Saturday, August 8, 2015

Allt ser annorlunda ut med röken

Med bränder runt omkring oss har Weed svepts in i ett rökdis de senaste dagarna som gör att allt ser litet annorlunda ut.

Att inte se himlen även om det inte är molnigt.
Att inte alls se berget trots att man vet att det finns där.
Att se röken mellan husen och träden tvärs över gatan.

Röken sticker i näsan och halsen och jag befinner mig utomhus så litet som det går. Idag efter jobbet åkte jag till min bank och posten och jag som annars brukar promenera mellan olika platser "downtown" Weed åkte bil.

Det är så många bränder i nordligaste Kalifornien att jag har tappat räkningen. Jag har flera hemsidor jag brukar titta på - länkade till några av dem häromdagen - och det är överväldigande att se alla skogsbränder.

Jag har en länk i högerspalten till en webkamera som visar berget - när det är dagtid förstås ;) - och den brukar jag kolla med jämna mellanrum eftersom jag numera inte ser berget särskilt bra från min bostad.

Berget syntes litet mitt på dagen men senare på kvällen hade det faktiskt helt försvunnit.


Solen såg ut som en blodapelsin i kväll där den lyste genom rökdiset.

24 comments:

Äventyret framtiden said...

Det är svårt att föreställa sig hur det är att vara mitt i brandröken,
på det sätt som du är. Det måste vara hemskt...
och att lämna sitt hem utan att veta om man kan komma tillbaka till det...jag får nästan svårt att andas när jag försöker sätta mig in i situationen.

Thelma och Louise är en väldigt speciell film, på många sätt.
Jag både tycker om den och inte tycker om den...slutet blev bra och kanske det enda tänkbara för just dem där de befinner sig i livet.

Kramar

Monica said...

Hemskt räcker inte till som ord för det är ju förfärligt att leva i detta och inte veta utvecklingen av det. Men det kommer säkert att släckas allt vartefter men kan blossa upp igen i denna torka och glöd som finns i långa tider. Hoppas att du kan resa iväg snart, alla kan ju inte det men om man kan.
Och jobbigt att andas in rök för alla, tänker på alla barn som lever här för de påverkas mest. Just nu skrivs inte ett ord om detta här hemma, det är ganska tyst om USA förutom att man skriver om bankerna och räntan:-), Sveriges förhandlas rätt ofta med:-). Sköt om dig så mycket du kan ändå i detta.

Malin said...

Undrar om du sett den här artikeln? Tycker den förklarar immigrationssystemet bra för de som undrar om man inte bara kan flytta till USA.
http://www.vox.com/2015/6/23/8823349/immigration-system-broken

Monica said...

Bäst att förtydliga, hemskt var det ord som kom för mig spontant men tänkte att det inte räckte till alls för denna situation, jag såg efteråt att Pettas använt ordet också och jag talar bara för mig själv:-), så ingen känner sig förnärmad, det kan så lätt bli missuppfattningar och tron att man "rättar" någon annan men sånt sysslar jag inte med, det gör andra så bra;-). Ja ta väl hand om dig och det går inte att förstå för oss tror jag som inte lever i det.
Kommer inte presidenten på besök och stöttar er? Och ser på plats hur det är för alla människor.

Marina said...

Det måste vara hemskt att befinna sig mitt i detta, och jag antar att det där med att vara utomhus inte lockar speciellt med all rök. Singapore drabbas då och då av något som kallas "haze", och det är just rök som kommer från omkringliggande länders eldande av ris- och palmodlingar, och blir det för illa skickas det ut varningar från att vistas utomhus.

Anonymous said...Hej, dom har slutat att skriva om bränderna i sverige. Dom skriver,
om det igen om det blir dramatiskt. Hemskt att ha så mycket
rök omkring sig. Här är det ingen risk för skogsbrand. Kanske,
den blötaste sommarn. PÅ, Länge. Hoppas att dom kan stoppa detta,
i närtid. Hälsningar Stig......

Annika said...

Usch, Anne-Marie!

Jag håller med Monica att det säkert blir långvariga hälsoeffekter på både barn och vuxna att andas brandrök så konstant och så länge. Men många har ju inget val om de är bundna till arbete och egendom som säkert inte kan säljas i det här läget.

På din Cal-fire-sida ser det ju iallafall ut som de börjar få bukt med den där jättelika, Rocky fire. Men otroligt mycket ödeläggelse.

Ta hand om dig! Kram.

Steel City Anna said...

Det skrivs verkligen inte alls mycket om detta i media här heller. Hoppas verkligen att detta är över snart!

Från Glam till Damm said...

Ojojoj...känns läskigt. Jag skulle få smått panik. Hur går det för folk med till ex. astma när luften är så tjock med rök.

Ha en fin dag!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Karin: Läste idag om att de som fick lämna området kring den största branden nu fått börja komma tillbaka och en del har fått sina hus förstörda. Det är ju som det var här i Weed i september förra året.
Röken tycks inte vilja blåsa bort trots att vi hade en del vind idag. Berget syntes inte mycket idag och himlen var gråaktig trots att det inte fanns moln.
Slutet på Thelma och Louise-filmen var litet jobbigt tyckte jag. Men de såg nog ingen annan utväg har jag en känsla av. Gillade dock deras "tour" och att de tog för sig. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Monica: Förra sommaren hade vi två mycket stora bränder mycket närmare mig än vad vi nu har (peppar, peppar). Jag hade aska i stort sett varje dag på min bil och det var jobbigt med röken. En av dessa bränder blossade till och med upp litet nu i sommar. Man sade att det pyrde kring rötterna som fanns kvar i marken. Helt otroligt egentligen eftersom det regnade en hel del under vintern.
Jag såg hos DN att man skrev om den största branden när den bröt ut för ca 1 vecka sedan men nu är det "gammalt" i nyhetsvärlden. Absurt egentligen. De tycks i alla fall ha fått den branden under rätt bra kontroll som tur är även om den fortfarande brinner.
Jodå, jag har följt ränteutvecklingen i Sverige. Undras just hur länge det dröjer innan man får betala för pengar i banken?
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Malin: Jodå, jag såg artikeln hos en FB-grupp jag är med i. Kanske du också är med i den gruppen. Riktigt bra skriven tycker jag.
Jag kanske tar upp den på bloggen. Det börjar dock kännas litet "gammalt" att man i till exempel Sverige fortfarande tror att man bara kan flytta till USA. Det är ju en helt annan situation än i Europa/EU.

Anne-Marie said...

Monica: Du är i gott sällskap när du skrev "hemskt". Flera andra som kommenterade använde samma ord. :)
Vi har det inte alls lika hemskt (nu använder jag det ordet också ;)) som många andra har det just nu i Kalifornien. Det är dock illa nog med mycket rök i luften och ingen bättring tycks synas än.
Tror inte att presidenten kan göra så mycket men Kaliforniens guvernör utlyste en "State of Emergency" för ungefär en vecka sedan för hela Kalifornien.

Anne-Marie said...

Marina: Jag påverkas mycket av röken - känner av den både i näsan och halsen. Andra kanske inte direkt känner av den men jag har problem med allergi och är känslig överlag för saker i luften.
Jag håller mig helst inomhus men måste ju ha fönstren öppna under natten eftersom jag inte har någon luftkonditionering.

Anne-Marie said...

Stig: En vecka är gamla nyheter. Eftersom de fått den största branden under rätt bra kontroll är det inte intressant längre. Man kunde ju skriva om att det faktiskt brinner någonstans mellan kanske 40-50 bränder i Kalifornien. Och en del är relativt stora även om de inte är så stora som Rocky Fire.
När det blir svalare - när det nu blir - brukar bränderna avta.

Anne-Marie said...

Annika: Usch är ordet. Idag har det varit en grå himmel återigen under stor del av dagen och berget bara skymtade ibland.
Jag tror att vi alla påverkas av brandröken och vi som bor i mina trakter måste ha fönstren öppna under natten eftersom de flesta inte har luftkonditionering.
Rocky Fire har de definitivt fått under rätt bra kontroll. Det brinner väldigt många bränder väster om staden Redding och ett "complex" kan bestå av kanske 7-10 bränder i olika storlek.
Tack! Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Om bränderna inte orsakar stor förödelse verkar de inte vara nyhetsstoff. Nu när den största branden kommit mera under kontroll tycks man ha tappat intresset att skriva om alla bränder som vi har.
Det kommer att ta tid innan de fått kontroll över alla och de hotar med mer åska de närmaste dagarna.

Anne-Marie said...

Anneli: Var glad att du bor vid din sjö. :) Och kan andas ren och klar luft.
Tror inte att södra Kalifornien har direkt bränder nu men det har ju regnat en del där på senaste tiden.
Vet inte hur folk klarar sig som har astma. Jag har allergier och känner av röken.
Ha det bra! Kram!

Hans Nilsson said...

Hej Anne-Marie. Vad tråkigt med dessa bränder, som andra sagt här - det kan inte vara nyttigt andas in i långa perider.
Detta känns som en nackdel med att bo i Norra Kalifornien, även om det förstås finns fördelar också. Kanske är detta år extremt (kommer ihåg du hade någon liknande "rökperiod" förra året).
Tur det finns mycket resurser som jobbar med släckning.
Hoppas röken snart försvinner.

Anne-Marie said...

Hej Hans,
När jag först kom till Kalifornien hade vi enstaka somrar med bränder men nu tycks det vara "standard" att det blir stora bränder varje sommar pga torkan. Numera förekommer även en hel del åskoväder vilket vi inte alls hade på det sättet tidigare.
Det beror helt på var bränderna startar och hur det blir med rök osv. Man hade tidigare ett par större bränder i södra Kalifornien men det har regnat - märkligt nog - en hel del där i sommar.
Som du kanske vet har USA en monsunsäsong som framför allt finns i Arizona och en bit norrut. Numera tycks den även komma in i Kalifornien.
Förra året hade vi stora bränder på mycket nära håll.
Jag hoppas att röken skall lätta. Det känns konstigt med nästan halvdunkel på dagen pga röken.

Channal said...

Usch tycker verkligen synd om dig/er som bor där! Scary! Hoppas röken försvinner snart och att de får bukt med branden/bränderna.

Kram Anna

Annica said...

Ni skulle verkligen behöva rejäla regn som dels hjälpte de tappra brandmännen i deras farliga och svåra arbete och dels friskade upp den rökfyllda luften. Men det skulle vara "snälla" regn utan blixtnedslag och översvämningar. Den där röken skulle mina redan uschliga luftrör inte klara ens en dag. Fy, så tufft ni har det! :(
Här är det visst något trevligt högtryck på väg som ska ge oss sol och behagliga temperaturer den kommande veckan. Över hela landet! Man frågar sig om det kan vara sant. Framtiden får utvisa. Ofta är min favoritmånad augusti bästa sommarmånaden. Den är så härlig; lagom varm/sval och lagom ljus/mörk. Och rik på allehanda goda skördar, prunkande vackra blomster - och väldigt mysig. :)
Jag antar att du ser fram emot september om det blir så att du kan lämna Weed då.
Kram från Norrbottens kustland!Anne-Marie said...

Anna: Idag har vi sett litet mer av himlen även om den ser "washed out," dvs det blåa har mycket vitt/grått.
Röklukten var rätt påtaglig så jag håller mig mest inomhus faktiskt. Trist men så är det just nu.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Det skulle behövas långvariga och stillsamma regn - vilket givetvis inte kommer att komma nu under sommaren. Även normala år är det oftast torrt mellan april och september/oktober.
Jag blir litet matt när jag ser alla bränder som pågår just nu.
Såg hos DN idag att de pratade om ett högtryck som kommer in över Sverige - lagom till det att folk återgår till sina arbeten. Kanske Murphy's Law! ;)
Med allt regn ni haft måste det vara väldigt mycket svamp ute i skogarna. Skulle så gärna vilja plocka litet svamp.
Det verkar som om jag lämnar Weed i slutet av september. Det blir fler uppdateringar allteftersom på bloggen. :) Skriver nog till dig också privat.
Kram från ett blåsigt, varmt och rökigt Weed!