Wednesday, April 13, 2016

Sjön är tillbaka! :)

Torkan i Kalifornien fick en liten lättnad i och med vinterns regn och snö i bergen men den El Nino som alla hade hoppats på blev inte alls så stor och intensiv som man hade trott. Godzilla El Nino blev en liten tummetott. ;)

Men våra sjöar har i alla fall fyllts på med mer vatten än vad vi har haft under lång tid. Sjön Lake Shastina - som ju både är ett samhälle och en sjö - ser nästan ut som den gjorde första gången jag bodde där från 2005 till 2006. Jag och min vän R (han som bor i sin RV) var ute vid sjön i söndags och vi besteg en kulle där vi hade en fantastisk utsikt från toppen. Oturligt nog syntes inte berget just då på grund av moln men vi kunde se långt i de flesta väderstrecken. Vi har verkligen "big sky country" här i Siskiyou County.

Lake Shastina (samhället) byggdes på 60-talet som en ort dit folk kom på sina semestrar. Till att börja med bodde de flesta inte där året runt men nu finns det mest åretruntboende. Det är en "high desert" med ett helt annat klimat än Weed och Mt Shasta. Det snöar och regnar mindre och växtligheten består mest av salviabuskar, juniperträd och andra barrträd. Och stämningen och känslan är annorlunda. Jag tycker man känner historiens vingslag och indianstammarna som bodde där förr i tiden. Och det är väldigt tyst. http://www.lakeshastina.com/community.htm

Kullen vi besteg ligger precis vid den camping som finns där. Den är öppen från 1 april till 30 september och är gratis. Nu när sjön har kommit tillbaka är det väldigt vackert och rofyllt. http://siskiyoucountycamping.blogspot.com/2008/11/lake-shastina-public-access-camping.html


På vägen upp såg vi en hel del lupiner som precis hade börjat att slå ut.


Den här bilden blev tyvärr inte helt skarp men man ser Mt McLoughlin i södra Oregon på avstånd. Det är den vita toppen som sticker upp. Big sky country. :)


Bakom molnen finns berget Mt Shasta.


Campingen ligger till vänster om vägarna. Tyvärr tappar man ut vatten från sjön så den kommer att gå ner ordentligt allteftersom sommaren går.


Någon rik knös har byggt ett mindre slott på en av kullarna. Ingen dålig utsikt!


Det var en riktigt fin utsikt över sjön och omgivningarna från kullen vi besteg.Ungefär halvvägs upp på den här kullen bodde jag när jag kom tillbaka från Hawaii. Min vän N har ett mycket stort hus med en liten "in-law unit" som jag hyrde tills jag flyttade till Oregon innan Michael gick bort.


Det var högsommarvärme den gångna helgen men nu har det blivit mycket kallare. Men det skall bli varmt igen till helgen med +25-30. Normalt skall det vara kanske runt +15 nu. Jojoväder galore. :)

24 comments:

Anonymous said...

Hej vackra bilder. Gratis camping det låt ju trevligt. Trodde det
knappt fanns sådant numera. Spännande och vacker miljö. Hälsningar Stig

Åsa said...

Exakt sådana smålupiner har vi här i Portugal också! Här har blomstertiden börjat nu så jag får väl ge mig ut och fota på kullarna. Härligt att komma ut i naturen. Växtligheten där påminner nog lite om här men vi har inga indianer i de historiska vingslagen här.

Gunnel said...

Fantastiska bilder! Man nästan tappar andan. Lupiner väntar jag mig också att få se massor av snart. Det finns ett stort fält av dem på ängen en bit bort. Kram

Desiree said...

Vilken vacker tur ni var ute på. Maffig natur med dessa snöklädda berg som sticker upp. Väldigt vackert. Skönt att höra att sjön är tillbaka och man får fortsätta hoppas på att det åter igen regnar mer så att balansen blir bättre återställd efter den långa och svåra torkan. Ja den där rika knösusen har nog mega utsikt från sitt ställe. Rofyllt med så mycket natur kring dig. Låter lite jobbigt med så varmt redan. Det har blivit lite mer normala temperaturer här med ca 15 istället för 20 som vi har haft några dagar. Superfina bilder på Lupinerna också.
Kram!

Steel City Anna said...

Vad kul att se! Verkligen fantastisk natur. Man ar inte trangbodd direkt :)

Annika said...

Så vackert hos dig.
Sådan dramatisk skönhet. OCH sjön ser verkligen härlig ut, och nu ser den iallafall återhämtad ut, även om den kanske inte är det. Vi ska hoppas på mer regn för er framöver. Det är lite ojämnt fördelat över landet, det däringa regnet.
Nej, det är inte kul när det blir varmt för tidigt. Ogillar det själv också.
Lupiner älskar jag.
Ja, en tur i dina trakter skulle inte vara så dumt.
Kramar!

The Swedish Wildflower said...

Fantastiska bilder Anne-Marie och vilken utsikt över det vackra landskapet. Mäktigt!Skönt att höra att det finns hopp om återhämtning för uttorkade sjöar och nu håller vi tummarna att det blir mer välkommet regn för er del.

Kram på dig

Annica said...

Hänförande utsikt(er)! Berg och dalar och en sjö ... med vatten. Som ju helst bör vara med för en fulländad vy. Du bor nära fantastisk natur.
Förhoppningsvis får ni en regnrik sommar (det kan ju regna nattetid) så kanske CA, åtminstone delvis, återhämtar sig från torkan.
Kram!

Rebekah M said...

Hänförande! Vilken dramatisk natur!

Snart kommer lupinerna här också ... kanske om två månader, och det längtar jag efter. Vi har hela fält med intensivt blått, med några inslag av rosa och vitt.

Gratis camping ... fina grejor! Tror inte det finns nå't sån't här. Vi har en camping här i Saint John, den ligger i parken jag brukar skriva om.

Charlie sa ... said...

Så vackert och vilken härlig tur ni fick! Jättefina bilder. Lupiner är en favorit, hade massor hemma i Stockholm och kunds plocka hur mycket som helst.

Önskar en trevlig helg!

KRAM

Maria said...

Det ser fint ut Anne-Marie :)

Anne-Marie said...

Stig: Denna gratis camping kanske är litet unik. Annars campar en del ute i skogen också i National Forests. Alla är tidsbegränsade men de möjligheterna finns i alla fall.

Anne-Marie said...

Åsa: De här lupinerna som finns i Lake Shastina kan verkligen ge kullarna en blå färg vissa år.
Kan tänka mig att naturen i Kalifornien och Portugal liknar varandra. Indianerna har funnits litet överallt i mina trakter och av någon anledning känns deras närvaro starkare i just Lake Shastina.

Anne-Marie said...

Gunnel: Roligt att du tyckte om bilderna. Att komma upp litet högre och se ut över vidderna är fint. Nu hade vi tur också att molnen inte gick lågt utan man kunde se långt. Lupiner är fina tycker jag. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Naturen hos oss är mäktig med berg, kullar och väldigt vida vyer. Och när man ser långt blir det litet extra fin upplevelse.
Det där mindre slottet som ligger uppe på kullen måste vara värt en mindre förmögenhet. Jag vet inte ens om det bor någon där hela året. Jag tror att det kommer att bli en mycket varm och torr sommar. Och att torkan fortsätter.
Lupiner är vackra och lyser fint. :) Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Nej trångbodda finns det ingen risk att vi är. :) Siskiyou County är stort med få invånare. Det bor 2.7 personer per kvadratkilometer. Naturen är mäktig med bergen.

Anne-Marie said...

Annika: Lake Shastina har sin charm trots att det är väldigt torrt på sommaren.
Ja, vi får se hur det blir med regnet. Nu börjar vi komma in i den perioden på året när det oftast inte regnar mycket i Kalifornien även om vi inte har torka. Det finns i alla fall mer vatten i år vilket är bra.
De hade utlovat snö och regn det gångna dygnet men det blev inte mycket av det hela.
Lupiner är fina och passar på kullarna.
Du får ta och komma Annika! :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Lotta: Roligt att du tyckte om bilderna - tack!
Genom att man kan se så långt blir det en speciell känsla jämfört med om det är mer platt landskap och man inte kan se lika långt.
Som jag skrev till Annika brukar Kalifornien (även de år då det inte är någon torka) ha det torrt till stor del från april.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Roligt att du följde med på naturvandringen. :)
När sjön Lake Shastina blir i stort sett uttorkad är det inte mycket att "hänga i julgranen" ;) och Lake Shastina ser omedelbart mycket mera slätstruket ut.
Tyvärr regnar det inte mycket på somrarna i Kalifornien även de år då det inte är torka. Eftersom alla hade hoppats på Godzilla El Nino var det litet snopet att det inte blev mer av det hela.
Kramar!

Anne-Marie said...

Rebekah: Ja, naturen är rätt dramatisk i hela västra USA pga alla berg. Utan Mt Shasta skulle nog Siskiyou County vara rätt slätstruket.
Du har ditt dramatiska hav. :)
Lupiner är verkligen vackra när de lyser upp i naturen. Du kanske tar litet bilder när dina blommar.
Just den här campingen är rätt unik tror jag eftersom de flesta campingplatser kostar något i alla fall. Och nu är den extra trevlig när sjön har vatten.

Anne-Marie said...

Lotta: Jag hade aldrig bestigit kullen vi gick upp på så det var roligt att se allt litet "från ovan". :) Man får en helt annan känsla när man ser landskapet uppifrån.
Lupiner är vackra och växer ju litet överallt verkar det som.
Ha en fin fredag och helg! Kram!!

Anne-Marie said...

Maria: Tack! Kanske "mästerfotografen" kommer även till mina avkrokar. ;) Kram!

Gunilla Nardin said...

Sa vackra bilder du bjuder pa denna gang AM! Lupiner ar stiliga, men ocksa saa giftiga! Tydligen forokar de sig latt och tranger ut angsblommor som prastkragar och blaklockor. Lite synd.
Ser fint ut med vatten i sjon, precis som det ska vara.

Vi har ljuvlig forsommar har nu. Omkring 20 grader , underbart! Forutom att att cypressen ,som ju ar starkt allergiframkallande , blommar nu .Sa man tvingas ta antihistamin hela tiden. Men annars ar det den tid pa aret som jag foredrar.

Ha det gott och en mysig weekend!
Stor Kram
GunillaAnne-Marie said...

Gunilla: Roligt att du tyckte om mina bilder - tack! :)
Det visste jag faktiskt inte att lupiner är giftiga. Tur att vi inte provade att smaka på dem. ;)
Prästkragar och blåklockor har vi inte men de kanske även tränger undan andra sorters blommor.
Ja, en sjö borde ju ha vatten. :) Det är en konstgjort sjö vilket de flesta är här i mina trakter.
20 grader låter perfekt tycker jag. Här verkar det antingen vara riktigt varmt eller kallt just nu. Det låter inte roligt med cypressallergi. Jag brukar numera bli allergisk på vintern och det är inte heller så kul.
Ha det gott och ha en fin helg! Stor kram!