Wednesday, August 26, 2015

The hills are alive...with the sound OF muSIC

En av mina favoritstäder i Europa är Salzburg. Jag var där 1979 på språkresa under tre veckor tillsammans med en god vän. Vi ville bättra på vår tyska och se vackra Österrike.

Vi fick bo hos två litet äldre kvinnor - en dotter och hennes mamma. Tyskan vi hörde runt omkring oss var inte skoltyskan vi var vana vid utan "schwizerdeutsch" som helt klart var svårare att förstå. Allteftersom dagarna gick klarade vi dock av att prata allt bättre och förstå mer och mer av vad som sades.

Som jag nog skrivit om här på bloggen tidigare var jag helt betagen av filmen "Sound of Music" som liten. Jag såg den på bio flera gånger och musiken från filmen spelades oavbrutet hemma och jag brukade sjunga till den. Det är den enda LP-skiva jag har slitit ut. :) Jag har sett filmen flera gånger även som vuxen och självklart såg min kompis och jag filmen på en biograf i Salzburg.

Har man sett Sound of Music känner man igen sig när man besöker Salzburg. Det är en vacker stad som är fantastiskt lummig och grön med floden Salzach som går rakt genom den. Vi bodde en bit utanför staden och fick ta en buss dit.
Wolfgang Amadeus Mozart föddes i Salzburg och hans födelsehus är ett museum som vi besökte. Huset ligger i Altstadt (gamla staden), en mysig del av staden med smala gränder.

I år firar Salzburg litet extra eftersom filmen Sound of Music fyller 50 år. http://www.dn.se/resor/osterrike/salzburg-firar-sound-of-music/
Det finns alltid turer som tar turister till de platser som syns i filmen men i år verkar det vara litet extra uppmärksamhet på grund av jubiléet.

Jag visste faktiskt inte att filmen bygger på en sann historia om familjen von Trapps liv och flykt från Österrike. I filmen flydde man undan nazisterna över bergen till Schweiz men i verkliga livet åkte familjen till Italien och sedan till USA. Som vanligt ändrar man en historia för att passa Hollywood bättre. Här är en hemsida som berättar om bakgrunden till filmen: http://www.archives.gov/publications/prologue/2005/winter/von-trapps.html

Filmen Sound of Music är en klassiker som generationer har sett och fascinerats av och den har satts upp som musikal ett otal gånger. Den har även vunnit flera Oscars och andra priser.

En av de allra mest kända sångerna från filmen - Do Re Mi där vi får lära oss sjunga med Maria. :)Även TVs "Friends" får med Sound of Music på ett hörn med Chandlers speciella sätt att betona ord. ;)

24 comments:

Marina said...

Det är nog en film som många har någon slags relation till.

Desiree said...

Det ar en riktigt fin film. Saltzburg har jag aldrig varit I men skulle garna besoka. Hi hi ja det ar inte latt nar folk talar dialek tyska. Nar de pratar bred dialek har fattar jag fortfarande inte ett ord.
Kramar!

Åsa said...

Nej Schwizerdütsch talas i Schweiz, men visst har man lika kraftig dialekt på sina håll i Österrike. Jag har bott i bägge länderna. Schwizeerdütsch fick jag aldrig till något vidare, men efter två år i österrikiksa tyrolen kunde jag prata tyrolerdialekt så pass bra så jag blev tagen för österrikare av tyska turister! (Men jag har aldrig varit i Salzburg!)

Steel City Anna said...

Det är en klassiker! Visas ofta på julen här i Sheffield och man kan sjunga med och dricka öl i salongen :) saknar Vänner-avsnitten, kanske ska jag köpa en Box ändå. De brukade gå i repris i all oändlighet men verkar ha slutat nu.

Gunnel said...

Har nästan för mig att en av döttrarna var här i Sverige när musikalen spelades i Stockholm. Jag har också sett den filmen åtskilliga gånger.

Annika said...

Mamma tycker om den tror jag - svärmor likaså. Själv har jag sett den ett par gånger men är inte SÅ begeistrad. Däremot har jag en favoritsång från den: My favorite things - både på svenska och engelska, kanske hellre på svenska :)

Är du i Europa kan du ju lätt resa till alla de där platserna framöver - Salzburg och resten av Europa - om man t.ex. som jag gjorde i somras bor ett par veckor i Sydtyskland kommer man superlätt till fyra eller fem olika länder. Stor skillnad från här där landet är så stort och upptar nästan en hel kontinent själv. Så det hoppas jag du får en chans att göra framöver!! Kram.

Channal said...

Åh en av mina favoritfilmer! Vet inte hur många gånger jag har sett den. Gick som musikal på Östgötateatern förr året. Var i Österrike, Innsbruck 1978 på sportlovet med klassen. Vi åkte buss ner. SÅ VACKERT!!! Vill dit igen och vandra i Alperna på våren.

KRAM Anna

Anonymous said...

Jag gråter varje gång abbedissan sjunger "Climb every mountain". Eller gråter, jag storbölar så tårarna sprutar. :-) Du borde gå på en Sound of Music Singalong någon gång! Filmen visas på biograf med alla sånger textade och meningen är att publiken ska sjunga med i en enda stor allsångs-karaokee. Jättekul! Många klär även ut sig till rollfigurerna i filmen. Man har inte roligare än vad man gör sig. :-)/Susanne

Monica said...

Det är en film jag sett några gånger också och varit här i Stockholm på en bio där man får sjunga med:-), Salzburg är en mycket vacker stad, var på skidresa när vi gjorde en heldagsutflykt dit och avslutade kvällen med en slottskonsert, såg också Mozarts hem och så åkte vi häst och vagn:-). Låter kul med din resa dit och att ni bodde privat, jag tänkte inte särskilt på tyskan där, pratade den jag lärt mig av min stränge tysklärare och det gick bra:-)

Annica said...

Min mamma och jag såg den filmen tillsamman när den kom på bio. Och sedan varje gång den sändes i TV. När jag blev med videoapparat spelade jag in den och vi kunde se den närhelst vi ville uppleva vackra vyer och härlig musik. En underbar film som är lika njutbar idag.
Kram!

Stina said...

Skulle gärna besöka Salzburg! Och verkligen en helt underbar film. Kanske dags att se den igen. ☺️

Anne-Marie said...

Marina: Tror nog att du har helt rätt. Filmen har påverkat flera generationer sedan 60-talet.

Anne-Marie said...

Desiree: Tror att du verkligen skulle tycka om Salzburg. Det är en mycket charmig och vacker stad.
Nej, den där breda tyskan (eller vilket språk det nu kan vara) är inte lätt att förstå. Vi klarade oss rätt bra trots allt och efter 3 veckor förstod vi tyskan allt bättre. Nu har jag glömt i stort sett all tyska efter så många år med bara engelska.
Kram!

Anne-Marie said...

Åsa: Då antar jag att jag mindes fel betr. tyskan som man talade i Salzburg. Har för mig att det var så den kallades. Men det var ju ett tag sedan så givetvis kan jag minnas fel. Självklart talas denna typen tyska i Schweiz.
Det var inte dåligt att du fick till tyrolerdialekt så bra. Det kan inte vara det lättste.
Salzburg är verkligen värt ett besök.

Anne-Marie said...

Anna: Tror att Sound of Music är den typen film som kommer att ha tittare så länge människor tycker om musik och en kärlekshistoria. :)
Vänner är en av mina favorit"sitcoms". The Big Bang Theory är en annan. Jag har sett alla avsnitt av Vänner flera gånger.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag har aldrig sett musikalen utan bara filmen. Kan tänka mig att det är en upplevelse också att se musikalen.

Anne-Marie said...

Annika: Numera klarar jag mig bra utan filmen men när jag var liten var jag helt betagen av någon anledning av denna film. Det var något med musiken och handlingen.
Ja, det är litet andra avstånd i Europa till många olika länder. Bara Kalifornien är ju ett helt "projekt" att åka genom. Tror att många i Sverige inte riktigt inser hur stort USA faktiskt är.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Du kanske också såg den som liten på 60-talet. Den har något visst tycker jag även om jag numera inte känner mig lika intresserad av filmen.
Österrike, Sydtyskland och Schweiz är fantastiskt vackra. Jag reste runt i Schweiz (med tåg) tillsammans med en god vän för många år sedan och det var underbart med bergen och allt det gröna.
Kram!

Anne-Marie said...

Susanne: Ser att jag är i gott sällskap när det gäller Sound of Music. :) Det visste jag inte att man har Sound of Music Singalongs. Riktigt så entusiastisk är jag nog inte numera. ;) Men det låter som en upplevelse.
Det finns många bra låtar i filmen och visst är "Climb every Mountain" pampig.

Anne-Marie said...

Monica: Kul att du varit med på en singalong.
Visst är Salzburg en vacker stad. Vi var där på sommaren och allt var otroligt lummigt och fint. Minns att det regnade en hel del och det bidrog givetvis till allt det gröna.
Alla som var med på språkresan bodde hos familjer och tränade på tyska även där. Jag vet inte om de vi bodde hos hade en mer utpräglad dialt än andra. Men att den var litet svår att förstå, det minns jag.

Anne-Marie said...

Annica: Vad trevligt att jag är i gott Sound of Music-sällskap. :)
Spelat in den har jag aldrig gjort men den brukar sändas varje år kring julhelgen här i amerikansk TV.
Filmen känns relativt snäll tycker jag och den har både vackra miljöer och skönsång.
Kram!

Anne-Marie said...

Stina: Din kamera skulle gå på högvarv i Salzburg. :)
Jag tog diabilder och nu kan jag inte ens minnas om jag behöll dessa eller inte när jag fick lämna i stort sett allt i min mammas lägenhet - där dessa bilder fanns.
Kul att så många gillar filmen. :)

BMNY said...

Jag kollade boenden i Salzburg inför en bilsemester till sommaren och då såg jag att man faktiskt kan bo i huset som familjen von trapp bodde i under några år...
http://www.booking.com/hotel/at/villa-trapp.sv.html?sid=06c8081de9191367748a85b59d9457a5;dcid=4;dist=0;group_adults=2;sb_price_type=total;srfid=cd79fa5b9d5877c51200f6510abb3a6dd0d8a820X71;type=total;ucfs=1&

Anne-Marie said...

BMNY: Välkommen hit!
Intressant att man även kan bo som turist i det huset. Spännande!