-)
Jag läste precis om min dagbok från 2000, jag hittade dagen damen våldgästade mig, den 11 maj. So there!!
Ser fram emot Memorial Day nu.
Ditt berg är verkligen så fint!
Ha en fin helg nu!!
Kram!

Steel City Anna said...

Rebekah: det har statt mycket om den i Aftonbladet bland annat. Googla handskakningsgate :) till och med militaren kommenterade laget ett tag i SvD.

Rebekah M said...

Steel City Anna: Många tack! Jag gjorde det, och har börjat läsa några artiklar. Fick extremt många träffar på Twitter. Ännu har jag inte lyckats hitta upprinnelsen till allt det här, men det kommer nog.

Maria said...

Alltid intressant att jämföra olika helgdagar. Tycker att flertalet helgdagar har med minoritets gruppers ursprung att göra. Cinco de Mayo, igår, är väl en av de viktigare helgdagarna här i Kalifornien ;) Jag tror att det är mer vanligt att be om obetald ledighet för de helgdagar som har betydelse för den enskilda familjen, eftersom det är så många helgdagar hela tiden, så kan ju inte alla vara ledig på alla helgdagar. Men visst är det gott med betald långledighet :)

Kram

Annica said...

Just under våren är det lite extra frikostigt med lediga dagar. Eftersom Kristi Himmelsfärdsdag alltid är en torsdag så blir ju fredagen efter automatiskt klämdag då många har ledigt men säkert lika många jobbar. Annandag pingst ströks och blev vanlig måndag när nationaldagen 6 juni blev helgdag så där blev det ingen extra ledighet. Jag tror många ansåg att man hellre skulle tagit bort den väldigt röda ;) dagen första maj.
Mt. Shasta sprider skönhet som vanligt. Så majestätiskt!
Tack för mail! Sänder kram med en önskan att du får en fin helg.

Rebekah M: Här finns mer om krisen i Miljöpartiet och länkar bakåt.

http://www.news55.se/artiklar/pr-experten-avga-miljopartiet/

Anne-Marie said...

Anna: Just det molnet vet jag inte vad det betydde eftersom det inte var något dramatiskt väderomslag. Lenticular clouds brukar betyda att det kommer ett oväder.
Har man med dessa byråkratiska myndigheter att göra måste man ha bevis.
Här i USA verkar man inte direkt prata om att kanske förändra de helgdagar som finns. Bank holidays har vi inte i USA såvida inte bankerna bestämmer sig för att stänga vid en bankkris.
Intressant att läsa om dina funderingar kring de kristna högtiderna. Det visste jag inte att man har majstång på vissa platser i England.
Politik och religion borde ju inte vara sammankopplade men har kanske blivit det under årens lopp. Måste erkänna att jag inte riktigt hängt med i MPs senaste förvirrade turer. De borde inte sitta i regeringsställning - så mycket har jag förstått. Får kolla litet mer beträffande detta. Ser att Annica har lämnat en länk.

Anne-Marie said...

Rebekah: Du är inte ensam om att ha missat vad Anna pratade om. Jag har sett att MP varit i blåsväder igen men inte några detaljer.

Anne-Marie said...

Annika: Ja just det, Black Friday kanske får klassas som klämdag. Och som nu importerats till Sverige.
Visst blir man påmind via social medier om svenska helger och högtider men jag skall erkänna att jag inte alltid har riktig koll på när de infaller. En del är ju rörliga som Kristi Flygare.
Tur att jag gjort min plikt så att jag slipper våldgästande damer! Usch för dessa myndighetspersoner som tagit på sig polisroller.
Nu har berget höljt sig i moln och dimma de senaste 2-3 dagarna. Det har varit mulet och regn/åska till och från. Fortfarande riktigt milt och jag har uppskattat den mer fuktiga luften.
Ha en fin helg Annika! Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Googlade handskakningsgate och det verkar vara rena lekskolan med det de håller på med. Fridolin borde verkligen inte vara i den position han är i. Ankdammen i Sverige har slagit knut på sig själv nu. :)

Anne-Marie said...

Rebekah: Som jag skrev till Anna - lekskola på hög nivå med inkompetenta politiker som inte vet vad de håller på med. Det är skrämmande när man ser vilka som styr dagens Sverige.

Anne-Marie said...

Maria: Det hade jag faktiskt helt missat att det var Cinco de Mayo igår. Vissst är det en rätt stor högtid/helg i Kalifornien men kanske inte i andra stater. Eftersom USA är en hel kontinent blir det kanske litet annorlunda jämfört med Sverige.
I Sverige är det nog många som är vana vid betald långledighet. Inte alls lika vanligt kanske i USA.
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Sverige har sina helgdagar nästan uteslutande under de första sex månaderna på året. Så är det inte i USA utan där är de mer utspridda under hela året.
Jodå, jag minns att man tog bort Annandag Pingst (under mycket ståhej) och förlade den till 6 juni i stället.
Numera kanske 1 maj inte alls betyder lika mycket som den gjorde för människor på till exempel 60- och 70-talen.
Mt Shasta har en speciell charm. :) Och skönhet.
Läste artikeln hos News55 (tack för länken) och det är bara att konstatera att inkompetensen och okunnigheten är skrämmande hos ett regeringsparti. Och helt rätt - de borde ta sitt pick och pack och lämna maktens högborg. Fridolin är troligen en av de mest onödiga politiker Sverige har.
Ha en fin helg du också! Kramar!

Tant Gröns Lilla Bod said...

Härlig bild av "ditt" berg :)! Naturen är fantastisk!

Angående ditt förra inlägg så tvingades vi kontakta polisen när vi var i Kalifornien. Vi fick fylla i en blankett där vi uppmanades att ange vilken ras vi var. Jag var faktiskt nödgad att fråga en polisman vad jag skulle skriva där för ingen av oss fattade riktigt vad de var ute efter. "White" var visst det rätta svaret på den frågan. Det kändes väldigt egendomligt att svara på en sån fråga när vi inte alls är vana vid att tänka så. Men, men...

Här är vi halvvägs igenom storhelgen och jag njuter i fulla drag av ledighet och tiden till förfogande att ägna trädgården en kärleksfull omvårdnad.

Ha en fin helg!
~ Maria ~

Anonymous said...

Klämdagar har vi inte heller i Wales. Steel City Anna, ovan, har redan så bra förklarat hur det funkar här.
Intressant läsning om hur det funkar i USA och hur tankarna går.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Maria: Så trevligt att se dig här igen på bloggen. :)
Oj då, det låter inte roligt att ni var tvungna att kontakta polisen medan ni var i Kalifornien.
Visst känns det ovant att skriva ras. Som svensk är man inte riktigt van vid det. Jag har givetvis vant mig efter 19 år i USA.
Det låter härligt att du kan påta i trädgården. Just nu är egentligen den finaste tiden i Sverige tycker jag med allt som växer och blommar. :)
Ha en fortsatt fin helg!

Anne-Marie said...

Lena: Visst var Annas beskrivning bra. :) Detaljerad och klar.
Klämdagar kanske är litet av ett svenskt fenomen.
USA har få långlediga helger eftersom man inte riktigt tycks ha insett vikten av att vara ledig.
Ha en fortsatt bra helg!

Ann said...

Flyttar till Madison, Wisconsin, så verkligen över halva USA :)

Anne-Marie said...

Ann: Ja, det var en flytt som heter duga. :) Inte nästgårds precis.