Friday, March 7, 2008

Att bo i USA

Jag har fått många email under det senaste året där jag fått frågan hur man kan flytta till och bo i USA.

De flesta svar jag skrivit är säkert inte alltför upplyftande eftersom det är mycket svårt att lagligt flytta till och bo i USA. Det är helt andra regler och förutsättningar som finns här i USA jämfört med Europa. I och med att Sverige gick med i EU blev det ju relativt enkelt att flytta till och bo i andra EU-länder. Så är det inte om man vill flytta till USA.

Många tycks tro att det går att flytta till USA och sedan söka arbete här. Det går inte utan man behöver ha ett visum först som ger en person rätten att arbeta här. Alla visum är tidsbegränsade. Det finns givetvis många illegala immigranter här men det är verkligen något som jag avråder från. Om immigrationsmyndigheten kommer på att man är här illegalt är det troliga att de med omedelbar effekt tvingar personen att lämna landet (det kan ske mycket snabbt) och sedan stängs gränserna mellan 5-10 år.

Om man vill följa de immigrationsregler och lagar som finns här i USA är det svårt och tar lång tid att kunna bo här permanent. Jag fick mitt villkorliga gröna kort efter att först ha varit här som turist och sedan som elev vid "min" skola. Man måste också vara påläst och ha mycket tålamod när man har att göra med den amerikanska immigrationsmyndigheten och andra amerikanska myndigheter.

Det enda sättet att kunna bo och arbeta i USA under lång tid är att ha ett så kallat "grönt kort". Egentligen heter det Permanent Resident Card och ser ut som ett ID-kort. Man kan få ett sådant kort genom:

1) Anställning
2) Giftermål med en amerikansk medborgare
3) Lotteri (Diversity Visa Lottery)

Jag fick som sagt mitt kort genom giftermål med en amerikansk medborgare. Att få ett grönt kort genom anställning kräver hög utbildning och extraordinära kunskaper. Att vara med i ett lotteri är ju alltid chansartat men visst finns möjligheten. En av mina mostrar vann ett grönt kort genom detta lotteri som den amerikanska staten håller varje år.

Att komma hit under en begränsad tid är enklare. Det finns olika slags visum man kan söka. De vanligaste är nog studentvisum och arbetsvisum. Fortfarande är det så att arbetsvisum är till för personer med hög utbildning och speciella kunskaper. Man kan alltså inte jobba på Burger King och få ett arbetsvisum.

USA skiljer sig alltså väldigt från Europa. Vi får se om jag skriver litet mer om de olika möjligheter som finns och hur man gör för att få ett grönt kort.

3 comments:

Lotta K said...

Jag vann i lotteriet, tredje gången jag var med. När jag vann bodde jag i USA sedan 4 år på tidsbegränsat visum. Efter man har vunnit tar det ungefär ett år att sammanställa ansökan och få tid för intervju. Det är enklast att göra intervjun vid amerikanska ambassaden i Stockholm. Många faller bort under det året, så om man uppfyller kraven kan lotteriet fungera och man skall absolut försöka.

Anne-Marie said...

Lotta: Visst går det att vinna ett kort genom lotteriet. Kul att höra att du gjorde det. Jag var själv med 2 eller 3 gånger men vann inget kort. Det löste ju sig på annat sätt ändå. :)

Anonymous said...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.