Saturday, December 16, 2006

Kalifornien och Oregon

Alla stater i USA är olika. Det är något som jag tror många inte tänker på som kanske bara är här på besök. När man väl bor här blir det väldigt tydligt. Under mina ca 10 år i USA har jag bott 9 år i Kalifornien och 1 år i Hawaii. Jag har en känsla av att Hawaii skiljer sig väldigt från alla andra stater så jag tänkte jämföra Kalifornien och Oregon. Även om jag bara bott i Oregon ett par veckor har jag varit på besök flera gånger under årens lopp. En uppenbar skillnad är hur många som bor i Oregon jämfört med Kalifornien. I Oregon bor det bara 3.5 miljoner människor och i Kalifornien bor det ca 35 miljoner. Det är en stor skillnad. I Kalifornien finns det flera miljonstäder men i Oregon är det bara Portland som är en riktig storstad.

En annan skillnad är att det inte finns någon "sales tax" (motsvarande svensk moms) i Oregon. Det gör det i Kalifornien. Under ett år kan man spara en hel del pengar i Oregon.
I Oregon kan man inte tanka själv på bensinstationer medan det bara är självbetjäning i Kalifornien. Jag har ännu inte bestämt mig för vad jag tycker är bäst. Ofta är bensinen litet billigare i Oregon än vad den är i Kalifornien.

I den delen av Oregon jag nu bor i tycks det vara ont om bra grönsaker, i alla fall så här på vintern. I Mt Shasta fanns det faktiskt två rätt stora hälsokostaffärer som sålde mycket frukt och grönsaker och även annan mat. Jag tror Mt Shasta är litet speciellt eftersom väldigt många som bor där är hälsomedvetna. Här i La Grande området tycks det inte vara riktigt samma "kultur".

Som jag skrev igår så tycks människor i det här området vara vänliga och tillmötesgående. I Kalifornien har jag ofta haft en känsla av att det är mer anonymt och inte lika personligt. Kanske det har att göra med att det bor så många fler människor där.

Bara efter ett par veckor här har jag redan börjat upptäcka saker som gör Oregon unikt.

No comments: