Sunday, March 9, 2008

Gifta sig med en amerikan

Idag har vi fått sommartid. Känns väldigt tidigt men det var nästan litet sommarlikt idag med sol och +15. Det blir mörkt i morgon bitti när jag kliver upp vid halvsjutiden men det är ju ljust längre på kvällen.

Jag tänkte berätta litet mer om ett alternativ för att kunna bo här i USA - att gifta sig med en amerikan. Givetvis utgår jag från att det är äkta kärlek. Är det inte det är nog risken stor att immigrationsmyndigheten kommer på det.

Att gifta sig med en amerikansk medborgare är kanske ett av de "lättaste" sätten för att kunna bo och leva i USA. I Sverige är ju "sambo-lagen" i stort sett jämställd med hur det är att vara gift med någon. Här i USA går det inte i immigrationssammanhang att "bara" leva ihop utan man måste gifta sig.

Michael och jag gifte oss i Reno, Nevada. Alla stater har olika regler när det gäller giftermål. I Nevada kan man göra det väldigt snabbt och utan blodprov och en massa papper. Vår ceremoni tog kanske några få minuter och jag undrade nästan om vi verkligen var gifta, men det var vi ju.

Eftersom jag var här lagligt i landet med mitt studentvisum (F-1 visum) kunde vi göra en så kallad "Adjustment of Status" process, vilket innebar att jag aldrig behövde lämna USA utan kunde vara här hela tiden. Det viktiga är alltså att vara här lagligt med visum eller på annat sätt.

Det är en massa olika blanketter och bilagor samt bevis på att man lever i ett riktigt förhållande som gifta som skall skickas in för att ansöka om grönt kort. Vi hade skaffat en bok som var otroligt värdefull och som vi inte hade klarat oss utan. Genom att vi hade boken kunde vi klara av det hela utan att ta hjälp av en advokat. Vill man inte göra allt på egen hand finns det givetvis många immigrationsadvokater som kan hjälpa till.

Många människor tror att man bara behöver gifta sig med en amerikan och att man sedan kan bo och arbeta här. Så enkelt är det inte. :) Man måste ansöka om grönt kort och det är en process som tar olika lång tid beroende på var i USA man bor. Man har också större chans att få ansökan godkänd om man gjort sitt hemarbete. Det är A och O att vara påläst.
Vi skickade in min ansökan i september 2002 och hade vår intervju hos immigrationsmyndigheten (vilket alla måste ha) i mars 2003. Sedan fick jag mitt villkorliga gröna kort i april 2003. Om man varit gift kortare tid än två år när man ansöker om det gröna kortet får man ett så kallat villkorligt grönt kort som gäller två år. Innan de två åren gått skall man skicka in en ny ansökan för att få ett permanent kort.

Jag fick mitt 10-åriga permanenta gröna kort i maj 2005. Det är alltså inte ett kort som gäller för all framtid utan man måste ansöka om ett nytt kort innan det nuvarande kortet går ut.

Det här var en mycket kortfattad sammanfattning vad som gäller för en så kallad Adjustment of Status vid giftermål. Sedan finns det även något som heter Fiance Visa där man först ansöker om ett visum (det kan tydligen ta rätt lång tid att få ett sådant) och först därefter kan den person som är icke-amerikan resa in till USA. Inom 90 dagar måste man gifta sig och sedan kan man påbörja ansökan om grönt kort. Det alternativ som gick snabbast tidigare var att göra ansökan vid amerikanska ambassaden i Stockholm. Förra året ändrades flera regler och jag vet faktiskt inte hur snabbt det går nu. Deras hemsida skall ha all information om detta.

Boken som Michael och jag skaffade heter "Fiance & Marriage Visas: A Couple's Guide to U.S. Immigration" och den är skriven av Ilona Bray. Ett förlag som heter Nolo har gett ut den.

32 comments:

Anonymous said...

Ja, man har ju sett filmen "Green Card" där luret upptäcktes till slut! Nä, bäst att vara ärlig.

Förresten, jag har ändra blogg till wordpress, ifall du har lust att komma och hälsa på där.

matildasfikarum.wordpress.com

Cecilia said...

Per hade turen att vinna i lotteriet,vann andra gången han var med.Men för mig och barnen är det ju tyvärr mer komplicerat då vi inte var gifta när han fick sitt green card.Fanns tydligen något som hette V visum för sådana som mig men det tog Bush bort för ett par år sedan TYVÄRR.Lite konstigt att de skall göra det så komplicerat för resten av familjen som är gift med någon som har green card.För min del skulle jag vara glad om jag bara kunde få vara där,behöver nödvändigtvis inte få jobba.
Boken du skriver om är bra,vi köpte den efter att du rekommenderade den på SVIV förra året.

Anne-Marie said...

Matilda: Jag har också sett den filmen. Den var riktigt bra. Ärlighet varar längst.
Jag har varit urdålig på att lämna kommentarer och uppdatera mig på andras bloggar pga mina jobb men visst kommer jag till dig. :)

Cecilia: Intressant att höra att folk vinner gröna kort. Tydligen är det så att man kan ansöka om grönt kort om man är gift med en person som har grönt kort men det tar mycket lång tid innan ansökan går igenom eftersom det bara finns en viss kvot av sådana kort per år.
Hur befinner du dig i USA? Du kan väl inte åka fram och tillbaka som turist?

Anonymous said...

Tackar så mycket för inlägget. Befinner mig i en siuation där min flickvän bor i USA. Låter som giftemål är enda lösningen för att kunna bo och arbeta over there.
Ha det/Dan

Anne-Marie said...

Dan: Roligt att inlägget kanske besvarade några av dina frågor. Att gifta sig med en amerikansk medborgare är litet av en "magisk nyckel" som öppnar många dörrar. Lycka till!

Anonymous said...

Hur mycket kostar det ungefär att ansöka om grönt kort? i samband med giftemål alltså. Ngn som vet vad hela kalaset med alla avgifter går på? Tack på förhand!

Anne-Marie said...

Anna: När jag ansökte 2002 kostade det litet drygt $1000 = ca 6000:- med dagens kurs. Förra sommaren gick alla ansökningsavgifter upp väldigt mycket så idag är det ungefär det dubbla, ca $2000 = ca 12.000:-. Inte billigt alltså. Gör man allt själv sparar man pengar genom att man inte behöver anlita en advokat. Har ingen aning om vad en advokat kan kosta.

Anonymous said...

Hej! Jag har min flickvän i USA och hon är amerikansk medborgare. Hur går jag tillväga för att kunna flytta ihop med henne och jobba och bo i USA? Finns det någon bra sida på internet med tips och råd?

Anne-Marie said...

Mattias: Om du skriver till min email (finns på min profil) kan jag ge dig en hel del information. Det blir för långt att skriva här så det är bättre om jag kan göra det i ett email till dig.

Anonymous said...

Hej Anne-Marie

Väldigt bra information ovan.
Jag undrar om du har lite mer tips till hur man skall gå tillväga då man är i USA på en B1 visum för att bli en lycklig ägare av ett GreenCard. Min pojkvän är amerikan och vi kommer troligen att gifta oss inom en inte allför lång framtid, dock inget bestämt. Är det bästa att gifta sig i USA eller i Sverige? Måste man stanna i USA under hela ansöknings tiden till Green Card? Det finns så mycket olika information ute att jag inte kan få en enhetlig bild om vad som gäller.

Vore tacksam om du har något litet tips om hur man skall gå tillväga.

Tack på förhand
MVH
/Ann-Margreth

Anonymous said...

Hej!
jag tänkte fråga dig, hur lång tid tog det innan dina resedokument blev färdiga? Jag har tänkt att gifta mig med min fästman under sommaren 2009 (som är amerikan) men vi är lite oroliga för hur lång tid det kommer att ta innan jag får resedokument...mina föräldrar börjar bli gamla och dåliga...så jag vill gärna se att jag kan åka hem och hälsa på så fort som möjligt. En vän till oss (som iof var där olagligt när han gifte sig..kanske beror på det) han har varit gift i över ett år nu och han har fortfarande inte varit på interview eller fått resedokument. Vilket gör mig extra orolig...kan det ta så lång tid?? Gör det nån skillnad att man har varit gift tidigare föressten...det borde det inte ha va??

hälsn

sanna

Anne-Marie said...

Ann-Margreth: Sorry att jag inte såg ditt inlägg - om du fortfarande är intresserad av att veta mer kan du väl skriva till mig via email. Den finns på min profil.

Sanna: Kan du skicka mig din email - min email finns på min profil. Det blir för långt att skriva här på bloggen. Svarar gärna mer om jag kan. Men jag måste fråga dig ett par saker först och det kanske är bättre att göra det privat via email än att lägga ut det offentligt. Hör av dig. :)

Anonymous said...

Hej!

Det ser ut som om jag har hittat rätt person att fråga! :)

Jag är en svensk tjej/kvinna med en Amerikansk pojkvän. Jag skulle så väldigt gärna vilja åka till USA för att leva och arbeta där. Vi har båda tittat på de olika alternativen (greencard, jobbvisum giftermål etc.), men vi vet inte riktigt vad vi ska välja. Såvitt jag kan förstå (rätta mig om jag har fel), så är det giftermål som är både det enklaste och billigaste alternativet. Jag har försökt läsa mig till vad det innebär att gifta sig med en Amerikansk medborgare, men det har varit svårt att hitta information. Jag har beställt boken du rekommenderade och hoppas där hitta mer info om detta, men jag skulle gärna höra om dina erfarenheter och kanske få några tips och förslag på vägen! :)

Mvh,
Sandra

Anonymous said...

Jag gifte mig precis med en amerikan och håller på med hela processen. Men vi ska ha ett bröllop i sverige också och jag undrar vad vi behöver för att bli registrerade där som gifta? Man söker ju inte hindersprövning i sverige om man
redan har gift sig i usa.

Bra sida förresten!
Frida

Anonymous said...

Hej Matilda. Jag bodde i usa under fyra år med två olika visan j1 och h3. sen va jag kvar 7 månader after mitt sista visa gick ut för jag ville inte lämna min pojkvän men tyvärr så är ju usa gjort för att man inte kan bo där olagligt. jag kom hem i mars och Mike har varit här tre gånger sen dess och sist han va här friade han. så nu försöker jag ansöka om ett k1 visa och jag behöver hjälp!! vi ska gifta oss i santa maria california.
jeanette_lindqvist@spray.se

Anonymous said...

Men är det inte så att man kan avra där i 3 månader utan visa sen kan man bara åka ut ur landet till tex mexico eller canada och då få tre månader igen då gör man så hela tiden"

Anonymous said...

jag har tänkt at flytat till florida men bara vinterhalvåret.... november- mars. tänker ej joba utan bara vara där för att slippa svenska vintern som man hatar

Anonymous said...

Jag har en fråga! Om jag och min pojkvän är båda med i lotteriet för ett green card men bara en av oss vinner, kan man gifta sig i "efterhand" och därmed få ett green card även till den andra personen?

Anne-Marie said...

Anonym: Man måste vara gift vad jag vet när ansökan om det gröna kortet skickas in. Du kommer med andra ord inte att bara vinna ett kort utan måste skicka in en ansökan dessutom för att verkligen säkra ditt gröna kort. I USA gäller inte sambolagar tyvärr utan man måste vara gift. I vilket skede av processen som man måste vara gift känner jag tyvärr inte till men jag är säker på att Amerikanska Ambassaden i Stockholm känner till det.

Anonymous said...

jag ska flytta till min flickvän i usa men skulle vilja veta vilket visum man behöver för det. För som jag förstod det så tar det ett tag att få green card.

Hanna said...

Jag vill flytta till min pojkvän i New York och jag undrar hur lång tid det tar att få ett green card när man har gift sig? Vi vill bo i Sverige om ett år när han är klar med sin utbildning, är giftemål det billigaste sättet att få bo i USA under ett år?

Anne-Marie said...

Hanna: Kan du skicka ett privat mail till mig så kan jag svara den vägen. Det blir litet långt att skriva här på bloggen. Min mail-adress är: attboiusa@yahoo.com

Mikaela said...

Hej !! Jag har en kille som jag vill gifta mig med så småning om. Och han bor i Wisconsin. Vi är så pass unga just nu. Så vi kommer vänta något år. det är i alla fall planen.. Och vi vet inte riktigt hur vi skall gå till väga. Han försöker kolla upp lite där han bor, och jag försöker kolla upp lite här. Just för att vara förberedda ifall att vi känner oss redo att flytta ihop. Åtminstone försöka flytta ihop !

Jag behöver alla tips jag kan få.. Tanken på att försöka komma in i ett annat land är lite skrämmande.. mvh mikaela

Anne-Marie said...

Mikaela: Kan du skicka ett privat mail till mig så att jag kan svara dig den vägen. Min mail-adress är: attboiusa@yahoo.com

Spirello said...

Vaddå får man inte automatiskt grönt kort när man gifter sig med en amerikan. det trodde jag. sen de där gren card lotterierna. alltså man vinner inte grönt kort utan chansen att ansöka om ett grönt kort. Så om jag gifter mig med en kille jag gillar som är född i seattle fast bor i sverige så får jag alltså ej grönt kort med en gång och kan vara i usa i 6 månader.

Anne-Marie said...

Spirello: Nej, man får ansöka om grönt kort även om du gifter dig med en amerikan. Och det stämmer att man "bara" får chansen att ansöka om grönt kort om man vinner ett sådant kort.
Det finns flera sätt att ansöka om grönt kort om man gifter sig med en amerikan. Det kan du läsa om på den här hemsidan: www.visajourney.com

Martin said...

Hehj, jag och min flickvän vill verkligen flytta till USA. Jag är född där, så jag har ju medborgarskap där, men det är ju inte lika lätt för henne att flytta dit. Så till våran fråga, vi har läst lite på internet, och det verkar som att det finns två ganska "smidiga" sätt för oss att åka dit, antingen att gifta oss här i sverige och sedan ansöka green card, eller åka dit och gifta sig, och sen skicka in papprena. Vi vill egentligen bara komma till USA så snabbt som möjligt, så vilket alternativ är snabbast för oss tror du? Får hon jobba medan papprena bearbetas om vi nu väljer att gifta oss där?

Mvh Martin

Anne-Marie said...

Martin: Skicka ett email till min emailadress: attboiusa@yahoo.com så kan jag svara litet lättare.

Sam said...

Hej!r det lättare att gifta sig i Sverige eller usa för snabbast process av Green card?

Anne-Marie said...

Sam: Tidigare var det snabbare att gå igenom ansökan i Sverige men så är det inte numera tyvärr. För att du skall få den senaste, korrekta informationen skulle jag rekommendera dig att köpa den bok jag har en länk till i vänsterspalten på bloggen "Fiancé and Marriage Visas" av advokaten Ilona Bray. Det finns nämligen litet olika vägar man kan gå vid giftermål med en amerikan. Om du har fler frågor, skriv gärna till min epost i stället för här på bloggen: attboiusa@yahoo.com

Anonymous said...

Hej Anne-Marie,
Jag tackar för din Blog så mycket det hjälper att läsa om någon som varit i samma situation.
Jag befinner mig i USA på ett studentvisum. Sommaren 2015 gifte jag mig i USA med en amerikanska. Vi har inte ännu riktigt bestämt oss om vi ska stanna i USA eller flytta till Sverige. Det beror på jobb möjligheter i första hand. Jag ska på en jobbintervju i Stockholm om tre veckor och om jag får det kanske vi bestämmer oss för att flytta till Sverige. Om jag inte får jobbet blir det med största säkerhet USA.
Jag tar min master i Maj månad och vi undrar om du vet vad som händer när man väljer att skicka in papperna om "Adjustment of Status"? Kan jag stanna i USA då eftersom jag inte längre är student? Får man stanna under tiden man ansöker om "Green Card"?
Tack för svar!

Anne-Marie said...

Anonym: Skriv gärna till min email: attboiusa@yahoo.com så är det litet enklare att svara.