Wednesday, December 27, 2006

Leva hälsosamt & Codex

När jag flyttade till USA blev jag glatt överraskad över hur lätt det var att få tag på olika slags hälsoprodukter.

När jag bodde i Mt Shasta området kunde jag handla i två olika hälsokostaffärer som har massor med bra mat. I Stockholm var det mest piller i de affärer jag besökte. Här i nordöstra Oregon tycks det som om människor inte är lika intresserade av att köpa till exempel organisk mat. Men till och med Wal-Mart får fler och fler organiska produkter vilket känns positivt. Jag har alltid varit van vid att kunna odla grönsaker och att kunna gå ut till trädgården och plocka sina egna grönsaker, som är odlade utan kemikalier, är underbart.

Det finns också ett otroligt utbud av olika slags tillskott (vitaminer, mineraler osv) här i USA. Det lönar sig att köpa via internet eftersom det är mycket billigare än i affärer. Tyvärr vill man från regeringens sida göra det mycket svårare för människor att få tag på dessa tillskott. Detta program kallas Codex och är internationellt. Här är en länk där detta program summeras:
Codex Summary
Bland annat vill man ändra doseringen i vitaminer och mineraler så att varje tablett endast har en mycket, mycket låg dos. Det har även talats om att människor skall behöva gå till läkare för att få tag på t ex Vitamin C.

Förhoppningsvis blir det tillräckligt många människor som protesterar så att detta program aldrig sätts igång.

1 comment:

Anonymous said...

hej Anne-marie

blav glad när jag läste din blogg om mat o hälsokost i USA. jag är intresserad av att ta in organisk mat/hälsokost till sverige och det är ju en branch som omsätter nästan 100 miljoner, dock undrar jag lite var man kan vända sig,,företag som distriberar , tillverkar ? kanwske ahr du ngra tips till mig. vadän du kan vilja tillägga skulle jag bli mkt glad om du hörde av dig.

mvh Tomazhedberg@hotmail.com