Sunday, August 9, 2015

Höns som grannar

Idag såg vi litet blått på himlen men frampå senare eftermiddagen var det återigen dags för det välbekanta rökdiset att dra in över Weed. Prognosen visar inte på någon stor förändring de närmaste dagarna. Det är en underlig känsla att inte kunna se lika långt som vanligt. Litet som när det är dimma.

Till nästa granne är det i alla fall klar sikt. :) Under sommaren har det tillkommit ett litet hus på deras tomt och efter ett samtal med en av lärarna inom skolan, som hade pratat med dem, visade det sig att de skulle ha höns.

Huset har ett fönster på andra sidan och en dörr för människor och en mindre dörr för hönsen på varsin sida.


Arbetet med det lilla huset har framskridit och förra söndagen såg jag sex hönor som släpptes ut i den inhägnad de skapat där huset står. Litet orolig hade jag varit att de skulle ha en tupp men som tur är har jag inte hört något galande ännu.
En bit bort från mitt hus finns det också hönor och där har de även en tupp. Trots att det huset ligger precis bredvid ett lägenhetsområde.

Jag kan inte bestämmelserna i Weed och exakt vad som gäller beträffande djurhållning men tuppar borde inte få finnas i ett område där många bor. För flera år sedan ringde jag faktiskt till polisen när jag bodde i en annan del av Weed, där det också fanns en tupp i närheten, och då sade man att det inte var tillåtet.
Hur som helst så är mina grannhönor tysta och idag var de ute en stund och pickade. Jag kan bara se dem från övervåningen så fick ta bilderna genom fönstret.Minns ni låten "Hönan Agda" som Cornelis sjöng? Litet småfräckt i hönsgården. ;)

26 comments:

Äventyret framtiden said...

Hmmm...naturligt nog så borde hönorna nog få en tupp, så kanske du får en väckarklocka som väcker dig innan väckarklockan gör det.
Lycka till med de nya bevingade grannarna !

kramar!

olgakatt said...

Vi bor granne med ett numera nedlagt trädgårdsmästeri som förr hade höns inklusive tupp. Trädgårdsmästaren var orolig att vi var störda av tuppen men vi försäkrade att det var vi inte alls. Stadsljud som trafik, sirener, glassbilar, grannars sk musik, gräsklippare och andra bulltande maskiner är mycket, mycket värre. En tupps galande är ju rena musiken i jämförelse!

Desiree said...

Trevligt med egen honsgard for dina grannar. De lar fa goda ekologiska agg (behovs kanske en tupp for att fa honorna att lagga agg?)

Nar jag bodde I Nicaragua fanns det got om tuppar runt I vart omrade. De gal under alla tider pa dygnet och inte bara tidigt pa morgonen. Men det ar forvisso ett ganska trevligt ljud I jamforelse med mycket annat som Olgakatt namner.
Kramar!

Anonymous said...

Vilka trevliga nya grannar!
Just nu är jag i Edinburgh.

Anonymous said...

Hej hönan agda va ju ingen höna. Utan bossen på
mentalsjukhuset c jobbade på. Dom flesta tror att han sjunger om en riktig höna.

Någon som vill ha ekologiska ägg till 100 procent.
Hälsningar Stig.

Channal said...

Så fint med höns! Hönan Agda gillar jag. Tror det var igår Cornelis skulle ha fyllt 78 år. Tuppar kan vi vara utan. Hörde en tidigt varje morgon på Skopelos.

Kram Anna

Stina said...


Vad mysigt med höns! Det verkar vara en liten trend det där för jag har flera bekanta som byggt hönshus. Kanske du får lite pinfärska ägg snart. :) Kram!

Anonymous said...

Åh, vad bra han var Cornelis! :-) Höns skulle jag gärna ha som grannar och personligen vaknar jag nog hellre till ett kuckelikuuu än väckarklockans beep-beep-beep, men då gäller det ju förstås att tuppen kuckelikuar när det är dags för mig att stiga upp. :-) Hönan Agda skrattar jag gott åt "Allt du ber om det ska du få, men jag vill ha dig naken då". Så fyndigt! Fantastiskt att roligheter av olika slag från begåvade underhållare finns bevarade att glädjas åt tänker jag med anledning av att både Magnus Härenstam och Robban Broberg avlidit under sommaren. Ha det bra och försök att hålla ut i röken. /Susanne

Anne-Marie said...

Karin: Jag tycks vara i minoritet om jag får tro kommentarerna här att inte vilja bli väckt i ottan av en tupp. Där ser man. :)
Jag tror att det inte är tillåtet att ha tuppar inne i Weed så jag hoppas att jag i fortsättningen bara ser hönorna.
Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Som jag skrev till Pettas-Karin tycks jag tillhöra minoriteten som inte vill bli väckt i ottan av en galande tupp. På Hawaii fanns en tupp i grannskapet och jag vaknade alltid av galandet alldeles för tidigt.
Visst är andra ljud också störande som de du räknar upp men de kanske inte pågår varje dag tidigt, tidigt på morgonen.
Nåväl, alla tycker vi olika. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Tydligen kan hönor lägga ägg även utan en tupp så tror nog att grannarna kan få goda, ekologiska ägg ändå. Purfärska ägg måste vara fantastiskt gott.
På Hawaii där vi bodde fanns en tupp som gol varje morgon mycket tidigt. Och jag vaknade alltid mycket tidigt pga galandet. Tydligen är jag i minoritet som inte vill bli väckt i ottan av tuppar. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Lena: Hönorna är tysta och söta. :)
Så trevligt med ett besök i Edinburgh. Har bara besökt den staden under en dag men den verkade trivsam.

Anne-Marie said...

Stig: Så du har sanningen bakom sången om Agda. :) Hade inte forskat alls kring denna sång mer på djupet.
Det måste vara mycket gott och nyttigt med purfärska, ekologiska ägg. De har 6 hönor så det kan nog bli en del.

Anne-Marie said...

Anna: Jaha, så Cornelis skulle ha fyllt såpass mycket nu.
Visst är det en kul sång!
Hönorna som grannarna har är fina - och tysta. :)
Jag håller med dig om att man kan vara utan tuppar mitt i bebyggelse. De hör hemma ute på landet med få grannar.
Kram!

Anne-Marie said...

Stina: Jag tror också att det är en trend med höns. Sköter man om det hela på bra sätt är det givetvis helt okej.
Har faktiskt aldrig ens pratat med grannarna eftersom vi har ett stort trästaket mellan husen. Vem vet, kanske de säljer ägg framöver.
Kram!

Anne-Marie said...

Susanne: Jag säger som du att det kan vara okej att vakna till tuppens galande när man själv är redo. :) Men inte vid 4-tiden på morgonen. Det är alldeles för tidigt.
Det har funnits många otroligt talangfulla och duktiga sångare och komiker i Sverige och som alla gott bort relativt unga.
Robban Broberg avled ju alldeles nyligen och han var helt klart ett geni. Han kom in hos Lindståhls bokhandel en gång när jag sommarjobbade och det var litet kul att stå vid kassan då. :) En hel del kändisar handlade faktiskt i den bokhandeln. Och Cornelis var också mycket duktig.

Annica said...

Av mig får du medhåll! Jag skulle inte heller vilja ha en galande tupp som närmaste granne. Någon måtta får det vara på "gröna vågen". ;) Tuppar ska gala och strutta omkring bland hönor en bra bit från människogrannar.
Önskar dig en kuckeliku- och rökfri tillvaro!
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Vad bra Annica! :) Nej, tuppar hör hemma på landet där få bor. Vet inte varför vi är i minoritet. Jag vill absolut inte behöva vakna varenda dag runt 4-5 på morgonen av en galande tupp.
Kan du tänka dig att röken skingrades på eftermiddagen! Berget syntes helt och hållet och det luktade inte rök. Underbart! Får se hur länge det varar.
Kram!

Unknown said...

Åh, så mysiga grannar du har fått :) .
Jag läste precis denna artikel, http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3194098/Could-plastic-balls-bring-relief-drought-stricken-California-Los-Angeles-releases-96-million-spheres-protect-reservoir-water.html

Tror du det är något som kommer göras på andra ställen där torkan är som värst?
Jag har aldrig hört om detta innan, att lägga i bollar som skydd i vattnet, men det kanske är en bra grej?

Therese

Annika said...

Hej Anne-Marie!
Nu är jag tillbaka i bloggvärlden igen. Läst tillbaka på din blogg, och sett inlägget om att du ska flytta. Du och jag har ju stött och blött det i mails sinsemellan och jag tror det blir så BRA för dig att lämna CA nu.
Hoppet ut...
Kul med höns som grannar.
Min närmsta grannes dotter har hönor, och hon bor mitt i Raleigh, NC. KUL. De gillar verkligen sina hönor och ser dem nästan som barn.
Har hört mkt om torkan/skogsbränderna i CA i sommar, ffa på de finlandssvenska nyheterna. Det är verkligen helt oroligt grymt.
Kramar i massor från mig som nu är en bloggande kvinna igen!

Anne-Marie said...

Therese:
Hönsen har varit tysta och trevliga hittills. :) Tuppen kan vi vara utan. ;)
Får läsa artikeln när jag har litet mera tid men har nog inte hört talas om detta som nämns. Har ingen aning om vad som kommer att göras framöver i Kalifornien. Troligen kommer nya uppfinngar att komma eftersom 38 miljoner människor troligen inte kan lämna Kalifornien.

Anne-Marie said...

Annika: Välkommen tillbaka som bloggerska "på riktigt". :)
Ja, du vet ju vad mina planer varit en litet längre tid. Mycket läskigt att hoppa men det verkar som om jag "måste" för att komma vidare på många plan. Är litet försiktig med att skriva alltför mycket på bloggen om alla detaljer men det kommer. Vi har ju kontakt ändå. :)
Hönorna är gulliga och deras "föräldrar" verkar tycka mycket om dem. Ser att de sitter ute och umgås då och då.
Bränderna blir bara värre för varje år och om det inte kommer mycket regn och snö den kommande vintern kommer det att bli mycket katastrofalt tror jag.
Stor kram!!

Mrs Clapper said...

Hade INTE velat bli väckt av en tupp kan jag säga! Vi hade höns under min uppväxt och tuppen (Goliat hette han lite fyndigt) väckte mig varenda helgmorgon när man som tonåring helst ville sova flera timmar till... :)

Anne-Marie said...

Malin: Nej, jag skulle heller inte vilja bli väckt av en tupp tidiga morgnar. Förstår att du inte var glad som tonåring. Goliat var ju ett fyndigt namn. ;)

Steel City Anna said...

Kul med hons. Mycket jobb men tank att ha egna agg!

Anne-Marie said...

Anna: Hönsen verkar trivas hos grannarna. Egna ägg måste vara fantastiskt gott. Och så är de ju purfärska.