Saturday, May 21, 2016

Riktiga dammsugare

Först måste jag berätta om skrämselhicka vi Weed-bor fick i torsdags. Vår chef för Human Resources skickade ut ett email till alla anställda på senare eftermiddagen att det brann i närheten av Weed! Minnen av storbranden 2014 kom genast tillbaka för mig och när jag kom hem från jobbet gick jag in på olika hemsidor för att se vad jag kunde hitta och följa händelseförloppet.

Det brann i ett litet mera otillgängligt skogsområde alladeles utanför Weed och tydligen hade man en hel del brandpersonal på plats snabbt för att bekämpa branden. Självklart att man satte in ordentligt med resurser med tanke på förödelsen under branden för ett par år sedan. Jag såg mörk brandrök från skolan och det hela kändes litet olustigt minst sagt. Men efter några timmar verkade man få branden mer under kontroll och när jag gick och lade mig var kontrollen uppe i 35%. Någon "där uppe" måste ha hört våra önskningar om regn eftersom det satte igång att regna under natten och fortsatte att regna även under delar av fredagen. Dessutom blev det mycket kallare vilket säkert hjälpte till också. Det hade till och med snöat litet där det brann. Man tror att branden helt skall vara under kontroll idag. Här finns en länk där man kan läsa mer. Nu är det bara att hålla tummarna att Weed haft sin del av bränder för i år.
http://inciweb.nwcg.gov/incident/4742/

Häromdagen fanns en diskussion hos en av Facebookgrupperna för svenskar i USA om tips på riktiga dammsugare. Som jag skrivit om tidigare har man ofta dammsugare som är upprätta i USA i stället för den "liggande" (eller "canister") varianten som vi är vana vid i Sverige. De som är upprätta suger inte alls lika bra tycker jag och det verkar de flesta svenskar som bor här också tycka. Michael och jag hade en sådan när vi bodde utanför Mt Shasta och det blev bara måttligt rent med den.

När jag flyttade tillbaka till Mt Shasta-området efter det att Michael gått bort tog jag med mig den han hade köpt. Det är en "canister" eller "liggande" dammsugare. Trots att den har snart 10 år på nacken använder jag den fortfarande och undrar hur länge den kommer att hålla eftersom den köptes hos Walmart och inte var någon av de dyrare modellerna. Jag dammsög precis och var tacksam att den fungerade även idag. Den har faktiskt tejpats med silver- gorillatejp där slangen möter en hårdare del men det verkar fungera. :)


Någon fyndig person i Facebookgruppen lade in en bild med sötsaken dammsugare (eller punschrulle) och tyckte att det väl var riktiga dammsugare. :) Tydligen säljs de på en del IKEA-varuhus utomlands. Det är intressant med IKEAs namn på varor i alla fall i utlandet. De här kallas "Sötsak dammsugare". Deras lingonsylt heter "Sylt lingon". Verkar litet bakvänt tycker jag.
Det var länge sedan jag åt dammsugare och minns knappt hur de smakar.


Bilden lånad från nätet.

26 comments:

Åsa said...

Tur att inte branden tog sig! Vi har också haft bränder här i Portugal, men inte i år. Jag såg förresten Mt Shasta på TV häromdagen och tänkte på dig. Ett program om olika "mystiska" och "mytiska" berg i världen. Tydligen fanns det folk som trode att det fanns en hel underjordisk civilisation inuti Mt Shasta. Det hade skrivits en bok om det.
Angående dammsugare så är vi vädligt oense om vår. En stor klumpig industridammsugare som för ett himla oväsen och suger dåligt. Eller min man säger att den suger och jag säger att den "suger". Det är han som får dammsuga för det mesta, så våttorkar jag.

Marina said...

Så läskigt med alla era bränder där borta!

olgakatt said...

Även här i Sverige är det torrt och det bryter ut en del gräs-och skogsbränder men inte så stora. Hoppas Kalifornien får en lindrig sommar, brinner gör det ju varje år.
Vi har en dammsugare på varje plan, två bostadsvåningar plus källare. Vår äldsta dammsugare är en Nilfisk som är 50 år och fungerar utmärkt fortfarande.
Kakan som kallas dammsugare äter jag inte frivilligt. Som barn fick jag höra att den var gjord av gamla uppsopade kaksmulor som piffats upp med litet arrak och virats in i billig marsipan. Uppenbarligen är den en populär klassiker men min aptit retas inte - säkert av skumma psykologiska skäl kanske helt utan verklighetsförankring ;) men tacka vet jag en kaka med riktig mandelmassa!

Channal said...

Usch och fy! Hoppas verkligen de har fått bukt på branden. Hemskt!!

Jag har en röd tystgående dammsugare för allergiker med superfilter! Annars är det många här som har centraldammsugare. Hahaha goda dammsugare är inte så dumt!

KRAM Anna

Steel City Anna said...

Ikeas namn får mej ofta att skratta :) sötsak skumtopp istället för mumsmums är en favorit. Så finns det en ost som bara heter ost. Dammsugare är inte så goda ... Och att dammsuga är trist tycker jag. Men jag gillar vår glada röda dammsugare Henry, den är populär här och finns kanske hos er också?

Håller tummarna för aft ni slipper flera bränder!

Annica said...

Det är så hemskt med alla dessa bränder. Även här i Sverige har det brunnit en del denna vår. Låt oss hoppas att det ska bli en LAGOM regnig sommar så allt inte blir så eldfängt. Det kan strila några nätter/vecka.
Så över till dammsugeriet. I det här hemmet finns två Electroluxar, en liggande modell (när det ska städas ordentligt!) och en stående (handdammsugare och golvdito i ett) när det behövs "akuta punktinsatser" för avlägsnande av smulor, småskräp och dammtussar. Man kan ju plötsligt få (som det heter i reklamen för ett känt kaffemärke) oväntat besök ... ;)
Besök eller inte, eftersom dammsugning inte är det roligaste man gör så kan man lämpligen avsluta all städning med en fikapaus och t.ex. unna sig en illgrön och delvis chokladdoppad godbit som belöning. ;)
Kram från ett icke dammfritt hem!

Anne-Marie said...

Åsa: Det var en himla tur att de fick kontroll över branden så snabbt som det nu blev. Storbranden 2014 ödelade alldeles för stora delar av Weed.
Jodå, det finns många nyandliga och New Age-människor i Mt Shasta-området. Och det är Lemurien som du nog hörde talas om. En gammal kontinent som påstås ha funnits här och ute i Stilla Havet. Det finns fortfarande en hel del historier att det bor varelser inuti berget. En hel del personer har sett oförklarliga saker uppe på berget.
Det är viktigt att ha en bra dammsugare och de som finns i Sverige verkar rätt mycket bättre än de som finns i USA i alla fall. Låter som en jobbig dammsugare som ni har. Bra att ni fördelar arbetet.

Anne-Marie said...

Marina: Den här blev det inte så mycket av som tur är men någon brandchef i Kalifornien har uttalat sig om sommaren och det kan bli många och stora bränder enligt honom.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Läste alldeles nyligen om en brand på Gotland. Verkar tidigt att det är torrt redan i Sverige.
Som jag skrev till Marina har någon brandchef här i Kalifornien uttalat sig om sommaren och det var ingen munter läsning. Eftersom det har regnat mer växer det mer samtidigt som torkan fortsätter. Antar att vi får se vad som händer.
Jag är inte alls förvånad att er äldsta dammsugare fungerar. Allt tillverkades bättre förr. Bra att ha flera dammsugare på varje plan.
Jag skulle heller inte vilja äta sötsaken dammsugare men det var ju litet fyndigt tyckte jag att se kopplingen mellan de två olika typerna dammsugare. :)
Riktig mandelmassa är fantastiskt gott! Har inte ätit det på år och dag.

Anne-Marie said...

Anna: Jag gick in på hemsidan som jag länkade till och enligt den var branden nu helt under kontroll tack och lov!
Låter trevligt att du har en tystgående dammsugare. Min är verkligen inte tyst av sig. Centraldammsugre har jag aldrig haft. Det kanske är praktiskt.
Söta dammsugare tror jag att jag avstår men kopplingen var ju litet kul. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Man undrar litet hur IKEA har tänkt med sina namn. :) Ost var ju enkelt och bra. Kanske bra att veta vilken sort dock. ;)
Nej, dammsugare tror jag att jag avstår från att äta faktiskt.
Eftersom vi knappt har några affärer där jag bor tvivlar jag på att röda, trevliga Henry finns här. Jag tycker det är okej att dammsuga men visst finns det roligare saker att göra.
Jag hoppas också att Weed slipper fler bränder.

Anne-Marie said...

Annica: De senaste dagarna har det varit rätt skönt väder tycker jag med litet svalare, en del moln och regn till och från. Att Weed har fått uppleva två bränder inom en relativt kort tid är uppseendeväckande. Nu är det bara att hålla tummarna.
Bra att du har två oliks slags dammsugare för olika behov. Man vet aldrig vem som kan dyka upp. :) Bäst att vara förberedd.
Jag dammsög hela lägenheten igår och det känns alltid lika skönt att ha det avklarat. Jag har inget emot att dammsuga men visst kan jag ägna mig åt roligare sysselsättningar.
Kram från en icke dammtorkad lägenhet! ;)

Gunnel said...

Så hemskt med all bränder! Det måste vara väldigt oroligt att ha det så nära inpå. Jag har länge velat ha en stående dammsugare, men jag får kanske börja tänka om nu efter det du berättar.

Desiree said...

Laskigt med branden. Vi hade en canister Electrolux dammsugare I USA som vi fortfarande har kvar och som annu funkar (fast vi maste plugga in den I transformator forstas). Jag har faktiskt inte nagot emot dammsugning. Nar det galler stadning sa tycker jag dammsugning ar trevligare an en hel del annan stadning. Inte fortjust I de sota illgrona godis dammsugarna. Haller mig hellre till riktiga dammsugare.

Annika said...

Förstår att det var läskigt med branden. Vi har svårt att få tag på en dammsugare som håller med två fällande och ganska tjockpälsade hundar. Brände ut flera stycken när jag försökte dammsuga upp hundhår och granbar vid julen. Köpte till slut en Dyson Animal, fast refurbished och den har hållit bra. Jag saknar definitivt de liggande dammsugarna, delvis för att de är så mycket smidigare att få runt och in i hörnen och sånt. Punschrullar hör till mina favoriter :)
Kram

Annika said...

Usch för era bränder.
Jag skickar gärna lite regn från östkusten. Vi har fått mer än vi behöver, som du vet.
Dammsugare ja...jag såg den där tråden på fb-gruppen.
Det är svårt att hitta bra dammsugare här. Upprätta avskyr jag, det måste vara cannister.
Nu är dags att köpa ny dammsugare för oss, och jag kommer att köpa den via amazon. En Panasonic.
De där kaffebröds-dammsugarna gillar jag. Men äter dem verkligen inte ofta. Ja, ibland kan man verkligen undra över hur de namnger sina produkter på IKEA, Sylt Lingon etc.
Kramar!

Maria said...

Jag hålet med dig om dammsugarna här..de är tunga att släpa omkring på. För en dryg månad sen fick jag en ny dammsugare i present, en dyrare modell än jag själv någonsin köpt. Den är mycket bra, och inte lika tung som de flesta upprättstående modeller. Men den har 7 olika filter som måste bytas/rengöras med jämna mellanrum! Och de är inte helt lätt att ta ur..Gillar din modell :)

Anne-Marie said...

Gunnel: Den senaste branden kändes alldeles för mycket som en påminnelse om 2014 då storbranden härjade i Weed. Men tack och lov att det inte blev så mycket av den denna gången.
De upprätta kanske är bättre i Sverige. Tycker dock att många dammsugare i USA är lika dåliga som de flesta tvättmaskiner.

Anne-Marie said...

Desiree: Tack och lov för regnet som föll och hjälpte till att bekämpa den senaste branden.
Jag har heller inget emot dammsugning men det vore trevligt att ha en riktigt bra dammsugare. Jag har helt enkelt inte kostat på mig en sådan. Vet ju att det finns bättre, liggande dammsugare även i USA. Vad bra att ni kan använda er även i Schweiz.
Nej, de söta dammsugarna får gärna vara för mig också.

Anne-Marie said...

Annika: Ja, har man djur med lång päls kan det bli knepigare att hitta bra dammsugare. Jag vet att det finns bättre, liggande dammsugare även i USA men de kostar givetvis mer och jag har inte kostat på mig en sådan. Bra att du hittat en som verkar fungera för er.
De liggande tycker jag är smidigare och de verkar mer effektiva.
Punschrullarna lämnar jag till dig. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag tror att det var litet av ert regn vi fick. :) Du får gärna skicka mer. Inte mig emot.
Jag borde ha kostat på mig en bättre och mer effektiv dammsugare än den jag har men har inte gjort det av någon anledning.
Amazon är verkligen bra och att man kan hitta så många oliks slags varor där. Tur att de finns också för oss som bor i glesbygden och inte har nära till litet större affärer.
De gröna dammsugarna lämnar jag gärna åt andra att äta. ;)
IKEAs namn har jag inte riktigt fått kläm på varför de skriver som de gör.
Kramar!

Anne-Marie said...

Maria: Vad fint att du fick en sådan gåva. Inte dåligt! :)
Min mamma hade en mycket bra dammsugare som jag var med henne och handlade. Men den kunde jag givetvis inte släpa med mig till USA när hon gick bort utan fick lämna kvar.
Oj, det var många filter.
Min börjar bli utsliten märker jag så vi får se hur länge den håller.

Rebekah M said...

Så skönt att det inte blev nå't ännu värre av branden!

Jag har gått igenom ett helt gäng dammsugare se'n jag kom hit för tolv år sedan. Alla var usla. När man dammsugit, och drog med fingrarna på golvet, fanns det fortfarande damm kvar. Till slut blev jag så less på det så vi köpte en Dyson, och där suger det verkligen ... finns inte ett dammkorn kvar efteråt. Slipper köpa påsar också, och det är ju en liten bonus. Medan vi bodde i huset i QC hade vi heltäckande mattor, vilket jag hatar (och det är inte ett ord jag använder lättvindigt). Man fick ju spader av att tänka på vad som fanns i de där mattorna, med tanke på de eländiga dammsugarna. Innan vi flyttade in här, försäkrade jag mig om att de rev ut de heltäckande.

Anne-Marie said...

Rebekah: Jätteskönt att de fick branden under kontroll så snabbt.
Min lämnar nog kvar damm precis som du beskriver. Dyson har jag hört talas om och att många tycker om den typen. Att inte behöva ha påsar är bra.
Heltäckningsmattor är nästan alltid standard i det området där jag bor och de är äckliga minst sagt. Tur att man inte vet vad som kryper och krälar i mattorna. Bra att ni tog ut heltäckningsmattorna. Det kan man inte gör i hyresbostäder i Kalifornien.

Rebekah M said...

Anne-Marie; De river inte ut heltäckningsmattor här heller. De finns i varenda lägenhet utom vår. Det var när vi var och tittade på den, "the super" visade oss den, och talade om att allt skulle målas nytt och mattorna bytas ut. Jag frågade honom om de verkligen var tvungna att lägga in heltäckningsmatta igen ... om de inte kunde ta nå't annat, och sa att jag var villig att betala mellanskillnaden. Jag sa till honom att vi kommer att bo här tills de bär ut oss med fötterna före. Han sa att det gick inte, för de hade policies o.s.v. Efter nå'n vecka ringde han upp oss i QC, och sa att vi skulle slippa heltäckningsmatta, och jag blev så GLAD! Nu är det nå't som jag tror kallas för laminatgolv. Vi hade tur ...

Anne-Marie said...

Rebekah: Laminatgolv är väl väldigt vanligt i Sverige och börjar bli vanligare i USA och kanske Kanada också.
Men vilken tur att ni inte behövde ha heltäckningsmattor. Verkligen bra! Fattar inte varför man älskar att ha dessa "osunda" mattor i så många bostäder.