Sunday, September 20, 2009

Luftkonditionering och sommarhetta

Som jag skrev om i mitt inlägg igår har det varit otroligt hett här större delen av sommaren. Sedan början av juli har vi haft många, många dagar då temperaturen legat runt +35-40 grader. Det är litet väl varmt för min smak. Det har slagits rekord i många delar av västra USA och även i mitt område. Under en period var det rekordhett ända upp i norra Kanada.
Under den kommande veckan - och vi är ju nu ändå i slutet av september - skall det bli +35-40 igen. Det är mycket ovanligt och det talas om rekord igen.

När jag bodde i lägenheten i Weed hade jag inte någon luftkonditionering och det var många dagar då jag hade över +30 grader inomhus. I min lägenhet i Lake Shastina har jag luftkonditionering! Den har varit mycket uppskattad den här sommaren. :) Framför allt då temperaturen även sent på kvällarna ofta legat runt +25-30.

Dessutom har jag inte kunnat ha mina fönster öppna på nätterna eftersom det funnits en massa små insekter som kallas "no-see-ums" - man kan se dem trots namnet men kommer de in inomhus är de ofta svåra att upptäcka av någon anledning. Tydligen finns det en bitande och icke-bitande variant. Eftersom de är så små kommer de ofta in genom de nätfönster som alla fönster har och jag fick in en del bitande no-see-ums. De ger bett som kliar ordentligt. Tack vare luftkonditioneringen har det i alla fall varit rätt svalt när jag lagt mig.

Det känns som om jag levt större delen av sommaren i luftkonditionering - hemma, på jobbet och de dagar jag tagit bussen. Min bil har ingen luftkonditionering vilket jag saknat i år.

Jag ser faktiskt fram emot regn och litet kyligare väder. Vi får se hur det blir i oktober.

Bilden från Wikipedia - biting midge/no-see-um.

5 comments:

olgakatt said...

Puh, det är jobbigt för en svensk med sån temperatur även om man vänjer sig något. Kan det vara nån sorts knott som tar sig genom nätet? Svidknott är ju ettriga att stickas och giftiga dessutom. En svärm kan ju ta död på en ko!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag tror inte att man riktigt kan vänja sig vid så höga temperaturer om man inte ständigt lever i ett sådant klimat. Jag vet inte om det är knott, det kanske det kan vara. Det sägs att "no-see-ums" kan ge riktigt otäcka bett. Jag försökte låta bli att klia och då försvann de rätt snabbt.

Mississippis Blog said...
This comment has been removed by the author.
Heidi said...

Hej
jag googlade så klickade jag in på din blogg, jätterolig att läsa och intressant!! =)

Anne-Marie said...

Heidi: Tack och välkommen hit! :)