Thursday, September 24, 2009

Bagels

Bagels är en viktig del av amerikansk matkultur. De säljs i alla mataffärer och finns i alla möjliga storlekar och sorter.

Det finns "onion bagels", "blueberry bagels", "plain bagels", "whole wheat bagels", "Poppy seed bagels", "Sesame seed bagels", "Cinnamon Raisin bagels", osv. Som vanligt i USA är valmöjligheterna stora. :)

Jag hade faktiskt inte ens ätit bagels innan jag kom hit men nu är de en del av min meny. Eftersom jag inte har någon lång lunchpaus är en bagel ganska lagom. I en av våra hälsokostaffärer i Mt Shasta säljs bagels som är gjorda med så kallade "sprouted organic whole wheat berries". Man kan ju även få groddar (sprouts) från t ex bönor.

Det märket jag köper heter Alvarado St. Bakery (de finns utanför San Francisco) och de säger på sin hemsida "a global supplier of Certified Organic Whole Grain Breads and Bagels, made with Sprouted Wheat. We are changing the way the world eats... one slice at a time." Goda är deras bagels i alla fall. Och förhoppningsvis litet nyttigare än de "vanliga".

Valmöjligheterna med pålägg på bagels är ju i stort sett obegränsade - ost, kalkon, skinka, kyckling, någon grönsak, osv, osv. Ett vanligt pålägg om man äter bagels till frukost är "cream cheese".

Jag vet att jag inte är ensam om att gilla bagels eftersom det lär ha sålts runt 200 miljoner förpackningar i supermarkets under 2008.

Bilden från Alvarado St. Bakerys hemsida.

8 comments:

Mamaya said...

Eftersom vi bor i trakiga lilla Missouri, mitt i ingenstans, sa ater jag Sarah Lee bagels.
Favoriten ar sjalvklart cinnamon and raisins ;p

Lars Hultqvist said...

Bagels är vanligt här men jag har en känsla av att man äter det mer på östkusten och kanske i din del av landet. Här i Södern älskar folk 'Bisquits' vilket inte alls är särskilt nyttigt. Det är en slags variant av scones men förmodligen med ännu mer smör.

Anne-Marie said...

Mamaya: Har aldrig varit i Missouri så jag vet inte hur tråkigt det är :) - Sara Lee bagels har jag nog aldrig provat men många av de stora märkena är litet småtrista tycker jag. Har ni någon hälsokostaffär kanske de har litet annorlunda bröd där.

Lars: Biscuits tror jag aldrig att jag ätit. Intressant med alla variationer i olika delar av USA när det gäller mat och dryck. Minns att jag åt något som heter "gritts" i North Carolina. Var inte särskilt gott men det serverades till frukost.

Mersina Blackman said...

Vad kul att läsa din blogg, jag bor också i USA sedan bara tre år tillbaka men ser många skildringar som du. Jag bloggar också om mitt liv i usa men kanske inte på samma grad som dig, lite mer personligt kanske för släktingar och så.. men det var intressant att hitta din!

Malin said...

Jag har en fråga, hur fick du green card? vill så gärna flytta till USA men vet inte hur jag ska bära mig åt..

Anne-Marie said...

Mersina: Tack! Välkommen hit! Jag får ta och kolla in din blogg också.

Malin: Skriv gärna ett email - min email adress finns på min profil. Det blir litet för långt att skriva här i kommentarsrutan.

Mamaya said...

Tyvar inte, den har staden ar sa liten..
;\
Vi har ett walmart, nagra sma lokala affarer och sedan har vi nagon halvmil bort en amish-store. Det ar val det narmaste jag kommer till en halsoaffar.. x_x manga mennuiter som bor har, eller som jag kallar dem "fusk-amish".

Anne-Marie said...

Mamaya: Vi har också väldigt få affärer där jag bor men många är väldigt hälsomedvetna här så vi har nog litet mer hälsomat. Amish affär låter intressant. :) Har aldrig varit i någon sådan.