Wednesday, November 27, 2019

Snöstorm / Bombogenesis / Bomb cyclone

Jag har varit med om mycket galet väder här i Siskiyou County. Enorma oväder som har dragit in över det här området men jag vet inte om jag har varit med om en så kallad “bomb cyclone” eller “bombogenesis”. Detta var vad som skedde igår och under den gångna natten. "In simple terms, bombogenesis is a storm (low pressure area) that undergoes rapid strengthening." https://www.accuweather.com/en/weather-news/what-is-bombogenesis/70003393

Och detta enligt The Weather Channel "As this intense storm approached the coast of southwestern Oregon and northwestern California on Tuesday evening, it underwent bombogenesis. The storm's minimum central pressure dropped 43 millibars in 24 hours, far exceeding the criteria of 24 millibars within 24 hours to be deemed a bomb cyclone. What this means that the storm is unusually intense and capable of producing high winds. On Tuesday night, the pressure dipped to at least 973.4 mb in Crescent City, California. This value was an unofficial all-time record for the lowest sea-level pressure observed anywhere in the state of California, according to the National Weather Service office in Eureka." Och på deras sida finns en Twittervideo om man scrollar ner och jag har tidigare inte sett ett lågtryck som ser ut som detta i det här området - precis där centrum är, där finns vi i nordligaste Kalifornien!
https://weather.com/storms/winter/news/2019-11-25-snow-rain-wind-california-west-plains-forecast-thanksgiving-week

Något jag förstod när jag läste om detta väderfenomen för ett par dagar sedan var att det barometriska trycket skulle bli mycket lågt i och med denna storm. Jag har en "vintage" barometer och holy moly, jag har nog aldrig sett barometern visa ett så lågt tryck.
Vindarna var mycket kraftiga här i Weed och jag mår dåligt av riktigt starka vindar. Framåt midnatt började vindarna avta litet i alla fall men då hade det blåst ordentligt sedan eftermiddagen. Snön vräkte ner och blåste horisontellt på grund av blåsten.

Jag följde ett par Facebooksidor som rapporterade om detta och det var fullständigt kaos på vägarna här. Kanske beroende på alla helgresenärer att det blev värre - vi har Thanksgivinghelgen som infaller i morgon - men det var alldeles för många trafikolyckor, bilar som hade åkt av vägen och till slut stängdes hela motorvägen av. Något som var anmärkningsvärt var alla resenärer som fastnade i dessa avstängningar. Minns inte att jag någonsin hört talas om så många som faktiskt fick tillbringa natten i kylan och inte kunde ta sig till någon stad. En person skrev tidigare idag hos CalTrans Facebooksida att han och hans familj suttit fast 17 timmar!!! Motorvägen I-5 har väldigt många lastbilar varje dygn och i stort sett alla kör för fort. Många lastbilar körde av vägen och blockerade och privatbilister tog det nog inte så lugnt heller som de borde ha gjort. Ingen borde överhuvudtaget ha varit ute igår och i natt i den snöstorm som rådde.

Motorvägen var fortfarande stängd även på morgonen idag. Nu har den sträcka som går söderut öppnats - men man måste ha kedjor eller speciella däck. Den sträcka som gårr norrut har inte öppnat och man tycks inte veta när. Såg precis en video med alla bilar som har stått där sedan igår och hur man skall kunna röja och ploga när troligen många bilar inte längre har bensin är oklart just nu. Att ha information är bland det viktigaste under så extrema förhållanden som rådde igår och många verkade inte veta vart de skulle vända sig. Det finns bra hemsidor som uppdateras ofta och en karta som CalTrans uppdaterar ungefär var femte minut. Den visar allt man kan tänka sig med avstängningar, krav på kedjor, trafikolyckor, plogbilar osv. http://quickmap.dot.ca.gov/

Skolan stängde tidigare igår så att elever och anställda kunde ta sig hem någorlunda säkert och vi har stängt även idag på grund av att vägarna är avstängda eller svårframkomliga. Det krävs en hel del för att vi skall ha stängda skolor och vägar men det här ovädret blev för mycket även här. Och på grund av Thanksgiving blir det en riktig långhelg med fem dagars ledighet.

Berget skymtar litet men det är fortfarande relativt mulet. Vi fick inte alls lika mycket snö i Weed som på andra platser - troligen på grund av vinden. Jag hoppas att berget i alla fall fick en hel del av den vita varan.

14 comments:

Annica said...

Usch, vilket väder ni har fått och just till Thanksgiving dessutom. Verkligen bad timing av vädergudarna. Extremväder tycks bli allt vanligare runt vår värld. Och tyvärr är det väl vi människor som rår för en del av det. Vi är ju inte alltid så snälla mot Moder Jord ...
Kramar från Norrbotten!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, jag tror att många blev litet överrumplade av detta oväder även om det “annonserats” under ett par dagar. Har läst en del kommentarer på ett par FB-sidor som handlar om det som sker i Siskiyou county och att CalTrans inte riktigt kanske var förberedda som de borde ha varit. Det är de som har hand om vägarna här. Men nu tycks alla vägar ha öppnat igen. Men nu pratar man om en ny storm som skall komma in över oss under helgen. Jag hoppas att det inte kommer att blåsa lika mycket - vi behöver nederbörden.
Kramar!

Äventyret framtiden said...

Är man inte van att ha sådant väder som ni fick lite hals över huvud, så blir det dessutom farligare. Ingen är förberedd, klär sig inte rätt, allt blir fel. Hoppas i alla fall att ingen dog av väderäventyret, frös ihjäl eller så. Skrämmande kan vädrets makter verkligen vara och man är som alltid bara en liten myra i en stor stack när de makterna ryter till. Hoppas nu att allt har bedarrat och ni alla kan återgå till vardagen på samma sätt som innan snöstormen.
Ha det gott, ta vara på dig på bästa sätt!

Lena i Wales said...

Men det låter ju riktigt ruggigt!
Man hör talas om mer och mer extrema väderförhållanden.
Ta det varligt!

Anne-Marie said...

Karin: Ja, folk som kanske bor i södra Kalifornien vet nog inte alls hur de skall bete sig i en snöstorm. Nej, jag tror att alla klarade sig trots att de tillbringade nästan ett dygn ute på motorvägen. Att bo bland bergen och ca 1000 meter över havet ger helt andra vädersystem och effekter jämfört med att bo på havsnivå. Jag var i chocktillstånd några dagar min första vinter här eftersom det aldrig slutade att snöa. Ja, det har varit lugnt både idag och igår men det skall tydligen komma in ett nytt system lördag/söndag. Inte fullt så intensivt troligen. Jag var ute på en promenad i skogen kring skolan idag och det var så härligt att vandra på helt orörd snö. Lade ut ett foto på min FB-sida.
Tack detsamma Karin!

Anne-Marie said...

Lena: Det var intensivt under tisdagen och natten eftersom det blåste så mycket. Man måste förstå hur man skall bete sig och inte ge sig ut under sådana förhållanden även om man kanske har resplaner. Finns ingen anledning att utmana ödet. Ha det bra!

Gunnel said...

Så fruktansvärt att fastna så i ett snökaos. Jag minns för ca 40 år sen när vi här i Skåne hade något liknande. Vi hade ändå tur och kunde ta oss hem välbehållna men strax efter stängdes vägarna av. Det var ett snöoväder som kom mycket oväntat. Ha en trevlig Thanksgiving.

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, de som satt fast ca ett dygn på motorvägen var nog inte särskilt glada. Samtidigt måste man vara medveten om hur det är att köra bland bergen. Det är ett helt annat slags klimat med olika väderutmaningar jämfört med havsnivån. Vilken tur att ni klarade er genom snöovädret. Det är obehagligt att köra och inte se mer än nästan bara rakt framför bilen.
Tack Gunnel! Ha en fin första advent!

Annika said...

I Colorado hade de en stor snöstorm i början av veckan. Min man flög från San Francisco just då - hans flyg var ett av de få som gick - och sen försökte han köra hem den natten (mot min bestämda inrådan som han förstås gav f-n i...). Han kom ungefär halvvägs, sen gav han upp och tog in på ett hotell längs vägen. Som tur var fastnade han inte.

Jag reste på torsdagsmorgonen och kom fram utan problem fast vi fick en del av kanten av vädersystemet med en massa regn i San Diego.
Men det är verkligen knepigt när extremväder sammanfaller med storhelger...
Kram

Anne-Marie said...

Annika: Vintern verkar ha kommit till många platser nu. Det har varit nästan sommarlikt hos oss fram till för ungefär en vecka sedan så många togs nog på sängen när ovädret kom. Plus att många snöovana körde inför Thanksgiving. ilken tur att din make inte fastnade utan kunde ta in på hotell.
Bra att du kunde resa relativt enkelt. Jag pratade med en god vän i Quartzsite i AZ och han sade att de hade fått regn och blåst.
Och nu har vi ett nytt oväder som kommer att "härja" lördag-söndag när folk skall resa igen.
Kram

Annika said...

Ja, riktigt DÅLIG timing eftersom det var STORHELG av rang, Thanksgiving.
Kan inte ens föreställa mig hur det är att sitta fast på en motorväg i flera timmar i snön. MEN det händer här också då det sätter igång att snöa ...
Inga vinterdäck, inget sånt då blir det lika med kaos då det börjar lägga sig.
Otrevligt hursomhelst.

Men nu har du snö, och ditt berg har fått sin vinterskrud. DET är härligt.
Skönt att du slapp ge dig ut att resa. Du kunde sitta hemma och titta på det.
Jag gilla oväder, bara jag slipper ge mig ut dem ;)

Kramar och hoppas att din tgivinghelg var fin.

Anne-Marie said...

Annika: Ja, just vädermässigt var det ingen bra kombination med storhelg och bilkörning. När den andra stormen kom in i lördags var CalTrans och CHP mycket mera “på” och det blev inte det kaos som det första ovädret orsakade. Tror att alla blev litet tagna på sängen. Tror också att många som körde var på väg genom vårt område och var nog inte alls förberedda även om man varnat för stormen i flera dagar.
Som jag skrev hos dig på Insta, nästan all snö som kom i lördags har faktiskt smält till största delen. Helt otroligt eftersom det kom rätt mycket snö. Men det blev mycket mildare och regnade också. Vi har snö kvar men tror att den kommer att vara borta relativt snart. Berget syntes idag och det hade fått en hel del snö men inte riktigt så mycket som jag trodde. Ser inga snöstormar framöver så vi får se om berget fortsätter att vara vitt eller om det bli mer “naket” igen.
Jag höll mig hemma men tillbringade en hel del tid med att skotta.
Kramar!!

Maria said...

Jag förstår att det var kaos, men ack så vackert <3

Anne-Marie said...

Maria: Ja, det var kaotiskt ett par gånger på motorvägen. Tyvärr har den mesta snön redan smält på "marknivå". Berget har inte synts så mycket men har blivit vitt nu. :) Tror dock att det kommer att bli mindre snö där uppe också pga regn de närmaste dagarna och relativt varmt väder. Kram