Sunday, August 2, 2015

Det välbekanta rökdiset

Uppdatering 2 augusti - Röken är mycket mera påtaglig här i Weed idag. Rocky Fire nästan dubblerade i storlek under natten från 27,000 till 46,000 acres och hotar nu mer än 6000 hem. Denna brand befinner sig nordväst om Kaliforniens huvudstad Sacramento.
Men vi har även ett antal bränder som brinner mycket närmare mina trakter - Fork Complex som består av flera bränder. De uppgår nu till ca 23,000 acres. De befinner sig i jämnhöjd med staden Redding som ligger ca 11 svenska mil från Weed. Det här kommer att bli en lång augustimånad med rök och värme.

Hettan har varit påtaglig de senaste två dagarna här i Weed och min utomhustermometer har visat +36 både igår och idag. Frampå eftermiddagen blir det onekligen varmt och instängt inomhus, men jag håller mig hellre inomhus när det blir så här varmt.

Igår utlyste Kaliforniens guvernör, Jerry Brown, en "state of emergency" i hela Kalifornien på grund av alla de bränder som pågår just nu. "California's severe drought and extreme weather have turned much of the state into a tinderbox," sade Jerry Brown.
Just nu finns mellan 8000-9000 brandmän i Kalifornien och de har att göra. Runt 18 bränder av olika storlek brinner från norr till söder. En av de största, Rocky Fire, startade i onsdags och spreds explosionsartat på bara en dag. Just nu är det den största. Den uppgår till 27,000 acres = det motsvarar litet drygt 2 stycken Uppsalastäder och den fortsätter att växa och är bara kontrollerad till 5%.
Här kan man läsa om de bränder som bekämpas av CalFire - Kaliforniens brandkår: http://cdfdata.fire.ca.gov/incidents/incidents_current
Den här hemsidan visar olika slags "incidents", mest skogsbränder just nu, för hela USA: http://inciweb.nwcg.gov/
Och den här hemsidan hittade jag förra sommaren när vi hade så många bränder på nära håll. Där ser man bland annat prognoser för röken från bränderna: http://californiasmokeinfo.blogspot.com/

Idag var det påtagligt disigt kring berget och så här såg det ut i kväll.


Med den hetta som vi haft och har, torkan och många åskoväder med blixtnedslag är det inte konstigt att denna stat tycks "brinna upp" just nu. Den insats som brandmännen gör är nästan omänsklig och de är hjältar. Och jag är tacksam varje dag som jag kan ha mina fönster öppna på kvällen och natten utan alltför mycket rök.
Moln i kvällssolen.

30 comments:

Från Glam till Damm said...

Ojojoj...Vad fruktansvärt! Och det händer varje år nu. Nyheterna här i Sverige rapporterar till och med om branden, och vi som har rekordnivåer med vatten och dammar som är fyllda till max.

Something is rotten in the State of California!

Ha det så bra och var försiktig i hettan och röken.

Kram, Anneli

Steel City Anna said...

Otäckt! förstår att du planerar att lämna Kalifornien.

Channal said...

Tufft och läskigt att bo där! Känns obehagligt! Väldiga miljöproblem och naturkatastrofer i USA! Undrar varför?!! Växthuseffekten! En varningsklocka! Viktigare att prata om miljön än att få 300kr mindre i skatt! När jag läser om sjukvårdssystemet känns det bara pinsamt! Skulle gärna betala mer i skatt om jag bodde där och få ett system som vi har här. Spolade örat i fjol. Gick till VC, 150kr! Snabbt och enkelt!

KRAMAR Anna

Anonymous said...

Fy, vd hemskt med dessa bränder! Så många som blir drabbade.

Anonymous said...

Jag hörde på nyheterna om bränderna och undantagstillståndet. Det måste vara påfrestande att leva i ett ständigt kaos av torka, åskoväder och bränder som avlöser varandra. Ha det så bra som du kan. Jag följer dina blogginlägg så gott jag kan. Årets sommar i Sverige har inte varit mycket att hurra för enligt många, men jag har varit glad över att slippa tryckande hetta. /Susanne

Monica said...

Fy så otäckt! Och vilken insats brandmännen gör med fara för sig själva. Så skönt om du snart kan flytta som du planerat. Läst din blogg ett tag om de förändringar du planerar. Önskar dig all lycka med det!

Marina said...

Jätteläskigt att ha det så nära inpå. Och det verkar ju vara många länder som är hårt drabbade at extrem hetta just nu, även här iEuropa.

Anne-Marie said...

Anneli: Jag skrev en uppdatering betr. den största branden i inlägget. Plus ett annat "complex" som brinner mycket närmare. Helt otroligt att en brand nästan kan dubblera i storlek under en natt.
Sverige kunde exportera vatten till denna stat som nu tycks vara i "upplösningstillstånd" med torka och bränder. Man undrar hur länge människor kommer att kunna bo kvar här.
Something is rotten, that's for sure!
Tack - jag håller mig mest inomhus. Det verkar vara det som gäller just nu.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Kalifornien har alltid haft skogsbränder varje sommar men pga torkan blir de stora mycket snabbt numera och detta tycks vara något som sker varje år. När jag först kom hit hade vi enstaka somrar med mycket rök och stora bränder.

Anne-Marie said...

Anna: Det finns många olika orsaker till det som sker i USA med klimatet och vädret - bland annat ren manipulation av vädret av militären. Skriver dock inte om detta på bloggen pga att det troligen inte riktigt är "rumsrent". Situationen i Kalifornien är ohållbar med torka och bränder. Skrev ett inlägg medan du var i Grekland om varför jag kommer att lämna Kalifornien.
Vårdkostnaderna i USA är rent löjligt höga och nog borde man kunna ha ett mera humant system. Låter bra med 150 kr! Litet mer i relation till vad som görs vid rengöring av öronen jämfört med 1200 kr.
Kramar!

Anne-Marie said...

Lena: Som jag skrev i uppdateringen idag ökade branden i storlek under den gångna natten med nästan det dubbla och hotar tusentals hem. Mycket skrämmande situation i Kalifornien.

Anne-Marie said...

Susanne: Roligt att se en kommentar igen från dig. Undrade häromdagen hur du hade det.
Kalifornien tycks befinna sig i något slags "upplösningstillstånd" med den ena katastrofen efter den andra. Jag undrar hur länge det kommer att dröja innan det blir en större utflyttning.
Skönt att slippa tryckande hetta. Den gångna natten svalnade det inte som det brukar här och min bostad är riktigt varm.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Monica: Jag fattar inte hur brandmännen klarar av att bekämpa bränder när det är runt +35-40 vilket det varit och är i stora delar av Kalifornien. En brandman omkom tragiskt i en mindre brand inte så långt från Weed.
Jag vill inte bli kvar i Kalifornien och behöva vara med om fler stora katastrofer. Weed (den lilla staden som jag bor i) var med om en ödeläggande brand i september förra året när ungefär hälften av staden brann ner. Det var en väckarklocka!
Tack för dina lyckönskningar!

Anne-Marie said...

Marina: Efter storbranden i Weed i september förra året när halva staden brann ner tar jag ingenting för givet längre.
Läste om hetta även i Europa. Sverige tycks få kylan och regnet. :) Men så kan man ju också plocka svamp då. ;)

Annika said...

Skogsbränder är så fruktansvärt läskiga! Det går så fort och de är så otroligt svåra att kontrollera. Jag känner också att brandmännen är oerhörda hjältar. När vi körde hem genom Utah från Colorado så åt vi frukost med en del av de extrainsatta brandmännen. Folk gick fram och skakade hand med dem, klappade dem på axeln och tackade och det kände jag banne mig också för att göra. Vilket jobb de har.

Vi har ju sluppit det värsta (hittills!) i år. Men det kommer väl här också så småningom.

Anne-Marie said...

Annika: Med tanke på hur torrt det är blir givetvis alla skogsbränder värre jämfört med om det var mer "normalt" torrt.
Efter branden i Weed i september förra året har jag nog fått litet paranoia kring större bränder. Den branden var läskig här i Weed när halva stan brann ner.
Brandmännen gör en helt otroligt insats och jag förstår inte hur de klarar av hettan och röken.
Ni har väl fått rätt mycket regn på sista tiden. Kanske ni får del av monsunen som väl pågår just nu.

Annica said...

Man får känslan att vackra Kalifornien kan vara på väg mot sin undergång. Det är så tragiskt. Nog är det klokt av dig att lämna Weed och CA innan den ultimata katastrofen inträffar.
Värmen du har nu skulle jag inte klara, och inte röklukten heller. Det är ju hälsovådligt i allra högsta grad.

Angående brandmän - de är verkliga hjältar, deras jobb är ju ofta förenat med direkt livsfara. Och de borde hyllas därefter. Nog är det en märklig värld vi lever i när folk går man ur huse för att hylla idrottsmän/-kvinnor bara för att de slagit ett rekord, sparkat en boll i mål eller vunnit en serie. De firas, höjs till skyarna och kammar dessutom hem storkovan för sina prestationer. Alltmedan brandmän (och även andra utsatta yrkeskategorier) riskerar sina liv varje dag men har en betydligt lägre sammanlagd livstidsinkomst än vissa idrottsstjärnors månadslön, ja, t.o.m. veckolön. Om vanligt sunt förnuft fick råda skulle det förstås vara tvärtom.
Tyvärr måste jag upprepa mig: Världen är galen!

Anne-Marie said...

Annica: Kalifornien var en rätt fantastisk stat för 20-30 år sedan. Som du skriver verkar den vara på väg mot någon form av undergång. Jag tror att bränderna kommer att bli allt värre så länge torkan fortsätter. Vissa säger att det kan bli en El Nino-vinter med mer regn till Kalifornien men det sade man även förra hösten och inget hände.
Idag var det väldigt tryckande och fuktigt. Och röken sticker i näsan och halsen. Absolut inte bra för luftvägarna.
Brandmännen är hjältar och gör helt fantastiska insatser. Minns att de hyllades här i Weed i september förra året (dock inte officielt) av ortsbefolkningen. Det var inte mycket de kunde göra eftersom elden/branden spreds så snabbt men de gjorde vad de kunde och deras insatser gjorde att elden inte spreds ännu längre bort. En av mina kollegor inom skolan förlorade sitt hus men brandmännen hade flyttat en av hans bilar och bilen klarade sig. Han grät när han såg en lapp de hade lagt i bilen med en hälsning.
Det idrottsstjärnor tjänar är helt orimligt i relation till vad de gör. Där har det gått snett någonstans.
Jag kan bara hålla med dig om att världen tycks ha "gone off the deep end." Kram!

Anonymous said...

Kalifornien var en fantastisk stat även för 50-60 år sedan,
då vi bodde i nuvarande Silicon Valley.

Tråkigt foto av "ditt" berg gömt i brandrök. :(
Dags att gå!

Ruth i Virginia

Desiree said...

Sa jobbigt att detta ar ett aterkommande problem som sker varje ar. Mycket allvarligt problem ocksa. Kanns verkligen som om vi borde satsa mycket pa att forsoka ta vara pa var planet och gora annu mer nar det galler klimatforandringar for att forsoka fa bukt pa sadana problem.
Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Jag tror att Kalifornien var en mycket bra stat för 50-60 år sedan. Minns att Michael (min man som gick bort och som var en hel del år äldre än mig) sade att Santa Rosa där han växte upp var en mycket idyllisk och fin plats.
Ja, berget kommer troligen att vara gömt i rök mycket framöver eftersom vi har mer än 20 bränder på olika håll i Kalifornien.

Anne-Marie said...

Deisree: Kalifornien står inför enorma utmaningar och problem framöver om torkan fortsätter. Även om det skulle regna mycket och snöa under vintern kommer det att ta lång tid att komma tillbaka till mer normala vattennivåer i sjöar och naturen.
Kalifornien tror jag kommer att bli en stat som kanske inte går att bo i lika enkelt i framtiden.
Kram!

Tant Gröns Lilla Bod said...

Det du beskriver är så fasansfullt! De som bekämpar bränderna är ingenting annat än hjältar, just som du uttrycker det. Jag förstår att du tar ut mått och steg för att hitta en ny plats att leva på när det ser ut som det gör där du är. Vi kan bara lägga läget i Guds händer och be om styrka och uthållighet för dem som kämpar emot bränderna och torkan.

~ Maria ~

Louise - vitmossa said...

Så fruktansvärt! Hoppas de får kontroll över det snart, och att så få som möjligt (helst ingen mer) skadas i branden. =/

Min plats i solen said...

Det är hjältar som arbetar dygnet runt med att släcka bränderna.En kamp mot klockan på många sätt och vis. Jag hoppas att de ska få kontroll på bränderna så fort som möjligt och sänder en tanke till alla de vars liv slagits i spillror pga bränder. Klimatförändringarna slår verkligen till med full kraft och det känns så sorgligt att vi istället för att gemensamt göra vad vi kan för att sakta ner förloppet så tycks människan främst tänka på krig, pengar och vilken religion som är den enda rätta. En rapport som publicerades för några månader sedan visade på positiva tecken att de gröna och frodiga områdena på jorden ökar i större omfattning än vad torkan breder ut sig. Bland annat har området strax under Sahara öknen börjat grönska. Men det finns områden som går mot ofantlig torka. Som Kalifornien. Delar av Australien har kämpat mot detsamma under många, många år. Länderna kring Alperna i Europa står inför liknande utmaningar då lantbruket är helt beroende av snön som smälter från bergstopparna och rinner ner till låglandet. Denna vinter var Alperna skrämmande tomt på snö vilket resulterar i att de inte finns något vatten för odling i kombination med stigande temperaturer. Och vad jag förstår kommer vi alla drabbas hårt av torkan i Kalifornien då detta område producerar största den av all frukt som äts i världen. Världen står inför många stora utmaningar och klimatet är utan tvekan en av de största.

Var rädd om dig vännen.♥

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Maria: Kalifornien har alltid skogsbränder varje sommar men givetvis blir de som brinner nu mycket värre pga torkan. Den största som brinner nordväst om Sacramento är mycket stor nu - den har växt sedan jag skrev mitt inlägg. Och de brandmän som deltar säger att de aldrig sett något liknande tidigare. Den uppför sig på ett mycket underligt sätt.
Man kan bara be om beskydd för sig själv och andra och be om hjälp från "högre krafter". Halva Weed (där jag bor) brann ner förra året i september och det har satt spår hos mig.

Anne-Marie said...

Louise: Välkommen hit! Dessa bränder är otäcka och de sprids snabbt pga den enorma torkan.
Ett ordentligt regn vore välkommet men det tycks bara regna på andra håll. Florida hade fått rekordregn det senaste dygnet.

Anne-Marie said...

Lotta: Många kloka ord du skriver. Det verkar som om skillnaderna blir mer och mer påtagliga och dramatiska mellan olika delar av världen. Vissa platser får inget regn alls och andra dränks. Florida hade fått enorma mängder regn det senaste dygnet.
Precis som du skriver kommer det märkas att Kalifornien har denna torka eftersom så många frukter och grönsaker kommer härifrån. Ännu har jag inte märkt direkt i diskarna i mataffärerna men fortsätter det kommer det givetvis att märkas. Att det har blivit dyrare är helt klart.
Ha det gott! Kram!

Stina said...

Åh nej vad läskigt! Jag blir alltidlika ledsen när jag hör om dessa bränder. Det gör ont i hjärtat när jag tänker på skogen och djuren som går åt...och tänker givetvis även på människorna. Hoppas att det inte blir värre och att du orkar med hettan. Många kramar!

Anne-Marie said...

Stina: Just nu är det mer än 20 bränder som pågår här i Kalifornien. Flera stora men också många rätt små.
Den största brinner faktiskt inte i skog direkt utan mer i annan slags mark som tydligen har gammal växtlighet och med torkan är det rena "explosionsmaterialet". Tack! Skickade ett FB-meddelande till dig. Kramar!