Friday, December 22, 2006

Vintersolstånd

I dag (22/12) är det vintersolstånd i Sverige. I USA var det igår. Det är den dag då den norra halvan av Jorden är som längst från solen.

Som svensk tänker jag ibland på det här eftersom det är så mörkt i Sverige på vintern. När jag arbetade heltid i Stockholm gick jag hemifrån när det var mörkt och kom hem när det var mörkt. Inte konstigt att vi svenskar blir så annorlunda på sommaren när det är ljust större delen av dygnet.

När jag först kom till USA och till Kalifornien blev jag positivt överraskad av att vintrarna inte var så mörka. Det beror givetvis på att Kalifornien ligger mycket längre söderut än Stockholm. Samtidigt har jag saknat de härliga, ljusa sommarkvällarna som vi har i Sverige.

När jag var på besök i Stockholm i somras tittade i en kartbok och blev förvånad när jag insåg att ingen del av USA (förutom Alaska) ligger så långt norrut som Sverige och Stockholm. Jag hade inte tänkt på det tidigare eftersom vissa delar av USA har brutala vintrar med mycket sträng kyla och otroligt mycket snö. När jag studerade kartan började jag också förstå varför naturen inte ser ut som jag är van vid från Stockholm. Det finns säkert områden i USA som jag aldrig besökt som har natur som påminner om den vi har i Stockholm men hela USA ligger alltså mycket längre söderut. Där jag bodde tidigare i Kalifornien var det så kallat medelhavsklimat med riktigt regnrika vintrar och torra somrar.

Jag har alltid varit intresserad av geografi och lärde mig en hel del när jag var elev på ett college i Kalifornien under några år. Att plugga i USA är ett bra sätt att få inblick i hur det är att leva här.

No comments: