Monday, June 29, 2015

Rapport från hettan

Jag ser fram emot att komma till jobbet i morgon eftersom det finns luftkonditionering där. :)
Det har varit tre mycket varma och heta dagar som gjort att min bostad värmts upp ordentligt. Och utan luftkonditionering har den bara svalnat litet under nätterna.
Utomhustemperaturerna har legat på mellan +32-35 de senaste dagarna och nätterna har varit mycket varmare än vad de brukar. Dessutom kom det in moln igår som lade sig som en "filt" över Weed och Mt Shasta. I kväll verkar det vara klart vilket förhoppningsvis gör att det blir litet svalare.

Det skrivs och talas om denna värme som tydligen slagit rekord redan på många platser. Och den kommer nog att slå många fler rekord innan den är över. När det blir är fortfarande oklart och nu till veckan skall det återigen bli samma höga temperaturer som vi haft.

Jag har nu flyttat min dator och litet andra saker till nedervåningen och har även sovit där på min uppblåsbara madrass de senaste nätterna. Inte lika bekvämt som att sova i min vanliga säng men när jag sover på nedervåningen vågar jag ha fönstren öppna vilket jag inte gör om jag sover i mitt sovrum på övre plan. Jag är väldigt lättväckt och skulle höra med en gång om någon försökte ta sig in. Eftersom jag bor vid slutet av gatan som går till skolan är det inte särskilt många bilar och människor under natten.

Man får verkligen anpassa sin dag efter värmen och jag har hållit mig mest inomhus eftersom det varit plågsamt varmt att vara utomhus.
Det går knappt att laga mat eftersom spisen värmer upp mycket så det har blivit väldigt enkla måltider.
Att städa och dammsuga är inte ens att tänka på just nu. Det får se ut. :)
Och jag lägger mig sent eftersom det inte går att sova annars. Klockan är tolv nu på natten och jag bör nog lägga mig eftersom jag skall jobba i morgon.

I kväll hade molnen i stort sett skingrats och bara några få fanns kvar. De lyste rosa i solnedgången.Mt Shasta har inte mycket snö kvar nu. Jag undrar om de glaciärer som finns däruppe kommer att smälta denna sommar? Som vanligt hänger alla telefontrådar i vägen. ;)

25 comments:

Desiree said...

Vackert med de rosa molnen. Pust inte kul nar det blir sadar varmt som du har just nu. Har forvantas ocksa sadana temperaturer denna vecka. Jag ar innerligt glad att vart sovrum ligger pa nedre vaningen. Ganska stor skillnad mellan var overvaning och nedervaning. Njut av AC:n pa jobbet iallafall.
Kramar!

Andra året i Hjo said...

Det ska faktiskt kunna bli uppåt 30 grader här också i slutet av veckan. 30 räcker gott för mig. Torkan och värmen är sällan besvärlig här hemma. Hoppas Mt Shasta får ha lite snö kvar.

Channal said...

Vilka extrema väderförhållande ni har i USA! Bara inte värmen sätter igång en brand också. Usch!! Du får gå till simbassängerna o ta en simtur efter jobbet. Hoppas det blir lite svalare snart.

Kram Anna

Anne-Marie said...

Desiree: Ibland blir det riktigt fina färger just när solen går ner.
Vilken skillnad det är att vara i ett svalt rum oå jobbet större delen av dagen jämfört med att ha det hett hemma. Nej, hetta är påfrestande och den här veckan kan komma att bli ännu varmare än förra.
Ja, det är rätt stor skillnad mellan övre och nedre plan.
Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: 30 i Sverige är varmt. Kalifornien brukar ju ha så varmt under somrarna men den här extrema hettan har blivit mer vanlig nu på senare år. Och just att den pågår så länge är litet jobbigt faktiskt.
Sverige är grönt och fint och har ingen vattenbrist. Mt Shasta kommer nog att bli väldigt bart mycket snart.

Anne-Marie said...

Anna: Det har slagits väldigt många värmerekord här i västra USA de senaste dagarna och den här veckan blir nog likadan.
I staten Washington har de en brand som startade igår och som liknar den vi hade i Weed i september förra året. Starka vindar, hetta och en mycket snabb spridning. Jag hoppas att ingenting liknande händer här i Weed igen.
Kram!!

Steel City Anna said...

Lite siesta vore inte dumt! Varme kan man verkligen bli forlamande trott av. Tacksam for regnet har i UK som kommer lite da & da. Hoppas ni far lite ocksa.

Anne-Marie said...

Anna: Nu kommer det att bli ytterligare flera dagar med superhetta. Jag är tacksam att jag i alla fall har det svalt på jobbet. Regn tror jag blir mer och mer sällsynt i västra USA. Östkusten däremot har fått enorma mängder regn.

Anonymous said...

Hej, nu börjar temperaturerna i sverige komma uppåt.
Nu värmer det på här också. Börjar bli skapligt varmt här.
Jag tror att du klarar dej bra för du är förbered. Hälsningar
Stig.

Annica said...

Tur att du åtminstone har svalare på jobbet; det är ju nästan omöjligt att arbeta - och tänka! - om det är väldigt hett. Det känns som om hjärnan ska smälta bort.
Jag är faktiskt glad att vi här uppe inte fått riktigt varmt än. Jag trivs som bäst när det är 18-20, då fungerar man och kan njuta. Det är idealiskt temperatur att vistas och röra sig ute i.
Söderut ska det visst bli 25-30 grader och det kan naturligtvis vara skönt om man gillar att plaska omkring i det våta.
Jag önskar dig svalt väder och gärna regn. Hm... en lite udda sommarönskan, egentligen... ;)
Sköt om dig i hettan! Kram!

Anne-Marie said...

Stig: När jag kom hem idag var det 35-36 utomhus. Man blir rätt slak vid så höga temperaturer faktiskt.
Har sett att det blivit varmare i Sverige och att Spanien tydligen har en värmebölja.

Anne-Marie said...

Annica: I det rum jag sitter är det nästan litet väl svalt men bättre det än för varmt. Vi har en del utrustning (elektronisk) som måste ha det svalt. Jag har alltid en tröja på mig på jobbet och sedan är det som att komma ut i en "vägg" när man lämnar byggnaden.
Att ha runt 20 är inte alls dumt. Säger som du - man kan fungera och faktiskt göra saker utan att bli helt matt och svettig.
Har sett att Sverige skall få en kortare värmebölja och det uppskattas säkert.
Regn tror jag inte vi får något. Alla hoppas på svalare temperaturer men det lär dröja.
Tack! Hoppas att du får fortsatt behagligt, svalare väder.
Kram!

Gunnel said...

Jag pratade med min son som bor i Dallas. Deras luftkonditionering hade lagt av, men de skulle få lagat det ganska snabbt. Här blir vi bara glada över lite sol och värme, men det blir ju aldrig så ofantligt hett här. Tror knappast jag skulle orkat med det nån längre tid. Kram

Anonymous said...

Hej, idag är det värsta värmen för dej. Det är 11 grader
över medel. Vad som är normalt. Dagens värme blir den tuffaste.
En bild av termometern snälla. Hälsningar Stig.

Anonymous said...

Vacker himmel!
Här i Wales hade vi nästan 30 grader igår och det är mycket för denna delenav världen, så det blev att hålla sej i skuggan.
Ha det bra!

Annika said...

Vacker himmel hos dig, men grymt hett.
USCH!
Jag känner för och med dig som inte har AC.
Det ska bli varmt i Sthlm nu också. Gillar inte riktigt då det blir sådär hett här, men det är att digga läget, haha.
Man kan iaf inte jämföra med hur det är hos dig. Ni har svår torka och så denna enorma hetta på det, vidrigt.
Förstår att du sover på nedervåningen, helt klart.
Kramar!!!

Anne-Marie said...

Gunnel: När jag först kom till Mt Shasta-området brukade det väldigt sällan vara över +30. Eftersom vi ligger 1000 meter över havet är det helt andra förhållanden här än vad det är på lägre höjd. Men numera tycks det knappt regna eller snöa och det blir väldigt varmt.
Eftersom Sverige ligger på en helt annan latitud (Stockholm runt 60 grader och Weed ca 40) är nog sannolikheten att det skall bli riktigt hett i Sverige under lång tid mycket mindre.
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Vi får se om termometern platsar på en bild idag. ;) Det kommer att bli hett idag precis som du säger. Troligen ryker många gamla värmerekord.
Tyvärr ser långtidsprognosen också mycket varm ut.

Anne-Marie said...

Lena: Ja, himlen var riktigt fin med den rosa färgen på molnen.
30 grader är varmt både i Sverige och i Wales. Det är dock inte alls ovanligt i våra trakter men att det, som nu, troligen blir uppemot +40 idag (1/7) är inte normalt alls.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Annika: Roligt att du tittade in även från Sverige. :)
Himlen har varit rosafärgad en del på sista tiden.
Idag tror de att det kan bli uppemot +40 här i Weed! Fy sjutton säger jag. Den gångna natten svalnade det i alla fall rätt så bra så när jag gick hemifrån var det +21-22 inomhus. Men på eftermiddagen kommer det att bli jobbigt. Kanske jag borde stanna kvar på jobbet och även sova där.
Om det nu kommer torra åskoväder dessutom - vilket kan ev. kommer att bli - kommer det att bli en ren "tinderbox" (kom inte på vad man säger på svenska).
Kramar!!

Gunilla Nardin said...

Stanna på ditt jobb o sov där...ingen mänsklig varelse kan må bra i sådana hetta. Hoppas det är övergående o det blir mer normala temperaturer snart. Vi har 35 hos oss i Frankrike just nu...men jag är ju i Sverige.. så det är maken som får uthärda denna gången.
Kram och Bon Courage!
Gunilla

Gunilla Nardin said...

Stanna på ditt jobb o sov där...ingen mänsklig varelse kan må bra i sådana hetta. Hoppas det är övergående o det blir mer normala temperaturer snart. Vi har 35 hos oss i Frankrike just nu...men jag är ju i Sverige.. så det är maken som får uthärda denna gången.
Kram och Bon Courage!
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Vi får se om jag måste sova på jobbet idag och i morgon. Det är otroligt hett och fuktigt idag. Jag vet inte om hettan är övergående. Ingen tycks kunna ge ett "slutdatum" för denna värmebölja. Vilken tur för dig att du inte är i Frankrike just nu. :) Antar att det är litet mera drägligt i Sverige.
Tack för dina tillrop! :) Stor kram!!

Äventyret framtiden said...

Så olika det har varit den här sommaren på där och här.
Här har vi haft kallt och snudd på höstlikt hela tiden ända tills nu då sommarvärmen nästan har infunnit sig.
Jag har inte hunnit läsa bloggar tidigare under sommaren men börjar läsa fast mig lite grann. Jag vill ju veta vad som har hänt, åtminstone på de bloggar jag följer mera aktivt, bl.a. din.
Vackra rosa moln, men hettan...puh. Jag är glad för höstkänslan i jämförelse med den hetta ni har

kramar

Anne-Marie said...

Karin: Vi har haft det så här de senaste 2-3 somrarna faktiskt men det blir värre pga torkan för varje år.
Jag har läst om den mycket regnrika och kyliga sommaren i Sverige. Förstår att det varit på samma sätt hos dig.
Roligt att se dig här igen. :) Jag har inte skrivit fullt lika mycket i sommar som jag kanske brukar då jag haft mycket att fundera över - som du såg i de senare inläggen.
Värmen är jobbig och nu när vi dessutom har rök blir det ännu mera utmanande.
Kramar!