Monday, September 28, 2009

Spindlar


När jag bodde i Lake Shastina för 3 år sedan fick jag giftiga spindlar under min bil. De heter "black widow spiders" eller "svarta änkan" spindlar. Blir man biten av en sådan spindel är det akutmottagningen som gäller.

Tydligen har Lake Shastina en massa sådana här spindlar eftersom det tidigare i somras var dags igen. En dag såg jag spindelväv som gick från sidan av bilen till marken och när det hade blivit mörkt på kvällen gick jag ut på spindeljakt. Och mycket riktigt, när jag lyste med ficklampan satt det en svarta änkan spindel i väven. Den hade det typiska, röda timglaset på kroppen. Eftersom den var så nära dörren på förarsidan kändes det litet smått obehagligt så jag beväpnade mig med något som heter WD-40. Jag hade läst att folk använt det för att döda spindlar. Oftast brukar jag fånga spindlar som jag ser inomhus och släppa ut dem men så snäll är jag inte om det gäller giftspindlar. Jag fick spruta en hel del men till slut verkade det som om den gav upp. Just svarta änkan är otroligt svår att döda. Vissa säger att det enda som hjälper är att sätta eld på spindeln.

Tyvärr upptäckte jag ytterligare en spindel och eftersom jag inte hade en aning om det fanns ännu fler vidtalades R och vi satte av några "bug bombs" under bilen ett par dagar senare. Vi hade täckt hela bilen med tjock plast som gick ner till marken. Folk måste ha undrat vad vi höll på med. :)

Jag har inte sett fler spindlar och det är bara att hoppas att det är slut för den här gången.

Bilden från Wikipedia.

8 comments:

Saltistjejen said...

Hu vad läskigt! Jag är inte jätterädd för spindalar även om jag itne tycker så mycket om dem heller. MEN detta gäller spindlar rent generellt. Kommer det till giftiga spindlar så skulle jag vara väldigt rädd! Svarta änkan hu!
Hoppas verkligen att du slipper fler sådana otäckingar!
kramar!

olgakatt said...

En gång under mitt skolår i södra Kalifornien satt vi några tjejer på en bänk på skolgården när de andra plötsligt skrek och sprang iväg. Kvar satt jag som ett levande frågetecken när jag fick klart för mig att det kröp en spindel på bänken. Jaha, än sen då? Då fick jag höra talas om den berömda änkan och även jag reste mig från bänken. Svarta änkor har även hittas i Sverige på senare tid, troligen hitresta, dock. Men med klimatförändringen kanske dom kan föröka sig även här, vem vet? Inte så kul. Hoppas du blivit av med de alltför närgångna exemplaren nu!

Mamaya said...

Vi har inga ankor har.. vi har daremot Brown Recluse.
Fy faen, inte bara ar dom stora och bruna, utan jattegiftiga dom med, skapar riktigt elaka arr och i vissa fall, death.
Deras gift bryter ner cellvavnad och lamnar efter sig elaka arr, har sett manga bilder och historier. Jag har jattesvart att skilja Brown Recluse med vanliga house spiders (som ar lika stora och bruna), wolf spider och hobo spiders.. Ugh. 4 olika spindlar som ser likadana och tva ar giftiga (hobo och brown recluse) har. Usch och fy faen.

Annika said...

Brown recluse är bland det farligaste som finns. farligare än änkorna, big time.
En bekant till mig blev biten av en brown recluse, och det var icke nådigt.
Vi har både brown recluse och änkor här, inte så kul, men...
Och wolf spiders har jag sett här i huset, men de lär inte vara så giftiga.
Kan inte säga att jag är rädd för spindlar, men visst är det lite otäckt.

Anne-Marie said...

Saltis: Det är otäckt tycker jag med giftspindlar. Tydligen är svarta änkan en skygg spindel. Det lär finnas någon (minns inte om det är brown recluse) som till och med attackerar ibland. Kram!

Olgakatt: Usch, det låter inte trevligt med så mycket närkontakt. Har också hört att svarta änkan kommit till Sverige. Om man växer upp med giftiga insekter lär man sig att upptäcka dem men som svensk är man ju rätt ovan vid just giftiga djur och insekter.

Anne-Marie said...

Mamaya: Det låter otäckt. Brown recluse har jag hört kan ge riktigt otäcka sår. Hobo vet jag inte så mycket om. En hel del människor i Kalifornien köper "bug bombs" och sätter av inomhus för att förhindra spindlar. Jag skulle personligen inte vilja ha bug bombs inomhus.

Annika: Det otäcka är om man inte ser spindeln och kanske av misstag trampar på den. Tydligen finns det giftspindlar över hela USA. Här har vi även skorpioner men de har jag inte sett i alla fall i Lake Shastina. Kram!

dddd said...

Fy satiken, du är en miljon gånger modigare än vad jag är. Jag hade svimmat.

Anne-Marie said...

MissKeepYourDistance: Jag kände mig inte särskilt modig när jag gick ut i mörket med min ficklampa och WD-40 men jag insåg att jag var tvungen att göra någonting. Men inte var det trevligt inte.