Thursday, March 20, 2008

Grönmögelost


Nu har det varit ett litet uppehåll igen i mitt bloggskrivande och det beror till största delen på att jag under hela förra veckan inte mådde särskilt bra.

Förra söndagen köpte jag en grönmögelost, vilket jag nästan aldrig gör, och denna ost var den troliga orsaken till hur jag mådde hela förra veckan.

Jag kände det som om jag hade en släng av influensa med litet feber, värk i kroppen och en allmän sjukdomskänsla. Men trots dessa symptom kände jag mig inte alls så dålig som jag har gjort vid andra tillfällen när jag verkligen haft influensa. Jag tog till hela "arsenalen" av sådant jag brukar ta när jag blir dålig och efter ett par dagar började jag känna mig bättre. Men något som gjorde att jag blev misstänksam och började undra vad det var jag egentligen hade var att min nacke blev helt otroligt stel. Jag kunde knappt röra på huvudet. Hade jag haft huvudvärk dessutom hade jag blivit ordentligt orolig.

Efter litet efterforskning på internet började det stå klart för mig att det troligen inte alls var en influensa utan att jag troligen hade fått en släng av en mycket ilsken bakterie som heter Listeria. Den förekommer ibland i olika slags mat, bland annat i mjuka ostar som t ex grönmögelost.
Om man har ett bra immunförsvar blir man inte alls så dålig som om man kanske har ett nedsatt immunförsvar. Min pappa hade faktiskt en listeriainfektion precis innan han dog.

Jag tycks ha blivit återställd men jag kommer nog att undvika mjuka ostar framöver.

Här en lista (på engelska) över viss mat som tydligen kan innehålla listeria:

  • Do not eat hot dogs and luncheon meats, unless they are reheated until steaming hot.
  • Do not eat soft cheeses such as Feta, Brie and Camembert cheeses, blue-veined cheeses and Mexican-style cheeses such as "queso blanco fresco." Cheeses that may be eaten include hard cheeses; semi-soft cheeses such as mozzarella; pasteurized processed cheeses such as slices and spreads; cream cheese; and cottage cheese.
  • Do not eat refrigerated pates or meat spreads. Canned or shelf-stable pates and meat spreads may be eaten.
  • Do not eat refrigerated smoked seafood unless it is contained in a cooked dish, such as a casserole.
  • Do not drink raw (unpasteurized) milk or eat foods that contain unpasteurized milk.


Idag är det vårdagjämningen. Nu går vi verkligen mot ljusare tider. Vad härligt!

Bilden från Wikipedia.

5 comments:

Anonymous said...

Oh crap! Jag äter både fetaost och brie nästan regelbundet. Det här visste jag inte om!

Glad att höra att du mår bättre igen!

nina said...

Oj, stackars dig. Låter verkligen jättejobbigt. Vad skönt att du mår bättre nu och kanske kan äta lite påskmat. :-) Glad påsk!

Anonymous said...

Skrämmande! Skönt ändå att du mår bättre nu. Glad påsk!

Petchie75 said...

Usch, det låter skrämmande med listeria. Tur att du verkar ha ett ganska bra immunförsvar... Ha en trevlig påsk och håller tummarna att det snart blir vår nu hos dig :-) (trots att det är -4 grader enligt din väderwidget..)

Anne-Marie said...

Julia: Jag tror inte alls att all mjukost är "farlig" men jag hade nog otur med den osten jag köpte. Litet vaksam skall man nog vara, framför allt om man är gravid vad jag förstått.

Nina: Jodå, jag verkar vara återställd. Glad Påsk!

Matilda: Hade jag vetat vad det troligen var medan jag kände mig dålig hade jag nog blivit väldigt orolig. Ibland är det bra att inte veta. Glad Påsk!

Petra: Jag hoppas också på att det skall bli varmt snart. Jag längtar efter litet vårvärme. Ha en fin påsk!