Thursday, February 25, 2016

Vad kommer att hända nu?

Dagen började rätt trevligt igår när jag såg ett email från den hemsida som haft tävlingen "Top 100 International Exchange & Expats Blogs 2016" att röstningen var avslutad och rösterna räknade. Min blogg hade kommit på en hedervärd 22:a plats bland dessa 100 bloggar. TACK till alla som röstat och gjorde detta möjligt! :)

Det blev dock en lång dag eftersom jag gick på ett möte i Weeds lilla City Hall på kvällen där stadens City Council hade kallat till ett "emergency meeting". Lokalen var fullsatt med Weed-bor och många steg fram och framförde sina synpunkter på den möjliga vattenkris som kan komma att drabba hela Weed under sommaren.

Dagen innan hade jag sett ett email komma via den email-lista som jag står med på och som ges ut av en kvinna i Mt Shasta. Jag fick läsa emailet ett par gånger eftersom jag inte först fattade vad som stod. Det lät så otroligt och konstigt att stora delar av Weed skulle kunna bli helt utan vatten från och med slutet av juni i år.

Både Weed och Mt Shasta har vattenkällor som förser städerna med fantastiskt fint vatten. Det är begärligt vatten och därför har vi företag som utvinner detta och säljer på flaska - trots torkan som vi fortfarande har. Kommer nog att skriva mer om detta eftersom det är intressant att fundera över vem som egentligen äger vatten. Och många som bor här är, med rätta, upprörda över hur företagen hanterar vattentillgången.

I Weed har vi några källor som ger oss vårt dricksvatten och här finns också timmerbruket som behöver en hel del vatten för sina behov. Man sprutar stockarna med mycket vatten har jag sett. Timmerbruket "äger" en av källorna och för länge sedan slöts ett avtal mellan staden Weed och timmerbruket att staden skulle få ett 50-årigt kontrakt. Detta kontrakt löper ut nu i slutet av juni och trots förhandlingar under flera år har man inte lyckats komma fram till något.

I emailet stod bland annat att vissa delar av Weed skulle kunna bli helt utan vatten efter den 29 juni och att man eventuellt skulle behöva köra kanske uppemot 45 stora vattenbilar varje dag för att människor skulle ha vatten till hushållsbehov. Dessutom skulle man behöva ha utdelning av vattenflaskor. Troligen skulle det väl bli Crystal-Geysers flaskor - tala om ironi! Andra delar av Weed skulle också påverkas och det enda vi skulle kunna använda vattnet till var att diska, tvätta, dricka, spola i toaletten osv. Inget utomhusvattnande eller att tvätta sin bil.

Igår kväll röstade Weeds City Council på ett förslag de precis hade fått från Roseburg (timmerbruket) med rösterna 3-2 att acceptera förslaget och nu återstår att se om Roseburg också godtar det hela. Tydligen har timmerbruket tidigare inte velat skriva på de förslag som kommit.

Går inte detta förslag igenom kommer Weed att stå inför en stor vattenkris nu till sommaren - och detta har inte egentligen med torkan att göra utan alltså att avtalet med staden och timmerbruket löpt ut.
Man kommer att ansöka om "emergency funds" för att folk inte skall stå helt utan vatten om det blir så katastrofalt att timmerbruket "stänger av" vattnet till vissa delar av Weed.

Föreställ er hur detta kommer att påverka en stad som redan är hårt prövad. Vill någon ens bo kvar här?

Här är en kort artikel om vad som hände på mötet igår: http://www.actionnewsnow.com/news/city-of-weed-s-water-issue-gets-a-little-more-clear/

Eftersom det regnat och snöat mer denna vinter jämfört med de senaste 2-3 åren finns det mer vatten i sjöar och mer snö på berget. Sjön Lake Shastina har definitivt mer vatten i år. Jag var ute och hälsade på min vän N häromveckan och tog dessa bilder på senare eftermiddagen.30 comments:

Annika said...

Usch, låter som en stressande och jobbig situation för alla! Och känns som ett varsel inför framtiden - om vatten blir en bristvara så kan man säkert föreställa sig att det inte alls blir allmän egendom, och att det till och med kommer startas vattenrkrig eftersom det blir en mer och mer värdefull resurs. Hoppas de lyckas lösa situationen med kontraktet i nuläget iallafall!
Kram

FREEDOMtravel said...

Grattis till 22:a platsen! Det var inte dumt med tanke på att det var många som var med från början. Vi kom inte med bland de 100, men det känns helt rätt. Vi har ju inte ens en expatblogg! Vattenkrig låter inte kul..,

FREEDOMtravel said...

Vattenkris menar jag... (Sååå jobbigt med autokorrigering ibland!)

Anonymous said...

Min käre make, geologen, sade långt tillbaka i tiden,
att vatten kommer att bli mycket viktigare än olja.
Den som har vatten, har makten. Man kan leva utan
olja, om än primitivt, men alla måste ha vatten.

Ruth i Virginia

Rebekah M said...

Grattis till placeringen (jag röstade).

Fy! Det där låter oroande ... på många plan. Instämmer i vad Ruth skrev ... på sikt kan det mycket väl bli så.

Ja, vad skulle hända med lilla Weed om scenariot med 45 vattenbilar om dagen skulle bli verklighet. Det skulle kunna bli ett dråpslag.

Vilka underbara bilder av sjön och berget! Snacka om SCENIC !

Äventyret framtiden said...

Ja, vem äger vattnet? En bra och berättigad fråga.
Jag tänkte spontant när jag läste ditt inlägg att jag skulle se om mitt hus och flytta någon annanstans.
Timmerbolaget kunde kanske lägga sitt timmer i sjön och på det sättet hålla det intakt fuktigt. Ungefär som flottarna gjorde och fortfarande gör till en viss del.
Det blir besvärligt om vattentillgången inte fungerar som den ska. Jag hoppas att det går att ordna på bästa sätt.
Håller tummarna för Weedborna och dig!

kram

Annica said...

Grattis till en fin och hedervärd 22:a plats! Klart bevis på att din blogg gläder många.
Det låter väldigt skrämmande med vattensituationen i Weed. Vattenbrist i ett område är ingenting annat än katastrof. Helt rätt som Ruth i Virginia skriver att vatten är viktigare än olja.
Så vackra bilder! :)
Kram!

Steel City Anna said...

Ja, kloka ord från Ruth! Det är mycket vi tar för givet. Hoppas det blir en lösning som går att leva med i en någorlunda normal vardag!

Marina said...

Jag instämmer med Anna - visst är det som Ruth skriver, olja kan vi vara utan, men vatten...

Anne-Marie said...

Annika: Just vatten kommer att bli en bristvara. Är det ju redan i vissa områden.
Ingen klarar sig utan vatten (som Ruth skrev i en litet senare kommentar) och det kommer att bli hårdvaluta tror jag för de som har vatten. Områden som Mt Shasta och Weed som har mycket bra vatten kommer troligen att lida för företagens pengagirighet.
Kram!

Anne-Marie said...

Helena: Tack! :) Jag såg att er blogg också var nominerad.
Ja, helt fel var det ju inte med vattenkrig. Tror nog att vattenkris kan leda till vattenkrig.

Anne-Marie said...

Ruth: Kloka ord som vanligt från dig. :)
Så sant och Mt Shasta har ett vattenkrig på gång pga Crystal Geyser och Weed kanske också får sitt eget vattenkrig.
Vatten är nog redan hårdvaluta och makt i stora delar av världen.

Anne-Marie said...

Rebekah: Tack! :) Och tack för din röst.
Absolut att vatten är hårdvaluta och makt och just det här området där jag bor har sett en del av detta redan. Crystal Geyser är en jätte som tar mycket vatten från den stora akvifer som vi har under marken.
En kvinna som talade igår på mötet hade drabbats av den förödande branden 2014 - vet inte om du sett mina inlägg om denna brand som ödelade rätt stora delar av Weed - och hon höll på att bygga ett hus och var givetvis mycket oroad att hon inte skulle ha vatten.
Roligt att du tyckte om bildern - tack!

Anne-Marie said...

Karin: USAs president har skrivit under ett antal sk "executive orders" som i praktiken har gjort att han (och hans "folk") egentligen äger land, vatten och hela infrastrukturen i USA. Inget man skriver om förstås i vanliga media men detta är ett faktum.
Här i Weed och Mt Shasta har Crystal Geyser (stort företag) givetvis gett jobb till folk men de använder vattnet för pengar/vinst och ingen vet egentligen hur mycket vatten som finns här.
Jodå, jag har precis samma tankar och intentioner som du uttrycker. :)
Problemet är att sjön (tänker du på Lake Shastina?) ligger en bra bit bort och torkar ut ibland eftersom det är en konstgjord sjö och vattnet används till åkrar och mänsklig konsumtion.
Weedborna är nog ett rätt tåligt släkte men det har varit litet väl mycket de senaste 2 åren.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Tack! :) Det känns roligt att ibland bli litet uppmärksammad för det man skriver.
Man undrar hur det rent praktiskt skulle fungera med så många vattenbilar per dag. Och hela Weed skulle påverkas, inte bara vissa delar. Jag bor inte i det område som skulle bli värst drabbat men man vet ju inte vad som kan hända.
Även om jag kom tillbaka hit efter mitt Sverige"äventyr" var ju inte avsikten att stanna här under all framtid.
Roligt att du tyckte om bilderna - tack!
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Absolut att vatten är makt. Och troligen kommer det att bli mer och mer så med tanke på obalansen i klimatet.
Vi får se hur allt löses framöver och vilka effekterna blir.

Anne-Marie said...

Marina: Vatten klarar sig ingen utan. Man kan minska mycket på sin vattenkonsumtion (jag använder redan väldigt litet vatten) men man klarar sig inte helt utan vatten.

Anne-Marie said...

Marina: Vatten klarar sig ingen utan. Man kan minska mycket på sin vattenkonsumtion (jag använder redan väldigt litet vatten) men man klarar sig inte helt utan vatten.

Desiree said...

Så hemskt Anne-Marie, det låter otroligt allvarligt. Vatten som är så viktigt för alla. Det låter väldigt oroväckande och allvarligt som sagt. Men dessto trevligare och roligare att höra att din blogg fick en fin placering. Jättekul och stort grattis till dig.
Jag hoppas innerligt att det blir en någorlunda bra lösning på vatten problemet så att det funkar att leva och bo ok under sommaren.
Kram!

Annika said...

Låter inte roligt det där. Alls.
Vatten är ju livet.
Måtte det lösa sig på bästa sätt.
Grattis till 22 plats.
Det var bra av 100.
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Det är bara att hoppas att alla inblandade tar sitt förnuft tillfånga så att folk i Weed får rinnande vatten. Visst är det allvarligt och vi bor med mycket vatten i vår mark så sådana här situationer borde inte uppstå.
Tack för ditt grattis! :) Litet kul att bli uppmärksammad ibland när man skrivit blogg så länge.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: När jag först läste emailet som kom fick jag läsa om både en och två gånger eftersom det hela lät så absurt.
Tyvärr var det inte absurt utan sant.
Nu är det bara att hålla tummarna att folk tar sitt förnuft tillfånga och inte skapar en omöjlig situation.
Tack snälla du! :) Jag var glad för min placering även om det inte var bland de 10 första.
Kramar!!

olgakatt said...

Det pågår många kampanjer om vatten i flera av USA:s östra stater, inte minst pga de skrupelfria bolag som stjäler vatten från t o m nationalparker där deras kontrakt gått ut för decennier sedan. Sen säljer de flaskvattnet dyrt till dem som rätteligen äger det! Skandalen i Flint ska vi inte tala om. Dystert, mycket dystert.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det här med vattenrättigheter och giriga företag går definitivt inte ihop. Folk i Mt Shasta har verkligen gått till fight mot Crystal Geyser. Har inte hängt med i alla svängar men vet att det inte är så att befolkningen i Mt Shasta sitter tyst och tittar på.
Det finns nog många skandaler som vi inte ens hör talas om.

Anna said...

Grattis till 22-platsen. Din blogg ger en fin inblick i livet i en del av USA som det inte skrivs så mycket om.
Crystal Geyser hör säkert till samma ägarkrets som Nestle och Monsanto. Det är en otäck utveckling när Big Business skaffar sig monopol på allt från mänskligt DNA (faktiskt!), naturtillgångar och livsmedelsproduktion. När kontanthandeln är helt avskaffad (i Sverige är vi nästan där) då är vi storbankernas slavar. Allt har möjliggjorts tack vare den oheliga alliansen mellan statsmakt och storkapital. Ja, jag är svartsynt, men jag hoppas att jag har fel.

Anne-Marie said...

Anna: Tack! :) Jag försöker skriva om litet annat (i mitt tycke mer intressant ;)) än flådiga fester, bilar, smink och annat.
C G tycks inte höra till Nestle och Monsanto vad jag kan se utan det är en "wholly owned subsidiary of the Japanese pharmaceutical company Otsuka Holidngs". Men det kan vara lika illa det.
Åh de har säkert ännu mer djupgående planer på allt mänskligt och allt som hör planeten Jorden till. Japp, vet hur emot kontanter de stora maktcirklarna är (som sitter bakom kulisserna givetvis både i USA och övriga världen). Kontanter går ju inte att kontrollera lika lätt som kort. Lika här i USA fast folk stretar nog emot litet mer. Storbankerna är de som styr världen plus en del andra som vi heller inte ser. Nej, du är inte svartsynt utan klarsynt. Om fler kunde se det du gör skulle världen inte vara som den är.
Och det skrämmande är till exempel i USA att bara 6 jätteföretag äger all media vilket givetvis gör att det människor matas med inte är helt sant utan det dessa företag vill att folk skall känna till.

Anonymous said...

Grattis till 22-platsen!
Vad jobbigt det låter med sådan torka och vattenproblem. Många frågetecken som hänger i luften.

Gunilla Nardin said...

Trist att hela historien om torka och vattenbrist aldrig tycks ta slut. Du har skrivit om det manga ganger. Och helt berattigatt. Vatten ar livet! Punkt.
Skulle scenariot som beskrivs uppsta ..med allman utdelning av samma vatten som rinner fran era kranar sa
vore det ju verkligen ironiskt. Bra iaf att manniskor i Weed och daromkring star upp och sager ifran.
Hoppas verkligen att forslaget gar igenom , sa ni far ett litet andningsuppehall. Det maste vara sa oroande att inte veta om det kommer att finnas vatten nar man vrider pa kranen.
Ar jatteglad for din fina placering i tavlingen. Kul!

Har lider vi inte av vattenbrist precis, det oser ner sen en vecka tillbaka.Men jag ska inte klaga ,man vet aldrig vad som kan komma.
Ha det bra AM
Stor Kram
Gunlla

Anne-Marie said...

Lena: Tack! :) Såg att du också fanns med bland de bloggar som nominerats.
Just torkan tycks inte ha med det senaste att göra betr. vattentillgången utan mer vem som vill "äga" vattnet. Tror att vattenfrågor är de som kommer att bli mycket stora frågor för hela Jorden och dess befolkning framöver.

Anne-Marie said...

Gunilla: Just det jag nu beskrev har tydligen inte direkt med torkan att göra utan mer med vattenrättigheter och företags girighet.
Helt riktigt - utan vatten klarar vi oss inte.
Ja, nog vore det ironi om folk fick samma vatten levererat till sig som kommer från kranarna. Man tar sig för pannan. ;)
Jag kommer nog att skriva vid tillfälle om den kamp som pågår i Mt Shasta - befolkningen mot Crystal Geyser. Vet att många är involverade i den kampen.
Jag blev också glad för placeringen. :) Tack!
Det är synd att man inte lättare kan omfördela vatten där det behövs. Kanske en ny affärsidé. :)
Ha det gott! Stor kram!