Friday, August 28, 2015

Det blåser på månen

... var en av mina favoritböcker när jag var yngre. Jag minns att jag plöjde igenom boken och att den tog slut för snabbt. :) Det var så med vissa böcker.
Jag brukade låna många böcker i Brageskolans bibliotek där det doftade så som bibliotek kan göra. Det var den där speciella bokdoften som följde med mig hem med låneböckerna.

Jag kom ihåg just den boken när jag tittade ut genom fönstret alldeles nyligen och såg fullmånen. Den lyser mellan molnflaken och det är fortfarande varmt trots att det är mitt i natten. Det blåser varma vindar i kväll och Weed lever upp till sitt rykte som en stad med kraftiga vindar.
Meteorologerna tror till och med att det kan komma litet regn men det tror jag först när jag ser eller hör eventuella regndroppar. Chansen till regn har minskat sedan de började prata om denna front för ett par dagar sedan. Det brukar vara så numera i torkans Kalifornien. Tänk om det det kunde regna ordentligt så att bränderna släcktes.

Trots ytterligare en intesiv vecka återigen på jobbet åkte jag in till Mt Shasta på eftermiddagen för att handla. Många turister verkar vara här på besök och det är mer människor än vad det brukar vara.
Berget hade de välbekanta molnen som signalerar en väderfront. Man måste passa på att fota när de syns eftersom de kan vara borta efter bara en liten stund.

18 comments:

Gunnel said...

Den boken minns jag med, och jag har även sett den som teaterföreställning.

Channal said...

Har också böcker som jag älskade att sitta och bläddra i. Här är det blåsigt värre och fullmåne! Såg att det även var månförmörkelse i natt.

Trevlig helg o kram! Anna

eastcoastmom said...

Vilka häftiga moln!!!

Stina said...

Sitter just nu och tittar på den vackra månen ute på verandan. Starkt och vackert lyser den. :)
Vi fick faktiskt regn i några underbara minuter igår. Jag tänkte på det häromdagen, att det var längesedan jag fick uppleva ett sådant där långlivat skvalande regn som håller i sig hela dagen. Händer nästan aldrig här!
Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag såg att den också finns som teaterföreställning. Jag minns faktiskt inte exakt vad boken handlar om men jag vet att jag tyckte mycket om den som ung.

Anne-Marie said...

Anna: Andra böcker som jag tyckte mycket om var (är) Narnia-böckerna. Slukade de böckerna.
Månförmörkelsen kommer faktiskt först den 28 september. Hade det varit månförmörkelse igår natt lyste månen alldeles för starkt. ;)
http://www.space.com/30414-full-moon-tonight-previews-lunar-eclipse.html
Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

AM: Visst är våra "lenticular clouds" häftiga! Vi har haft mycket häftigare moln än de jag såg igår men de tornade upp sig litet i alla fall. :)

Anne-Marie said...

Stina: Det utlovade regnet kom inte här i Weed tyvärr. Vi fick några få droppar men det var allt. Tydligen hade det regnat mer i Mt Shasta - de olika områdena här har skillnader i klimat med bara 1-2 mils avstånd. Och det regnade i södra Oregon som ligger strax norr om oss.
Att ha en hel dag med regn vore underbart.
Kram!

Gunilla Nardin said...

Så synd att ni inte fick ett riktigt skyfall...hade ju varit en välsignelse... men men...kanske det så småningom det sker ett underverk?..
Jag läste massor när jag var liten.. Numera läser jag periodvis. När jag har tid och ro för att sätta mig och läsa. Det måste också vara något , som riktigt fångar mitt intresse... har blivit så mycket mer kräsen i vuxen ålder. Minns din bok väl. Elsa Bescows berättelser tyckte jag mycket om minns jag.
Ha det gott Anne-Marie
Stor Kram
Gunilla

Andra året i Hjo said...

Många gillar den boken. Själv läste jag Tom Sawyer och Huckleberry Finn. De var också bra.

Anne-Marie said...

Gunilla: De få droppar vi fick gjorde varken till eller från. Man pratar om en möjlighet till en kraftig El Nino denna vinter men var nederbörden kommer att komma - och om det blir en El Nino eller inte - är litet oklart.
Jag läste också massor som yngre. Numera blir det inte alls lika mycket och ofta.
Jag började läsa mest böcker på engelska även när jag bodde i Sverige och har nog inte läst någon svensk bok på säkert 20 år.
Ha det gott du också!
Stor kram!

Anne-Marie said...

Hans: Var det möjligen litet mer "pojkböcker" du läste kanske. Jag slukade böcker som yngre men nu blir det inte alls på samma sätt med bokläsandet.

em said...

"When there is a wind on the moon, you must be very careful how you behave. Because if it is an ill wind, and you behave badly, it will blow straight into your heart, and then you will behave badly for a long time to come."
Väl värd att läsas om - utmärkt reslektyr!
Margaretha

Desiree said...

Superfint foto pa Mt. Shasta. Jag minns faktiskt ocksa just den boken. En av mina favoritbocker.

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag såg det citatet när jag "googlade" boken innan jag skrev inlägget. Verkligen tänkvärt.

Anne-Marie said...

Desiree: Tack!
Den boken tycks vara välkänd och har lästs av många.
Kram!

Äventyret framtiden said...

Jag känner igen titeln men jag har nog aldrig läst boken, tror jag.
Bäst att säga så nu för tiden för riktigt säker kan jag inte vara. :)
Du kommer säkert att sakna berget den dagen du har flyttat.
Jag kommer att göra det, jag vet det.
Det är så starkt förknippat med dig vid det här laget.

Kram
Karin

Anne-Marie said...

Karin: Jag minns egentligen ingenting av boken numera men minns bara att jag tyckte om den när jag läste den.
Berget kommer jag absolut att sakna. Inte torkan dock. Och inte bränderna.
Men jag kommer inte att klippa alla band med Weed nu med en gång eftersom jag känner att jag måste känna mig för först hur Sverige verkar vara. Så det kommer nog att bli fler bilder på berget. I alla fall under en kortare period. :)
Kramar!