Thursday, July 9, 2015

Sveriges natur är magisk

Det finns en del intressanta artiklar hos Dagens Nyheter och alldeles nyligen skrev man om att naturen ofta är svenskars "heliga rum" och något man vänder sig till i stället för kyrkan. I många andra länder vänder sig människor till religionen och får stöd och hjälp genom den. Vi svenskar går hellre ut i naturen. Kanske det är vår fantastiska allemansrätt som bidrar. http://www.dn.se/insidan/naturen-ger-svenskar-trost/

Personligen föredrar jag naturen framför kyrkan och religionen. Att gå ut i naturen är mycket helande tycker jag.
När jag växte upp i Enebyberg bodde vi en bit från skogen men det var inte så långt varken att cykla eller gå. Vi cyklade genom skogen när vi skulle bada i Rösjön och ofta gav vi oss ut för att plocka svamp på hösten.
Under åren jag bodde i Sollentuna promenerade jag ofta genom skogen till mina föräldrars hus och jag gick på skogspromenader efter jobbet. Det var nära till vatten eftersom både Rösjön och Edsviken fanns i närheten.
Även inne i Stockholm finns naturen "inpå knutarna" och nog är Stockholm en av världens vackraste huvudstäder med allt vatten och all grönska.

När jag kom till USA fick jag en smärre chock när jag insåg hur "begränsad" naturen är där jag bor. Visst finns det "national forests" och liknande men man får vara väldigt uppmärksam på att man inte kommer in på privat mark. Och skyltarna som talar om att det är "private", "keep out" och "no trespassing" är alltför många. Och att vandra uppe på berget Mt Shasta kräver att man är litet av en "bergsget" ;) eftersom det är brant på många ställen.

Har man aldrig växt upp med rätten att vandra i stort sett överallt i skog och mark - som vi svenskar har - saknar man säkert inte den möjligheten och man reagerar kanske inte lika mycket på de skyltar som finns. Jag gör det och tycker inte om hur det är här i USA. Nu är det litet olika i USA hur tillgänglig naturen är men någon allemansrätt finns inte.

Sveriges natur är magisk. Den har en känsla och en energi som ger ro, helande och den är avslappnande. Alla sjöar och vattendrag som finns bidrar också. Det är svårt att riktigt beskriva med ord hur det känns när jag är ute i skog och mark men jag mår mycket bra. Naturen är bland de saker jag saknat mest sedan jag kom till USA. I och med torkan i Kalifornien saknar jag Sveriges natur ännu mer.

Jag har inga digitala bilder från Enebybergsskogen och områdena runtomkring. Här är några från Täby i närheten av det område där mamma hade sin lägenhet. Visst är naturen vacker!


35 comments:

Linda said...

Jag saknar Sveriges natur väldigt mycket. Framför allt sjöarna. Här i Georgia finns det väl ett par men ingen i närheten går (eller får) att bada i. Och vi har ingen pool. Jag brukade bo sjön på somrarna. Det och löparspår i skogen är nog det som fattas mig mest. Och trottoarer och cykelvägar!

Gunnel said...

Vi är lyckligt lottade här i Sverige som får lov att gå i stort sett var som helst i skogen. Då är det trist att många missbrukar det och använder den som soptipp. Jag älskar att gå i skogen...bor ju bara 5 min från en stor skog. Är man trött eller stressad en dag är det bästa medicinen att ta en promenad där. Kram

Åsa said...

Jag håller med! Natur slår religion alla gånger! Svensk natur är fantastisk och svenskarnas relation till naturen är nog rätt speciell. Naturen är jätteviktig för mig! / Åsa

Annika said...

Absolut! Det var det underbara med CO-semestern, att vi faktiskt kunde gå ut bakom huset och promenera i skogen i en timme eller två. Speciellt känns det bra att kunna göra det med och ge det till hundarna som lever ett väldigt inrutat liv i San Diego.

Anne-Marie said...

Linda: Det är något speciellt med Sveriges natur. En speciell känsla. Vi har inte många sjöar här i nordligaste Kalifornien och de flesta har knappt något vatten pga torkan. Det finns ju knappt några naturliga sjöar utan de flesta är konstgjorda. Ja, trottoarer och cykelvägar är det rätt ont om här också.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag fattade nog inte riktigt när jag bodde i Sverige hur fin allemansrätten är. Då var det helt naturligt och självklart att vandra överallt. Verkligen trist när skogen används som soptipp. Dålig stil! Det är meditativt att vara ute i skogen. Kram!

Anne-Marie said...

Åsa: Jag tror också att svenskarnas relation till naturen är rätt unik. Sedan jag kom till USA har jag inte alls varit ute i naturen som jag var när jag bodde i Sverige och det saknar jag. Naturen är härlig eftersom den bara är. :)

Anne-Marie said...

Annika: Det måste innebära att ni inte har privat mark (andra personers mark) alldeles i närheten i CO. Anneli (som bodde i SD) hon skrev en hel del på sin blogg om hur Lando fick vara kopplad precis överallt. Tror att han gillar Dalarna. ;)
Att kunna promenera i skogen tror jag är väldigt bra för både kropp och själ.

Stina Jackson said...

åh vad jag känner igen mig. Jag har bott nio år i USA och förutom nära och kära så är det den svenska naturen som jag saknar mest! Trots att Colorado också har storslagen natur. I Sverige så finns naturen precis utanför dörren…och allting är så orört. åh vad jag saknar de svenska skogarna och sjöarna!

Andra året i Hjo said...

Jag är en sån där som gillar att gå i kultiverad skog, lite tillrättalagd menar jag. Änggårdsbergen i Göteborg är ett underbart strövområde, Och naturen omkring Hjoån här naturligtvis, dock alls inte lika stort. Naturen betyder nog väldigt mycket för oss svenskar.

Desiree said...

Ja visst betyder naturen mycket. Älskar att ströva runt eller vandra i naturen, det är så avkopplande. Vet inte om det finns allemansrätt i Schweiz eller inte men det känns som om man har samma fri rätt till naturen här som i Sverige. Man kan gå vart man vill genom skogen och genom kohagar med mera. Allt är fritt och öppet. Har aldrig stött på någon skylt med private property, keep out eller något liknande här. Älskar att bo här i Allschwil där vi både har närheten in till stan men också naturen kring knuten. Var ute och sprang en vända i torsdags, möter folk som är ute och går, några som rider på sina hästar andra som är ute med sina hundar. Känner mig lyckligt lottad som har tillgång till vatten, grönska, berg och frihet. Det är ju väldigt fin natur i CA men trist med torkan så klart. Jag gillade den vilda och fria naturen i norr i dina trakter. Väldigt vackert längst med kusten också.
Kramar!

Anonymous said...

Jag har också lite svårt för att var begränsad i naturen som vi är i UK. Ingen allemansrätt och massor av skyltar om förbud att beträda.
Skulle inte funka med allemansrätt här med så många människor!

Channal said...

Kan bara hålla med! Naturen är fantastisk! Mitt tuskulum är ytterskärgården. Där finner jag en inre ro. Finner även ro på en äng eller en liten skogspromenad. Japaner har en andlig tro till naturen.

KRAM Anna

Steel City Anna said...

Jag tycker mer om naturen har med stora tradgardar/parker & naturreservat, mer folk & nara till puben :) sjoar saknar jag dock. Jag har aldrig kant mej lugn i skogen, kan bero pa att det var en massa fula gubbar (blottare) runt skogen runt min skola pa 80-talet, och sa mygg da som jag alltid hatat! Var val egentligen mer radd for dem an for de fula gubbarna. Tror aldrig jag varit i naturen sa mycket som nu. Men jag har tur som bor i en san gron stad. Sen saknar jag att vara ensam, tystnaden, men njuter anda inte riktigt av det i Sverige for nu ar jag radd for fula gubbar :) OCH mygg. OCH fastingar. Jag ska nog bo i stan jag :)

Anne-Marie said...

Stina: Välkommen hit! Ser att du precis börjat blogga och att du också hyllat den svenska naturen. :)
Det verkar som om väldigt många av oss svenskar verkligen saknar naturen. Colorado har ju annars, precis som du skriver, storslagen natur men det är inte på samma sätt. Och så finns det ju ingen allemansrätt.

Anne-Marie said...

Hans: Dina trakter kring Hjo är väldigt fina. Vet ju litet hur det ser ut genom din blogg.
Tror också att vi svenskar har en mycket stark känsla för och koppling till naturen. Härligt att vi har allemansrätten i Sverige.

Anne-Marie said...

Desiree: Du har ju en helt fantastisk natur inpå knutarna där du bor. Jag visste heller inte om Schweiz har allemansrätt så "googlade" eftersom jag var nyfiken. Så här skriver Wikipedia: "Det är i princip fritt att till fots beträda skogar, privatvägar och liknande i Tyskland ("Betretungsrecht"), Österrike ("Wegefreiheit") och Schweiz om man inte stör eller orsakar skada. Man får cykla på privatvägar. Det kan finnas undantag som markeras särskilt. Schweiz anses lite friare än de två andra länderna. Tältning kan gå bra i Schweiz, dock inte i Tyskland och Österrike."
Så nog verkar det rätt fritt jämfört med USA.
Underbart att du kan utnyttja naturen eftersom du också tycker om att vara ute i den.
Det jag alltid saknat här i Kalifornien är den lummiga grönskan. Den finns ju i Sverige och även Schweiz men inte här. Inte ens när klimatet är "normalt".
Kramar!

Anne-Marie said...

Lena: Jag minns inga skyltar när jag och min kompis reste runt i England/UK men du bor ju där så du har givetvis sett hur det är. :)
Återigen verkar UK och USA likna varandra. Det är intressant att det finns så många likheter. Kanske dags att skriva ett blogginlägg om det. :)

Anne-Marie said...

Anna: Fick faktiskt slå upp "tuskulum" :) - hade aldrig hört det ordet tidigare. Skärgården är också fantastisk. Tänk alla öar som finns och att man kan åka båt till många i skärgården i Stockholm. Har aldrig besökt öar där du bor.
Japanerna kanske har en litet mer "organiserad" tro i relation till naturen medan vi svenskar går ut och går, plockar bär och svamp osv och finner ro och får en andlig upplevelse.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Vi har inga stora parker alls i mina trakter. Central Park i NY är dock helt fantastisk och även Golden Gate Park i San Francisco. Pubarna kan jag klara mig utan. ;)
Sjöar och vattendrag är viktiga. Här i nordligaste Kalifornien finns få och det känns torrt även när det inte är torka.
Blottare låter ju verkligen obehagligt. Förstår om du fått en avsmak för skogen pga dem.
Mygg tycker jag heller inte om men de verkar tycka om mig eftersom jag alltid blir väldigt myggbiten.
Fästingar är otäcka och de skulle nog göra att jag inte alls skulle vara ute i naturen på samma sätt i Sverige som jag var tidigare. Visst fanns det fästingar men inte alls på samma sätt och de var heller inte lika farliga med tanke på sjukdomar.

Maria said...

Allemansrätten är unik. I Nevada, där jag bor är dock 67% av all mark " BLM land", där alla har rätt att vistas. Det är en av orsakerna till att jag trivs så bra här :) Kram

Anne-Marie said...

Maria: Jag vet att min vän R (som bor i en liten RV / campervan) har sagt att det finns mycket BLM land i Nevada. Han brukar tillbringa en del tid kring Pahrump under vintern/våren. Får man gå och röra sig obehindrat på BLM-land? Kram!

Min plats i solen said...

Vi är ofantligt lyckligt lottade här i Sverige som har närheten till naturen och allemansrätten. En rättighet som också kommer med många skyldigheter och som vi nog ibland tar för givet. Då är det bra att bli påmind om att detta inte finns i andra länder.

Tack snälla Anne-Marie för dina fina ord hos mig. Det betyder mycket ska du veta. Värmer och stärker dessa dagar när livet skakar rejält. Tack för att du finns.♥

Kram Lotta

tennswede said...

Mycket tillgänglig mark här i östra TN, National Forest, National Parks and several State Parks. Jag tältar, vandrar och fiskar över hela östra delen av staten. Så allt beror på var i det här landet man bor.

BLM land får du vandra fritt på, federala lagar gäller, samma som National Forest.

Nationalparker i TN är gratis inträde liksom state parks.

Anonymous said...

Värdig fina bilden som är fotat från Täby.
Jag bor i Täby och jobbar på en hunddagis i Arninge.

Anne-Marie said...

Lotta: Jag var sällan medveten om den unika allemansrätten när jag bodde i Sverige. Den var självklar och jag tog den för given. Efter alla år i USA har jag insett hur fantastisk den är.
Jag håller tummarna att allt skall gå bra för dig och din familj med tanke på hur turbulent din tillvaro varit under en längre tid.
Kram!

Anne-Marie said...

Tennswede: Ni kanske inte har samma begränsningar som Kalifornien har betr. National Forests. Här får man inte vistas ute i skogen (National Forests) mer än 14 dagar per år. Överskrider man den gränsen finns risken att man kan få böta %5000 eller bli satt i fängelse under 6 månader. Och Forest Service-pesonalen har blivit mycket tuffare de senaste åren.
Visst skiljer det sig åt beroende på var man bor - som vanligt här i USA. :)
National Forests hos oss är också gratis eftersom de är så otroligt stora och man inte skulle kunna gränsa av dessa.

Anne-Marie said...

Anonym: Roligt att du tyckte om bilderna. :)
Det här var inte i Arninge utan Hägernäs där min mamma bodde.

Steel City Anna said...

Later helt vansinnigt! Vad gor folk pa den femtonde dagen :)

Anne-Marie said...

Anna: Du menar innan de åker i fängelse eller får böter? Ingen aning. USA har spårat ur rejält faktiskt under senare år.

tennswede said...

14 dagars gränsen gäller camping. Du får bara campa på samma ställe i 14 dagar sedan måste du flytta på dig.Då får man bara åka till ett annat ställe. Det är en mycket bra lag tycker jag, skulle nog inte fungera om folk bodde på en statlig campingplats hela året så ingen annan kan få plats. De här platserna är avsedda för rekreation inte permanent boende.

Anne-Marie said...

Tennswede: Jag skulle ha varit tydligare om att det gäller camping. Gick in på Shasta-Trinity US Forest Service-hemsidan och det stämmer att det är 14 dagar på en plats MEN vi har 30 dagars gräns för ett helt år i National Forests på "dispersed campig"! Det är inte mycket det. http://www.fs.usda.gov/recmain/stnf/recreation
Menar du att man i dina trakter kan campa obegränsat antal dagar per år?
Jag tycker inte om begränsningarna här. Och i och med att US Forest Service-personal numera fungerar som polis i skogarna är det inte värt att chansa. De kan till och med bötfälla folk för fortkörning.

tennswede said...

Ja du kan campa hur mycket du vill, bara inte på ett och samma campingplats mer än 14 dagar. När det gäller dispersed så vet jag inte hur det är efter 14 dagar. Jag vet att när det gäller alla andra akttiviteter som är tillåtna så är det obegränsad tillgång.

När det gäller lag och ordning så tror jag inte att det är något nytt. U.S. Forest Service har rätten att upprätthålla lagarna som gäller där skogen är lokaliserad men jag tror att det då är speciellt utbildad personal som sköter det. Vill minnas att jag blev stoppad av U.S Forest Rangers på Labor day för några år sedan. De kollade om man körde onykter. Så de har nog polisbefogenheter inom området. Det funkar bra tycker jag. Så med andra ord så tycker jag att det fungerar bra som det är. Men förstår att du har en annan åsikt och det respekterar jag.

Chrindu said...

Det är skönt att höra hur ni expater hyllar den svenska naturen. De flesta här hemma klagar bara på vårt klimat vilket är grunden för vår natur. När jag var i Dubai tänkte jag just på det att det verkade tråkigt med all sand överallt.

Anne-Marie said...

Chrindu: Välkommen hit!
Jag kan förstå om man blir less på en sommar som regnar bort - vilket ju den nuvarande tycks göra i Sverige. Det blev jag själv när jag bodde i Sverige. Men samtidigt är det mycket bättre att ha "för mycket" regn jämfört med den torka som vi har i Kalifornien. Utan vatten kan man inte existera. Dubai låter som en mycket annorlunda plats. Vem vet, kanske Kalifornien blir en öken också.