Thursday, March 27, 2008

Höga bensinpriser

Alla har säkert märkt hur dyrt det är att fylla på bensin. USA är fortfarande billigare än Sverige men med amerikanska mått mätt börjar det bli dyrt även här. I Mt Shasta området tycks vi alltid betala mer än på de flesta andra håll. Jag har aldrig lyckats få någon bra förklaring till varför det är så. Vi har ju den stora motorvägen I-5 som går här så det är ju inte det att vi ligger ute i ödebygden.

Just nu betalar vi $3.75 för en gallon bensin. Det är ungefär SEK 5:63 per liter. Många tror att bensinpriset skall gå upp till $4 nu under våren och sommaren. Jag skulle inte alls bli förvånad om det blev så. Läste idag om en liten ort som heter Gorda i Kalifornien där man nu betalar $5.20/gallon.

Här i USA är lastbilarna en livsnerv i ekonomin. En väldigt stor del av transporterna går med lastbil och om bensinen blir dyrare kommer ju priserna i affärerna att stiga. Det märks redan i mataffärerna. Allt har blivit dyrare under de senaste månaderna.

Jag är glad att jag har en liten, bensinsnål bil och att kunna gå till jobbet är ju inte helt fel det med. De flesta bilar jag ser är inte alls så små som min utan många människor tycks ha köpt stora SUVs och pick-up bilar under de senaste åren och de bilarna slukar bensin.

Det är alltid så att bensinpriserna går upp i USA under våren och sommaren när många är ute och reser men i år kommer det nog att slås rekord.

8 comments:

Saltistjejen said...

Hm, tycker nog att man borde borja planera lite gronare aven har i USA. T ex skulle kanske stigande bensinpriser kunna leda till att man bygde ut jarnvagen??? Fler transporter med tag vore ju itne fel. Bdae personer da, och varor.
Fast da helst "riktiga" tag och inte de har dieselvarianterna som verkar vara sa vanligt har.

Desiree said...

Oj ni har mycket dyrare bensin än vad vi har. Våran kostar ca 3.20 här i Alabama och folk tycker att det är dyrt.

aurorabuddha said...

Jag tror bensinen var $3.08 igar nar jag tankade har i SA.

De forsta par aren jag bodde har 97/98 kostade bensinen *under* 1 dollar/gallon! Vi kopte bensin for vaxelpengarna i borsen under den dar tiden, bensin fanns inte ens i var budget...

Anne-Marie said...

Saltis: Ja, man kan ju hoppas att människor börjar tänka mer "grönt". Fortfarande verkar ju USA vara bilens "förlovade land". Skall man börja transportera mer med tåg behöver nog tågen kunna hålla tiden bättre än vad de gör nu. Jag undras just var smärtgränsen går för folk när det gäller bensinpriset?

Desiree: Bensinen har alltid varit dyrare i Mt Shasta området av någon anledning. Jag tror det är någon form av monopol som gör att i stort sett alla bensinstationer har samma pris. Idag gick bensinen upp till $3.79/gallon.

Aurorabuddha: Oj, det var billig bensin ni har fortfarande. När jag kom hit 97 tror jag den låg runt $1.20/gallon. Då trodde nog ingen att det skulle bli så dyrt som det är nu.

Anonymous said...

Kan säga att här i Sverige så ligger bensinen på 12:40/litern och kommer förmodligen över 13 i sommar.....

Anonymous said...

Håller med Saltis, det är dags att planera om infrastrukturen här. Kanske tom inse att man inte kan transportera runt mat och annat och tro att det ska vara billigt.

Själv sitter jag och drömmer om ett höghastigthetståg mellan Chicago och New York. Kan följa I-80 och man skulle kunna resa mellan Cleveland och NEw York på en tre timmar. Bättre än flyget om man inkluderar allt strul på flygplatser.

Anonymous said...

Asså Fy!!!

Ni brakar om bensin pris är 4 kronor liter , vi i Göteborgstrakter betalar
14 kr.
Asså bytt ämne snälla du.

Anonymous said...

Min Hummer H2 kostar 30:-/mil bara i bensin..... Skulle vara fint att köra den i USA för under halva priset!