Friday, December 6, 2019

Julmusik

Snön vi fick för ca 1 vecka sedan är i stort sett borta nu. Jag var ute på en promenad i skogen förra fredagen och gick i kanske 20-30 cm snö. Ingen hade varit ute så det var en speciell upplevelse att göra spår i helt orörd snö. :) Men nu regnar det och blåser och det har varit relativt varmt de senaste dagarna. Berget har synts litet sporadiskt och det har snö. Kanske inte så mycket som jag trott men det får duga.

Så här såg det ut för en vecka sedan - nu har snön i stort sett försvunnit.


När jag var liten hade vi alltid vita jular på 60-talet. Det hörde till och julkänslan tycktes delvis höra ihop med snön. Sedan på 70-talet blev det vanligare att vi hade gröna jular och successivt vande man sig vid det. Här i nordligaste Kalifornien kan det bli antingen eller och jag har inte märkt något direkt mönster för snö eller inte snö kring julen.

För några år sedan blev jag tipsad om P4 som sände ett trevligt program med julmusik under december. Bjällerklang hette det programmet. Det var en trivsam blandning med olika slags julmusik - både nyare och mer traditionell musik. Litet tidigare i höstas upptäckte jag att det inte skulle bli något program hos P4 vilket var en besvikelse. Sveriges Radio har tydligen fattat beslut om olika slags förändringar vilket innebär att ett antal program försvunnit. Har sett många kommentarer som uttrycker samma känsla jag har, det vill säga att man har uppskattat programmet och att det kommer att bli saknat.

Igår kollade jag litet om det finns andra radioprogram som har julmusik utan en massa reklam och avbrott och såg att en finsk radiokanal rekommenderades. Har lyssnat litet och den har olika slags julmusik. Bjällerklang stod i en klass för sig men denna finska kanal är okej. https://www.jouluradio.fi/sv

En fin lucia- och julsång som vi sjöng i mitt barndomshem är Gläns över Sjö och Strand. Tycker om den fortfarande.Nästa fredag är det Lucia och då är det dags att kolla SvT Play och Luciamorgon. Det brukar vara ett väldigt fint program.

17 comments:

Gunnel said...

Oj, så mycket snö det är hos dig. Jag minns också 60-talsjularna då vi hade snö och det liknande vinter på julafton. Det är ett minne blott nu tyvärr. jag vet inte hur det kommer att bli i år, men troligtvis ingen snö. Tråkigt. Dagarna går extra fort i december känns det som. Kram

Annica said...

Här har vi — tre gånger! — haft 8-10 cm snö men lika många gånger som det varit vitt och vackert har det töat och regnat bort. Nu ligger gräsmattorna gröna och den enda snö man ser är någon liten snöhög "tillverkad" av människohänder och/eller maskiner. I veckan hade vi drygt 6 plusgrader och regn och det är ju inte precis hälsosamt väder för snöflingor. ;)
Jag minns faktiskt någon jul under 1950-talet när vi drog ner gardinerna för att slippa se barmarken utanför fönstren. Det BÖR vara snö under jul och nyår för att julkänslan riktigt ska infinna sig. I alla fall här uppe i norr.
Tänd din lilla adventsstake och ha det gott! Kram!

Malin said...

Ingen snö i Maryland än. Dock köpte vi gran idag så börjar smått komma in i julstämningen. Förra julen var vi på Hawaii och hade sådeles väldigt lite pynt uppsatt och ingen gran hemma.
Julsånger på radion här blir jag så trött på. Faktiskt inte så pigg på julsånger (amerikanska) överhuvudtaget med något enstaka undantag. Lucia är förstås magiskt.

Anne-Marie said...

Gunnel: Nu har snön försvunnit efter regn och varmare temperaturer. Vi hade skyfall från igår kväll till idag på eftermiddagen. Det kan komma väldigt mycket snö här även om det var ett tag sedan. När jag kom hit i slutet av 90-talet hade vi enorma mängder snö varje år. Eftersom jag bor ca 1000 meter över havet blir det ett helt annat slags klimat jämfört med “platta” Sverige. :)
Jag minns inga gröna jular på 60-talet faktiskt. Men sedan ändrades det på 70-talet. Tveksamt om vi kommer att ha en vit jul i år. Kram

Anne-Marie said...

Annica: Ja, det där att det töar och kommer ny snö och fryser desemellan verkar vara standard numera. Som barn på 60-talet minns jag att snön låg mycket längre och man kunde åka skidor, pulka och spark under långa perioder. Och det har inte alls bara att göra med att jag var barn att jag har de minnena utan det var annorlunda vintrar. Minns att vi hade foton av snön i Enebyberg som fanns varje vinter. Vi hade skyfall sedan igår kväll och hela natten och del av dagen. Och det var runt +10 när det slutade att regna.
Jaha, det var så varmt på 50-talet. Intressant. Det var ju före min tid så har inga egna minnen. Eftersom jag inte direkt firar jul spelar vädret inte direkt någon roll för mig. Jodå, adventsljusstaken är tänd på kvällarna. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Malin: Som jag skrivit till de andra har vår snö försvunnit nu efter allt regn och mycket varmare temperaturer. När jag bodde på Hawaii ett år var det konstigt att se julgranar utanför Walmart. Det gick liksom inte ihop med det tropiska klimatet. ;)
Jag kan tycka att det kan vara litet roligt med julsånger ibland och Bjällerklang hade en riktigt bra blandning av nyare och äldre sånger. Lucia är magiskt och det är tur att SvT sänder det programmet.

Uffe said...

Jag å min sida minns att det också fanns jular på 60-talet som inte var vita o snörika, men på en ö i havet kan sånt hända nu o då. Väderleken är ofta mildare. Det beror förstås mycket på var man bor.
Det känns snudd på overkligt att vi snart sjunger Luciasången igen. Ha det fint Anne-Marie hälsar Karin via Uffes dator

Taina said...

Vi har också fått en hel del snö och imorse var det minus 13 grader så jag tänkte givetvis att snön kommer att vara kvar länge. Men tyvärr blir det plusgrader senare och imorgon regn. Tyvärr. Jag som älskar snön!

Tack snälla för tipset och Jouluradio. Är ju från Finland och lyssnar gärna på finsk julmusik även om det också spelas internationella låtar också.

Ha en trevlig andra advent!

Anne-Marie said...

Karin: Har lärt mig nu att du tar Uffes "skepnad" ibland. ;)
Självklart kan det ha funnits gröna jular på 60-talet. Och öklimat/väder är helt klart annorlunda. Precis som att bo 1000 meter över havet som jag gör inte är samma sak som att bo på havsnivå.
Tycker att hösten gått väldigt fort i år.
Ha det fint Karin!

Anne-Marie said...

Taina: Jaha, ni har fått det så kallt. Det är litet kallt för mig. Mår inte bra i sådan kyla. Det kommer kanske mer snö framöver.
Varsågod! När jag kollade lämken kunde man klicka på någon spelare som spelade svensk julmusik så de tycks ha en blandning. Jag hittade även en amerikansk kanal hos iHeart Radio som spelade olika slags julmusik men lade inte ut eftersom det ibland verkar vara som TV, dvs att man inte kan ta del av om man bor utanför landet. https://www.iheart.com/live/iheartchristmas-4596/
Ha en fin andra advent Taina!

Annika said...

Bjällerklang lyssnade jag också på. Det är fint. Men jag har en "julspellista" på spotify där jag lägger till all julmusik jag vill lyssna på för att komma i stämning och det går också bra. Man får ju jobba lite mer och själv lägga till och ta bort sina julsånger men det kan nästan var en fördel för oss som vill ha mycket kontroll över våra musikval.

Jag tar julstämningen där jag får den! I södra Kalifornien har det regnat och regnat de senaste par veckorna. I Colorado har vi redan haft den första snön. Där kan det nog bli en del snö över jul hoppas jag. I värsta fall får man tända ett ljus, sätta sig ner och lyssna på en julsång och bara ta det lite lugnt. Det skapar ju också julkänsla (iallafall för mig).

Ha det bra.
Kram,
Annika

Anne-Marie said...

Annika: Visst var Bjällerklang ett trevligt program. Jag har faktiskt inget Spotifykonto så har inte kunnat kolla där.
Ja, att ha kontroll över musiken själv låter bra. Hittills har jag lyssnat på det som spelats via nätet. :)
Numera behövs ingen större julstämning för mig eftersom jag inte direkt firar jul men att lyssna på vackra julsånger är aldrig fel. :)
Jag har förstått att det regnat i södra Kalifornien. Jag har en god vän som befinner sig i Quartzsite, AZ och han klagar på mycket mulet väder. Han bor i sin RV så är litet mer beroende av bra väder.
Jag föredrar nog barmark på "marknivå" eftersom det är lättare att vara ute och promenera. Berget skall dock ha mycket snö.
Ha det bra du också och kram!

Annika said...

Ja, jag saknar Bjällerklang. Gillade att man där fick sig ny julmusik till livs som man aldrig annars hade hört. SÅ jag saknar den stationen massor.
Spotify är bra, förstås. Har min systers jullista där som jag gillar mkt. Och sen finns ju andra. Men jag saknar ändå Bjällerklang. Hoppas de tar tillbaka den nästa år. Men SR kör ju större förändringar i sina tablåer nu över lag, ffa på P3.
Tack för tips om den finska stationen. Bara det är reklamfritt är det bra.
Ska ratta in den.

Jo, jag minns många gröna jular på 70-talet. Många vita också. Kändes som om det var 50-50.
I Sthlms-trakten kom ju snön--och gick--fram och tillbaka hela vintern.
Ingen snö i NoVA än, men det är ju inget ovanligt. Idag hela 13 grader och regn hela dagen. Jag bryr mig inte om ifall det är regn oc grått. Det bekommer mig inte alls.

Kramar!!!

Anonymous said...

Jag föddes -67. Så barn var jag på 70-talet. Det var mer snö på den tiden än nu.
Ser på fotona mina (pulka, bob, längdåkningsskidor, skridskor).

Anne-Marie said...

Annika: Ja, Bjällerklang var ett riktigt trivsamt program med väldigt varierad julmusik. Självklart finns det många andra kanaler och möjligheter att lyssna på julmusik men det är bra om man slipper reklam. Den finska stationen var okej men inte lika bra som Bjällerklang - tyckte jag.
Ja, det kan säkert ha funnits en del vita jular även på 70-talet men det jag minns var kontrasten mellan 60- och 70-talen eftersom det absolut var vita jular till allra största delen på 60-talet.
Nu har vi haft dimma flera dagar och det blir råkallt. Ingen nederbörd de senaste dagarna. Du har fortfarande höst ser det ut som.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anonym: Har det inte varit några snörika vintrar de senaste åren? Eller har jag fel? Självklart beror det en del på var man bor. Har en bloggvän som bor i Dalarna och hon har visat mycket snö de senaste par vintrarna.
Jag åkte mycket längdskidor, skridskor och pulka när jag var barn. Även spark.

Anonymous said...

Anonym - det var jag Carina. Glömde att skriva namnet mitt. :)

Vi har ibland bläha vintrar och ibland bra.
Men i genomsnittet så var det bättre vintrar förr faktiskt.
Jag bor i Västerås