Tuesday, August 4, 2015

Bakom lås och bom

Minns ni den katastrofala branden, the Boles Fire, i Weed i september förra året som ödelade stora delar av min lilla stad? Jag klarade mig som tur var utan att förlora hem och ägodelar men jag lämnade Weed och visste inte när jag stängde ytterdörren om jag skulle återse mitt hem eller inte. Flera av mina kollegor förlorade sina hus i branden. Ungefär 150 hus brann ner - mest privatvillor - och även om viss återbebyggelse har skett är Weed sig inte likt. Jag skrev om branden här och här.

För någon vecka sedan kom en preliminär dom för den yngre man som låg bakom branden. Den här branden var alltså inte en "vanlig" skogsbrand men den fick ett ödesdigert förlopp på grund av torkan och den starka blåsten som vi hade just den dagen. Ronald "Beau" Marshall dömdes till 3 års fängelse. För mig är det ett skämt med tanke på hur stora skadorna blev jag tror att många känner likadant. Och troligen är han ute ur fängelse mycket snabbare än så.

Exakt vad som hände får vi nog aldrig veta. Ronald Marshall säger att han startade en liten eld för att hålla sig varm tidigt på morgonen dagen då branden bröt ut och han trodde att han hade släckt den. Andra säger att han ville starta en brand för att han inte fick hyra en lägenhet i det lägenhetskomplex som finns där branden satte igång.
Yreka News hos Facebook har skrivit om domen och det som påstås ha hänt - man behöver inte logga in för att läsa utan det går bra att klicka på länken: https://www.facebook.com/Yreka.News/posts/394393167416968

Våra små städer har inte alls samma kriminalitet och brottslighet som större städer har men det har ändå hänt dramatiska saker de senaste 2 veckorna i Mt Shasta-området.

För ett par veckor sedan stal en man från Shasta County (som ligger söderut) en bil som han körde till staden Dunsmuir som ligger strax söder om Mt Shasta. Det polispådrag som fanns där var av det större slaget. Det hela slutade med att mannen sköts till döds och man utreder nu vad som egentligen hände. http://www.actionnewsnow.com/news/matthew-graham-shot-and-killed-in-dunsmuir/

Och i förra veckan jagade polisen en bil på motorvägen eftersom mannen i bilen smitit från poliserna när de ville kolla varför den var parkerad utmed vägen. Polisen lade ut en så kallad "spike strip" för att stoppa bilen och när bilen väl stannat vidtog "combat shooting" och mannen dog. Även den här händelsen utreds just nu.

Sådana här händelser är mycket ovanliga där jag bor och att ha två sådana inom ett par veckor är något vi inte alls är vana vid. En del personer lämnar till och med sina hus och bilar olåsta i vissa områden eftersom brottsligheten är låg. Vapen finns som bekant i USA men jag läser om liknande händelser i Sverige där vapen väl inte är lagliga att köpa så som i USA.

Idag var luften litet klarare och jag kunde se berget. Det har blåst en del och det går att andas. :) Vi får vara tacksamma för varje dag som röken inte finns här. Jag tänker på de som har fått fly sina hem undan de stora bränderna. Jag vet hur det känns.

På tal om poliser - en av mina favoritfilmer är "Thelma and Louise" där de båda damerna verkligen utmanar "lagens långa arm". :)

19 comments:

Gunnel said...

Det är hemskt med dödsskjutningar sen spelar det ingen roll om det är polisen eller en civil person som håller i vapnet. Jag avskyr skjutvapen! Thelma och Louise är en av mina favoritfilmer med.

Annika said...

Polisbrutalitet är ett stort och läskigt kapitel! Vad gäller annan kriminalitet så vet jag ju att den finns - inte så konstigt i kombon med tanke på kombon av skjutvapen överallt och massor med mediciner och droger i cirkulation.

Men det konstiga är att trots att jag bott så länge här och i både stora och små städer så har jag aldrig blivit vittne till öppet våld - enda öppna våld jag sett har varit i Berlin på sin tid, och på svenska dansgolv.

Annika said...

PS. absolut så hade killen som anlade branden förtjänat ett längre straff!

Anonymous said...


Det här känns inte tryggt alls.Förstår att du vill flytta.Men var?
Var glad att du inte äger ett hus företag där.I sverige är problemen bakom
kulliserna ochså stora.Inga gammla saningar gäller längre

KRAM CHRISTER

Stina said...

Usch vad hemskt. Och det här med polis brutatliteten är fruktansvärt. Jag är väldigt rädd för poliser och undviker kontakt med dem. Det känns som att de kan göra i princip vadsomhelst utan efterföljder. Läskigt.
Jag hoppas röken lägger sig snart. Tre år är alldeles för lite tid för en sådan storbrand.

Annica said...

Tre års fängelse för att ha orsakat en brand som förstörde 150 hem och satte skräck i en hel stad? Hur tänker man??? Tre år är ju ingenting! Det var ju bara tur att ingen dog eller skadades. Och de som förlorade sina hem - frågar någon hur de mår?
Numera verkar man ta mer hänsyn till förövarna än till offren. I Sverige är det likadant. Den så kallade "Hagamannen" som under lång tid satte skräck i Umeå (våldtäkter, misshandel och mordförsök) var för farlig för att få permis, men nu är han villkorligt frigiven efter att han suttit av två tredjedelar av sitt straff och "skött sig". Sådan är lagen. Man tar sig för pannan.
Nu är han alltså på fri fot trots att han har bedömts som en säkerhetsrisk och fortsatt våldsbenägen. Många har protesterat mot hans frisläppande men det hjälpte naturligtvis inte.
Hänsynslösa brottslingar ska inte ut i frihet, de ska låsas in för gott. Det är ju rena vansinnet att vanliga människor ska behöva gå omkring och vara rädda.
Jag blir verkligen upprörd över sådant här daltande! Vart är vi på väg?
Hoppas du får fortsätta att andas frisk och rökfri luft.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Dödsskjutningar är otäckt och när de finns i ens närområde blir det ytterligare litet otrevligare.
Nu skadades tydligen inga privatpersoner runtomkring vilket ju var tur.
Visst är Thelma och Louise-filmen bra!

Anne-Marie said...

Annika: Antar att du hört och läst om Sandra Bland-fallet i Texas där det "oskyldiga" lagbrottet att inte använda blinkers urartade till hennes död. Jag berördes riktigt illa av det som hände och videon visar hur tydligt som helst att polisen använde onödigt mycket våld och aggressivitet. Tror att det finns mycket mer bakom än det man såg.
Stora delar av USAs befolkning är drogad med antidepressiva droger. Det minns jag att Michael berättade. Ingen bra kombo med skjutvapen.
3 år står inte i proportion till storbranden i Weed.

Anne-Marie said...

Christer: Jag känner mig trygg trots allt i lilla Weed och Mt Shasta. Skulle dock inte vilja bo i en storstad i USA.
Jag måste ta tag i vissa saker i Sverige till att börja med men vet ju att mitt gamla hemland urartat på många sätt och inte alls är det land jag lämnade. USA har också urartat tyvärr.
Jag är mycket tacksam att jag inte äger hus eller något annat här i USA.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Stina: Polisbrutaliteten i USA har urartat de senaste åren. Som jag skrev till Annika var ju det senaste exemplet Sandra Bland i Texas som du kanske hört talas om. Det var läskigt och videon (polisens dash cam) visar precis hur aggressiv polisen var och hur onödigt tillspetsat allt blev. Att Sandra sedan dog i häktet var ju ännu värre och det finns många märkliga skeenden i hennes fall.
Brandröken var riktigt tät idag tyvärr. Berget syntes knappt.
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Tydligen tyckte domstolen att Ronald inte hade för avsikt att utplåna Weed och att man därför inte utdömde ett längre straff. Jag tycker han skulle behöva en riktig "näsknäpp" bara för ren dumhet. Dumhet var det om hans historia är sann. Skicka honom till Alcatraz! ;)
Det verkar ibland som om rättsväsendet skyddar brottslingarna mer än de som blir utsatta för rån och våld. Något är ruttet i systemet.
Har inte följt i detalj Hagamannen men har givetvis hört talas om honom. Hemskt att man släpper ut dem och att allmänheten måste vara på sin vakt.
Här i USA har många som har mentala störningar släppts ut och utgör också en fara för allmänheten.
Tyvärr var röken rätt intensiv idag. Berget skymtade fram litet svagt bland rökmassorna.
Kram!

Andra året i Hjo said...

Tar det lugnt med bloggande och bloggläsande, har dock förstått att det brinner i Kalifornien och var tvungen att se hur du har det. Och Weed finns kvar, som det verkar!

Monica said...

Usch med röken, verkade först som den "lättat" men blivit värre igen. Hoppas de som arbetar med detta kan få kontroll över bränderna, vilka kämpar!
Ja konstiga påföljder, verkar som om de inte var överens i domstolen om händelsen utan tog det mer som en olyckshändelse och gick på den linjen, man blir förvånad och hemskt för alla som blev drabbade så. Sedan utdöms i princip dödsstraff för nästan ingenting, som dödsskjutningar och det är tillåtet, det är så tragiskt.
Läst boken om dem som sitter i dödsceller av en svensk journalist, minns inte nu vad hon heter, hon har gjort en väldigt bra research och mötte många dömda, en som vill ha upprättelse, han tog brottet på sig först för att rädda sin syster som då hade tre småbarn, de skulle bli så utsatta om hennes man dömdes, hans svåger, nu förstår och vet alla hur det ligger till men han får ingen ny rättegång.
Men det är mycket underligt här i vårt land också må jag säga, på många områden. I Svenska Dagbladet stod häromdagen att i stort alla restauranter i våra största städer styrs av maffian, vi kan räkna med det när vi går in där och dessutom styrs vår sophantering av maffian, jag trodde det var ett skämt
nästan men de förklarar hur, blir för långt här:-). Man undrar om mycket sker i det tysta här och ingen vågar låtsas om det.

Anne-Marie said...

Hans: Det behövs litet bloggledigt då och då. Vi har haft väldigt mycket rök igår och idag. Det har både synts och luktat rök. Berget har varit insvept i all rök. Ja, ännu finns Weed kvar. :)

Anne-Marie said...

Monica: De som bekämpar bränderna har väldigt mycket att göra. Vet faktiskt inte hur många tusen som finns här i Kalifornien. Den största branden har runt 3500 brandmän tror jag som bekämpar den.
Ja, det verkar som om man bedömde att branden i Weed var en olyckshändelse - vilket det kanske var. Men jag tycker fortfarande att 3 år är för kort tid.
Dödsstraffen i USA är ett helt kapitel för sig. Gick inte ens in på det i inlägget.
Tror att det kan finnas mycket underligt även i Sverige. Ja, vem vet, kanske maffian styr delar av samhället. Det förekommer i USA så varför inte i Sverige. Sverige vill ju alltid göra som USA. ;)
I Sverige tror jag man lägger locket på många gånger.

Anonymous said...

Utifrån de kunskaper och erfarenheter jag har från mitt arbete kan jag försäkra dig om att de kriminella nätverkens("maffian")drivkraft inte är att vilja efterlikna USA. Kriminella nätverk är ett globalt problem med en agenda som inte har ett dugg med USA wanna be att göra. Det handlar om makt och girighet till varje pris, inte om en romantiserad/idealiserad bild av att vara som amerikaner. Några lock läggs inte på i Sverige. En del klantskallar försöker, men det brukar alltid spricka i slutänden. Alla handlingar som ges in till myndigheter är offentliga och det krävs mycket för att en handling ska bli försedd med sekretess. Alla rättegångar är öppna. Den svenska journalistkåren både inom dagspress och tv är som blåslampor och alla vi som arbetar i rättssystemet vet att vi är under kontroll och det är bara bra. Var bara tvungen att sätta ner en fot i all vänskaplighet. Hoppas att röken skingras både i Weed och på alla andra sätt. Tack förresten att du skrev att du tänkt på mig. Det värmde. Mår bättre än på flera veckor idag. /Susanne

Anonymous said...

Hej!
Jag såg en kommentar du lämnade på ett gammalt blogginlägg a.g. svampplockning!
Jag har precis flyttat tillbaka till Sverige med min amerikanske sambo efter 5 år i Arizona, och bor nu i Enebyberg. Du nämnde att du plockade ofta svamp här och undrar vart?
Härlig blogg by the way :)!
mvh Sofia

Anne-Marie said...

Susanne: Intressant att läsa vad du har att säga om maffian och "locket". Förutom maffian finns det också en helt annan "nivå" av kontroll som oftast inte syns. Den finns "bakom kulisserna". Ingenting jag skriver om på bloggen men jag vet att den finns.
Förstår att du har en litet annan syn på massmedia än vad jag har - och det är helt okej. :)
Röken har tagit Weed och norra Kalifornien/södra Oregon i besittning och det verkar som om detta läge kommer att bestå framöver. Inget kul alls eftersom jag i princip inte kan vara utomhus.
Så skönt att höra att du mår bättre. Uppskattar dina kommentarer så tycker alltid det är roligt när jag ser dig här i kommentarsfältet.

Anne-Marie said...

Sofia: Välkommen hit! Minns inte alls vilket inlägg det var men jag tycker om att plocka svamp så det kan säkert stämma. :)
Men så spännande att du bor i Enebyberg. Antar att det är en omställning att bo i Sverige igen efter flera år i USA. Troligen för er båda.
Jag vet faktiskt inte hur Enebyskogen (som ligger mellan Enebyberg och Sollentuna) ser ut nuförtiden men det var där vi brukade plocka svamp för det mesta. Efter det att min mamma flyttade från Enebyberg 2003 har det inte blivit så många besök där.
Tack för dina ord om min blogg. :)