Wednesday, July 29, 2015

USAs sjuka sjukförsäkringssystem

Igår var jag hos doktorn. Inte för att jag var sjuk utan helt enkelt för att "rengöra" öronen. Gör det hellre hos en profesionell person än försöker själv. Jag blir otroligt yr när vatten sprutas in i öronen.

Läkaren jag var hos är den enda öron/näsa/hals-doktorn i Mt Shasta och i det här området. Han kan verkligen sin sak och använder något instrument som helt enkelt suger ut vaxet i örat med luft. Väldigt enkelt och snabbt.
Han är en privatläkare och tar bra betalt för sina tjänster. Igår blev det rätt mycket dyrare än när jag var där för litet drygt ett år sedan. De hade tydligen inte höjt sina priser på länge och tyckte att det var dags nu.
Jag har en sjukförsäkring genom mitt arbete men den här läkaren ingår inte i försäkringsbolagets "preferred providers" vilket innebär att jag inte får en enda dollar i ersättning utan får betala allt ur egen ficka. Jag har ingen aning om vad ett liknande besök kan kosta numera i Sverige men jag fick betala runt 1200 svenska kronor för detta mycket snabba besök som bara kanske tog ca 5 minuter. Det är rätt saftigt.

Bild av mottagningen från förra året när jag var där. Igår tog batterierna slut i kameran så kunde inte ta någon bild.


När jag först kom till USA hade jag faktiskt ingen aning om att hela sjukvårdssystemet var så annorlunda jämfört med hur det är i Sverige, det vill säga att man måste ha någon form av sjukförsäkring för att inte gå bankrutt om man blir sjuk och måste uppsöka sjukhus. Jag var tvungen att besöka läkare flera gånger i början av min tid i USA på grund av allvarliga förkylningar och det enda jag hade ifråga om försäkring var via min hemförsäkring som jag fick förlänga. Detta var när jag var här som turist.

När jag var elev vid skolan med ett studentvisum var jag tvungen att ha en försäkring som skolan tecknade. Då var den billig och kostade bara ca $50 per termin. Nu kostar den runt $1000 per termin vad jag minns.

Har man ingen sjukförsäkring kan det bli mycket, mycket dyrt vilket Michael fick erfara. Han hade haft en hjärtinfarkt som 50-åring och kunde inte teckna en försäkring på grund av "pre-existing conditions" så när han fick problem med hjärtat 2002 och fick åka till Redding för att få "stents" insatta blev det astronomiskt dyrt. Räkningen han fick uppgick till $80,000! Ingenting han kunde betala så han fick hjälp via något som heter Medical.

När The Patient Protection and Affordable Care Act kom till trodde nog många att det skulle bli väldigt enkelt och billigare för de allra flesta. Det var onekligen en sanning med modifikation. De som hade "pre-existing conditions" kunde nu teckna en sjukförsäkring vilket givetvis var mycket bra men många fick mycket höjda premier för sina sjukförsäkringar. Något som jag tror många var helt oförberedda på. En del fick också sänkta premier men att det blev så "affordable" som det utlovats av mannen i det stora vita huset stämmer inte. Det vanliga - om man inte har en försäkring via sitt arbete - är att man betalar många hundra dollar i månaden för sin försäkring, det vill säga allt mellan ca 2000-5000 svenska kronor och kanske ännu mera ibland.

Något som USAs nationella sjukförsäkring innehåller är att den är tvingande vilket innebär att man måste ha en försäkring. Har man inte det får man betala böter. För 2014 är böterna låga men de stiger snabbt till flera hundra dollar de följande åren.
http://www.fool.com/personal-finance/taxes/2015/07/18/66-million-people-just-learned-the-hard-way-how-mu.aspx



Bilden lånad från nätet.

USA behövde en förändring för hela sitt sjukförsäkringssystem men jag tror inte att det vi har nu är det som folk längtade efter. Kanske det kan förbättras framöver.

I början hade regeringens hemsida där man kunde ansöka mycket stora problem och det blev snart ett stående skämt. Även Grumpy Cat försökte men lyckades inte. ;)

28 comments:

Chrindu said...

Så sjukt!

FREEDOMtravel said...

Det svenska systemet är ju ganska snällt. Jag minns inte priserna exakt men det brukar väl kosta ca 150 kr för ett vanligt besök och ca 250 kr för specialist. Men tandläkaren står ju av någon anledning utanför och kan bli dyr...

olgakatt said...

Det förslag Obama hade från början försämrades rejält av hans bittra motståndare och kompromissen blev ju rätt klen till slut, men alltid nåt, som fan sa när han fick se Åmål. Den repubilkanska sidan har dessutom lovat skrota alltihop om de kan....
Stora delar av USA:s sjukvårdssystem är baserat på girighet. En god vän hölls kvar på sjukhus in absurdum med hot om att de skulle se till att han miste sin försäkring om han skrev ut sig själv.
Avgiften för läkarbesök i Sverige hindrar knappast någon för att söka vård, tack och lov. Men det finns krafter som arbetar för att destruera vårt system och driva det i amerikansk riktning med hjälp av privata försäkringar.

Desiree said...

USAs sjukförsäkringssystem är verkligen sjukt. Det hela håller på att kollapsa. Det blev dyrare och dyrare och färre och färre som hade råd att betala. Antar att det var bland annat därför som man införde tvånget att alla måste ha en. Man behöver fler som är med och pytsar in för att inte kostnaderna ska skena iväg helt. I sverige betalar man ju via skatten och det är ju svårt att se hur mycket pengar som man lägger på sjukvård. Här i Schweiz krävs också att man har en sjukvårdsförsäkring som man betalar på varje månad. Man väljer vilken omfattning man ska ha på sin försäkring. Tandläkare ingår inte i sjukvårdsförsäkringen här. Fick betala runt 1200 kr för mitt tandläkarebetsök jag gjorde i juni. Men det känns viktigt att vårda sina tänder. I AL hade vi sjukvårdsföräkring via jobbet. I sverige är det kanske inte kostnaden för den enskilde som är det stora problemet utan istället att det blir väldigt långa köeer för vissa behandlingar och operationer. Många tecknar därför privata försäkringar vid sidan om för att försäka sig om bättre och snabbare vård.
Kram!

Malin said...

För oss har det blivit både dyrare och mycket sämre tyvärr. Vi måste nu täcka de första USD 12000 (!) drygt per år innan försäkringen börjar gälla och den försäkringen betalar vi många hundra dollar per månad för...
Vi har blivit en av de där förlorarna i det nya systemet. Detta är alltså en försäkring som erbjuds genom ett stort företag och den billigaste som vi kunde ta. Tidigare hade vi en mycket bra försäkring som vi var nöjda med. Tyvärr väljer vi nu bort läkarbesök pga kostnad.

Annica said...

När jag läser detta så känner jag stor tacksamhet över att jag bor i kära gamla Sverige. Även om sjukvården här har sina brister så är åtminstone avgifterna vettiga.
I mitt landsting betalar vi 200 SEK för besök hos läkare (även privata), distriktssköterska eller annan personal. Läkarbesök på sjukhus/akutmottagning kostar 300. Och man betalar aldrig mer än 1100 under en tolvmånadersperiod, man får ett frikort, det så kallade högkostnadsskyddet aktiveras. För receptbelagda läkemedel har jag för mig att gränsen går vid 2400.
Det är verkligen sjukt hur USAs sjukvårds- och sjukförsäkringssystem fungerar. Eller snarare, hur dåligt det fungerar. Stackars alla de människor som är både sjuka och fattiga.
Kram från Norrbotten! (Där väderfolkets femdygnsprognos återigen ser blöt ut. Snart drabbas befolkningen av rostskador!)

Anne-Marie said...

Chrindu: Visst är det sjukt! Man måste ha pengar för att klara sig i USA.

Anne-Marie said...

Helena: Sverige är onekligen litet snällare än USA. :) 1200 kronor var litet av en chock faktiskt som jag fick betala. Tandläkarbesök i Sverige kan bli dyra. Det har jag erfarenhet av.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Obamacare klubbades tydligen igenom med raketfart utan att folk hade hunnit läsa lagförslaget ordentligt. Kanske det hade blivit litet annorlunda beslut om de hade läst allt. Vem vet.
Visst har det blivit bättre för en del men också sämre för många.
Man tycker att Sverige inte alltid skulle behöva följa i USAs fotspår. Det får vi verkligen hoppas att man kan bibehålla de lägre taxorna. Det finns nog mycket girighet bakom de höga priserna i USA. Samtidigt säger folk som varit på sjukhus att kvaliteten på vården i USA håller mycket hög standard.

Anne-Marie said...

Desiree: Problemet med Obamacare är att många yngre inte vill skaffa försäkring och tydligen bygger systemet mycket på att de yngre finns med. De betalar hellre böterna än försäkringspremierna. Kanske tills de kommer in på sjukhus och ser hur otroligt dyrt det är. Ett annat problem som tycks ha uppstått är att många läkare inte vill vara med i systemt och helt enkelt har slutat.
Nej, betalar man via skatten är det svårt att se de exakta kostnaderna. Men nog är det bra att människor känner att de kan gå till läkaren vilket en hel del fortfarande inte kan/vill göra i USA pga kostnaderna.
Intressant att Schweiz också har krav på försäkring.
Köer finns ju inte alls i samma utsträckning i USA men är väl ett stort problem i Sverige. I USA har däremot många veteraner fått vänta mycket länge på vård och en del har inte klarat den långa väntetiden. Det är tragiskt.
Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Det låter ju helt sanslöst med en sådan hög självrisk. Och att ni dessutom får betala flera hundra dollar per månad i premier.
Märkligt att ett stort företag inte har ett bättre utbud av försäkringar som de anställda kan ha råd med.
Och ni som dessutom har barn borde ju kunna känna mer trygghet med tanke på läkarbesök och vad som täcks av försäkringen.
Tragiskt att det blivit så efter det att Obamacare klubbades igenom.

Anne-Marie said...

Annica: Jag har ju läst om dina utmaningar med den svenska sjukvården men att priserna är mer humana det tycker jag är väldigt positivt.
Systemet i Sverige är helt annorlunda än i USA med tanke på kostnader. Jag minns när min pappa låg inne på sjukhus under 5 dagar innan han gick bort. Då låg han bland annat på intensiven. Minns att räkningen bara låg på några hundra kronor som mamma fick betala.
Jag var otroligt tacksam att Michael hade täckning när han blev sjuk och kom in på sjukhus innan han gick bort. Jag fick kanske betala någon låg summa men det allra mesta täcktes av försäkringen.
Det finns många fattiga människor i USA som verkligen lider av detta dåliga system.
Kram från ett mycket varmt Weed idag! Du får göra en underredsbehandling för att klara av rostangreppen. ;)

Marina said...

Visst finns det brister i det svenska sjukvårdssystemet, men det är ju i alla fall billigt det man betalar vid besöket. Sedan är det ju lite svårt att se vad man egentligen betalar med tanke på att det ingår i skatten och den tänker man ju inte på...

Gunnel said...

När man tänker på att vi här i Sverige klagar på för långa väntetider för olika behandlingar och undersökningar, så verkar det lite futtigt i jämförelse med att behöva betala astronomiska summor för att bli undersökt eller opererad.

Chrindu said...

@Gunnel Folk dör i vårdköerna så Sverige är inget paradis. Som tur är betalar min arbetsgivare en privat sjukvårdsförsäkring åt mig så jag max behöver vänta en månad på operation vid cancer. Det är tyvärr något som blir vanligare, att folk betalar för vård i Sverige. Men det amerikanska systemet är så klart värre. Än så länge.

Chrindu said...

@Gunnel Folk dör i vårdköerna så Sverige är inget paradis. Som tur är betalar min arbetsgivare en privat sjukvårdsförsäkring åt mig så jag max behöver vänta en månad på operation vid cancer. Det är tyvärr något som blir vanligare, att folk betalar för vård i Sverige. Men det amerikanska systemet är så klart värre. Än så länge.

Anne-Marie said...

Marina: Så sant att det är svårt att se hur mycket man egentligen betalar för sjukvård i Sverige. Bra i alla fall att människor känner att de kan gå till läkaren vilket en hel del i USA upplever att de inte kan. Och det är skrämmande.

Anne-Marie said...

Gunnel: De långa köerna är givetvis också mycket problematiska och som Chrindu skrev i sin kommentar sker ju faktiskt dödsfall pga långa köer vilket givetvis är oerhört tragiskt.
Samtidigt är det positivt att människor känner att de kan gå till läkaren i Sverige vilket en del inte kan göra i USA.

Anne-Marie said...

Chrindu: Absolut att de långa köerna är problematiska och att människor dör är oerhört tragiskt. Som jag skrev i mitt svar till någon annan som kommenterade så är USAs "veterans" (dvs de som varit ute i krig) ofta drabbade av långa väntetider genom den service som finns för dessa personer. Det finns många "veterans" som också dött i väntan på vård i USA.
En intressant utveckling i Sverige - som skett sedan jag flyttat därifrån - att fler och fler har privata försäkringar.
Det viktiga är att hålla sig så frisk som möjligt. Sedan kan man givetvis behöva vård ändå i vissa fall.

Steel City Anna said...

En av mina stora farhågor att fler länder går mot det här systemet. Att man ska straffas för att man är sjuk, det är inte klokt. Tänk alla som föds med olika sjukdomar, då är man dömd från början. Sjukdomar är väl bland de få saker som är rättvist på det sätt att de slår till på vem som helst, och fruktansvärt orättvist för dem som drabbas och dessutom sätts under ekonomisk press. Tyvärr röstar många för partier som vill göra sjukvård privat. Jag förstår inte hur de tänker. England har just nu ett av världens bästa system tycker jag. NHS är heligt för många men håller på att urholkas. Att gå till doktorn eller uppsöka sjukhus kostar inget (förutom skatt såklart, som är låg jämfört med Sverige). Vården är väldigt bra.

Monica said...

Kollade upp aktuella kostnader för Sverige: kostnad för besök hos läkare på vårdcentral är 200 kr, hos specialistläkare 350 kr, på akutmottagning 400 kr.
Om man blir remitterad av en vårdcentralsläkare till en specialist så tillkommer 150 kr, alltså det blir samma kostnad eftersom man först betalat sina 200 kr på vårdcentralen. Inläggning betalas per dygn, kommer räkning. Kostnader för hjälpmedel som kryckor m m är det också numera. Och medicin kostar fast det finns högkostnadsskydd som startar om varje år. Det finns för läkarbesöken också. Men många kommer inte upp till de summorna.

Landstingsskatten i hela Stockholms län är 12.1 % på varje intjänad hundralapp brutto, det blir många tusen för en familj på ett år. Stockholms län har den högsta landstingsskatten men den varierar bara med någon krona för övriga län, ligger på 11 kronor hos många.
Om man saknar EU-sjukvårdskort vid besök i Sverige så kostar ett akutbesök 1800 kr och man måste sedan stå för hela vårdkostnaden själv.

Så visst kan man tycka att med den höga landstingsskatten så skulle besök hos läkare kosta mindre eller inte alls.

Och tandläkare i Sverige är extremt dyra, även den Folktandvården hänger på, det är inte så stor skillnad längre. Jag har alltid gått privat och det blir dyrare och dyrare men jag har också jämfört med vänner och kollegor och ser att den jag går hos är enormt skicklig så jag får valuta för kostnaden:-)

Sen är ju vården i Sverige väldigt ojämn beroende på vilket landsting man tillhör och många drabbas hårt medan det för andra fungerar bra. Det borde vara mer riktlinjer och jämställt, borde inta vara så svårt att organisera i ett sådant litet land som Sverige men mycket styrs politiskt och av icke kompetenta, det blir prestige och dragkamper. Men mycket är säkert bra och skulle lyftas fram mer som föredömen, det vi hör och läser är ju mest elände , sällan anställda och riktiga hjältar som gör fantastiska insatser får någon uppmärksamhet, det räknas som självklart bara, nämns aldrig och glöms raskt.

Monica said...

även Folktandvården "hänger på" de kostnaderna menar jag:-)

Anne-Marie said...

Anna: Det finns mycket som slår väldigt fel när det gäller sjukvården i USA. Och det system som vi fick är nog inte hur folk trodde att det skulle bli. En hel del blev besvikna och fick sämre försäkringar med högre premier. Man tycker att sjukvård borde vara tillgängligt för alla och att man kan betala för den på ett rimligt sätt.
Vad bra att England har ett system som fungerar nu i alla fall. Det är mycket värt.

Anne-Marie said...

Monica: Välkommen hit! Och jag antar att du är Annas mamma - har sett dina kommentarer hos henne. :)
Tack för att du gav aktuell information om kostnaderna i Sverige! Jag besöker läkare så sällan som jag bara kan - tror mer på förebyggande insatser som man själv kan göra men ibland kan det självklart bli så att man behöver gå till en läkare.
Stockholm är en dyr stad på många sätt. Inte bara skatter utan även boende. Har ingen koll faktiskt alls på skattesatserna efter 18 år i USA. Bra att veta det du skrev.
Jag har i hela mitt liv gått till privattandläkare och det har blivit mycket dyrare på senare år. Vet inte vad det beror på men uppenbarligen valde man fel yrke. ;)
Vården i USA lär hålla mycket hög kvalitet enligt de som har erfarenhet. Kan litet om hur kvaliteten egentligen är i Sverige. Det mesta man hör handlar ju om de långa vårdköerna som drabbar många. Sverige är onekligen ett litet mera "hanterbart" land jämfört med USA.

Anonymous said...

I Tyskland betalar jag och min arbetsgivare tillsammans (50/50) 600 EUr i månaden för min sjukförsäkring. Jag tycker det är helt ok. Jag ser inte Sveriges sjukvård som något bra, kostnaderna är inte transparenta och långa köer, bara att få en remiss kan ta flera månader. Här tar det 5 minuter. I USA hade vi det väldigt bra för hela familjen men jag vet att det beror på var man jobbar mycket och vad företaget erbjuder. Så visst, det är som så mycket i USA inte så rättvist fördelat. Obamacare har hjälpt många av mina vänner så det är ett steg i rätt riktning.
Sen kan jag tycka att ok, tvätta öronen är kanske inte medicinskt nödvändigt så det kan man gott betala för själv.
Jane

Anne-Marie said...

Jane: Intressant att höra hur det är i andra länder. Kan ingenting egentligen om hur övriga europeiska länders system är.
Sverige har problem med sin sjukvård men det verkar ju i alla fall litet mera rimligt med tanke på kostnader i många fall.
I USA beror väldigt mycket på hur det ser ut just där man arbetar. Ni flyttade kanske också från USA innan Obamacare trädde i kraft?
Vad bra att dina vänner har fått det bättre.
Jag har ingenting emot att betala tvätt av öronen men det var summan jag reagerade inför. Att betala 1200 kronor för mindre än 5 min. känns litet väl dyrt. Står liksom inte riktigt i proportion till vad läkaren gjorde.

Äventyret framtiden said...

Ja, nog är det sjukt alltid.
Eftersom jag själv har varit så frisk, nästan alltid, är jag dåligt bevandrad inom den åländska sjukförsäkringssituationen, men jag upplever att den fungerar bra. För min del om jag behöver undersökas på sjukhuset kostar det ca 30 €, på sin höjd. Går jag privat får jag betala tre gånger mera men får tillbaka en viss del av allt detta. Vi har sjukförsäkringar, både Uffe och jag och ibland lönar det sig inte ens att söka ut slantar via dem, eftersom det ofta kostar mera för ett litet besök. Är man sjuk och behöver mera vård blir det genast en annan sak.

Anne-Marie said...

Karin: USA - och kanske även en del andra länder - har ett väldigt annorlunda system än vad Sverige och möjligen de andra nordiska länderna.
Man måste se till att försöka hålla sig frisk och göra förebyggande saker oavsett var man bor. Det är i alla fall min inställning. Sedan kan det givetvis vara så att man ibland måste uppsöka vård.
Sjukförsäkringar har nog kommit mera sedan jag flyttade från Sverige.
Kramar!