Tuesday, July 14, 2015

Sådant som är bra att ha

Igår kväll släcktes Weed. Vid halvtiotiden blev det mörkt och tyst. Så långt jag kunde se var det mörkt och efter ett par samtal till elbolaget fick jag informationen att både Weed och Mt Shasta hade stora elavbrott. Till att börja med var runt 9000 personer drabbade vilket kanske låter litet men våra städer är små. Det inspelade meddelandet hos elbolaget sade att man räknade med att avbrottet skulle pågå till ett-tiden på natten. Så långa elavbrott är rätt ovanliga. Det hade varit åskoväder norr om oss men anledningen gavs inte i meddelandet utan bara att "the cause was known." Idag såg jag att orsaken var en "transmission interruption."
Jag var tacksam att jag hade lagat mat, ätit och hunnit diska. Och att det har svalnat en del vilket förhoppningsvis skulle göra det litet lättare för kylskåpet och frysen att hålla maten kall.

Eftersom jag bor precis vid skolan var det en påtaglig skillnad mellan oss "vanliga" som inte har generatorer och skolan som har det. Det var som en osynlig vägg som skilde oss åt - det var becksvart hos mig och alla andra men lamporna vid skolans parkeringsplatser och utomhusbelysningen vid min byggnad lyste klart i natten. Det är vid sådana här tillfällen som jag funderar på att leva "off the grid." Michael kunde det eftersom han hade en bit mark där han levde utan elektricitet men han hann aldrig lära mig vilket är synd.

Alldeles nyligen köpte jag en ny ficklampa vilken kom väl till pass igår. Jag hade läst recensioner om denna lilla ficklampa och att alla tyckte den lyste upp så bra. Jag visste att den hade ett mycket bra ljus men igår fick jag verkligen bevis på detta. Ett köp jag är väldigt nöjd med.


Att ha belysning som inte går via elektricitet är något man måste ha. Jag har flera ficklampor och en litet större "lykta" som drivs med batterier. På den tiden när vi hade snö på vintrarna (vilket tycks vara sällsynt numera) var det regelbundna elavbrott.

Något jag visat tidigare på bloggen är min lilla "emergency radio". Den drivs antingen med el, batterier eller så kallad "hand cranking" (vet inte ens vad det heter på svenska). Nu behövde jag inte använda radion igår men det känns bra att ha denna radio som kan fungera om elen skulle försvinna under en längre tid. Man kan ta in flera olika slags frekvenser på radion.


Något som ju inte behövs särskilt ofta är en kompass men jag vill ha en i alla fall. Jag ärvde en kompass när Michael gick bort men alldeles nyligen märkte jag att riktningen på kompassen helt hade bytts, det vill säga norr var söder och tvärtom! Kanske vi har något mysko vortex här i Weed. ;) När jag köpte ficklampan beställde jag även en kompass. Det blev en kompass från det finska företaget Suunto. Förhoppningsvis kan den hålla kompassriktningen!

16 comments:

Marina said...

Det är ju först vid elavbrott som man förstår hur mycket vi använder elen till. Och ficklampor och stearinljus är alltid bra att ha till hands.

Stina said...

Tur att du är väl förberedd!:) Vi befinner oss ju just nu i åskans årstid här i CO och i fredags gick faktiskt strömmen, vilket är rätt ovanligt, i flera timmar. Vi tände ljus och bara myste i tystnaden. Hade som tur var också redan lagat middag. Men det är nästan kusligt hur beroende man är av el ändå?

Channal said...

Ficklampa, värmeljus alt stearinljus och en bordsgrill är bra att ha i sina gömmor. Och en mobil men bra med en batteri-radio ifall mobilen är urladdad! Sen ett lager med batterier är ett måste. Skönt att elektriciteten kom tillbaks. Vi är sårbara!

Kram Anna

Anonymous said...

Bar att var förberedd!
Tittar in lite snabbt innan det bär av till vårt gamla hemland!

Andra året i Hjo said...

Du, de där små ficklamporna är fullkomligt suveräna. Vi brukar köpa en ny vid varje besök på Biltema, Clas Ohlson liknande butik.

Anne-Marie said...

Marina: Man blir väldigt påmind när elen försvinner hur sårbara vi är. Stearinljusen glömde jag. :) Har några "emergency candles" också.

Anne-Marie said...

Stina: CO har väl sin monsunsäsong just nu. Vi har också haft mer åska än vad vi brukar vilket är ovanligt.
Skönt att ni kunde ha det mysigt trots att strömmen gick. Jag skulle göra mig klar för natten när vår el gick så fick gå och lägga mig tidigare. :) Visst är vi alldeles för beroende av el.

Anne-Marie said...

Anna: Jag har också en "camp stove" som jag kan använda. Min mobil har ingen radio så kan inte använda den till mer än samtal. Och jag tror nog att vid stora elavbrott kommer även mobiler att påverkas. Dessutom kan man väl kanske inte ta in kortvågsradio på en mobil?
Jag tycker inte om att vara så beroende av el som de flesta av oss Ar.
Kramar!

Anne-Marie said...

Lena: Man måste vara förberedd eftersom man aldrig vet vad som kan hända. Ha en fin resa!

Anne-Marie said...

Hans: Den här ficklampan jag köpte var av märket Energizer (de som också har batterier - vet inte om de finns i Sverige) och den var helt suverän. Kommer troligen att köpa en till.

Tant Gröns Lilla Bod said...

Strömavbrott kan göra livet lite väl spännande. Vid senaste stormen hos oss (de kallade den Per) så försvann strömmen för oss i ett par dagar. Då lyssnade jag på nyheterna i bilen. En representant från elbolaget intervjuades och fick frågan om hur länge de trodde att elen skulle vara borta. Han svarade att det kunde de inte riktigt säker säga, men de uppmanade alla sina kunder att följa utvecklingen på internet. Då kunde jag faktiskt inte låta bli att skratta lite för mig själv. Var skulle vi få ström till våra datorer ifrån?

Jag förstår att leva "off the grid" måste ha något med självförsörjning att göra, stämmer det?

Jag önskar dig en fin fortsättning på veckan!
~ Maria ~

Anne-Marie said...

Maria: När man inte har mycket annat i stället för elektricitet blir det väldigt påtagligt mycket snabbt när elen försvinner.
Jag tror jag hört talas om stormen Per - har även hört talas om stormen (orkanen?) Gudrun.
Fattades det någon skruv kanske hos elbolagets representant? ;) Litet pinsamt för honom skulle jag vilja påstå.
Ja, jag skulle ha förtydligat med ett svenskt ord - sorry - men jag kom inte på något bra ord och visst handlar det om att leva utan elektricitet och vara mer självförsörjande. Michael kunde det men jag lärde mig inte mycket eftersom de elavbrott vi hade under vintrarna inte var särskilt långa.
Ha en fortsatt fin vecka du också!

Min plats i solen said...

Skönt att vara ordentligt förberedd när strömmen går eller andra krissituationer uppstår. Ju mer elektroniskt samhället blir desto mer sårbara blir vi då det inte fungerar som det ska. Och då är det bra att ha sådant som ficklampa, batterier, stearinljus, radio, filtar och någon form av gasolkök el liknande.Här på landsbygden försvinner också allt vatten vid ett strömavbrott och när det händer inser man hur mycket vatten vi använder på en dag.

Jag hopas att strömmen är åter och att du får en fin helg Anne-Marie.♥

Kram Lotta

Annica said...

Vi har ju verkligen "lyckats" skapa ett sårbart samhälle. Det behövs inte mycket så faller hela vår elberoende tillvaro samman som ett korthus. Ingenting fungerar. Då är det bra med sådant-som-är-bra-att-ha. :)
Jag har flera ficklampor utplacerade i hemmet, en radio som fungerar både med el och batterier. Har också ett stort lager av stearinljus, tändstickor och allehanda batterier. Även en LED-pannlampa. Och, visst ja, en LED-ficklampa (från IKEA) med vev. Man vevar = den lyser. Fiffigt!
Kram från natt-LJUSA Norrbotten!

Anne-Marie said...

Lotta: Vi har blivit så vana vid att allt "skall" fungera med tanke på elektricitet och vatten och när det inte fungerar blir de allra flesta rätt handfallna.
Jag har inte alls så mycket reservutrustning som jag skulle kunna ha men litet har jag i alla fall.
Att inte ha vatten har blivit påtagligt för en del områden i Kalifornien pga torkan.
Strömmen kom tillbaka efter ca 2,5 timme. Får hoppas att den fortsätter vara kvar.
Ha en fin helg Lotta! Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Vi är skrämmande sårbara i dagens samhälle. Egentligen tycker jag inte alls om att vara så sårbar men det krävs mycket för att leva utan elektricitet. Michael och jag skulle ha gjort det på Hawaii men nu blev det ju inte så eftersom vi båda flyttade därifrån.
Du verkar också vara bra förbered om det blir strömavbrott. Mina pannlampor glömde jag. Har faktiskt två pannlampor som drivs med batterier.
Just det ja, vevar säger man förstås. Det är det man kan göra med min radio - veva den så att den laddas.
Här klockan 21.30 nu och det är i stort sett helt mörkt.
Kram till dig!