Wednesday, April 6, 2016

Fika och svensk mat

Fika - detta fenomen som det egentligen inte finns någon motsvarighet till i USA.
Det går inte att översätta det här ordet till engelska utan det är något man lär sig när man växer upp i Sverige. Precis som man lär sig vad Superbowl innebär om man växer upp i USA.

Fika är inte alls bara att dricka kaffe och äta bullar och kakor utan det är en stund för social samvaro som gör att man "överlever" arbetsdagen. ;) Och självklart kan man fika även hemma.

När jag arbetade inne i Stockholm på ett amerikanskt företag (som hade europeiska kontor) var vi ett relativt litet gäng och fikarasterna var heliga på det kontoret. På morgonen var det en fikarast på ungefär 30 minuter och en lika lång rast på eftermiddagen! Dessutom hade vi en lunch på en hel timme. Konstigt att vi fick något gjort överhuvudtaget. Vi jobbade hårt men så här i efterhand och om jag jämför med amerikanska förhållanden låter det nästan löjligt att ha så mycket tid då vi inte jobbade.
Vår chef var litet gammaldags och det var "flickorna" på kontoret som kokade kaffe. I alla fall tills vi gjorde "uppror" och sade ifrån och sedan blev det bättre.

Det var inte bara det att det dracks kaffe och te utan det var alltid något bakverk eller bullar och kakor. Till och med jag som inte hade lätt för att gå upp i vikt fick hålla tillbaka och det slutade med att jag mest satt med för att vara social och bara åt någon frukt. Kaffe var inte aktuellt för mig eftersom jag aldrig druckit kaffe.

En av de "officiella" hemsidorna som marknadsför Sverige, Sweden.se, hade en rolig lista över svensk mat som de kallade "10 things to know about Swedish food."

1) Lingonsylt - denna sylt äts tillsammans med all möjlig slags mat som kött, pannkakor, blodpudding och gröt. Lingonsylt ÄR gott. :) Jag har ingen lingonsylt jag kan handla lokalt här - till skillnad mot andra bloggvänner som bor på större orter och har ett större utbud :) - men jag tycker mycket om lingonsylt. Min mamma brukade göra egen sylt och den var godare eftersom den inte var så söt som den köpta. Hon handlade lingon på Hötorget och kokade i en stor gryta.

2) Inlagd sill - en självklarhet till jul, påsk och midsommar. Vad vore ett smörgårsbord utan inlagd sill? Jag var rätt gammal när jag lärde mig att äta den här typen sill. Nu brukar jag alltid äta inlagd sill när jag kommer till Sverige eftersom det inte heller finns att köpa där jag bor. Min pappa brukade göra inlagd sill till julen och den blev fantastiskt god.

3) Knäckebröd - finns faktiskt att köpa även i avkrokar som Weed och Mt Shasta. Eftersom mina tänder är känsliga får jag vara försiktig med knäckebröd men det finns en tunnare variant som jag brukar köpa i Mt Shasta. Knäckebröd är verkligen gott.

4) Räksmörgås - det vattnas i munnen bara jag tänker på den här typen smörgås. :) Räkorna som finns att köpa här är inte värda namnet räkor när man har bott i Sverige. De räkor som säljs där är så mycket godare. Jag åt faktiskt ingen räksmörgås i höstas men de är verkligen goda.

5) Ärtsoppa och pannkakor. För en amerikan måste den här kombinationen vara mycket märklig. Här blandar man inte soppa och pannkakor vad jag vet. Det var länge sedan jag åt denna kombination men visst är den svensk. Jag vet inte varför just torsdagar har blivit förärade ärtsoppa och pannkakor - kanske någon annan vet?

6) Prinsesstårta! - I'll say no more. ;) Denna tårta som svenskar i utlandet gör nästan vad som helst för att få tag på. Det har blivit ett antal prinsesstårtor under mina år i Sverige och visst är den god. Litet väl söt numera tycker jag nog men bjuds jag på den tackar jag inte nej.

7) Dagar för sötsaker - jag vet inte om det finns någon motsvarighet i USA till Sveriges "besatthet" att tillägna vissa dagar sötsaker. Kanelbullens dag, semlor, våfflor och Gustav Adolfs-bakelser. Svenskarna har definitivt en "sweet tooth". ;)

8) Kräftor - den tid då det sörplas och man har hattar och haklappar. Jag tycker kräftor är okej men föredrar räkor. Brukar ni äta kräftor?

9) Surströmming - något jag aldrig provat och nog aldrig kommer att prova. Någon som vill ge ett omdöme om surströmming?

10) Lördagsgodis - så är vi tillbaka till svenskarnas nästan religiösa förhållande till godis och framför allt lösgodis. Som jag skrivit om tidigare fattar jag inte vad det är som är så speciellt med det svenska godiset. Men, jag tycks vara i minoritet.

Mat är något som de allra flesta har en känsla för beroende på var man vuxit upp. Man får ett förhållande till viss mat om man vuxit upp i Sverige och ett helt annat om man vuxit upp i USA. Jag har ändrat mig mycket ifråga om vilken mat jag äter och har nog nästan helt anpassat mig till vad som finns här i USA.

32 comments:

Gunnel said...

Ett mycket underhållande inlägg om svensk mat. Det måste vara något speciellt med svensk mat, för mina båda utlandboende barn har alltid önskemål om att få svensk husmanskost när de kommer hit. IKEA kan ju tillhandahålla en del, men det går inte att jämföra med utbudet i Sverige. Surströmming är det bara jag och min äldsta dotter som gillar, så det blir inte så ofta det äts här. Kram

Steel City Anna said...

Mat är ju så mycket, minnen, kultur, trygghet, barndom. Jag saknar väldigt mycket svensk mat fortfarande men det har blivit lättare. Av det du räknar upp saknar jag kräftor mest. Vi har ätit Ikeas i åratal nu så vet inte om det finns godare eller inte :) jag saknar inte godis så mycket men kanelbullar och andra bakverk. Har ett bageri i närheten som gör kardemummasnurror, det är jag jätteglad för! Något annat jag ofta saknar är svensk pizza med pizzasallad/vitkålssallad. Äter i stort sett aldrig pizza här, gillar den inte.

Här har man inga raster direkt. Vi hade 15 minuter för lunch som ofta intogs vid skrivbordet när jag jobbade på kontor. Hann knappt gå på toaletten ens. Jourtelefonerna skulle alltid vara med. Sådant ansvar vill jag aldrig ha igen. Fika har jag dock vant mej av vid :) en kopp kaffe eller te i farten funkar ganska bra.

Åh, vad jag skulle vilja ha en pizza nu! En bussola med ett berg av vitkål till ...

olgakatt said...

I Skåne förekommer ju surströmming sällan men jag har smakat. Det luktar hemskt illa men är fullt ätbart. Jag tycker det smakar litet "kemiskt", inte alls som fisk. Då är den norska varianten, rakfisk, annorlunda. Det är en verklig delikatess gjord på röding eller lax.
Fikaraster på halvtimmar har jag aldrig upplevt!! Desto fler helt uteblivna liksom luncher.

Annika said...

ja, jag vet...minns också fikarasterna när jag jobbade hemma på förskola.
På morgonen 30 min frulle, sen lunch på 45-60 min, sen en snabb em fika.
Nu vet jag att det inte fikas lika mkt på jobben hemma längre. Inte alls, det har dragits ner på det rejält. Men detta var in the golden 80s och början av 90-talet.
När jag jobbade på Hässelby Slott var det verkligen lylligt, började kl 7 och vi började med...fika.
Sen klockan 9 var det rast med fika.
Klockan 11...just det...fika.
Klockan 13 lunch och kl 16 slutade vi, hahahaha!!
FATTA, nästan komiskt.
Men jag klagade inte och trädgården var som dröm i välskötthet.
Men idag är det nog annorlunda på de allra flesta arbetsplatser i Sverige.
Vet att på min systers jobb, hon är dietist, fikas det med en stor fika en gång i veckan, på fredagar. Annars kör de mest på och tar en kort fika mellan patienterna om tid finnes.
Lunchen bara 30 min.
Så nog har det ändrats mkt sen vi bodde där, du och jag.

Mat ja, ja jag kan verkligen sakna vissa rätter och smaker.
Lingonsylt hittar jag i vilken affär som helst. Knäckebröd också, även inlagd sill (om än inte av svenskt märke, men helt OK).
Jag kan drömma mig vimmelkantig över en svensk räkmacka, eller sallad.
Älskar svensk husmanskost.
OCH ja, svenskt fikabröd!! Svenska tårtor, med prinsesstårta i täten.
Häromdagen la jag in en FET beställning smågodis från Sockerbit i NYC.
Får den nog imorrn, slurp och smask.
Älskar svenskt smågodis, världsbäst.
IKEA har ju nu, men det smakar INTE bra, så jag jag köper inget där då jag är på IKEA. Nätan oätbart, i mitt tycke. SYND!!
Pizza som Anna skriver om...himmel så gott...och svensk pizzasallad, to die for!!
Kräftskiva har vi en gång om året med min svennegrupp, kräftor fr IKEA.
Surströmming skulle jag inte få i mig, tror jag.

KUL inlägg.
Kramar!!

FREEDOMtravel said...

Nog finns det en hel del mat som är speciell i Sverige. Kanske smörgåstårta också? Jag gillar sill och kräftor och räkmacka :) Svenskt smågodis är väl däremot ganska trist tycker jag... På mitt jobb har vi fika varje torsdag eftermiddag, men inte övriga dagar. Då brukar man ta en kaffe och sätta sig vid datorn bara ;)

Ann said...

Vad lustigt, jag tycker verkligen inte om räkorna i Sverige. När jag var liten så avskydde jag dom, sedan så "lärde" jag mig nog att acceptera dom haha. Så när min man ville laga räkor var jag ganska skeptisk. Men det visade sig att de räkor man kan köpa här i USA är bra mycket godare än de svenska jag har haft tillgång till. I mataffären i Sverige är det ju (eller snarare var för jag vet inte om det har ändrats) nästintill omöjligt att köpa råa räkor, alla är ju redan tillagade och jag hatar nog lagen de är kokta i. Det är klart att bor man på västkusten eller östkusten söderut i Sverige eller kan handla från en fin saluhall så kanske räkorna smakar godare. Men som sagt, räkorna här är mums tycker jag.

I och med att det är så svårt att få tag på svensk mat i mataffären här i USA och att de flesta av mina kompisar här i Alaska är "do it yourself" eller "nothing is impossible" så har jag börjat göra allt från scratch själv istället. Förstås blir det ju svårare med till exempel lingon om man inte har tillgång till lowbush cranberries att göra egen lingon sylt. Men bröd, leverpastej, inlagd sill, smörgåsgurka, inlagda rödbetor, sylt, kebab (osvenskt kanske? men det är svårt att hitta kebab i USA, och jag älskar kebabpizza), kanelbullar, saffransbullar, tårtor, semlor you name it gör jag alltid själv! Svårt att hitta sill här i USA, men i Bozeman där min man kommer ifrån hittade jag sill som redan var inlagd i en lag, som inte var så värst smaksatt så jag sköljde av den och la in min egen istället! Sedan har ju jag varit lite bortskämd med Alaska i och med att jag har alla bär här, hjortron, lingon och blåbär!

Någonting som jag älskar och inte fanns med på listan är kroppkakor! så gott! speciellt hemmagjorda förstås! Men det är faktiskt nästan ingenting jag saknar med svensk mat tror jag, främst för att jag gör så mycket själv. Godis är för mig något som jag kan sakna med Sverige! Jag gillar verkligen svenskt godis, men också för att vi har plockgodis i Sverige, så man kan blanda själv liksom.

Annica said...

Det här inlägget gjorde att jag just varit och kollat kylskåp, frys och skafferi efter något smarrigt. Man blir ju hungrig, ju. ;)
Lingonsylt, inlagd sill, räkmackor, ärtsoppa, plättar/pannkaka, prinsesstårta, surströmming (helst med norrbottnisk mandelpotatis, mums!). Ett rungande jaaaa!
Sedan lägger jag också till smörgåstårta och kroppkakor (favoriter!). Såg att det var fler som nämnt dem här ovan. Lutfisk är också en favoriträtt.
Nej, nu måste jag kolla mitt matlager igen! NÅGOT gott ska väl finnas ... ;)
Sen torsdagskram och tidig fredagsdito!

Malin said...

Idag var jag hembjuden på lunch av en Japansk mamma (vi har barn i samma skola) och hon bjöd på min önskan, japansk mat! Det var jättespännande och gott. Jag skulle vilja bjuda igen med svensk mat, men vad är egentligen typisk svensk husmanskost som är rolig att bjuda på, dvs inte bara IKEA köttbullar eller liknande? Din lista var ju bra att ha som riktmått!

Desiree said...

Det där med mat man är uppvuxen med och matkultur från olika länder är alltid lika kul och intressant att diskutera. Surströmming äter jag inte, tål inte doften och har ingen lust att prova. Ärtsoppa kan jag tänka mig men utan fläsket. Tycker att ärtsoppa med fläsk ser ganska oapptitligt ut. Här kallar man faktiskt prinsesstårta för just Schweden torte "Svensktårta".
Det där med fika är helt klart något väldigt svenskt. Hur mycket paus man tar på olika arbetsställen beror så mycket på just ställe. På mitt senaste jobb i Sverige hade vi fika på förmiddagen som kanske var 20 minuter och lunchrasten behövde man klockar ur på stämpelklockan så sådan tid fick man jobba igen eftersom det räknades av. Tycker nog att även om amerikanerna inte har fikaraster så går det åt tid som de också gör mycket annat i form av paus på sina arbetsplatser men igen så beror det mycket på vart man jobbar och kulturen och sedan för just den arbetsplatsen.
Kram!

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Vilket fint inlägg!

Jag skrattar år det där med FIKA. Min afghanska tolk som jag har i klassrummet berättade för mig att han talat om för sina vänner i hemlandet att om dom vill attackera Sverige så ska de göra det kl. 9 på morgonen eller kl. 15 på eftermiddagen för då är alla på fika-rast, inklusive den svenska försvarsstaben.

Ha en underbar helg och tack för dina fina kommentarer på min blogg. Jag har det lite kämpigt just nu med situationen du redan känner till och vet inte hur mycket mer jag orkar faktiskt. Helt slut är jag så jag har inte hunnit svara på kommentarer men jag läser och de värmer! Tack för att du är en sådan fin blogg-kompis.

Ha en underbar weekend!

Kram från Dalaskogen, Anneli

Mimmi i MA said...

Surströmming har jag aldrig ätit, och kommer heller aldrig att göra. ;o)

Anne-Marie said...

Gunnel: Tack för att du tyckte om inlägget. :)
Jag saknar egentligen inte någon svensk mat numera. Kalles Kaviar kan jag sakna ibland och då får jag köpa antingen via nätet eller så skickar en snäll vän som bor nära IKEA i Portland i Oregon.
Surströmming skulle jag aldrig komma på tanken att äta faktiskt. Verkar rätt oaptitligt - men smaken är olika. :) Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Visst är mat förknippat med barndomen och andra minnen osv. men jag kan nog påstå utan att ljua att jag knappt saknar någon svensk mat numera. Som jag skrev till Gunnel kan jag få ett sug efter Kalles Kaviar men det är inget jag måste ha.
Numera saknar jag faktiskt det jag äter här i USA när jag är på besök i Sverige. Försökte hitta liknande min mat i USA när jag var i Sverige i höstas. Så kan det gå. :)
Vi hade väldigt god pizza i Kärrdal i Sollentuna - de pizzorna verkade nästan vara välkända - men det är absolut inget jag saknar här i USA. Jag äter pizza väldigt sällan faktiskt. Har köpt en mycket god fryst, vegetarisk, ekologisk pizza men den har blivit alldeles för dyr tyvärr.
Vi har inga "organiserade" raster inom skolan men folk tar raster då och då. Men jag har inte stt att man sitter ner i en grupp och tar rast.
Du får laga en egen pizza kanske! :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Surströmming skulle jag faktiskt inte ens vilja smaka på. Rakfisk har jag aldrig hört talas om. Men det finns mycket jag aldrig provat på. :)
Det var litet extremt tycker jag med alla raster vi hade på mitt jobb. Men chefen deltog och tyckte det var okej så då var det inga problem.

Anne-Marie said...

Annika: Låter bra att det inte bara var på mitt jobb som det fanns långa raster. Mina minnen var från 80- och 90-talen så då var kanske mycket annorlunda. Låter rätt sunt att man dragit ner på rasterna och längden på dem.
Det var inte många timmar ni jobbade! :) När jag var i Sverige i höstas hälsade jag på en god vän som jobbar inom kyrkan och det var en hel del fika där också.
Säkert att mycket har förändrats sedan du och jag bodde i Sverige. På den tiden fanns ju även Rikskuponger som var ordentligt subventionerade och vi gick ofta ut och åt i Stockholm på olika restauranger. Jag började dock att ta med mig mat vilket kändes mycket nyttigare och dessutom hann jag ta en promenad på kanske 25-30 minuter vilket behövdes under vintern så att man fick litet dagsljus.
Ja, det är så annorlunda där du bor. Mindre amerikanskt på vissa sätt eftersom det finns ett mycket större utbud av internationell mat.
Räkmackor är gott men inget jag egentligen saknar. Vet ju hur läckra de räkmackor verkar vara som du visat från besök i Stockholm. :)
Fikabröd klarar jag mig bra utan numera. Och ja, det där godiset fattar jag alltså fortfarande inte varför det är så speciellt. Men det är ju tur att vi kan tycka olika. :)
IKEAs mat har ju förändrats en hel del de senaste åren och väl inte till det bättre tyvärr. De har tydligen Kalles Kaviar fortfarande och Anne är snäll ibland och skickar till mig. :)
Roligt att du tyckte om inlägget - tack!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Helena: Smörgåstårta kanske också är typiskt svenskt. Men det är väl litet mera ovanligt att man äter såvida det inte är något högtidligt på gång.
Rasterna har säkert minskat i antal och längd jämfört med när jag jobbade i Sverige. På 80-talet fanns dessutom hur många jobb som helst och var man relativt kvalificerad brukade man bli kallad till intervju.

Anne-Marie said...

Ann: Jag tycker att de räkor jag smakat på här i USA inte alls är särskilt goda. De är stora men smaklösa. Kanske ni har ett annat utbud i Alaska? Jag tycker de mindre, frysta räkorna man kan köpa i Sverige är riktigt goda. Men, alla tycker olika. :)
Att göra det mesta från scratch är givetvis det allra bästa. Jag är inte alls lika duktig som du verkar vara. Eftersom jag bor i glesbygden tycker jag det är dåligt utbud på det mesta och mycket är dyrt - oavsett om det är råvaror eller färdiglagat.
Hur gör du leverpastej? Det låter intressant.
Vilken lyx att du har bär som lingon och blåbär. Finns ju inte alls i Kalifornien som vilt växande. De blåbär som säljs i affärerna är väldigt stora och smakar annorlunda tycker jag jämfört med de som växer vilt i Sverige.
Kroppkakor har jag nog aldrig provat. Och svenskt lösgodis klarar jag mig som sagt bra utan. :)

Anne-Marie said...

Annica: Hoppas att du hittade något gott under kylskåpsrundan. :)
Vad kul att du tycker om de rätter som togs upp på listan. Surströmming verkar vara något som jag hoppar över. :)
Smörgåstårta kan vara gott men det är väl knappast något man äter till vardags. Eller? Jag minns att jag beställde smörgåstårta till begravningskaffet efter min mammas begravning. Det var rejäla smörgåstårtor det.
Lutfisk tycker jag är smaklöst faktiskt. Man måste ha någon slags sås till med litet smak.
Kram från ett sommarvarmt Weed!

Anne-Marie said...

Malin: Japansk mat har jag liten erfarenhet av. Minns att det fanns en japansk restaurang i Stockholm som serverade genuin mat och inte en försvenskad variant. Mycket gott!
Vad bra att listan kanske kan ge dig tips! Det finns en del mat som nog verkar litet konstig för icke-svenskar, bland annat Janssons som inte fanns med på listan.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har faktiskt aldrig luktat på eller smakat på surströmming och jag tror jag avstår. :) Ärtsoppa med fläsk tycker inte jag heller om. Vegetarisk ärtsoppa är gott. Intressant att prinsesstårtan är så förknippad med svenskar.
Vi hade stämpelklocka på mitt första arbete i Sverige. Inte på det andra dock där vi hade så många raster. Där bestämde chefen och för det mesta var det rätt frikostigt faktiskt.
Visst tar folk i USA också pauser men inte alls så organiserat som i Sverige. De flesta inom skolan äter lunch vid sitt skrivbord. Jag har gjort likadant för det mesta.
Kram!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Vad roligt att du tyckte om inlägget - tack. :)

Haha, ja, vill man ta över Sverige bör man nog göra det kring fikarasterna. :) Fika är ju litet heligt precis som fredagsmys. Fredagsmys avhandlades idag inom en stor grupp hos FB. Inget jag varit med om eftersom jag inte bodde i Sverige när det satte igång.

Nej, vad jobbigt Anneli med din situation. Tänker på dig och skickar stora styrkekramar! Ha en fin helg trots allt!

Anne-Marie said...

Mimmi: I hear you! :) Vill heller inte prova att äta surströmming. Ha en fin helg!

Channal said...

Haha surströmmingen hoppar jag över annars är allt annat mums och fika är heligt! På min skola där fikar vi på lärarrummet. Ett måste. Varje onsdag har vi en tid när all personal måste fika tillsammans. Det kallas för onsdagsmys =) Det är sant!

Trevlig helg och KRAM Anna

Tredje året i Hjo said...

Jag älskar kräftor!
Angående pannkaka - jag har inhandlar äkta lönnsirap äter det gärna till våfflor. Amerikanskt/kanadensiskt?
Knäckebröd och lingonsylt skulle jag svårligen kunna vara utan. Men nog kunde jag om jag flyttade utomlands.

maria said...

Underbart inlägg! När jag storhandlar mat en gång i veckan, så längtar jag alltid efter svenska varor..mer än vanligt.

Anne-Marie said...

Anna: Surströmming verkar bara vissa lära sig tycka om. Fika ÄR heligt i Sverige. Det tyckte nog jag också när jag bodde där.
Onsdagsmys. ;) Folk i USA skulle bara skaka på sina huvuden tror jag om de fick höra att en hel nation i stort sett gör samma sak på fredagarna och fredagsmyser. :)
Ha en fin helg! Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: Du är i gott sällskap med många andra svenskar när det gäller kräftorna.
Vet inte om jag riktigt förstår din fråga. Lönnsirap äter många amerikaner till just pannkakor. Våfflor är mycket mera ovanligt. Tror inte alls att alla vet vad våfflor är i USA. Jag hade en mormor som gjorde mycket goda våfflor.
Jag klarar mig utan lingonsylt men visst är det gott.

Anne-Marie said...

Maria: Vad roligt att du tyckte om inlägget. :) Jag handlar också en gång i veckan men tänker sällan på svensk mat. Jag har nog bott här tillräckligt länge för att ha anpassat mig. Kram!

Ann said...

Hemmagjord leverpastej är faktiskt jättelätt och det finns många recept man kan googla efter på internet. Man köper helt enkelt kyckling lever (måste förstås inte vara kyckling) sedan steker man den med örter, salt och peppar, detta är den svåraste biten för man måste se till att man steker tillräckligt (annars kan man bli sjuk, men även se till att man inte steker för mycket, då blir den inte god (övning ger färdighet, svårt att få till det första gången). Man kan även tillsätta lök/vitlök, sedan in i matberredaren och gör en pastej av det, samt tillsätter eventuellt lite sherry, eller cognac eller någon annan mjuk apertif.

De blåbär man kan köpa i affären är ju förstås odlade, det är en annan variant av blåbär (highbush blueberries) än de man hittar i Sverige och i Alaska (lowbush blueberries) (precis som lowbush vs highbush cranberries). De är större och för mig helt smaklösa och jättetråkiga!

Ha en trevlig helg!!

Anne-Marie said...

Ann: Undras just om vi ens har kycklinglever i våra affärer. Utbudet här är inte stort. Matberedare har jag tyvärr inte så då kanske det blir svårare. Men det låter väldigt gott det du beskriver. :)
Jaha, det finns den sortens definition av blåbären. Visste inte det. De stora är inte alls roliga tycker jag. Köper inga i affärerna pga att de inte alls smakar särskilt gott.
Ha en fin helg du också!

Anonymous said...

Är man från västkusten är det havskräftor som gäller.
Hårt bröd och lingon köper vi i vår matbutik.
Leverpastej skulle vi aldrig äta då lever är kroppens reningsverk.
Ha en fin vecka.
Marie

Anne-Marie said...

Marie: Havskräftor här i USA tänker du på?
Hårt bröd har vi också i Mt Shasta och Weed men inte lingonsylt.
Nej, leverpastej är inte bra att äta. Jag har inte ätit leverpastej på år och dag men jag tycker att det smakar gott trots allt. :) Men nyttigt, nej.
Ha en fin vecka du också!