Monday, April 18, 2016

Det här med IP-adresser

Har man ingen IP-adress kommer man inte ut på nätet. Jag är så gammal att jag minns telefonuppkopplingen ut på nätet och den speciella lilla trudelutten. :)Nu sker det ljudlöst och hastigheten är definitivt högre. De hemsidor som finns nu skulle inte kunna laddas ner med telefonuppkopplingen eftersom de innehåller så många bilder och annan HTML-kod.

Det finns hemsidor där man kan kolla vilken IP-adress man har och se var den finns någonstans. Dagens Nyheter hade nyligen en artikel om en 82-årig kvinna i USA som har haft ett digitalt helvete då hennes IP-adress ligger i USAs geografiska mittpunkt där 600 miljoner adresser finns som inte kan placeras. Hon har fått besök av FBI, skattmasar och ambulanser då spåren lett till hennes gård. Ett företag skulle förse företag och myndigheter med en ungefärlig placering av IP-adresser och tydligen finns många sådana här adresser som inte kan placeras och hamnade i Kansas där 82-åringen bor. Artikeln säger att man nu har för avsikt att placera mittpunkten i en sjö så förhoppningsvis får kvinnan och hennes grannar litet lugn och ro.

http://www.dn.se/ekonomi/ip-adress-orsakade-digitalt-helvete-for-82-aring/

Den IP-adress som jag har ligger i norra Kalifornien men den tycks ändras litet då och då var den befinner sig. Ett tag såg den ut att vara i Mt Shasta och senare i Redding. Enligt artikeln hos Dagens Nyheter går det ofta inte att få en exakt plats utan det är ett område som är platsen.

Numera vet vi att myndigheter ägnar sig åt hålla koll på vad vi gör ute på nätet och med en IP-adress går det enkelt att spåra var man befinner sig. Både datorer och mobiltelefoner går att spåra enkelt. Jag har ingen smartphone men tydligen kan man till och med lyssna på vad som sägs i ett rum om telefonen är påslagen.

Numera finns det många tjänster som tillhandahåller så kallad VPN-tjänster (Virtual Private Network) så att man får en annan IP-adress och kan till exempel få tillgång till hemsidor i andra länder som man annars skulle vara utestängd från. Vi som bor utomlands kan oftast inte se svensk TV då många program är blockerade för utländska adresser. Jag har haft en VPN-tjänst som jag skaffade för några år sedan. Det var när jag skulle till Sverige och ville vara säker på att jag kom åt olika amerikanska hemsidor. Alldeles nyligen lade de till många adresser i olika länder, bland annat Sverige och jag kan nu titta på olika program hos SvT om jag vill. :) Har inte hunnit titta på så mycket men det är trevligt att inte vara utestängd från program som kan vara roliga att ta del av. Tycker den här tjänsten är enkel och billig att använda: https://easy-hide-ip.com/

Vi får se hur länge det finns ett fritt internet och om man vill kontrollera vad vi kan se och inte se. Förhoppningsvis får detta fantastiska forum finnas kvar som det nu är men det finns politiska intressen som vill begränsa tillgängligheten även i land som USA.

Här kommer litet fler bilder av våren i Weed och Mt Shasta.24 comments:

Channal said...

Äppelblom, syrener, doftvioler och japanska körsbärsblommor... underbart! Längtar till alla blommor! IP-adresser är för invecklade... kan inte veta vems som är vems. Får mail om vilka ip-adresser som besöker min blogg. Bryr mig inte om den. Men om man skulle få besök av ett nät-troll är det ju bra och veta vem det är. Jag gillar inte att Storebror ser allt! Om jag är ute och surfar på nätet, tittar på Ellos tex. Så poppar deras reklam upp överallt! Superirretrande!

KRAM Anna

Tredje året i Hjo said...

Det går inte att gömma sig någonstans i dagens läge. På ont och gott. Samhället har förändrats kolossalt i vår tid. När jag var liten hade vi inte ens telefon hemma. Vet inte om det var lyckligare, men annorlunda var det.

Annika said...

Jag har en VPN men jag har redan glomt hur jag loggar in mig pa den - sa till ingen nytta. Men skaffade den for att kunna titta pa svensk tv :) . Oh well....
Man undrar ju var all den dar informationen och datan lagras i slutandan - sana enorma mangder som det maste finnas.
Kram

Steel City Anna said...

Så härligt med syrener!

Stackars tanten i Kansas :)

Annica said...

Hm ... IP-adress borde hellre stå för "Inte Privat". ;)
Egentligen är det skrämmande hur övervakade vi är. ALLT finns noterat, när, var och vad vi handlar, tankar bilen, vem vi ringer till, vem som ringer till oss, o.s.v. Listan kan göras hur lång som helst. Det är inte bara Storebror som ser oss numera utan hela världen.
Vilken underbar "bloggblomsterblandning"! Jag njuter av dina fina bilder! Och kan känna dofterna ända hit. :)
Kram från o-blommigt norr!

FREEDOMtravel said...

Vi drabbas ibland av ett sk nättroll som skriver elaka saker. Han (jag misstänker vem det är) lånar olika IP-adresser från USA som han gömmer sig bakom...

Åsa said...

Men hu, Freedomtravel! Det låter läskigt! Dumt med IP-adresser då det inte är privat men går att manipulera/blir fel ofta. Så "man" syns men det går inte säkert att hitta någon som det vore bra om man kunde hitta via IP-adressen, som t e x nätpedofilen eller den som står bakom hot till exempel.

Desiree said...

Ah sa fint att syrenerna redan blommar hos dig. Ja detta med IP-addresser ar interessant. Vi hade en sadan VPN tjanst men Netflix US lyckades anda ga runt det hela och nu kommer vi tyvarr inte at US Netflix langre. Men det ar en katt och ratta lek sa jag antar att VPN tillhanda hallarna snart kommer runt aven detta. Hoppas ocksa att internet forblir fritt och oppet.
Det gar inte langre att vara anonym eller gomma sig pa manga satt. Reklam pa natet skraddarsys efter sadant vi soker pa eller sidor vi besokt.
Kram

Annika said...

Syrenerna blommar här också just nu. Så fina, så fina. Och Kwanzaan hos dig också, älskar dem! Det ser ut som en näva också, fint.
VPN, I would not want to be w/o it.
Det är så jag ser det mesta av den svenska tv:n jag ser.
Annars ser jag bara IP-adresser i förbifarten när jag kolla in vem sim besökt min blogg. På dig står det numera Anderson, CA kan jag berätta :-)
Vet att Netflix är fena på att avslöja VPN så jag tror det är uteslutet att titta på ngt annat där än det land man befinner sig i. SVT och Fyran kan man dock se rubbet på med VPN. Jag betalar för min tjänst, och tycker den är bra.
Ja, det är otäckt hur FB tex snappar upp ngt vi sökt online utan att ens vara ute på FB. Nästa ggn man kommer dit ligger ofelabart en annons i marginalen, inte roligt.
Inte kul att drabbad av troll, som Freedom gjort. USCH!!! OCH än värre då om det sker under ngn slags VPN-tunnel.
Jag hoppas nätet ska förbli fritt.
Kramar!

Anonymous said...

Först - låt mej säja att jag inte har the foggiest idea om
det som diskuteras.
Sen - Underbara blommor du fotat. Har besökt Sierra Foothills
(the gold country) på våren. Det år otroligt vackert att sakta
köra Rte 49 genom de små byarna, en del med lustiga namn.

Sommarhetta på 27C har anlänt tidigt i år. Pust!

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Anna: Antar att vi kanske ligger litet före er i Sverige. Så här varmt och utslaget brukar det inte vara i april. Men allt är ju upp och ned numera med klimatet.
IP-adresser bryr jag mig inte så mycket om men tyckte att artikeln var intressant och vad det kan ställa till med.
Kollar aldrig på vilka IP-adresser som kommer till min blogg. Det känns rätt ointressant men kollar statistik som antal besökare.
Nättroll tror jag att både du och jag är rätt förskonade från.
Storebror finns överallt. Boken 1984 har vi redan passerat.
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Nej, att gömma sig är nog svårt. Glömde nämna en film i inlägget som heter "Enemy of the State" med Will Smith och som verkligen visar hur mycket storebror vet om oss.
Att inte ha telefon hemma låter rätt omöjligt numera men förr var det säkert så.

Anne-Marie said...

Annika: Den VPN-tjänst jag har är verkligen enkel och jag kunde se program som jag tidigare inte har kunnat titta på hos SvT.
I Utah finns det ett otroligt stort center för en av "the three letter agencies" ;) där de lagrar massor med data.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Syrener är ovanligt tidigt tycker jag för att vara här i norra Kalifornien på 1000 meter över havet. Men allt är tidigare i år verkar det som.
Ja, stackars tant. Inte kul att ha FBI dyka upp! :)

Anne-Marie said...

Annica: Haha, du är för rolig du. :)
Ja, det är nästan litet som TV-programmet "Här är ditt liv". Och att folk frivilligt berättar om allt möjligt de gör via till exempel Facebook, det förstår jag inte.
Om vi visste allt de vet om oss kanske vi inte ens skulle gå ur sängen. :)
Roligt att du tyckte om mina bloggblommiga bilder. Tack! Synd att väldoftande blommor inte går att förmedla via bloggen.
Kram från ett aprilvarmt Weed!

Anne-Marie said...

Helena: Sådant är inte trevligt. Men har man en stor blogg - som ni har - finns nog tyvärr risken att det kan bli så. Antar att det finns ett antal amerikanska IP-adresser att välja på. ;)

Anne-Marie said...

Åsa: Internet är sårbart och utnyttjas säkert av mindre trevliga individer. Vi vet ju att folk hackar sig in litet överallt och ställer till det.
På det hela är internet bra men det är inte anonymt, den saken är klar.

Anne-Marie said...

Desiree: Ja, det har verkligen blivit vår "på riktigt" i Weed och Mt Shasta. Mycket tidigt för att ha så många olika blommor som slagit ut.
Jag minns när du berättade om att Netflix lyckats kringgå den VPN-tjänst som ni använde. Kan ni hitta någon annan tjänst eller har Netflix i USA bara stängt ner marknaden utanför USA?
Ja, har man kollat på skor till exempel så är det bara skoannonser ca 1-2 minuter senare. Helt otroligt egentligen.
Jag hoppas verkligen att internet får förbli fritt.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Minns dina bilder på syrenerna hos dig.
Ja men så bra att du visste vad den blomman hette. Hade på känn att du kanske skulle veta. :) Jag är som sagt inte bra på namn.
Du och jag har ju "diskuterat" detta med VPN-tjänst och jag blev så förvånad när "min" tjänst lade till servrar i Sverige. Jag hade faktiskt frågat dem om de skulle lägga till andra länder och det gjorde de snabbt vilket var perfekt.
Anderson ser jag att det står när kommer till vissa bloggar. Vet inte varför det inte står när jag ser vilken IP-adress jag har och var den finns.
Jag har ju inte Netflix så vet inte alls hur deras tjänst fungerar om man är i ett annat land men det verkar ju ha blivit hårdare.
Skall bli roligt att kunna se program i Sverige.
Ser annonser med en gång om jag letat efter något ute på nätet. Sker inom 1-2 minuter.
Nej, nättroll är inte roliga. Finns ju även troll hos FB i en del grupper.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Ruth: Det är helt okej. Man behöver inte kunna allt om internet. :)
Har inte varit i Sierra Foothills vad jag vet. Men kan tänka mig att det finns mycket vackert där och kanske även orter med lustiga namn.
Vi hade inte 27 idag men 24 vilket är mycket varmare än vad det "skall" vara här bland bergen.

Anonymous said...

Underbara vårbilder!
IP-adresser vet jag inget om, så dålig på dataspråk, hi,hi!!
Ha en fin dag!

Anne-Marie said...

Lena: Tack - roligt att du tyckte om vårbilderna!
Helt okej att inte veta "allt" om IP-adresser. :)
Ha det gott!

Anonymous said...

Hej vackra bilder. Du måste gilla det. Kameran när ofta
kroppens öga. Kul att vi bara kan slösa med bilder
med den nya tekniken. Hälsningar stig.

Anne-Marie said...

Stig: Roligt att du tyckte om bilderna.
Det är fint när det slår ut och kul att plåta en del i alla fall.
Åh, jag är blygsam med mängden bilder jämfört med många andra bloggare. :)
Ha det bra!