Monday, April 25, 2016

Att resa med två pass

Numera reser jag med två pass när jag reser till Sverige. Det amerikanska passet måste jag använda när jag reser ut från USA eftersom jag är amerikansk medborgare. Gör jag inte det bryter jag mot amerikansk lag och skulle troligen kunna råka illa ut.
Eftersom man har rätten att vistas i Sverige under obegränsad tid som svensk medborgare tycker jag det är enklast att resa in med det svenska.

Nyligen bestämde Sverige att man ändrar på reglerna kring förnyelse av pass och man kommer "bara" att kunna förnya sitt pass 3 gånger under 5 år. Hur man kan "tappa bort" sitt pass så ofta förstår jag inte riktigt. Och barn under 12 år kommer bara att få tre-åriga pass i och med dessa nya regler. Svenska pass är eftertraktade och det är en anledning till att man nu gör det svårare att förnya dem.
Mitt amerikanska pass gäller under 10 år vilket jag tycker är mycket bättre. Fem år är en relativt kort tid framför allt då man bor utomlands och det kan vara svårt att förnya ett pass. För mig skulle det innebära en resa till Washington DC eller New York med flyg och hotell. Det skulle bli ett dyrt pass. Och förnyar man sitt pass i USA kostar det just nu $165 och i Sverige 350 kronor.

Man brukar ranka pass från olika länder ifråga om hur många länder man kommer in i utan visum, hur mycket de kostar och hur länge man behöver arbeta för att ha råd med ett pass. Om man har ett tyskt pass kommer man in i 177 länder utan visum, med svenskt pass 176 i länder och med ett amerikanskt i 174 länder. Alla länderna ligger i toppen av "starka" pass.
http://qz.com/626927/its-good-to-be-german-the-worlds-most-powerful-passports/

När jag reste till USA 1985 som turist för första gången krävdes visum för att kunna resa in. Det var ett formulär som skulle lämnas in till amerikanska ambassaden i Stockholm och man fick sedan en stämpel i passet. Jag glömmer aldrig mitt möte med den amerikanska pass"polisen" när jag reste in till Los Angeles. Jag skulle bo hos miljögruppen Tree People hade skrivit deras namn och adress på inreseblanketten och av någon anledning trodde de att det var en religiös organisation och det blev ett himla hallå. Ett par ytterligare personer kallades dit och jag var mycket nervös att de inte skulle släppa in mig. Jag var bara 24, hade inte rest utomlands själv och kände mig riktigt liten. Som tur var blev det inget problem utan jag släpptes in. Hade de blivit besvärliga hade jag planerat att säga att personerna inom Tree People som jag skulle träffa var goda vänner med borgmästaren i Los Angeles! Men det behövdes aldrig.

Att ha två pass kan ha sina fördelar eftersom man kan välja vilket pass man skall använda när man reser till ett annat land än Sverige. Vissa länder ser inte så positivt på amerikaner och då kan det nog vara bättre att vara svensk. Här i USA utfärdas relativt ofta så kallade "travel alerts" för amerikanska medborgare. https://travel.state.gov/content/passports/en/alertswarnings.html



Jag har faktiskt kvar alla mina pass sedan jag var liten. De äldsta ser inte särskilt säkra ut med tanke på att kunna förfalska och har svart plast i stället för den röda färgen som pass numera har. Har ni kvar era gamla pass?

21 comments:

Annica said...

Bra med två "starka" pass. :) Det måste vara en fördel ibland att kunna använda det pass som pass-ar ;) bäst just då. Att ha dubbelt medborgarskap kan, vad jag förstår, ha både för- och nackdelar. Hur har du upplevt det?
Någonstans ligger mina gamla pass och "skräpar". Tyvärr har de inte använts på länge. :(
Fick du mitt mail förra veckan?
Kram från snöigt norr!

Marina said...

Inte helt fel at vara innehavare av två så "starka pass".

Desiree said...

Vad kul att du har kvar alla dina gammla pass. Jag reser ocksa alltid med tva pass précis som du. En gang hade faktiskt mitt svenska pass gatt ut utan att jag markt det och da var det valdigt smidigt att ha ytterligare ett pass att kunna anvanda. Nytt det dar med hur man rangordnar pass och hur pass "starka" de ar.
Interessant kuriosa.
Kram!

Annika said...

Ja, två starka pass är inte dumt att ha, inte alls.
Jag är inte medborgare än, som du vet, så jag har ju bara mitt svenska pass och Green Card.
Tycker det är bra att det finns regler på det där hur ofta man får förnya sitt pass, verkligen.
Jag förnyade mitt svenska pass i fjol på ambassaden i DC. Lätt för mig eftersom jag bor här, men så bökigt för alla andra svenskar i US.
Men, jag tycker det är lite för mkt att vi ska behöva förnya våra svenska pass vart femte år.
Kramar!

Rebekah M said...

Intressant läsning.

Första gången jag reste till USA var 1978, med min mor ... vi skulle till Florida och hälsa på min morbror. Det krävdes visum på den tiden. Jag har nå't diffust minne av att vi skickade in papperen till Amerikanska ambassaden i Stockholm, och de kom tillbaka med en stämpel i passet "indefinite". Andra fick visa som var tidsbegränsade till resans längd.

Jag har bara mitt svenska pass och motsvarigheten till Green Card i Kanada, som heter Permanent Resident Card. På sikt, kommer jag att ansöka om medborgarskap. Tror jag har hört att de ändrat här i Kanada, så att vi också kan få pass med tio års giltighet.

Jag förnyar mitt svenska när jag åker hem. Det går fort och är smidigt ... två, tre dagar så får jag ett textmeddelande om att mitt nya pass finns att hämta på polisstationen. Annars skulle jag måsta resa till Ottawa, med alla kostnader det innebär ...

Steel City Anna said...

Förnyade passet i London en gång, det var ganska krångligt, tidskrävande och dyrt. Det var på den tiden ändå som jag tyckte det var lite coolt och nytt fortfarande att kunna åka till London över dan sådär, så det vägde upp lite :) nu förnyar jag i Sverige och det blir faktiskt billigare.

Aldrig tänkt på detta med två pass. Trodde att man i så fall var tvungen att visa upp båda ändå.

Gunnel said...

För tillfället är jag "passlös" eftersom jag glömde när det gamla gick ut. Det är lång väntetid på passkontoren nu p.g.a. ID.kontrollerna vid gränsen. Jag kan inte förnya mitt pass förrän i mitten på juni så jag får hålla mig inom Sverige tills dess. Kram

Malin said...

Reser också med två pass. Det svenska passet är den enda svenska ID handlingen jag har som gäller i Sverige. Jag har inte svenskt körkort och ID kort kan man bara få om man är folkbokförd i Sverige. Jag har kvar de flesta passen tror jag, även ett i svart plast. Mitt allra första pass var från Bangladesh eftersom jag är adopterad. Det reste jag in i Sverige på och fick en stämpel med permanent uppehållstillstånd. Sedan fick man vänta i ett år innan jag fick söka svenskt medborgarskap. Mina föräldrar trodde att de ändrat mitt namn lagligt, men när vi sökte mitt första svenska pass visade det sig att mitt namn från barnhemmet var kvar. Sverige har ju haft ganska stränga namnregler bl a att man man inte får ta bort ALLA sina förnamn utan måste ha ett kvar från födseln, så jag har roliga papper från patent-och registreringsverket (betalat med frimärken för så kunde man göra förr) då jag lagligen fått ta bort det namnet och lagt till mina nuvarande namn.
Ja tycker iof att det är bra att pass skall förnyas ofta ur säkerhetssynpunkt, men då kunde man ju göra det lite lättare för de som bor utomlands. Tyvärr kan man ju inte skicka in handlingar längre som man ju kan med amerikanska pass. Ideen är ju att man skall söka när man är i Sverige, men alla åker ju inte dit. OM du skulle behöva förnya ditt svenska pass så har ambassaden mobila passstationer som de reser med runt om i USA, men man måste boka tid långt i förväg. Just nu är den t ex i Chicago, men visst kommer den till CA också.

olgakatt said...

Min man som i jobbet reste på serviceresor till fartyg på många olika håll i världen hade två pass med sig, båda svenska. I Mellanöstern kan man råka ut för problem om man har stämplar från "fel" land i passet! Själv behövde jag vid ett tillfälle också två pass - ett med på en resa samtidigt som ett annat var inskickat till en ambassad för visum till ett annat land. Det var inga problem hos polisen, man fick bara skriva en motivering. Så det kan finnas olika anledningar till dubbla pass!
När jag första gången reste till USA 1962 måste jag inställa mig personligen vid konsulatet i Göteborg medförande bl a lungröntgenbilder och svar på syfilistest! Och uppge att ingen i släkten var eller hade varit kommunist!

Anne-Marie said...

Annica: Där fick du till det bra! :) Gillar din humor.
Att ha dubbelt medborgarskap när man bland annat är amerikan innebär - som du kanske minns från förra våren - mycket tjafs betr. utländska konton. Det är inte bra att USA har global beskattning av sina medborgare. Självklart är det bra att vara amerikansk medborgare också då jag kan lämna USA och bosätta mig i till exempel Sverige under lång tid utan att förlora rätten att komma tillbaka till USA och bo här.
Att ha pass är inte alls lika vanligt i USA. Såg en siffra för många år sedan att bara 27% av amrisarna hade pass då.
Jodå, jag fick ditt mail - tack! Hade tänkt svara den gångna helgen men det uppstod en del oväntade saker så fick inte tillräckligt med tid.
Kram från ett kyligt Weed!

Anne-Marie said...

Marina: Nej, det verkar som om både det svenska och amerikanska passet är bra att ha.

Anne-Marie said...

Desiree: När jag ansökte om att bli amerikansk medborgare stod det att man skulle kunna visa upp alla sina gamla pass så mamma skickade de äldre passen till mig. Givetvis kom ingen sådan fråga upp men jag hade passen med mig i alla fall.
Som amerikansk medborgare måste man ju ha sitt amerikanska pass med sig och visa det både vid ut- och inresa till USA. Men om man vill resa till ett annat land kan man ju välja vilket pass man vill resa in med.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Det var rätt många år jag reste med mitt svenska pass och Green Card. Och det gick ju också bra.
Man undrar hur många pass folk "tappar bort" eftersom det verkar vara vanligt förekommande att folk måste förnya sina pass.
Ja, bor man inte på östkusten blir det väldigt bökigt och dyrt att göra det här i USA. Den där mobila passtationen blir tydligen fullbokad med en gång. Och för mig skulle det bli långt ändå eftersom den inte tycks komma till Weed. ;)
Vart tioende år tycker jag räcker för vuxna. För barn och ungdomar kan jag förstå om man skall förnya oftare.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Rebekah: 1978 var det visum som gällde. Minns inte när det "tog slut" med det kravet. Jag fick också ett visum som sade "indefinite". Det andra hade en sista "förbrukningsdag".
Antar att det väl var B1/B2-visum man fick ansöka om på den tiden.
Du får berätta när du skickar in ansökan. Har ju följt dina "öden och äventyr" med den ansökan. :)
10 års giltighet tycker jag känns helt okej för vuxna. Som barn ändras man nog litet väl mycket för att 10 år skall vara okej.
Har sett litet kommentarer hos FB-gruppen att det verkar ta längre tid med passansökningar nu pga allt som hänt i Sverige. Vet dock inte hur lång tid det tar. Jag fick mitt pass i höstas på 2 dagar.

Anne-Marie said...

Anna: London är en trevlig stad tycker jag trots att den är så stor. Bor man inte alltför långt bort går det ju bra med en sådan "utflykt".
Jag fick mitt pass i höstas på 2 dagar när jag ansökte i Sverige men som jag skrev till Rebekah verkar det som om det kanske tar litet längre tid nu.
Nej, svenskt pass utan visum/green card kan du inte visa upp vid ut- och inresa till USA. Då skulle du bli bortförd till ett litet separat rum troligen. :)

Anne-Marie said...

Gunnel: Hur hänger det ihop med passansökningar och gränskontroller? Ser inte riktigt kopplingen men har hört/läst samma sak att det tar längre tid att få pass i Sverige nu.
Ingen resa till USA då. Inom Europa kan man väl resa om man har ett speciellt ID-kort. Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Jag har heller inget svenskt körkort och som du säger så kan man inte få ID-kort om man inte är folkbokförd i Sverige.
Verkligen intressant det du beskriver om allt kring dina namn. Att byta namn verkar inte helt enkelt men har för mig att jag läst att det skulle bli lättare. Det visste jag inte att man kunde betala med frimärken. Det skulle vara idag det. ;)
De har gjort det alldeles för svårt för folk utomlands att förnya pass. Jag hade till och med korrespondens med folk högt upp inom Polisen och någon svensk minister när man kom med dessa förslag att stänga många konsulat som tidigare kunde utfärda pass. Jag ansökte hos konsulatet i Portland 2007 och fick ett svenskt pass. Tydligen brydde de sig inte om Anne-Marie trots att jag försökte påverka. ;)
Jodå, jag känner till den mobila passtationen men den blir fullbokad i stort sett med en gång och för mig skulle det bli långt ändå. Här i glesbygden får man åka långt vad man än skall göra.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det hade jag ingen aning om att man kunde ha dubbla, svenska pass. Verkligen intressant.
Tiderna har onekligen förändrats.
Haha, de där amrisarna tar priset för sin misstänksamhet. Röda faran var väl i full gång kanske på 60-talet. Syfilistest? Man kan ju verkligen undra vilken slags metodik de använde för att sålla ut folk som de inte ville ha in i USA. Numera finns ingen gränskontroll egentligen värd namnet vid USAs södra gräns. Gränsen är i praktiken öppen även om ingen högre upp troligen skulle vilja erkänna det.

Tredje året i Hjo said...

Ett tag hade jag flera makulerade pass, jag antar att jag slängde dem. Nu fick jag ett nytt i början av året och de tog de det gamla i beslag. Tror jag. Jag har det inte, och inte hustrun heller. Ska vi resa med hund ska han ha ett pass också. Fast det ska vi inte.

Anne-Marie said...

Hans: Jag har faktiskt sparat alla gamla, makulerade pass. Tur var nog det eftersom de hade kunnat fråga efter dessa när jag ansökte om att bli amerikansk medborgare.
Jag fick tillbaka mitt gamla pass i höstas. De frågade om jag ville ha det och jag sade att det ville jag.
Jaha, så hundar måste ha pass även inom Europa.

Anne-Marie said...

Lena: Jag klistrar in din kommentar på det här inlägget eftersom den hade hamnat på det andra inlägget om pyttipannan. :)

lenaiwales said...
Jag har bara svenkst medborgarskap och därmed svenskt pass. Både UK och Sverige är ju med i EU, än så länge.
Jag tror inte att man alltid tappar bort sitt pass, man kan ju också göra sig av med det på andra sätt.
Efter det att en kompis tog sitt gamla pass med sig på resan och inte kom iväg, så har jag inte mina gamla kvar.
Ha det bra!

Lena: Ja, om man bor inom EU är det inte riktigt samma sak troligen betr. passen. Antar att det är många som följer vad som kommer att hända med England och ett ev. utträde från EU.
Jodå, självklart tappar man inte alltid bort ett pass men jag har en känsla av att folk missbrukat litet hur enkelt det har varit att ansöka om nytt pass.
Jag kollar alltid en gång extra att jag har rätt pass med mig. :)
Ha en bra vecka!