Monday, December 30, 2019

Ett nytt decennium i antågande

Minns ni hypen och hysterin kring Y2K? Jag bodde i USA då och minns mycket väl att en del trodde att världen skulle upphöra såsom vi känner den. Ingenting direkt skedde vad jag kunde se och läsa och då följde både Michael och jag en hel del litet mer alternativa hemsidor och nyhetssajter förutom en del mainstream media.
Nu står vi inför ett nytt decennium och det kommer att bli litet konstigt i början att skriva 2020 tror jag. Vi har ju hållit oss i de “lägre numren” ett tag.

Jag avger inga nyårslöften. Har aldrig gjort det utan förändrar mig i stället litet då och då under årets lopp. Att arbeta med personlig utveckling är något jag gjort sedan jag var runt 15. Och det fortsätter jag med. Har dock förstått att en del personer avger löften som ofta inte hålls. Att “arbeta med sig själv” är något som kan vara utmanande om man inte vill se vissa saker inom sig själv. Jag tycker det är intressant att lära mig mer om mig själv och sedan kunna förändra sådant som inte känns aktuellt längre.

Det känns som om 2020 kan bli ett intensivt år här i USA med presidentval och mycket annat som är på gång. Vi får se vad som kommer att hända. Den som lever får se är ett bra uttryck.

I Sverige hoppas jag att man kan få det ökande våldet under kontroll. Jag vet att många säger att inget förändrats men nog har det väl det. Inte var det så många skjutningar, sprängningar osv för bara några år sedan. Jag blir litet ledsen när jag läser om det som sker och ja, jag följer en hel del beträffande vad som händer i mitt gamla hemland även om jag inte bor där.

Nu nalkas jullovet sitt slut. Tiden har gått alldeles för fort och jag har inte haft några problem att sysselsätta mig även om jag mest hållit mig hemma och varit mycket själv. Jag trivs med mitt eget sällskap numera så inga stora problem att inte umgås dagligen med en massa andra människor. Julmiddagen var trevlig tillsammans med min fd chef och hennes familj samt en annan familj som också kom. Vi åt gott, pratade om ditt och datt och spelade spel. Har även pratat i telefon med några vänner och till och med pratat svenska! Det händer ju verkligen inte dagligen nuförtiden.

Tyvärr tycks vi ha en period med torka igen. Det skulle ha regnat och snöat igår men det blev ingenting egentligen.
Häromdagen hade vi en riktigt fin soluppgång - jag har varit uppe relativt tidigt trots jullovet.


Och en dag hade vi små söta “UFO-moln”. :)


Gott Nytt År och decennium!

22 comments:

Annika said...

Ja, presidentval, Brexit och annat kul inför det nya året...lite vadsomhelst kan nog hända nu i världen.

Jag avger heller inga löften, däremot tycker jag om att göra en tillbakablick på året som gått och sätta mina intentioner inför det nya året. Lite annorlunda än löften tycker jag, mer som att titta efter på sin egen karta vart man är och sätta den generella riktningen man vill röra sig i framöver, vart man vill investera sin energi. Men det gör jag å andra sidan vid lite olika tillfällen på året, inte bara nyår. Det akademiska året går ju i vilket fall som helst från augusti till maj och jag tänker ofta mer inom det.

Sen tycker jag även att de "gamla" högtiderna - vintersolståndet och sommarsolståndet, höst och vårdagjämningarna är bra tillfällen att pausa lite och tänka över sina omgivningar och planer framöver.

Gott nytt år till dig också!
Kram,
Annika

Anne-Marie said...

Annika:
Ja, det är mycket på gång det instundande året. Skall bli intressant att se hur allt utvecklar sig.
Att sätta intentioner är annorlunda jämfört med löften och jag har en övergripande intention för mig själv som jag jobbar med året runt egentligen.
Fungerar bra att sätta intentioner egentligen när som helst på året.
Ja, det låter som bra tillfällen vid de olika “gamla” högtiderna att fundera litet extra. Inget jag gjort direkt men absolut bra att ha i åtanke.
Gott Nytt År Annika! Kram!

Malin said...

Gott Nytt År! Vi är tråkiga så inget nyårsfirande för oss, men väl bortjbjudna på mycket fin brunch på nyårsdagen så det ser vi fram emot. Hade önskat lite kallare väder då det var +19C igår här i Maryland. Men snön brukar komma i början av året snarare än slutet här.
Hoppas du får ett fint 2020.

Annica said...

Svårt att fatta att vi redan hunnit så långt in i 2000-talet. Det var ju "igår" vi bytte millennium! ;)
Ja, det är mycket som händer runt i världen. Tyvärr är det ju mest elände och tråkigheter vi matas med. Naturligtvis sker det mycket bra och positivt också men de nyheterna trängs ut av de dåliga.
För Sveriges del så hoppas man på att det ska bli slut på allt skjutande, sprängande, misshandlande o.s.v. Gamla, lugna Svedala har blivit som en krigszon. Förfärligt!
För USA:s del så får man ju hoppas på en annan president. :/
Gott slut på 2019 och ett riktigt GOTT NYTT 2020!
Nyårskram!

Anne-Marie said...

Malin: Gott Nytt År! Jag är också tråkig. ;) Låter trevligt med brunch.
Jag har förstått att det är abnormt varmt för årstiden i delar av östra USA. Vi har tyvärr gått in i en torr period nu verkar det som. Hade gärna sett mer regn och snö.
Önskar dig detsamma!

Anne-Marie said...Annica: Precis! Det känns nästan som igår som det blev år 2000.
Visst finns det mycket som sker som också är positivt men som du säger så hamnar det i skymundan för det som är mer sensationellt vilket av någon anledning tycks vara synonymt med negativa saker.
Ja, Sverige har verkligen hamnat i ett läge som jag inte riktigt känner igen. Har också läst och hört om att raketer tycks skjutas av mot folk “för skojs skull”. Sådant är ju verkligen sjukt och borde leda till hårda straff. Och Polisen tycks vara handfallna för det mesta - i alla fall det jag läser.
Det skall bli intressant att se vad som händer under 2020. Har en känsla av att det kommer att bli ett händelserikt år.
Gott Nytt 2020 önskar jag dig! Nyårskramar!

Lena said...

God fortsättning på 2020! Konstigt att tjugo år redan försvunnit av detta sekel! Hoppas du får ett fint år och att vi får fortsätta läsa din trevliga blogg.
Hälsningar Lena

Uffe said...

God fortsättning Anne-Marie,
När livet är fullt upp av många olika "fyllningar" går tiden till synes väldigt fort. Många upplever det också annorlunda, men alla har sina skeden i livet.
Jag ger inte heller några nyårslöften, men fungerar lite grann på samma sätt som du gör. Att utveckla sig själv är i sig en utmaning. Jag tror att man behöver vara väl medveten om vad man står för, vem man är, när man medvetet försöker bli lite bättre ( ordet är kanske fel). Ibland går det bra och ibland inte alls, det gäller att hänga med sig själv och alla personligheter man bär på.
Lycka till på bästa sätt!

Hoppas att ni får det efterlängtade regnet!
Nyårskram
Karin (via Uffes dator)

Bettan said...

God fortsättning!
Ja åren springer på fort, minsann.
Tillbringade för första gången på många år nyårsafton utan min bästa väninna. Jag har plockat upp sambons julförkylning och eftersom min väninna arbetar med strokepatienter vill vi inte riskera smitta.
Men det var ok, jag kunde ägna mig åt vår fyrverkerirädda hund helhjärtat istället.
Idag är sambon ledig, och vi tittar just på NHL Classic :D
Kram

Anne-Marie said...

Lena: God fortsättning önskar jag dig! Tiden går fort - den saken är helt klar.
Önskar dig detsamma och roligt att du tittar in här. :)

Anne-Marie said...

Karin: God förtsättning önskar jag dig!
Tycker att tiden går fortare och det intressanta med tid är ju att den “inrutade tiden” vi har är ett mänskligt påhitt. Den “andra tiden” är nog mycket mer flytande.
Att “arbeta med mig själv” känns som en självklarhet. Det har jag tyckt sedan jag var runt 20. Det finns alltid saker att gå vidare med och förändra och förbättra. Men då måste man också vara villig att se sådant som jag tror en del människor väljer att blunda inför. Inte min melodi.
Vi fick litet regn den gångna natten men det skulle behövas mycket mer. Det underliga var att denna front tycktes ha “fastnat” på gränsen mellan Oregon och Kalifornien. Såg det på radarn igår kväll.
Ha det gott Karin och nyårskram tillbaka!

Anne-Marie said...

Lisbeth: God fortsättning önskar jag dig!
Ja, tiden tycks gå fortare och fortare känns det som.
Nej, vad tråkigt att du och din bästa väninna inte kunde fira nyår tillsammans. Usch, förkylning dessutom. Krya på dig!
Tycker synd om alla djur som har svårt för fyrverkerierna. Husdjur kanske är en sak eftersom de kan bli omhändertagna. Värre för alla vilda djur som också troligen blir rädda.
Kram

Taina said...

God fortsättning! Japp, nytt år, nytt kapitel och oskrivna blad. Alltid lika spännande men också lite läskigt ibland. Det händer ju så mycket nu så det är svårt att hänga med ibland. 1999/2000 var ju igår! Svårt att ta in att det redan gått 20 år sedan man satt och läste alla horror stories om allt som skulle hända. Fis i universum liksom.

Men visst tänker jag mer idag så som på klimatförändringar, politik och ens egen hälsa nu när man börjar bli "äldre".

Jag gör så gott jag kan för att hålla mig uppdaterad och bidra med det lilla jag kan. Viktigt idag är ju att informera den yngre generationen så som jag gör med dottern Liisa.

Du verkar ha haft ett skönt jullov. Här har en annan börjat jobba redan och skolorna i vårt distrikt är i full gång.

Ha en fortsatt trevlig ledighet.

Lena i Wales said...

Här blir det Brexit och orkar inte ens tänka på följderna.
Fast i övrig ser jag fram mot ett gott år.
God fortsättning!

Anne-Marie said...

Taina: God fortsättning!
Jamenvisst var det en fis i Universum (bra uttryck ;)) med Y2K. Det är svårt att hänga med tycker jag också. Information overload känns det som ibland.
Ja, fokuseringen på olika “ämnen” som intresserar skiftar säkert beroende på vilken livsfas man befinner sig inom.
Jag började jobba igen i torsdags när skolan öppnade efter jullovet. Lagom med två dagars arbetsvecka faktiskt till att börja med. :)
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Lena: Just det ja, Brexit träder i kraft snart. Nej, förstår att det kommer att bli stora förändringar i och med detta för dig och andra inom UK.
Ja, vi får hoppas på ett bra år för oss alla. :)
God fortsättning önskar jag dig!

Channal said...

Önskar dig ett Gott Nytt 20-tal!

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Önskar dig detsamma!
Kram!

Gunilla Nardin said...

Hej Anne-Marie
Kul att se dig här på bloggen igen. Ganska skönt tycker jag att alla helger är över och man kan få in lite mer vardagsrutin i tillvaron.Här har vi fått en mängd regn under hösten men nu är vädret som det ska vid denna årstiden, klart o lite kallare om nätterna.
Hoppas du haft tid till vila och återhämtning under lovet.
Världsläget är så himla spänt just nu, så man vet inte alls vart det bär hän, men vi får väl se, lite orolig blir man dock...
Vill iallafall önska dig lycka inför nästa år plus mycket regn för det är ju något du ofta nämner ni har brist på..
Ha det gott Anne-Marie!
Ser fram emot fler inlägg här på bloggen.
Gunilla

Anne-Marie said...

Hej Gunilla,
Roligt att se dig här i kommentarsfältet. :) God fortsättning på 2020.
Skönt att ni har fått regn och inte har torka. Vi har fått litet nederbörd men inte alls så mycket som vi "borde" ha fått vi den här tiden på vintern.
Ja, det var härligt att få vara ledig och göra saker i min takt utan en massa "måsten" på jobbet.
Vi får se vad 2020 för med sig för världen. Året har ju minst sagt börjat rätt dramatiskt inom flera områden.
Jag skriver ibland så titta in om du har lust. :)
Ha det gott och kramar!

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,
Ja, jag kommer ihåg hypen när det skulle bli Y2K. Vi bodde i Maryland då och åkte in till Washington DC för tolvslaget, och det hela kunde inte ha varit mer avslaget. Höga förväntningar och inget hände. LoL!
Men tänk sedan så fort tiden gick sedan och voila, här är vi nu tjugo år senare.

Jadu, Sverige är en nöt att knäcka. Samhället är mer segregerat än någonsin tack vara den stora invandringen. Detta i sin tur leder till den ena katastrofen efter den andra....Svenskarna flyttar in i sina egna bubblor och the white flight sker från områden där invandrare flyttar in. Jag blir sorgsen av allt våld, alla våldtäkter, sprängningar och skjutningar som våra politiker, BRÅ, och vänservridna media försöker förminska.

Ja, vad ska man göra....

Kramen och GOTT NYTT ÅR!

Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Ja, här i USA tror jag att hypen var större än i Sverige inför Y2K. Det hela kändes litet märkligt med tanke på hur folk hade pratat om allt som skulle ske och det blev ingenting egentligen av allt detta.
Sverige har utmaningar och frågan är om folk är tillräckligt motiverade att ta tag i det hela eller om man helst väljer att inte se det som pågår. Media i Sverige rapporterar inte sanningsenligt. Det gör inte media i USA heller. När endast ett fåtal bolag äger all media blir det därefter. 6 bolag äger all media här i USA.
Kramar och god fortsättning!