Thursday, July 16, 2015

Big sky country

Alla stater i USA har smeknamn. Kalifornien kallas "The Golden State" och staten Oregon som ligger strax norr om där jag bor kallas även "Beaver State". En stat jag aldrig besökt är Montana och den har smeknamnet "Big Sky Country". Montana gränsar mot Kanada och är en stor stat med inte särskilt många människor och mycket natur.
En av mina mostrar bodde i Montana under flera år innan hon gick bort 2002 men det blev tyvärr aldrig av att jag hälsade på henne.

Även om jag inte bor i Montana kallas ibland även den här delen av Kalifornien "Big Sky Country". Man kan se hur långt som helst från många platser och himlen tycks aldrig ta slut. Vi har inga höga byggnader och det är mest natur och öppet landskap som inte skymmer himlen.
Jag har nästan glömt hur det är att bara se delar av himlen på grund av byggnader. Det är en frihetskänsla att kunna se långt och att se himlen.

Igår när jag hälsade på hos min vän N i Lake Shastina slog det mig att vi verkligen bor i "Big sky country" när jag såg berget Mt Shasta och de andra bergskedjorna.
Här är en länk till staternas smeknamn och även staternas huvudstäder: http://www.50states.com/nickname.htm#.VaiWx_lcCOc

26 comments:

Marina said...

Kul med alla smeknamn, alltid lär man sig något nytt!

eastcoastmom said...

Montana är fantastiskt, det är verkligen Big Sky Country. Jag har varit i Montana flera gånger och hoppas på en resa nästa sommar igen. Eller till Big Sky och åka skidor!

Annica said...

Så vackra bilder - fröjd för både ögon och själ! "Big sky country" får mig att tänka på den lilla staden Leadore i Idaho där min mammas moster bodde. Bilderna därifrån visade också på big sky country. :)
Brusande hav, mäktiga berg, böljande fält, oändliga skogar bjuder på olika slags skönhet. Och alla skänker de människor fantastiska naturupplevelser - och ro.
Ulf Lundells välkända och populära låt "Öppna landskap" är verkligen "big sky country"-poesi.

Kommer plötsligt ihåg ett citat av Nils Kjaer (1870-1924) en norsk diktare och litteraturkritiker:
"Alle priser utsikter fra fjellene, ingen snakker om alle de utsikter de ligger i veien for."
Fyndigt! :)
Ha en skön helg, Anne-Marie! Kram!
----------
"Öppna landskap"
(Text & Musik : Ulf Lundell)

Jag trivs bäst i öppna landskap,nära havet vill jag bo,
några månader om året, så att själen kan få ro.
Jag trivs bäst i öppna landskap, där vindarna får fart.
Där lärkorna slår högt i skyn, och sjunger underbart.
Där bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med Johannesört,
och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört.
Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo.

Jag trivs bäst i fred och frihet, för både kropp och själ,
ingen kommer in i min närhet, som stänger in och stjäl.
Jag trivs bäst när dagen bräcker, när fälten fylls av ljus,
när tuppar gal på avstånd, när det är långt till närmsta hus.
Men ändå så pass nära, att en tyst och stilla natt,
när man sitter under stjärnorna, kan höra festens skratt.
Jag trivs bäst i fred och frihet, för både kropp och själ.

Jag trivs bäst när havet svallar, och måsarna ger skri,
när stranden fylls med snäckskal, med havsmusik uti.
När det klara och det enkla, får råda som det vill,
när ja, är ja, och nej, är nej,och tvivlet tiger still.
Då binder jag en krans av löv, och lägger den runt närmaste sten,
där runor ristats för vår skull, nån gång för länge sen.
Jag trivs bäst när havet svallar, och måsarna ger skri.

Channal said...

En moster i Montana! Häftigt!! Tänk att ni båda hamnade där, i USA. Fantastiska vyer, vackert! Älskar vida vidder! Himmel hav eller berg! Har en dröm att vandra i alperna.

Kramar Anna

Stina said...

Så otroligt vackert du bor! :) Det här med stora vyer och big sky är något som jag verkligen uppskattar här i Colorado…och som jag aldrig slutar förundras över. Jag har ju bara varit i södra Kalifornien, men planerar att någon gång göra en tripp till norra. Drömmer om att besöka Redwoods och se all vacker natur där i norra delarna!
Trevlig helg! Kram Stina

Desiree said...

Jag tycker att naturen kring dina trakter är väldigt vacker. Den snöklädda vulkantoppen förgyller landskapet. Montana drömmer jag om att åka till någon dag. Vill besöka Montanas nationalparker och uppleva naturen där.

Tant Gröns Lilla Bod said...

Storslagen natur! Jag älskar naturen och dess olika skepnader, beroende var i världen man befinner sig. Den stålsträngade gitarren stämmer så väl överens med stämningen i bilderna. Skuggan på väggen bakom Chris ser lite ut som silhuetten av ett berg :).

Ha en fin helg!
~ Maria ~

Steel City Anna said...

Vackert!

Anne-Marie said...

Marina: USAs stater har många olika specifika saker som fåglar, blommor, träd osv (som Sverige) och även smeknamn. Och något som jag tror att många inte tänker på är att alla stater har sin egen huvudstad. Jag skulle inte kunna nämna särskilt många.

Anne-Marie said...

AM: Kan tänka mig att Montana är mäktigt med berg, skogar och öppna landskap. Någon dag kanske även jag kommer dit. :)

Anne-Marie said...

Annica: Många stater i västra USA har nog "big sky country" eftersom de är så glesbefolkade och stora. Har sett mest "big sky" i stort sett överallt där jag varit i västra USA.
Naturen är verkligen annorlunda här jämfört med Sveriges natur. Jag saknar mycket av den svenska naturen (som säkert framgick av mitt inlägg för någon vecka sedan) men naturen här i nordligaste Kalifornien är mäktig.
Jag tänkte på Ulf Lundells "Öppna landskap" när jag skrev inlägget men jag tycker inte om honom som artist. Vet inte vad det är men har aldrig gillat hans sätt att sjunga. Själva melodin är fin och många har väl tyckt att den kanske skulle vara Sveriges nationalsång.
Citatet från den norska diktaren var verkligen finurligt. :)
Ha en fin helg du också och kram!

Anne-Marie said...

Anna: Min moster vann faktiskt ett green card och kunde bosätta sig pga det i USA. Hon blev tyvärr cancersjuk och gick bort bara 71 år gammal.
Vida vidder är underbart tycker jag. Att se ut över landskapet nedanför om man befinner sig högre upp eller att stå på en havsstrand - det är härligt.
Alperna är också mycket vackra. Kramar!

Anne-Marie said...

Stina: Visst är det vackert här. Tror att du skulle tycka om Mt Shasta. Det är ett speciellt berg som "kallar" många människor. :)
Du har ju också verkligen "big sky country" där du bor. Tänker på bilderna av molnen och åskovädren som du nyligen visat.
Södra och norra Kalifornien skiljer sig väldigt mycket åt. Redwoodträd finns det men bara vid kusten vad jag vet. Du undrade litet var Weed ligger - vi finns ca 45 minuter från Oregons gräns - så vi är verkligen i norra Kalifornien (ibland kallar folk San Francisco för norra Kalifornien) och vi ligger precis utmed motorvägen I-5.
Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Utan berget Mt Shasta skulle vårt landskap vara mycket mer intetsägande. Berget är magiskt tycker jag.
Montana är säkert en fin stat att besöka med all natur och som du säger alla nationalparker.
Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Allt verkar litet större här i USA - även naturen. :) Det finns dock mycket storslagen natur överallt i hela världen.
Det tänkte jag faktiskt inte på att skuggan ser ut litet som ett berg. Kul! :)
Ha en fin helg du också!

Anne-Marie said...

Anna: Roligt att du tyckte om bilderna. :)

Annica said...

Delar din uppfattning om Ulf Lundell till 100%. Jag har aldrig förstått hans popularitet. Hans sång ger mig ingenting, inte ens när jag någon gång uppfattat vad han sjunger om - för det mesta mumlar han. Till alldeles för högt komp. Men jag gillar hans "öppna landskap". :)

Andra året i Hjo said...

Montana låter som en vidsträckt stat där man kan lyssna på Frank Zappa i lugn och ro - han hade en låt som hette Montana, you know. För övrigt är Öppna landskap knappast Lundells mest lundellska låt. Tyckte mycket om honom en gång (nu tycks han inte vilja göra några låtar med melodi i längre) och gillar hans sätt att sjunga. Hörde och såg Hjördis Pettersson, tror jag det var, på tv på 80-talet, påstå att han sjöng baklänges. Men jag tycker han bröt av Sickan Carlsson glittrande glad-sång och Gunnar Wiklunds brösttoner så pass att vi slipper dem i fortsättningen. Det var förbannat bra gjort.

Anne-Marie said...

Annica: Mumlande sång var en bra beskrivning. :) Dessutom tycker jag att han inte alls är särskilt tonsäker. Låten Öppna landskap har något visst - det håller jag med om.
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Montana är den 4e största staten till ytan i USA. Frank Zappa vet jag att många tycker om. Han hör tyvärr inte till mina favoriter. Vilken tur att vi alla tycker olika. :) Också om Ulf Lundell. Det uttalandet har jag nog aldrig hört även om jag minns Hjördis Pettersson. Ser att du inte är någon förespråkare av Sickan och Gunnar. ;) Jag hörde dem mycket på radion som liten men jag skulle aldrig sätta på en skiva med dem. Musik kan man ha hur många olika åsikter om som helst.

Maria said...

Att kunna se långt är verkligen helt underbart. En av de saker som jag gillar allra mest, och inte vill leva utan. Ha en underbar dag Anne-Marie.

Kram

Anne-Marie said...

Maria: Visst är de vida vidderna underbara. Det har ju du också där du bor. Ha en fin lördag Maria! Kram

Mrs Clapper said...

Det sägs ju att man behöver kunna se horisonten för att må bra i själen, kanske att det ligger något i det?

Anne-Marie said...

Malin: Det kan det säkert göra. :) När man är uppe på Mt Shasta har man en fantstisk utsikt.

Anonymous said...

Hej, fina bilder. Jag gillade dom mycket. Ser ut att snön
på berget ligger kvar delvis trots det varma vädret.
Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Stig: Vad roligt att du tyckte om bilderna. :) Tack!
Det finns nog litet snö kvar men det finns också några glaciärer som aldrig har smält tidigare under somrarna men jag skulle inte bli förvånad om de gör det nu.