Friday, April 15, 2016

Nu har även jag ringt till en random Swede ;)

Som bloggare får man ibland göra saker som ligger litet utanför de vanliga rutinerna.

För litet drygt en vecka sedan läste jag om att Svenska Turistföreningen skapat ett telefonnummer för Sverige. Det skulle uppmärksamma att Sverige för 250 år sedan införde tryckfrihetsförordningen som en av grundlagarna. Tydligen är Sverige det första landet i världen som har sitt eget telefonnummer dit man kan ringa och bli kopplad till en slumpvis person.
Även Sveriges statsminister lär ha svarat på telefonsamtal häromdagen.

Jag tyckte det kunde vara litet kul att prova att ringa och se vad som hände så i morse ringde jag till The Swedish number. :) En kille svarade på engelska och jag fick tala om att jag var svensk men ringde från USA och att vi kunde prata svenska. Vi pratade en liten stund och han hade haft 10 samtal bara igår där de som ringde frågade om allt möjligt. En del litet mer ytliga frågor medan andra ville prata politik. Jag behövde ju inte veta något specifikt om Sverige så det blev självklart ett litet annorlunda samtal men alltid kul att prova på något som det skrivits mycket om även internationellt. Många utländska tidningar och nyhetskanaler har ringt och The Swedish Number har blivit litet smått viralt vilket tydligen Svenska Turistföreningen inte alls hade räknat med.

Man har kommit upp i nästan 85,000 samtal sedan starten den 6 april och det har kommit samtal från 173 olika länder. USA ligger i topp med flest samtal. De som svarar får anmäla sig och när man ringer kopplas man alltså till vem som helst som finns i registret för det här numret. 17,000 svenskar lär ha laddat ner appen som används. Numret kommer att kunna användas fram till Sveriges nationaldag den 6 juni.
Jag berättade för de jag jobbar med inom skolan (jag jobbar där tillfälligt tills vidare) om det här och de tyckte de var en kul grej.

http://theswedishnumber.com/Svenska Turistföreningen säger om satsningen: "Vi vill visa det unika och genuina Sverige – ett land värt att besöka, med allemansrätt, hållbar turism, och ett rikt kulturarv. Vi vill också att en skapa stolthet och kännedom runt Sverige, såväl nationellt som internationellt ..."
Något Sverige verkligen kan bjuda på och vara stolt över är den fantastiska naturen och allemansrätten. Våren har säkert kommit en bra bit i Sverige precis som här i Weed och Mt Shasta. Vi har inga vit- och blåsippor men det har blommat en del de senaste 2-3 veckorna och här kommer några bilder från våren hos oss.
27 comments:

Mimmi i MA said...

Nä men vad kul att du ringde! Jag skulle aldrig göra det för jag hatar att prata i telefon. Superhärliga bilder! Våren har inte riktigt slagit ut här, men snart så... :)

FREEDOMtravel said...

Det är en kul ide och det har ju verkligen fått uppmärksamhet! Själv undrar jag mest vilka det är som svarar och hur många det är. Det låter iofs kul, men jag tror ändå inte att jag skulle vilja känna att jag måste lägga min tid på en massa samtal. Fast det finns ju andra som är mer sociala och pratiga än jag, haha ;)

Anonymous said...

Hejsan vackra blommor. Ja kul ide. Med nationellt
allemans nummer. Ja där va sverige först. Bra reklam,
några kommer nog att besöka sverige.

Anonymous said...

Hej glömde mitt namn på slutet, jag såg en liten
video snutt. När Stefan tog emot samtalet, och han sa att
han var statsminister. Han blev inte trodd. Han sa att han hade
träffat obama. Till slut så trodde dom honnom. Och dom tyckte
det det va fantastiskt och kul. Det samtalet kom från usa.
Hälsningar Stig.

Gunnel said...

Vilka underbara vårbilder. Nu längtar jag ännu mer. Trevlig helg

Channal said...

Häftigt! Vilken kul idé! Hur har jag kunnat missa det. Ska ladda ner appen =)
Så vackert det blommar hos dig. Ljuvligt! Tom tulpaner! Plocka in några och sätt i vas.

Trevlig helg och KRAM Anna

Desiree said...

Mycket fint som blommar hos dig även om du inte har vit eller blåsippor. Vitsipporna är redan slut här och magnolian har också blommat över nästa helt. Kul det där med Svenska numret. Jag såg något som hastigast om det men fattade inte hur det funkade. Kul idé. Har de som svarar på andra änden anmält intresse så att deras nummer finns tillgängligt i registret? Kul att du provade det. Men så bra att du har fått kunna jobba vidare inom skolan även om det är tillfälligt. Det är ju toppen att du fick den möjligheten och då kan ha en fast inkomst som kommer in medan du fundera på hur du vill göra med framtiden och vad som är bäst.
Ha en fin helg och njut av allt vackert som blommar.
Kramar!

Rebekah M said...

Kul att Du ringde! Jag var lite sugen själv att ringa, men det stannade vid tanken.

Det är en bra idé, och det har verkligen gått viralt. Såg det till och med på Mashable, och en snubbe där hade ringt ... samtalet var positivt.

Det här är ju lite grand som med Twitter, där landet Sverige har ett konto, och en "random Swede" per vecka använder det. Ibland är det jättebra ... ibland ... inte så mycket.

Underbara bilder!

Från Glam till Damm said...

Fantastiskt roligt!

Vad kul att du ringde. Många här och speciellt mina svenska vänner i utlandet talar om detta.

Kul att vara en Swede ibland.

Så vackra blommor. Här är det fortfarande så grått och kallt och färglöst.

Kram, Anneli

Steel City Anna said...

Härliga vårbilder! Vilka mängder tulpaner. De dubbla är fantastiskt vackra.

Modigt av dej att ringa :)

Annica said...

Detta med random Swede hade gått mig helt förbi. Jag har inte hört ett ord om det förrän nu och här. Lite spännande att ringa upp och det t.o.m. kan vara statsministern som svarar. OM det varit han, vad skulle du då ha frågat om? ;)
Det var en fantastiskt vacker blomrabatt du "planterat" här på bloggen. Härligt att få se sådana bilder när snön fortfarande fläckvis täcker marken. Men fläckarna blir allt mindre för varje dag. Skönt!
Söndagskram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Det kändes litet fånigt att ringa men är man bloggare så är man och då tar man reda på saker och ting. :)
Det slår ut snabbt nu pga den ovanligt tidiga värmen. Litet för fort för mig men det är som det är.

Anne-Marie said...

Helena: Alla är olika och vissa tycker det här är en kul grej, andra bryr sig inte. :)
Eftersom svenskar älskar sina mobiltelefoner antar jag att det här var en enkel sak att marknadsföra.

Anne-Marie said...

Stig: Jag förstod att det var du. :)
Jag tog en promenad i eftermiddags och det blommar verkligen nu. Olika träd som slår ut och det lyser i olika färger litet överallt.
Eftersom det blev så viralt med telefonnumret antar jag att statsministern tyckte att han också villa vara med "och leka". ;) Ingen skillnad egentligen på honom och vem som helst av oss andra.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Gunnel: Roligt att du tyckte om vårbilderna. :) Men visst har våren kommit en bit på väg även i Sverige. Ha en fortsatt fin helg!

Anne-Marie said...

Anna: Visst är det en kul idé! Det har skrivits en hel del om detta i utlandet och jag minns inte var jag såg det först.
Ja, det blommar fint nu i Weed. Men inte kan jag plocka tulpaner på privat mark! Nej, jag får njuta av dem där de står. :) Och de är överblommade nu i alla fall. Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Det finns mycket fint här också även om vi inte alls har lika många olika slags blommor som ni har i Basel.
Visst är Sverigenumret litet kul. Jag antar att man har sitt nummer registrerat via en app och därmed finns i registret över de som kan svara.
Som jag skrev till dig är mitt jobb inom skolan bara tillfälligt och deltid. Ingen säkerhet alls egentligen. Men bättre än ingenting. :)
Ha det så bra bland tulpanerna! Kram!

Anne-Marie said...

Rebekah: Jag kände mig litet dum innan jag ringde men vad gör man inte för bloggen. ;)
Jag tror absolut att det här kan vara bra PR för Sverige och det verkar ju som om det har varit positiva reaktioner.
Det visste jag inte att Sverige hade ett eget Twitterkonto. Intressant. Det gäller att folk tar det hela på allvar och att det inte spårar ur. Lätt hänt dock ibland.
Tack! Det lyser vackert nu på ännu fler buskar och träd.

Anne-Marie said...

Anneli: Jag tänkte att jag skulle ta mod till mig och ringa och det gick ju bra. :)
Eftersom det är tidsbegränsat tror jag att många nappar på det och att det kan vara något positivt för Sverige.
Det är bra att vara en Swede. :)
Ja, ni ligger litet senare med all blomning antar jag. Jag tycker allt har kommit för snabbt här men det har varit ovanligt varmt trots att det bara är april.
Kram och ha en fin söndag!

Anne-Marie said...

Anna: Det brukar inte alls vara så många tulpaner utan här har folk av någon anledning det glest med blommor. Men just de jag såg var riktigt fina. Idag såg jag äppelträd som blommade.
Ja, jag kände mig litet dum innan jag ringde men det gick ju bra trots allt. :)

Anne-Marie said...

Annica: Man kanske har skrivit mer om detta telefonnumer utomlands eftersom det vänder sig till folk i utlandet i första hand.
Om statsministern hade svarat hade jag ställt några tuffa och utmanande frågor om vad han egentligen håller på med. ;) Är inte imponerad av någon av "nissarna" i Sveriges politik. Inte här heller för den delen.
Roligt att du tyckte om blommorna. Ja, din vår kommer väl kanske först i maj. Skönt i alla fall att snön börjar försvinna.
Lördaskram! ;) Det är fortfarande lördag i Weed.

Anonymous said...

Vilken kul grej!! Måste prova när jag kommer hem.
HÄrliga vårbilder!
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Tror att Sverige kan få många asom blir intresserade genom att ringa. Ja, prova och "rapportera"! :)
Våren är definitivt här nu.
Ha det bra du med!

Gunilla Nardin said...

Blommor och gront! Sa underbart! Tror det ar parlhyacinter pa en bild.Sana hade vi massor av i tradgarden , nar jag vaxte upp.
Nu blommar syrenerna har , aven de for med sig barndomsminnen.
Gillar det dar med Sverigenummret. Tufft av dig att ringa upp.

Ha en riktigt fin vecka AM!
Stor Kram
Gunilla

Annika said...

KUL att du ringde!
Jättebra.
Jag hade inte ringt för jag avskyr verkligen att snacka i telefon. Men jättekul att du ringde, och blev hopkopplad med en trevlig kille.
Tycker de som anmäler sig till numret ska ha all heder faktiskt. Idéen är ju kul!
Fin vår hos dig!!
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Ja, nu har det verkligen slagit ut här. Fortfarande finns en del träd som inte har löv men det går fort nu. Jodå, det är pärlhyacinter.
Syrener har vi också litet utspritt och de håller också på att slå ut. Jag växte upp i ett hus med syrenhäckar runtomkring hela tomten. Det var fint. :)
Det var ju ingen jättegrej att ringa men litet nervös var jag.
Ha det bra! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag lade ju ut ett inlägg i Sverigegruppen hos FB och tänkte att jag måste ta reda på vad detta egentligen handlade om. :)
Att prata i telefon har jag ingenting emot alls och killen verkade också litet nervös eftersom han troligen var rätt ny att svara på frågor. Men det gick ju bra. :)
Ja, de som svarar på numret kan nog få många intressanta samtal och frågor.
Våren är litet annorlunda hos oss eftersom vi har så många barrträd men det lyser grönt och blommar rätt bra just nu.
Kramar!!