Friday, April 29, 2016

Sådant jag inte glömt

Så här en fredag kväll får det bli litet lättsamt på bloggen. :)

Mycket som fanns förr har försvunnit eller blivit sällsynt allteftersom åren går, men nog minns man en hel del bara minnet får litet "joggning". Nostalgi är kul ibland och här kommer en del som jag växte upp med och inte har glömt. Vad minns ni? Har ni andra trevliga minnen? Inspirationen kommer från en kul grupp hos Facebook som heter "Saker vi aldrig glömmer".

Min mamma brukade ha rullar i håret och sedan satte hon sig under den här hårtorken. Även jag brukade torka håret så här. Minns att mitt hår - som var rätt långt - ibland sögs upp i torken. ;)


En skivspelare som spelade LP-skivor var en nödvändighet. De finns fortfarande men på 60- och 70-talen när jag växte upp var dessa var mans egendom. Vi hade tre hemma i villan eftersom vi tyckte om musik och det behövdes i olika rum och på båda våningarna. Och min pappa var tekniskt lagd så han byggde ett hi-fi system som var litet extra fint. :) Min pappa var väldigt noga med hur man rengjorde skivorna och nålen vilket jag också lärde mig. Nog hade LP-skivorna ett annat slags ljud än CD-skivorna. Tyvärr fick jag göra mig av med alla LP-skivor när mamma gick bort. De hade nog annars varit värda en hel del.


Dessa fanns litet överallt för 50 år sedan. Den tidens "mobiltelefoner". :) Då var det praktiskt eftersom det inte fanns några mobiltelefoner. Vi har fortfarande några få telefonkiosker i Weed och Mt Shasta men de är på utdöende även här. Som tur är vandaliseras de inte där jag bor.


Floppydisken - denna föregångare till dagens flashdrives eller externa hårddiskar. Då kunde man inte lagra mycket men nu går det att lagra stora mängder data. Jag har faktiskt fortfarande några av dessa "reliker" som jag kan koppla upp till min dator genom en speciell liten "maskin" som har en USB-kabel. Inget jag brukar göra men jag skulle kunna om jag vill.


TVs testbild syntes en hel del på 60-talet eftersom man inte hade många sändningstimmar av sändningar. Som allt annat har testbilden förändrats under årens lopp. Något jag också minns är att man hade olika toner som hördes medan testbilden visades.


När vi hade utflykter med skolan eller jag och mina föräldrar åkte iväg någonstans var Sunkist små tetrapak perfekta. Apelsin, äpple och päron minns jag att jag tyckte om. Det här var den trekantiga tetrapaken som fanns på 70-talet i alla fall. Jag minns faktiskt hur den smakade. :) Korv med bröd och Sunkist var gott.


Linus på linjen (La Linea) var en italiensk, tecknad serie med korta avsnitt med Linus som får liv på linjen. Jag och mina föräldrar brukade titta på den på TV.GB:s glasskartor satt utanför kiosken i Enebyberg och på sommaren gick jag och min bästa vän dit och köpte glass ibland. Några favoriter hade jag - Storstrut, Top Hat, GB Sandwich, Päronpinne, Chokladpuck, Puckstång och Igloo. Jag handlade inte glass särskilt ofta men några gånger blev det självklart på sommaren.


Alla bilder är lånade från nätet och olika hemsidor.

28 comments:

Från Glam till Damm said...

Tack för nostalgin!

Linus på linjen hade jag glömt bort.

En sådan torkhuv har mamma i källaren och jag kommer ihåg att farmor och mormor fick håret rullat av mamma och så satt de under huven :-)

Ja det var väl innan hår fönar blev standard.

Ha en toppen helg!

Kram, Anneli

Channal said...

Finns så många roliga nostalgigrejor som väcker roliga minnen. Följer vi som var unga på 70- och 80-talet på fb. Såg nyss den där sammetsklossen man putsade LP- skivorna med. Den hade jag totalt glömt bort :-)

KRAM Anna

olgakatt said...

Jag säger bara Carmen Curlers! Snacka om ont i håret.....

FREEDOMtravel said...

Vilka fina nostalgi-minnen du bjuder på! :)

Steel City Anna said...

Tänk att man hade TV:n på ibland med testbilden för att snart skulle det börja något program ... Jag minns ibland hur jag sprang hem på rasten för att spela in en ny video från MTV så att jag skulle kunna kolla på den många gånger sen. Ibland blev det fel och det var bara testbild på bandet :) samma sak att man satt med fingret på rec-knappen och var beredd att spela in en låt från radio på kassett.

GBs gamla glassar saknar jag. Ja, storstrut och piggelin och även sandwich lever väl kvar? Men tophat var min favorit när jag var liten.

Såg du detta appropå hur det var förr? Så roligt!

https://m.youtube.com/watch?v=Oii4la9bh1I


Maria said...

Många kära minnen här!!

Anonymous said...

vilken härlig nostalgitripp!!
Festis, hårtorkar, skivor, svart-vit TV, testbilden m m.
Vi hade TV-kanna också. Kommer du ihåg en ganska stor termos med tvinnad plast runt?
Så hade vi vanliga nycklar i låsen, inte patentnycklar.
Riktig kaffekanna på spisen.
Ett litet frysfack högst upp i kylen.
Fast telefon som såg ut som en telefon.
Nej, nu måste jag sluta innan jag snöar in mej helt!
Ha det bra!

Tredje året i Hjo said...

TV fick vi omkring fotbolls-VM -58 tror jag. Oerhört grynig bild så länge som vi fick ge oss till tåls med Nacka-sändaren. Sedan byggde man en i Västerås och då blev det bättre. Jag köpte ofta 75-öresglassen som jag inte minns vad den hette.

Annica said...

"Minnen, vilka underbara minnen ..." Var det inte ungefär så Povel Ramel sjöng för länge sedan? Allt du skriver om får hjärnans minnesceller att plötsligt kvickna till. Det är som att aktivera en floppydisk ;), trots att jag aldrig använt någon. Men minnena bara väller fram!
Hårtorken, hett efterlängtad när hemmaversionen kom. Skivspelare/stereo för singlar, EP- och LP-skivor har jag fortfarande. Alla sådana skivor finns kvar, runt 1000 st. Det är något visst med vinylplattor. Och faktiskt har jag t.o.m. några 78-varvare, s.k. "stenkakor" i skivsamlingen.
Sunkist var gott. (Även mjölken kom ju i tetrapak under en lång tid.)
Linus på Linjen gillar jag än idag! :)
Är det någon här som minns Kavli´s Raketost? Den tillverkades till 1979. Den var kul förpackad och riktigt god.
Och jag är så gammal att jag minns ett schampo som "alla gamla" filmstjärnor gjorde reklam för. Det hette Lustre-Creme Shampoo. "Never Dries - it Beautifies" sade annonserna. Undrar om det fortfarande finns i USA? Skulle inte tro det. ;)
(Att mitt hår var snyggare då än nu berodde nog mer på åldern än på Lustrekrämen.)
Näe, det här blev lååångt, nu måste jag ta ut floppyn! :D
Kram!

Anonymous said...

Hejsan ! Vilken härlig nostalgitripp. Vilken utveckling. Till dagens datum.
Är vinylskivor stort i usa. Här går det framåt fort. Ett stort loppis. Tar från
10 kr till 100 kr. Grattis till den som satt på ett lp lager med 1000 stycken.
Kanske av högsta kvalite. Jag har kanske 150 i bästa kvalite. Allt felfritt.

Visst va det kul att spela vinylskivor. Tack för denna nostalgitripp. Hälsningar stig.

Anne-Marie said...

Anneli: Varsågod! :)
Linus var länge sedan jag såg. Han var litet småkul tycker jag.
Jodå, rullarna behövdes nog så att håret inte sögs upp i torken som det blev för mig. ;) Antar att hårfrisörer fortfarande har en liknande slags hårtork på salonger. Eller har jag helt fel?
Numera har jag en hårfön och det är litet enklare tycker jag.
Ha en fin söndag!
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Har för mig att jag sett 70-tals gruppen hos FB. Hittade den här gruppen (Saker vi aldrig lömmer) av en slump.
Jag minns att vi använde en mycket mjuk "borste" med strån när vi borstade av nålen till skivspelaren. Minns inte exakt vad vi använde till själva skivan men den skulle också dammas. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Har aldrig provat Carmen Curlers. Låter inte trevligt om det gjorde så ont.

Anne-Marie said...

Helena: Roligt att du tyckte om nostalgiminnena! :)

Anne-Marie said...

Anna: Det minns jag inte att jag hade på TVn medan det bara var testbild. Men det är länge sedan så jag kan ha glömt.
Kunde du alltså inte förprogrammera när du skulle spela in? Kanske det kom senare.
Haha, jodå det har jag också gjort när jag spelat in från radion. :) Minns att jag lyssnade på ett program med Kaj Kindvall - tror det hette Tracks - och då var det att ha fingret på rec-knappen. Rena stenåldern. ;)
Vet faktiskt inte vilka GB-glassar som fortfarande finns. Har svårt att äta glass numera pga känsliga tänder.
Tack för länken! Han är så rolig Jonas Gardell. Hans bror gick i min klass på grundskolan men var ingen komiker. Jonas gick i samma skola som min klass så jag såg honom. Han kommer ju från Enebyberg där jag också växte upp.

Anne-Marie said...

Maria: Kul att du också har minnen av dessa saker. :) Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Roligt att du tyckte om nostalgitrippen. :)
Nej, vi hade ingen TV-kanna i mitt barndomshem. Mina föräldrar hade en riktig kaffepetter som ställdes på spisen och så tillagade man kaffet i den.
Jodå, vi hade också "riktiga" nycklar när jag bodde i villan i Enebyberg. Har inte haft några sådana här i USA.
Här i USA har många kylskåp sin frysdel högst upp. Den är dock större än bara ett frysfack.
Vi hade ett par så kallade kobratelefoner. Mycket tunga telefoner. Senare hade vi telefoner med knappar.
Ibland känns det som om vi vore födda på stenåldern. ;)
Ha det fint!

Anne-Marie said...

Hans: Så tidigt hade nog inte vi TV. Tror att mina föräldrar skaffade TV i början av 60-talet. Minns att vi hade TV när jag var runt 3. Faktiskt minns jag det trots att jag var så liten.
Har ett svagt minne av att jag köpte någon glass som bara kostade 50 öre. Den var mindre men riktigt god. :)

Anne-Marie said...

Annica: Vad roligt att dina minnen började flöda. :) Ja, det låter som en Povellåt även om jag kanske inte minns just den texten.
Tror att många svenska hem hade just den varianten av hårtork.
Då har du nog en mindre förmögenhet hemma i skivhyllan. :) Har ett svagt minne av att vi också kunde spela stenkakor på den hi-fi-anläggning som min pappa "byggde".
Jag minns faktiskt inte mjölk i tetrapak men har sett bilder på den.
Har hört talas om raketosten men aldrig ätit den. Ser att den var förpackad i ett papprör. Annars är det nog rätt svenskt att ha mjukost, kaviar osv i tub. Det inte finns här i USA direkt.
Det låter som reklam modell äldre. ;) Har ingen aning om detta shampoo finns. Numera verkar det vara mest L'Oreal och Dove som man gör reklam för.
Kul med lång kommentar Annica!
Kramar!

Anne-Marie said...

Stig: Kul att du också tyckte om nostalgitrippen. :)
Vet inte om vinylskivor är stort i USA men har en känsla att de är på väg tillbaka precis som i Sverige.
Synd att mina föräldrars LP-skivor inte finns kvar men det gick inte att spara mycket. Jag hade också en hel del skivor som nu inte finns kvar. Min mamma sålde rätt många och fick en del pengar men de är nog värda mycket mer numera.
Ja du, Annica har nog en mindre förmögenhet. :)

Desiree said...

Blev glad av denna nostalgitripp. Mycket jag mindes. Skivspelarna absolut. Att få en egen skivspelare då man tonåring var den stor grej. Jag fick förvisso aldrig en sådan men hade kompisar som hade. Man gick hem och satt i deras rum och lyssnade på en hel skiva. Minns också festisarna på tetrapack. Floppydiskarna fanns ju fram till 90-talet iallafall. Både video och microvågen kom under min barndom. De första mobiltelefonerna som var jättestora. Linus på linjen minns jag att jag gillade att kolla på.
Många härliga minnen du väcker.
Kram!

Anonymous said...

Kommer ihåg vår första grammofon; en julklapp till min bror och mej.
En svart rektangulär låda med en vev, som man satte in i ett hål på sidan
och vevade upp fjädern. När varvtalet gick ner, blev det lägre och lägre
toner. När vi hade hippor, blev det 15-minuters skift vid veven, för att
hålla igång dansandet!

Telefon gick genom en växel. Damerna där visste ALLTING. Vårt nr var 512.
Tel.katalogen hade inte bara namn utan också yrke, som snickare, svarvare,
sotarmästare, lokförare, fru, hemmansägare etc. etc.

Papiljotter i håret. Permanent med en maskin som såg ut, som "patienten"
skulle laddas med elektricitet; vätska som luktade pyton.

Livstycke med strumpband och en knapp på strumpan. Virkade stoppdukar
(dambindor) som tvättades. (svårt att tänka sej, men så var det).
Korsett för tanter.

Det som du beskriver, var nyheter för min generation. :)

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Desiree: Vad kul att du uppskattade nostalgitrippen. :)
Eftersom min pappa var litet av en "tekniknörd" hade vi flera stereoanläggningar med skivspelare. Och jag fick min egen när jag var tonåring har jag för mig.
Floppydisketterna fanns säkert fram till slutet av 90-talet och kanske även i början av 2000-talet. Jag har till och med använt de stora disketterna som var "floppy" ;) eftersom de inte var "fasta" som de mindre.
Videospelare hade mina föräldrar, däremot hade vi ingen micro och det har jag inte nu heller.
Roligt ibland med litet nostalig.
Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Jag kan tänka mig att de saker jag tog upp var nyheter för din generation. Det har gått fantastiskt fort de senaste 100 åren med teknikutvecklingen. Nu menar jag inte att du är så gammal ;) men om man tittar bakåt har utvecklingen gått svindlande fort.
Vevgrammofon har jag aldrig haft. Däremot har jag hört ljudklipp med just det du beskriver att det blev lägre och lägre toner.
Min farmor var faktiskt växeltelefonist i Göteborg. Hon hade många roliga och trevliga historier från den tiden.
Idag finns ju knappt telefonkataloger. Inte i Sverige i alla fall. Vi får fortfarande kataloger där jag bor.
Låter inget vidare med "hårvårdsutrustningen" som du beskriver. Fortfarande tycker jag att permanentvätskorna luktar väldigt starkt.
Min mamma hade "strumpbyxor" som inte var i ett helt stycke utan fästes med knappar kring något slags "livstycke". Och hon hade hatt som ung. :)
Kul att höra vilka minnen du har eftersom de ligger ännu litet längre bak i tiden.

Gunnel said...

Detta var verkligen nostalgi på hög nivå. Jag har minnen från allt du skriver om. Hårtorken var ett elände precis som spolarna. Innan jag fick en Hårtork så sov jag med de där stickiga sakerna. Förstår inte hur jag över huvud taget kunde somna. Kram

Annika said...

Alltid kul med nostalgi.
Jajamen, hårtork av det slaget finns hos oss också.
OCH det bästa av allt var när min mamma rullade upp mitt hår och jag fick sitta i den. SÅ fina lockar det blev sen, hihi!! Min mamma var damfrlsör och ett tag tog hon emot kunder när jag liten, oftast vänner och arbetskamrater. Men permanentvätskan minns jag tydligt, och hur illa den luktade. OCH vilken LÅNG tid en permanent tog.
Grammofon, såklart!!
Testbilden, ja!! Klart minne!
Festisen i tetrapack och hur man fick vrida på den för att få ut den sista slurken :-)
Ja, kul med nostalgitrippar, alltid!!
Kram!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Att sova med spolar verkar vara rena självtortyren! :) Det gjorde i alla fall inte min mamma.
Hårfönar är mer behagliga tycker jag än de där "huvarna".
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag har inget minne av att jag använde rullar men det kanske förekom det också. :)
Jaha, då är du troligen "hårexpert" med en mamma som kunde allt kring hårvård.
Jag har inte permanentat mitt hår på mycket länge men när jag jobbade i Sverige hade jag rätt lockigt hår. SÅ mycket enklare med rakt hår som man bara fönar tycker jag.
Just det ja, festisen som det var svårt att få ut den sista slurken från. :) Tänk vad bilder kan trigga igång minnen.
Ibland kan jag känna att den tiden då jag växte upp på 60- och 70-talen var en litet enklare tid med mer framtidsanda och hopp.
Kramar!!