Saturday, December 13, 2008

Små kryp

Igår när jag kom hem från jobbet stod en bil från Terminix parkerad utanför huset där min lägenhet finns.

Terminix är ett företag som bekämpar små och litet större kryp av olika slag. Litet undrande blev jag ju. Ännu mer förvånad blev jag när mannen från Terminix helt plötsligt klev omkring med sin utrustning på mitt däck.

Jag gick ut och sade hej och undrade vad som var på gång. Tydligen är det så att den organisation som har hand om det här området har gett Terminix i uppdrag att komma ut och spruta då och då. Det var alltså inget akut och det var ju bra. Samtidigt tycker jag inte om gifter - tyvärr har jag nog inte så mycket att säga till om i det här fallet.

Terminix-killen sade att det finns många olika slags spindlar här och det kunde jag ju bara bekräfta. När jag bodde i min väns hus för ett par år sedan fanns det alltid spindlar i olika storlekar inomhus. Jag blev mer eller mindre van vid dessa och lyfte ut dem.

De allra flesta spindlar är ju ofarliga men vi har även giftiga. Bland annat Svarta Änkan - som jag fick påhälsning av under min bil. Det får vi hoppas att jag slipper där jag bor nu.

Jag föredrar nog vanliga husspindlar i stället för kackerlackor. Det var ju de "husdjur" :) vi hade på Hawaii. När mina bilsäten togs ut hittade jag förresten en kackerlacka under ett av sätena. Den var givetvis inte vid liv men såg förvånansvärt välbevarad ut.

Efter helgens kyla och snö undrar jag om spindlarna och andra små kryp klarar sig.

Bilden från Wikipedia - American cockroach.

Friday, December 12, 2008

Lucia


I morgon är det Luciadagen. Denna fina svenska högtid som jag kan sakna litet grand här i USA.

Det finns ingen Luciadag här alls. Igår pratade jag med en av mina arbetskollegor och berättade om Lucia. Han blev väldigt fascinerad av denna ljushögtid eftersom han aldrig sett något liknande.

Jag visade en video från YouTube med ett Luciatåg och han fick även höra Luciasången. För en person som aldrig sett detta ser det troligen rätt exotiskt ut. För oss svenskar är det en självklarhet.

Visst är det en fin tradition att lysa upp mörkret. Det är ju som mörkast nu - skönt att det snart vänder.

Numera kan man ju se på Luciaprogrammet via svensk web-tv. Det kanske är en bra start på min lördag. Lussekatter får jag väl vara utan eftersom jag inte bakat några. :)



Bilderna från Wikipedia.

Thursday, December 11, 2008

Husnummer

Husnummer i USA är inte lika självklara och logiska som i Sverige.

I Sverige (och stor del av Europa) är ju det vanligaste att det är ojämna nummer på ena sidan av vägen och den andra sidan har jämna nummer. De brukar ju också vara i ordningsföljd.

I USA är det annorlunda. Kanske inte totalt när det gäller de jämna och ojämna numren men efter det försvinner alla likheter. När jag först kom hit fattade jag ingenting av hur det fungerar här. Man kan gå på en gata och ha till exempel hus nr 1360 och nästa hus har nummer 1400. Ofta är husnumren också mycket högre än i Sverige.

Tydligen numrerar man hus i enlighet efter en given "baslinje". I städer som har ett rutnät med gator ökar husnumren ofta med 100 för varje tvärgata.

San Francisco har flera olika numreringssystem i olika områden! (Jag blir snurrig bara av att tänka på det här:)). Där de olika systemen möts har parallella gator ofta numrering i motsatt riktning. Varför göra det enkelt? :)

När Michael och jag bodde på Hawaii hade vårt hus inget nummer alls vad jag minns. Vi bodde utanför en stad så det var riktiga landet. Man fick beskriva huset och var det låg.

Jag skall inte fortsätta eftersom det inte har någon logik alls. Det är bara att konstatera att numrering av hus i USA är lika förvirrande som deras måttsystem med inches, feet, gallons osv.

Wednesday, December 10, 2008

Byxmode och barbent


Långbyxor har sett ut på många olika sätt under årens lopp. När jag var i mina yngre tonår (på 70-talet) hade affären Gul och Blå i Stockholm jeans som var otroligt utsvängda nertill. De var dessutom tajta upptill och satt litet nerhasade med låg midja.

Det var ingenting jämfört med de byxor som en del har nu. Modet med byxor som sitter nerhasade halvvägs eller till och med nedanför baken finns även här i lilla Weed. Eftersom jag är omgiven av collegeungdomar ser jag sådana byxor varje dag. Inte är det snyggt. Vem vill se någons kalsonger? Igår trodde jag att jag skulle se ett par byxor totalt åka ner på marken men de satt uppe. Hur det gick till vet jag inte. :)

Fler och fler amerikanska städer har tydligen instiftat lagar som säger att det är olagligt att ha sådana byxor. I staden Delcambre, Louisiana, kan man bli bötfälld upp till $500 eller tillbringa sex månader i fängelse! Andra städer har liknande regler.

Inte fullt så iögonfallande eller utmanande är det att gå barbent även om det är kallt utomhus. Nog för att jag bor i Kalifornien men det var flera minusgrader i morse och trots det såg jag folk som gick barbenta. De hade till och med shorts på sig. Kanske ett sätt att bevara känslan av sommar. :)

De har talat om snö till helgen så vinterkläderna är framtagna och dubbdäcken påsatta på bilen.

Bilden från "The New York Times" - 30 augusti 2007

Tuesday, December 9, 2008

Julmust


Jag fick en liten present av min chef häromdagen. Hon hade varit i en affär och hittat svensk Julmust.

Hon visste ingenting om denna "exotiska" dryck :) så jag fick berätta litet om den. Jag gick in även på Wikipedia och fick veta en del som jag inte kände till.

Julmusten konkurrerar till och med ut Coca Cola under julhelgen. Det vanligaste är julmust, men det finns även påskmust och tydligen numera också sommarmust. Det lär drickas ca 45 miljoner liter julmust under december (utslaget på ca 9 miljoner svenskar blir det en del per person).

Flaskan med julmust jag fick tillverkas av ett företag som heter Guttsta Källa. På deras hemsida står det att 2 containrar med julmust sändes till USA i augusti. De lär tillverka sin julmust enligt Farmor Hildas originalrecept från 1912. :)

Jag drack faktiskt aldrig julmust när jag bodde i Sverige men jag skall helt klart avsmaka flaskan jag nu har.

Bilden från Guttsta Källas hemsida.

Monday, December 8, 2008

Svenskar gillar USA

Varför gillar svenskar USA? Jag har nog inget bra svar på den frågan men med tanke på alla email jag fått och får (med frågor om hur man kan flytta till USA) verkar det som om svenskar har en förkärlek till USA.

Att komma som turist till USA är givetvis inte alls detsamma som att bo här. Jag minns min första resa till USA (den gick till Los Angeles) och att jag var helt fascinerad av denna stad och människorna jag träffade.

Nu när jag bott här ser jag på USA på litet annat sätt. Vissa saker är helt klart positiva men det finns också en del som inte är lika positivt. Sverige har givetvis också sina för- och nackdelar.

Något som jag tror många svenskar uppskattar, om de kommer hit på besök, är att det är "högre i tak" i USA än i Sverige. Det var det jag slogs av när jag först kom hit. Det finns i stort sett ingen Jante-lag i USA och som svensk är man ju inte riktigt van vid det. Jag gillar att folk kan vara mer sig själva och att det finns utrymme för individualitet.

Förra året när jag var i Stockholm slogs jag av hur "lågt i tak" det var. Det är svårt att peka på något speciellt - det är mer en allmän känsla av att man inte riktigt får ge uttryck för den man är och att alla skall vara så lika varandra. Och då är ju Stockholm en stor stad med många olika sorters människor. Till och med i lilla Weed känns det mer fritt.

Att leva med "högre i tak" är en av de saker jag verkligen uppskattar. Fortfarande känner jag mig rätt svensk och litet "inskränkt" men jag har nog ändrat mig under årens lopp. Det märkte jag när jag kom till Sverige förra hösten. Jag var på väg att börja prata med främmande människor (vilket man ju gör här i USA) men så kom jag ihåg att "javisst, det gör man ju inte i Stockholm". :)

För att fortsätta litet på temat från igår så såg jag två hus när jag var på väg hem med bussen idag som helt klart hade "gone all the way" med julljus och utomhus"prydnader". Jag trodde nästan att jag var i en nöjespark. :) Det var ljus överallt och stora uppblåsbara figurer - tomtar, slädar osv. Litet väl mycket för min smak men rätt kul att titta på.

Sunday, December 7, 2008

Julpynt

I Sverige brukar väl de flesta julpynta strax före jul. Här i USA - i alla fall på västkusten - verkar det som om julpyntandet börjar redan kring Thanksgiving som är i slutet av november.

Redan nu ser man pyntade julgranar inomhus och många sätter upp massor med elektriska ljus utomhus. De finns på husen och i träd. Amerikanska långfilmer och TV-serier ljuger inte alls. Ibland ser det riktigt smakfullt ut men många har gått litet väl långt (tycker jag). Kanske den amerikanska stilen att "mycket är bäst". :)

Något som också finns i en del trädgårdar är olika slags prydnadsfigurer. Det kan vara tomtar, renar osv. En del är i plast medan andra är gjorda av ståltrådar med elektriska ljus.

Jag har aldrig sett adventsstjärnor eller adventsljusstakar. De är ju bland det vanligaste i Sverige. Kanske det är dags att köpa en adventsljusstake och ha i fönstret. Det enda problemet med det är att amerikanska fönster ofta inte har lika stor fönsterbräda som svenska fönster har. I min nya lägenhet skulle jag nog kunna ha en ljusstake men "brädan" är del av fönsterkarmen så varje gång jag drar ner persiennerna vore jag tvungen att flytta det som finns i fönstret. En IKEA-affär vore inte helt fel att ha i närheten. :)

Det känns inte riktigt som december eftersom solen skiner och det är runt +10 varje dag. Skulle inte ha något emot att det här vädret fortsätter.

Bilden från Target.com - uppblåsbar jultomte i plast.

Saturday, December 6, 2008

Buss till jobbet

Eftersom jag inte längre kan gå till jobbet får jag köra bil eller ta bussen.

Det går faktiskt en buss till och från Lake Shastina. Inte är det som bussarna i Stockholm som går så ofta. Den här bussen går fyra gånger per dag och bara på dagtid. När jag börjar tidigt passar det riktigt bra på morgonen men mindre bra på eftermiddagen. Jag får vänta rätt länge efter det att jag slutat jobba. Min chef har sagt att vi kanske kan anpassa mitt arbetsschema litet grand när vårterminen börjar. När jag jobbar sent måste jag ta min bil.

Nu har faktiskt bensinpriset gått ner under $2/gallon och då är det nog egentligen billigare att köra bil än att ta bussen men jag gillar att inte behöva köra varje dag. Det blir nog så att jag tar bussen ett par dagar i veckan. När vädret blir sämre kan det också vara skönt att inte behöva köra bil varje dag.

Våra bussar heter STAGE (Siskiyou Transit and General Express). De går till alla de mindre städerna och numera finns det faktiskt även bussar på lördagarna till flera orter men inte till Lake Shastina av någon anledning.

Bussarna är nya och moderna. Chaufförerna mycket vänliga och trevliga. Eftersom det inte går så många bussar varje dag och det är samma personer som åker vet de vilka som stiger på och av vid en viss "hållplats". Jag skriver "hållplats" eftersom de flesta platserna där man stiger på och av inte har någon skylt eller kur utan man får lära sig var bussen stannar. Det tar mig bara några minuter att gå till min "hållplats".

Det verkar vara mest ungdomar som åker med bussarna och många åker just till skolan där jag jobbar. Bra att de här bussarna finns. :)

Thursday, December 4, 2008

Tankar inför Sverigeresan

Jag hade besök under hela Thanksgiving helgen (det var den gångna helgen) så det blev inte mycket tid över till skriverier.

Skolan hade stängt under fyra dagar. Det var rätt skönt att vara ledig eftersom jag inte haft någon ledighet egentligen sedan förra årsskiftet.
Det blev en "hemmagjord" Thanksgiving middag med kalkon, potatismos, sås, och "stuffing".

Det är inte lång tid kvar nu innan jag åker till Sverige. Den 15/12 bär det av. Jag hoppas att det fina vädret som vi haft under lång tid skall hålla i sig så att min buss och flyget från Sacramento är i tid.
Jag flyger via Chicago och där har det varit riktigt vinterväder. Tydligen fick United (som är ett av de största flygbolagen i USA) ställa in många turer. Det är bara att hålla tummarna att alla förbindelser skall klaffa.

Eftersom jag inte firat jul i Sverige på 11 år känns det litet ovant att komma dit den tiden på året. Även om min mamma och jag egentligen inte firar jul blir det nog allt litet svensk julmat (risgrynsgrönt, inlagd sill, rökt lax, antingen skinka eller kalkon) och troligen några svenska julprogram på TV.

Det blir nog en titt på Kalle Anka tror jag. Och Karl-Bertil Jonsson. På Svenskar i Världens hemsida blev det en väldig debatt kring en tråd som frågade om var man kunde få tag på Kalle Ankas julprogram om man bor utomlands. Folk kom med alla möjliga underliga kommentarer om detta program och att man som utlandssvensk inte borde sakna ett sådant program. Tydligen tittar mellan 3-4 miljoner svenskar på denna klassiker så något behov fyller väl Kalle.:)

Något jag saknar är de svenska elektriska ljusstakarna och adventsstjärnorna. Tydligen finns det ljusstakar att köpa via vissa hemsidor som säljer svenska och skandinaviska produkter. Eftersom jag inte har någon IKEA affär nära kan jag inte få tag på en ljusstake där. Jag får se fram emot att se alla ljus i fönstren när jag kommer till Stockholm.