Semester en självklarhet? Inte i USA
Just nu har väl en semesterkoma galore ;) intagit Sverige. Människor tar flera veckors semester, mindre affärer har semesterstängt och många arbetsplatser har sommartider. Det är en värld jag har glömt. En gång i tiden hade jag också fem veckors semester och tyckte att det var en självklarhet.
Det tog ett tag innan jag insåg att semester inte var en självklarhet i USA. Eftersom jag började arbeta först efter flera år här berördes jag inte av avsaknaden av en längre semesterperiod.
Häromdagen skrev Dagens Nyheter om USAs korta semester och att det inte alls är en självklarhet som i Sverige. En bra artikel som väl belyser en mycket stor skillnad mellan USA och Sverige och större delen av världen. Många amerikaner har mellan en och två veckors semester per år. En del har litet mer men att vara garanterad 5 veckors semester är ingenting som finns i USA. USA skiljer sig helt från alla andra industrialiserade länder genom att man inte har en lagstadgad rätt till betald semester. Som svensk låter det rätt absurt tycker jag. http://www.dn.se/nyheter/varlden/amerikanernas-semester-langt-ifran-en-sjalvklarhet/
I artikeln talas det om att många amerikaner, som kanske har semester, trots allt knappt tar ut någon ledighet eftersom de vet hur mycket det blir att göra när de kommer tillbaka. Det finns helt enkelt inte personal som kan ta över arbetsuppgifterna när en kollega har semester.
Skolan där jag jobbar har nog litet mer semester än vad många andra arbetsplatser har. Och vi får ledigt kring jul och nyår utan att behöva ta semester när skolan stänger. Men nog ser jag samma trend här, att man jobbar mycket och tar rätt litet semestertid.
Nu under juni och juli har skolan stängt på fredagarna men det är inte så att vi får den dagen utan vi får antingen arbeta 10 timmar/dag eller ta semester 1 eller 2 timmar per dag.
Givetvis behöver alla ledigt från sitt arbete. Att inte få chansen att varva ner och bara vara är stressande i längden. Jag tror att det är klokt att vara ledig flera veckor i sträck eftersom det ger större chans att koppla bort jobbet och man kan komma in i en annan "rytm".
När jag bodde i Sverige var det inget konstigt att många arbetsplatser hade sommartid. Det är mycket ovanligt i USA och jag märker numera att jag ställt om mig och tycker det är konstigt hur man gör i Sverige. :) I USA verkar det vara "business as usual" i stort sett året runt.
I Dagens Nyheters artikel talar man också om att USA saknar rätt till sjukfrånvaro och föräldraledighet. Detta är också en stor skillnad mellan Sverige och USA. Som svensk förväntar man sig att kunna vara hemma om man är sjuk eller har fått barn.
Ni som vill flytta till USA - tänk på de här skillnaderna som är påtagliga och som man inte är van vid som svensk.
Klockan är runt 13 och det är redan 35 grader. Jag är tacksam att jag befinner mig i ett luftkondtionerat rum på jobbet. Kanske dags att ta och sova på jobbet snart.
I Sverige är det viktigt med sol och värme under semestern vilket är förståeligt med tanke på den långa vintern med mörker och kyla. Minns ni klassikern "Vi hade i alla fall tur med vädret" - en härlig parodi på hur det kan vara under semestern. :)
39 comments:
Konstigt att man i USA, som ju ses som ett föregångsland i så många avseenden, inte har rätt till betald semester. Mycket märkligt. Hur förklarar man denna orättvisa för medborgarna? Här borde USA ta efter Sverige. Och andra länder. (Annars brukar det ju vara den övriga världen som "härmar" Amerika.)
Du har så rätt när du skriver att detta låter absurt för svenskar. Det är ofattbart.
Ser på väderrutan i högerspalten att Weed har 36 grader. Stackars dig/er!!! Gissa om jag är glad att jag bor där jag bor! Åtminstone just nu! Jag säger säkert något annat om 4-5 månader. ;) Här har det varit +20 idag och sol. Såååå lagom!
Håll huvudet kallt i hettan! Kram från ett skönt (men tyvärr lite väl [kvälls]myggigt!) norr!
Ja, semester är både välbehövligt och efterlängtat. Dessutom viktigt ur hälsosynpunkt då vi nordbor inte har så många veckor på oss att samla på oss all den viktiga d-vitamin som vi behöver lagra i vår kropp för att må bra även under de mörka månaderna. Men tyvärr så börjar även Sverige ta efter USA då timanställningar ökar i Sverige och det inte finns rätt eller möjlighet till semester. Allt färre semesterdagar tas ut av småföretagare då det inte finns ekonomiska möjligheter till semester, att stänga verksamhet eller dra ner på öppettider. Ett tuffare klimat där det blir allt svårare att få jobb och de som har jobb får jobba mer övertid och extrapass.
Ta hand om dig i hettan kära Anne-Marie och hoppas du kan finna lite svalka. Här har vi precis påbörjat sommarens första värmebölja så om några dagar lär vi nog vara rejält möra. ;)
Kram Lotta
Hej Anne+Marie,
Bra inlägg!
Haha, ja mycket är stängt eller har sommartider och folk är svåra att få tag på oavsett position i samhället. Sjukhus går på knä och på äldreboenden fattas det enormt med personal. Mäklaren hade semester så budgivningen på huset fick läggas på is osv. Ja, helt ofattbart för oss Amerikaner som är vana vid att pengar styr och därmed skulle företag aldrig gå på sparlåga och en mäklare skulle inte riskera att lägga budgivning på is när det fans så många intresserade.
Men ändå är det underbart med denna svenska semester då många får vila och återhämta sig från det snurriga ekorrhjulet. Men jag hör att många säger att det tar lång tid att varva ner och att minst en vecka går åt att bara förstå att man har semester.
Hoppas du kan få lite skön ledighet i sommar. Ha det så gott.
Kramar Anneli
ps. nu har värmen kommit och idag skall det bli 29 grader varmt.
Hej,
Visst, Svenskar har det bra med så lång semester.
Appropå värme, jag log lite när jag man på väderprognosen på TV igår varnade för värmen - det kunde bli upp till 30 grader under hela 3 dagar nu, haha.
Jag har en vän som bor i Fresno
Jag skulle bli galen om jag inte hade en lång semester! Livet har så mycket annat värdefullt än att jobba. Semester är en självklar rättighet tycker jag. Tur att vi har det lagstadgat! Det var ingen rättighet förr precis. Men de som är egenföretagare som butiksägare och bönder. De har nog inte mycket till semester.
Idag 30 grader varmt här hemma och jag älskar det!
Du ska ha en fin o bra dag! KRAM Anna
Sverige har förändrats i det avseendet att den sk industrisemestern inte är lika påtaglig som förr. Då stängde Sverige i fyra veckor, nu sprids ledigheten ut under längre tid. Tror jag.
Nu är jag dagledig för jämnan och semester betyder just inget alls för mig.
Jag läste ockå den där artikeln i DN som var väldigt intressant. Semesterkulturen skiljer generellt sig mycket mellan USA och Europa. I Europa har man lagstadgad rätt till semester på ett helt annat sätt än i USA. Men sedan är det också stor skillnad mellan Sverige och andra delar av Europa. I sverige tar folk minst 4 veckor semester över sommaren. Här i Schweiz har man mellan 4-5 veckor semester på ett år men det är ovanligt att man tar ut all sin semster i streck under sommaren. Här tar man 1 till 2 veckor på sommaren. Längre än så är ovanligt. Jag antar att semesterkulturen i Sverige kaske också hör ihop med klimatet. Det är långa mörka vintrar och sommaren är kort. Folk tar alla chanser de får att få njuta av sol och värme och ser då till att ta så mycket semester som möjligt under sommaren. Sedan är det så att många bakar in föräldrar dagar i sin semester i Sverige och på så sätt får till ganska långa "sommarlov".
Här i Schweiz stänger man inte alls ner på samma sätt under sommaren som i Sverige. Jag kommer att jobba nästan hela sommaren nu. Tar några dagar i augusti. Jag gillar att sprida min semester så vi hoppas ta lite i oktober också.
Kramar!
Generellt, en stor orsak till att jag är hemmamamma. (även om jag faktiskt fick svensk semester då jag arbetade på svensk myndighet i USA), men om jag jobbade så måste vi 1. betala för aftercare eller ha nanny. 2. Betala för sommarläger eller ha nanny. 3.Inte kunna spendera så mycket tid i Sverige på somrarna 4. Dela på när man är hemma med sjukt barn, men det skulle nästan alltid falla på mig och då kan man ju inte ha ett jobb. 5. För att inte tala om läkarbesök, tandläkarbesök, aktiviteter, tutoring osv. Kostnaden för allt detta har vi bestämt uppvägr inte att jag skulle jobba just nu. Det är svårt för någon som bor i Sverige att förstå, där dagis, fritids, föräldrar, semester och VAB finns. De förstår heller inte kostnaderna för t ex eftercare på en skola kan vara MER för två barn än din timlön. Arbetssäkerhet existerar inte heller, så även om du är hemma med ett sjukt barn och inte får betalt för det så kanske du fölorar jobbet om du är borta för mycket. Vi har ju inte heller någon som kan hjälpa till. Det sagt, så tycker jag att det är underbart att kunna vara hemma. Det skapar en trygghet i barnen. Jag känner deras kompisar, vet hur dagen har gått, kan ställa upp och hjälpa till med saker på skolor, och, tror jag, är mycket mindre stressad än många andra föräldrar.
Denna hetta! Puh, nu är den här. Jag säger bara tack och lov för alla ljuvliga änglar här på sjukhuset som står ut och pysslar om oss som kämpar. De är mina hjältar. Alla borde få medalj! Blir nerkyld med kalla handdukar, fläkt och muntra tillrop. När jag var liten fanns det något som kallades industrisemester och då stängde hela Sverige. Det ser litet annorlunda ut idag; de flesta förväntar sig att allt ska vara öppet som vanligt. Sommarsemester har många bytt ut mot några veckor i Thailand under vintern. Försök att hålla ut, Anne-Marie. Det är mitt enda och bästa råd./Susanne
Glömde kommentera "Vi hade i alla fall tur med vädret". Det är ju en riktig klassiker och jag har lika roligt varenda gång jag ser den. Det har kommit en uppföljare till den, men jag har inte sett den. Uppföljare brukar aldrig bli bra enligt min erfarenhet, men vem vet: den är kanske lika rolig./Susanne
Annica: Jag tror att det där med USA som ett föregångsland är förlegat vid det här laget. Det finns så mycket konstigt i det här landet numera att det inte kan leva upp till att vara ett föregångsland. Jag kanske borde ha skrivit i mitt inlägg (artikeln tar dock upp detta) att svaga fackföreningar är den mest troliga orsaken. Jag tycker att USA borde skämmas att ha så dåliga förmåner som man har.
I början av mitt arbetsliv i USA reagerade jag inför fler saker - nu har jag nog anpassat mig mer. Det blir ju ofta så.
Jag skulle gärna komma och hälsa på hos dig och svalkan. :) Redan i morse var det mycket varmt och fuktigt. Många rekord slogs igår. Det kanske blir fler idag. +20 skulle jag gärna ta nu. Jag är så uppvärmd att jag skulle kunna fungera som element. ;)
Kram från ett hett Weed!
Lotta: Så roligt att se dig här igen. :)
Den långa och mörka vintern i Sverige är givetvis påfrestande och sol och värme behövs under sommaren. Vi har ju mer av sol och värme där jag bor. I överskott faktiskt. Ny exportvara till Sverige kanske. ;)
Jag vet att det blivit mycket tuffare även i Sverige sedan jag arbetade där men den lagstadgade semestern med ersättning finns ju och den är mycket längre än vad de allra flesta i USA har. Fortfarande är det nog så att Sverige inte riktigt "fungerar som vanligt" under sommaren. Här märker man absolut ingen skillnad mellan sommar och vinter.
Vi har passerat "mörgränsen" ;) redan. Jag talade med en kollega i morse som bor i Mt Shasta och han har bott i detta område under 25-30 år. Han sade att hans hus aldrig varit så varmt som nu.
Sköt om dig Lotta i värmen! Kram!
Håhåjaja! Jag är rejält hjärntvättad på så sätt att jag nästan aldrig tar semester även om jag kanske skulle kunna och när jag gör det har jag alltsomoftast dåligt samvete och känner att nu kommer jag falla efter så mycket att jag inte kan komma ikapp. Jag VET att det inte funkar så men som sagt....hej hjärntvätt! Dessutom kan jag ju ta med mig mitt jobb (böcker som ska läsas, skriva lite, svara lite jobbemail, osv.) precis vart och närsomhelst. Men den här veckan gör jag en kraftinsats att helt koppla ur jobbet - så får vi se hur det går :) . Hoppas det blir lite svalare hos er snart! Kram.
Hej Anneli,
Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Det där med din mäklare låter så otroligt absurt i mina öron. Hur kan man inte ha en "backup"person som tar över? Visst är det så att delar av Sveriges samhälle inte fungerar som det skall under semestertider. Jag minns när min mamma hade hemtjänst och det var vikarier och folk som inte visste vad de gjorde.
Visst behöver man semester. Eftersom vi har 3 dagars ledighet kring helgerna nu under sommaren blir det som många minisemestrar vilket inte är helt fel. De som jobbar hårt tror jag behöver minst en vecka att varva ner.
Sverige blir ju väldigt sällan så varmt som USA men jag minns en sommar i Stockholm när det var mycket varmt under ca 3 veckor.
Ha det gott du också! Kramar!
Hej Hans,
Numera är väl 5 veckor minimum. Pratade med en kompis för någon vecka sedan (i Sverige) och hon har tydligen 6,5 vecka. Och många andra europeiska länder har väl också rätt lång semester.
För oss som lever i Kalifornien låter en varning om +30 litet löjlig. :) Men allt är ju relativt antar jag.
Det märkliga igår var att nordligaste Kalifornien och södra Oregon var varmare än längre söderut i Kalifornien och södra Arizona. Mycket underligt.
Anna: Som jag skrev till Annica är de svaga amerikanska fackföreningarna tydligen "boven i dramat" till stor del i USA. I Sverige har man väl helt enkelt förhandlat fram dessa semesterrättigheter under årens lopp.
Visst har livet mycket mer att erbjuda än ett jobb.
Har sett att Sverige och stora delar av Europa också fått riktig värme nu. Här är det olidligt faktiskt nu och jag hoppas att det skall svalna litet som prognoserna tycks visa på.
Ha det gott! Kram!!
Hans: Trevligt att du får betalt för att stiga upp på morgonen. ;)
Visst är det annorlunda i Sverige nuförtiden med en mindre påtaglig industrisemester men nog märker man även nu att det är sommar och semestrar i Sverige. Minns för 2-3 år sedan att jag kom till någon mindre affär i Stockholm som hade semesterstängt. Det skulle du aldrig se i USA.
Desiree: Visst var det en intressant artikel. Och helt korrekt.
Det tror jag kan stämma att man i Sverige kanske tar längre sammanhängande semester jämfört med vad man gör ute i Europa. Ja, klimatet kan nog ha en del med detta att göra tror jag också. Där du bor är det ju inte alls lika kompakt och långvarigt mörker som man har i Sverige. Och somrarna verkar mer pålitliga och varmare.
Jag tror att det är rätt unikt att man kan "stänger ner" som man gör i Sverige. Och att det är en del av kulturen. För mig blir det till exempel knepigt att ringa till myndigheter och företag i Sverige under sommaren eftersom öppettiderna ofta är kortare och med den stora tidsskillnaden blir det ännu svårare.
Bra att kunna sprida ut semestern som du gör.
Kramar!!
Malin: Det du tar upp är verkligen viktigt. Människor i Sverige förstår inte hur stor skillnad det är mellan USA och Sverige inom de områden du nämner. Inbyggt i det svenska samhället finns allt det du pratar om men det gör det inte alls på samma sätt i USA.
Intressant att du fick svensk semester på den svenska myndigheten här i USA.
Ja, att kunna få sparken med relativt omedelbar verkan är en verklighet som de allra flesta lever med i USA. Det finns ju inte i Sverige alls på samma sätt. Både för sjukdom och föräldraledighet finns ju risken att man kanske inte får komma tillbaka till arbetet.
Vad härligt att du har en tillvaro som fungerar bra för dig och din familj. När barnen blivit större, tror du att du ger dig ut i arbetslivet igen?
Susanne: Jobbigt att ligga på sjukhus under en värmebölja. Och luftkonditionering finns väl inte alls i samma utsträckning som vi har här i USA. Det finns många änglar och hjältar inom sjukvården. :) Jodå, industrisemestern minns jag mycket väl eftersom jag jobbade i Sverige och många företag vi hade kontakt med stängde. Vet också att det inte riktigt är så idag men fortfarande stänger man mycket mer i Sverige och har andra öppettider jämfört med hur det är i USA.
Visst är "Vi hade i alla fall tur med vädret" en härlig parodi. Har heller inte sett uppföljaren men såg att den fått dåliga recensioner.
Hoppas att du har det bra på sjukhuset trots allt. Jag hoppas att det snart börjar svalna här eftersom jag är så uppvärmd nu att jag kan värma upp hela min bostad. ;)
Annika: USA har lyckats hjärntvätta dig hör jag. ;) Har du semester hela sommaren inom din skola?
Låter verkligen bra att du kan ta med dig jobbet och är rörlig på det sättet.
Minns ditt inlägg om allt du skulle göra under semestern och att jag blev alldeles matt när jag läste det. :) Hoppas att du kan ta det litet lugnare och verkligen ha semester. Ser att du lagt ut ett nytt inlägg om att NU börjar semestern. Du är uppe på ungefär samma höjd som jag är. Visst märks det i början - sedan vänjer man sig.
Det är märkligt med värmeböljan eftersom det igår var varmare i mina trakter än vad det var i till exempel sydvästra Arizona i öknen!?!
Kram!
Det ar absolut stora skillnader mellan landerna och aven i UK ar det extremt ovanligt att folk tar semester flera veckor I rad. Jag brukar beviljas 2 om jag ber snallt av det skal att jag har familj i ett annat land. Langa lediga somrar har jag egentligen inte haft anda sen hogstadiet eftersom jag sommarjobbade & sen pluggade & jobbade tills jag flyttade hit, ingenting jag saknar. 2 veckor i rad tycker jag racker & sen bra att spara nagon till runt juletid & varen. Det viktigaste for mej ar att ha pauser i vardagen & inte ett dygnet runt jobb som jag hade flera ar. Inga pengar eller semestrar i varlden ar vart ett sant liv for mej.
Vi hade heatwave har i England I en HE'LL DAG ;) tips hur man ska klara hettan figurerade i alla tidningar. Nu osregn igen. Rackte med en natt med 35 grader inne & ute. Tankte pa dej! Hemskt jobbigt.
Anna: Att ha riktigt långa semestrar klara jag mig också bra utan. 2-3 veckor är helt okej. Fast reser man långt som det blir från USAs västkust kan man inte stanna bara 1-2 veckor i Sverige utan man måste nästan ha 3 veckor för att orka med tidsomställningen.
Jag har tyckts mig märka att det finns många likheter mellan England och USA. Följer Lena i Wales (tror du läser den också) och hon skriver ofta om olika saker som liknar USA väldigt mycket.
Oj, en HEL DAG! ;) Här är det fruktansvärt varmt och obehagligt. Jag hoppas att det vänder snart. Man blir väldigt snabbt påverkad av värmen tycker jag. Skönt att det inte blev långvarigt hos dig.
Visst är det så. Ngt amerikaner är bra på är att utnyttja långhelger till max. Tycker de syr ihop sådana så bra. OCH ja, vad ska man göra då det inte finns så mkt semester att ta av?
Tycker också att man i US har skamligt lite semester. Alla jobbar ju så hårt också.
Peter har fem veckor eftersom han varit på sitt jobb länge. Men aldrig att han skulle kunna ta fem veckor i ett svep.
Nu när han kommer hit om ngra veckor kommer han att jobba ändå ett par-tre dagar. Men jag är glad att han har så mkt ledighet, trots allt. vi kan resa bort då och då. OCH han kan jobba varifrån somhelst i världen bara det finns uppkoppling och wifi!
Delar fö Malins åsikt ovan. Så var det för mig också.
Kramar!!
Jag är lärare i grundskolan. Min semester ser ut att vara längre än de flestas kanske. Jag har givetvis de sedvanliga veckorna, men sedan ett antal veckors ledigt som i praktiken är kompensation för att jag arbetar 45,5 timmar per vecka på heltid istället för 40 timmar, som är heltid för de flesta. Rätt många människor, även de som är mig nära, tror att jag har sommarlov i likhet med mina elever. Men så är det inte. Jag jobbar mer varje vecka för att kunna vara ledig när barnen är lediga och jag inte ska hålla lektioner. Rätt ofta räcker de där 45,5 timmarna inte till för allt som ska göras så jag har fler gånger än jag kan räkna, suttit till sent på kvällarna med arbete. Så ska det givetvis inte behöva vara men det är ändå många som har det så i den här branschen och arbetsbördan ökar till synes ständigt. Med dokumentation och möten av olika slag. Det finns mycket att säga om detta men det ska jag inte. Just nu, när sommaren är som vackrast (och varmast) är jag så otroligt tacksam att få disponera mina dagar tillsammans med familjen. Att få varva ner och låta kropp och själ återhämta sig är viktigt. Hoppas att kulturen småningom vänder i din del av världen också, så att fler får möjlighet att ladda batterierna.
Ha en fin helg!
~ Maria ~
Annika: Det stämmer nog som du säger att man är bra på att ta tillvara på långhelgerna i USA.
Det verkar väldigt olika vilka regler som gäller på arbetsplatserna. Vissa får mer semester - som Peter - efter en längre anställningstid medan andra fortfarande bara har kanske ett par veckor. Det måste ju vara perfekt för er att han har så lång semester så att han kan komma med till Sverige och Finland.
I och med internet och wifi finns ju helt andra valmöjligheter idag än vad det gjorde för 10 år sedan. Nej, att ta fem veckor sammanhängande är det nog få som kan göra. Kanske även i Sverige.
Det där med hur man tar hand om barn är också något som skiljer sig radikalt mellan Sverige och USA.
Kramar!!
Maria: Jag vet hur det är att vara lärare eftersom min mamma också var lärare. Hon satt, precis som du, under många timmar varje vecka och förberedde efter det att hon varit i skolan under dagen. Skolan har nog ändrats så mycket sedan jag gick i skolan och bodde i Sverige att jag inte längre vet hur lärarna är lediga men jag minns att det för ett antal år sedan blev kortare tid då lärarna kunde vara lediga. Fler möten och olika slags kurser förlades till delar av sommarlovet. Nej, det skall inte behöva vara så men det tycks bli tuffare överallt med längre arbetsdagar och mer att göra. I USA har många till och med flera jobb eftersom lönerna är så låga.
Ta tillvara på din tid med familjen och njut av den svenska sommaren. :) USA kommer nog alltid att skilja sig åt från övriga världen eftersom kulturen är helt annorlunda här.
Ha en fin helg du också!
Vad trist det låter att inte ha rätt till semester...
När jag på 1960-talet i USA berättade att vi hade 3 veckors lagstadgad semester baxnade folk och tyckte det var rena kommunismen! Sånt ska arbetsgivaren bestämma, inte staten! Att staten är riksdagen som folket valt var liksom inte självklart......
Men på den tiden kunde fortfarande "den amerikanska drömmen" om att alla kunde komma hur långt som helst med hårt arbete gälla för ganska många. Så är det uppenbarligen inte alls längre.
Hanna: Visst är det. Alla borde ha lagstadgad rätt till semester tycker jag.
Olgakatt: Kan tänka mig att folk reagerade när du berättade om den långa, svenska semestern. Amrisarna måste ha blivit "hjärntvättade" till att tro att mycket som ger arbetstagarna mer inflytande är kommunistiskt. "Röda faran" figurerade ju ett bra tag i USA.
Nej, den amerikanska drömmen finns inte längre. Den hålls vid liv och är något mytiskt men i praktiken finns den inte.
Ja, det är minst sagt märkligt att ett så modernt land inte har mera semester. Och föräldraledighet! Mammorna går väl tillbaka till jobbet väldigt kort tid efter att de har fött barn.
Sov du på jobbet - verkar smart ;)
Tack för att du gör svenskar uppmärksamma på att Sverige är annorlunda inom många områden. Många tror att alla har det som dem. Men ack så fel!
Vi har det mer likt Sverige än USA här i UK i just detta ämne, men inom andra saker är USA och UK mycket mer lika.
Lotta: Visst är det underligt med USAs dåliga regler och lagar för frånvaro från jobbet. Svaga fackföreningar är nog den största orsaken. När jag har berättat för folk på jobbet att man i Sverige har 1,5 års föräldraledighet tror de mig inte.
Har inte sovit på jobbet ännu. Igår var det litet svalare pga moln men idag verkar det bli riktigt varmt igen.
Lena: Jag tycker det känns viktigt att man i Sverige förstår att USA inte alls är ett "drömland" vilket tyvärr många verkar göra.
Tror att många i Sverige inte förstår hur bra man har det egentligen med tanke på ledighet, anställningstrygghet osv.
Genom din blogg har jag förstått att UK och USA har väldigt mycket gemensamt. Men så var ju också många från England som kom till USA. De flydde bland annat undan skatteregler och beskattning. Inte har det ändrats till idag - tänker nu på det jag gick igenom i våras visavi skatteverket här i USA.
Ha det bra!
Jag känner igen det där med kort semester. Det är problem varje gång min son och hans fru ska åka hit. Han har ett bra avtal och kan ta ledigt 4 veckor, men hans fru har bara haft 2. Hon har börjat nytt jobb nu på en europeisk firma och då sköt semesterdagarna genast i höjden. Jag förstår inte varför det är skillnad. Amerikaner så väl som svenskar behöver väl vila och koppla av från jobbet. Jobbet är inte allt även om det tycks vara andemeningen i USA. Ha det gott.
Ja, precis så här är det! Igår pratade vi om semester och ingen runt det bord jag satt, skulle ta ut någon i sommar...
Bra artikel i DN och som alltid följer du upp med intressanta reflektioner och bra text. Det kan se så olika ut beroende var och vad man arbetar med i detta stora land. Men en ska är klar, det stannar aldrig upp någonstans.
Nu har värmen kommit till New York! Jag gör ice tea och sitter i skuggan just nu ;)
Stor kram!!
Lotta
Gunnel: Det var rätt lång semester din son har enligt amerikansk "standard". Intressant att hans fru fick mycket mer semester i och med det nya jobbet.
Jag fattar inte varför man inte har mer semester i USA men jag antar att det kan vara de svagare amerikanska fackföreningarna som är en bidragande orsak.
Ha det bra!
Lotta: Det är märkligt att man orkar jobba så mycket som man gör här i USA. Och man hör ju nästan aldrig talas om utbrändhet så som man gör i Sverige.
Roligt att du tyckte om mitt inlägg. Visst var artikeln väldigt belysande för hur det är här i USA.
Nej, det är alltid full fart i USA oavsett tid på året.
Låter härligt att sitta ute i skuggan. :) Här fortsätter värmen även om det inte är fullt lika varmt.
Stor kram!
Post a Comment