Sunday, March 2, 2008

Deklarationsdags


Varför är amerikanska deklarationsblanketter så komplicerade? Jag minns när man i Sverige hade mer omständliga blanketter än den förenklade deklarationsblanketten som de flesta numera kan använda.

Jag har tittat på och läst och försökt förstå mig på de amerikanska blanketterna men utan någon större framgång faktiskt. Michael brukade göra vår deklaration men nu får jag, precis som många andra, använda mig av något av alla de företag som finns och som just hjälper folk att göra deklarationer. Amerikanska skatteregler anses vara svåra att förstå och varje år kostar denna deklarationshjälp ca $250-300 miljarder.

Det finns ett företag som heter H&R Block och det är det ledande företaget när det gäller deklarationshjälp. De finns nog i de allra flesta städer. Till och med i Mt Shasta finns ett kontor.

Jag har redan fått min deklaration gjord, inte av H&R Block utan av ett annat företag i Mt Shasta. En av delägarna kände Michael och jag tyckte att det var trevligt att kunna få hjälp av dem. Det är ju inte på något sätt gratis men det är helt klart värt att få denna hjälp. Jag skulle aldrig klara av att göra deklarationen själv.

Litet pengar får jag tillbaka men ungefär hälften går till att betala för deklarationshjälpen. Skönt att ha det gjort för den här gången i alla fall.

Bilden från Wikipedia - en variant av första sidan av blanketten 1040.

4 comments:

Saltistjejen said...

Javisst är det konstigt att man inte har försökt göra detta enklare också i USA. Varje år förundras jag över hur svårt och krångligt det är. Och då har jag en allra lättaste deklarationen man kan tänka sig. Endast inkomster och "vanliga" utgifter. inga aktier, sålda fastigheter, etc etc...
Jag brukar dock alltid betala en peng och köra H&R's hjälp på nätet. Då är det enkelt för mig. Och det kostar inte så mycket.

Desiree said...

Usch ja deklarationer är inte kul. Jag brukar faktiskt överlåta det tråkiga arbetet till maken. Kanske borde jag sätta mig in i detta men det är ju så himla trist.

aurorabuddha said...

Vi har inte heller gjort var deklaration annu. Maken brukar vara ute i sa god tid, att vi far skatteaterbaring *fore* april, till och med. Men inte detta ar.

Jag ar ledsen att du har en sa trakig anniversary. :o( Jag har en snart jag ocksa... :o(

Anne-Marie said...

Saltis: Ett studiebesök av IRS till Sverige kanske inte vore helt fel. :) Jag skulle inte våga mig på att göra deklarationen själv - bättre att ta hjälp av proffs.

Desiree: Vilken tur att du har en man som fattar den amerikanska deklarationen. Visst är det trist.

Aurorabuddha: Jag tyckte det var lika bra att få det hela ur världen. Hoppas att din "anniversary" blir så bra som möjligt.