Tuesday, March 11, 2008

Amerikanska sängstorlekar


Jag har inte riktigt koll på de svenska sängstorlekarna längre men här i USA finns det en uppsjö av olika storlekar. Valfrihetens land gäller även för sängar tydligen.

När jag köpte min Select Comfort säng köpte jag en så kallad Twin/Single. Den räcker till för en person som inte är alltför lång och stor.

Här kommer nu en liten inblick i de amerikanska madrass- och sängstorlekarna.

Twin/Single - det är den säng jag har.
Twin/Extra Long - Som namnet antyder är den längre än Twin/Single och tydligen kan det vara svårt att hitta sängkläder som passar.
Full/Double - Tillräckligt stor för en litet större person eller två, små vuxna.
Queen - Bästa sängen för två vuxna men troligen för liten för vissa.
California Queen - Längre än Queen.
Expanded Queen - Bredare än Queen.
Super Queen - Bredare än Queen och madrassen är också tjockare än Queen.
King - Större än Queen.
California King - Inte så bred som King men längre.
Grand King - För riktigt stora och långa personer.

Det gäller alltså att veta precis vad man vill ha så man inte köper fel storlek.

För ett par år sedan tog jag med mig svenska påslakan eftersom påslakan här i USA verkar dyrare än i Sverige. Tyvärr passar mitt amerikanska täcke (som skall passa min säng) inte särskilt bra i mina svenska påslakan. Amerikanska täcken är alltså av någon anledning större än de svenska.

När man bor på hotell får man alltid frågan vilken storlek på sängen/sängarna man vill ha. Troligen har de inte alla dessa typer av sängar man de har definitivt Full, Queen och King.

Jag vet att Michael fick lära mig litet om sängar precis som jag fick lära mig hur det är att beställa smörgåsar på restaurang. :)

Bilden från Overstock.com - de påstår att de bara tar ut $2.95 i frakt för en hel säng!

9 comments:

Desiree said...

Här fick jag lära mig en hel del nytt. Jag visste om King, queen och twin men inte alla de där andra mellan varianterna. Förvirrande är det. Vi har en king och den tycker jag är perfekt då jag inte gillar att sova trångt och vi är två. Har också märkt att storleken på de amerikanska täcken är något större så att det bullar sig lite då man använder svenska påslakan men det funkar fortfrande ok. Jag kommer nog att fortsätta köpa mest påslakan i Sverige för det är bra mycket billigare och dessutom finns det ett mycket större sortiment att välja bland. Vi köpte faktiskt våran säng på IKEA för jag gillar inte heller de tjocka amerikanska bäddmadrassena som kräver att själva underlakanet har resår för att räcka runt.

Anonymous said...

I Australien finns det olika storlekar på täcken också, och eftersom jag tycker om påslakan och även tycker om att kunna tvätta täckena, så köper jag alltid single. De är små nog att få plats i tvättmaskinen och är man två i sängen kan man ha varsitt, utan att slåss om saken.

Saltistjejen said...

Även kuddarna är ju annorlunda här jämfört med Sverige. Så svenska örngott kan man inte använda. De flesta kuddar jag sett är liksom smalare och längre, alltså mer rektangulära.
Vi tog faktiskt med våra kuddar från Sverige när vi flyttdae hit, så att vi skulle ha något att sova på de första nätterna. Så vi använder våra svenska örngott också.

Linda said...

Trodde att full var samma storlek som våra enkelsängar och att twin var en liten kortare variant.

I vilket fall som helst är storlekarna förvirrande. När vi skulle köpa en eneklsängs madrass så köpte vi fel i alla fall och det blev den kortare modellen.

Är ny läsare på din blogg förresten, ramlande in här för några minuter sedan.

Anne-Marie said...

Desiree: De där riktigt tjocka madrasserna gillar jag inte heller. Har inte förstått vitsen med varför de är så tjocka. Visst funkar det med svenska påslakan och amerikanska täcken även om det är litet bulligt. Det måste vara mycket vanligare med påslakan i Sverige än vad det är här i USA. De verkar rätt mycket dyrare här tycker jag.

Matilda: Låter smart att ha varsitt täcke så att man inte behöver vakna mitt i natten och inte ha något täcke alls. :) Så ni har alltså påslakan i Australien? Eller köper du på IKEA? Jag antar att IKEA finns i Australien.

Anne-Marie said...

Saltis: Det är riktigt att kuddarna också skiljer sig. Det glömde jag skriva om. Mina svenska örngott är alldeles för små för de amerikanska kuddarna. Kanske sängkläder också speglar det amerikanska samhället där ju mycket är större än i Sverige. :)

Linda: Välkommen hit! Jag har ingen koll alls på hur de amerikanska sängstorlekarna förhåller sig till de svenska. Min säng i Sverige (som jag fortfarande har kvar) motsvarar nog en Twin/Single på ett ungefär. Sådana här "småsaker" är helt klart något som man måste lära sig.

Anonymous said...

IKEA finns i Australien, men dit går jag aldrig. Tycker de har sån rutten service att det inte är värt det. Det finns lika billiga och bra produkter i andra butiker och påslakan är jättevanligt och finns överallt att köpa.

Toini said...

Kul att lära sig mer om sängarna. Vi har en Queen hemma och den passar oss bra. När vi var i Las Vegas fick vi en King och det kändes som en JÄTTE stor säng.

Jag hade också påslakan med mej från Sverige, men dom passar ju inte så bra här, så vi använder dom på sommaren, när man inte behöver något täcke.

Ha det så bra.

Anne-Marie said...

Matilda: Vad trevligt att höra att ni har bra påslakan. Alla jag har tittat på här verkar rätt mycket dyrare än vad de är i Sverige.

Toini: Jag har nog aldrig sovit i en King size säng. Låter ju stort i alla fall. :) Nej, svenska påslakan är helt klart mindre. Intressant att höra att det är samma sak i Kanada. Ha det bra du med!