Sunday, December 22, 2019

Jullov och semester

Skolan stänger för jullov den 24 december och håller sedan stängt till och med 1 januari 2020. Jag är dock redan ledig eftersom jag har en semesterdag i morgon, måndag.

Vi har förmånen att vara lediga utan att behöva ta semester och vi får betalt under dagarna då skolan är stängd. Som bekant är USA ofta annorlunda jämfört med Sverige ifråga om hur mycket ledighet man har och om man får betalt eller inte - allt beror på vilken arbetsplats man har.

Den grupp anställda inom skolan som jag nu hör till (Administrative Support & Management) får en hel del semesterdagar under ett år. Vi tjänar in ett visst antal timmar per månad. Eftersom det är svårt att ta semester för de flesta kommer många inom min grupp upp i ett rätt stort antal semesterdagar och når man en viss nivå slutar man tjäna in semestertid tills man har kommit ner i antal dagar igen. Jag närmar mig den “farliga” nivån och har fått “order” av vår HR-avdelning att ta mer semester. Jag har tagit ett par dagar i både november och december och kommer nog att ta ett par dagar även i januari. I mars kommer jag ju att ta en hel vecka när jag skall ansöka om pass på östkusten.

Förra jullovet åkta jag på en hemsk influensa och jag hoppas att detta inte skall upprepas i år. Jag har inga stora planer utan kommer att ta det lugnt och pyssla litet hemma. På juldagen (stora julfirardagen i USA) är jag bjuden till min före detta chef Nancy på julmiddag. Numera bryr jag mig inte så mycket om jag inte har en massa på gång kring helgerna men att bli bortbjuden är aldrig fel. :)

På julafton kommer jag säkert att titta på Karl-Bertil Jonssons julafton. Det är tradition och hör till och som tur är sänder SvT Play detta program och det kan ses i hela världen.

När jag var barn hade vi oftast vita jular och julkänslan förknippades på något sätt med snön. Numera verkar det vara blandat om det blir en vit eller grön jul. Vi kommer inte att ha snö här i Weed. Vi hade blivit “utlovade” regn och snö i massor på grund av en “atmospheric river” eller en “pineapple express” men det blev inte mycket av det hela hos oss. Tydligen “fastnade” systemet med regn utmed kusten och kom först idag in över oss med bara några timmar med regn och snöblandat regn. Det har regnat mycket utmed kusten och uppe i staterna Oregon och Washington men inte här. Det blåste något helt otroligt och träd föll på olika håll och blåsten höll i sig längre än vad de hade trott på grund av systemet som satt ute över kusten och Stilla Havet.

Eftersom det kanske inte blir en vit jul överallt passar den här sången tycker jag.Min lilla adventsljusstake lyser så fint i vintermörket och jag fick en fin snöglob av en av lärarna som undervisar för vår avdelning. Den har en liten gran som det snöar på. :)


18 comments:

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Vad skönt att du kan ta lite ledigt och att du inte behöver förlora en massa lön på kuppen.
Passa på att njuta lite! Och håll dig frisk.
Precis en sådan där julduk är jag uppvuxen med. Min mamma la den alltid under en vacker julblomma och jag tyckte att det blev jul på en gång då.

Jag vill passa på att önska dig en riktigt GOD JUL!

Kramen,
Anneli

P.s Vill tipsa om program på P3 som heter Dystopia. Jättebra avsnitt.

Gunnel said...

Skönt med lite ledighet över julhelgen. Jag önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt ÅR!

Annika said...

Ha en fin och rofylld jul! Jag vet vad du menar när du oroar dig för att åka på nån sjukdom på ledigheten - det händer alltid mig också. Den här gången med. Förkylningen slog till så fort jag lämnade jobbet. Sen fick S. den och han är fortfarande utslagen. Hoppas alla har repat sig till juldagen.
Kram!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Det är en fördel med att jobba inom skolan just det där med betalad ledighet om skolan stänger.
Jag ser fram emot att inte behöva “slava” under ca 11 dagar. :) Nu har jag något som heter Oregano oil som jag tar om jag känner av något är på gång. Det kanske inte alltid hjälper men verkar effektivt. Och det var den oljan som gjorde att jag blev frisk förra vintern eftersom influensan aldrig verkade vilja ge med sig. Har hört andra också säga att Oregano oil är effektivt. Måste vara en utspädd variant eftersom den är för stark annars.
Det lustiga med den julduken är att jag köpte den via eBay från Sverige - lol. Jag hade varit för “effektiv” att inte behålla mammas juldukar efter det att hon gick bort. Visste inte att jag skulle sakna dem.
Ha en riktigt God Jul Anneli! Du har det så fint hemma!
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det har varit en mycket intensiv tid sedan sommaren så litet ledighet är välkommet. :)
Önskar dig också en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Anne-Marie said...

Annika: Önskar dig detsamma.
Det verkar som om kroppen ibland inte klarar av att “hålla emot” när man slappnar av. Tror att det förra året delvis hade att göra med en sak pä jobbet som hände innan jullovet och som gjorde att jag kom ur balans.
Som jag skrev till Anneli så använder jag Oregano oil numera. Jag blev inte frisk från influensan förra året men efter ett par koppar med varmt vatten och ett par droppar (ja, oljan är så stark även om den är utspädd) blev jag frisk. Kan rekommenderas. Du kan säkert hitta den i någon affär. Om inte säljs den via till exempel Amazon.
God Jul och kram!

Annika said...

God Jul!!
Gott Nytt År!
Njut av din ledighet. Hoppas att du får det riktigt skönt, lugnt och mysigt.
Ingen vit jul här heller, men det har vi nästan aldrig.
Kramar från mig.

Anne-Marie said...

Annika: God Jul och Gott Nytt År önskar jag dig!
Ja, det skall bli skönt att vara ledig ett tag. Det kommer att bli lugnt eftersom jag egentligen inte har några planer. :)
Jag var inne i Mt Shasta idag och handlade - ingen bra dag med tanke på alla som handlar men vädret hade inte varit bra att köra i under helgen - och där var det litet mer snö. Inte mycket men litet vitt.
Kramar!!

Hans Nilsson said...

God jul Anne-Marie. Ta det lungt och pyssla, låter som en liknande jul som jag har i år.
Julhälsning från
Hans

Anne-Marie said...

Hans: God Jul önskar jag dig!
Skönt att ta det lugnt och hinna ikapp litet tycker jag.
Ha en fortsatt fin jul!

Channal said...

Ingen vit jul här heller! Men vi har haft en fridfull jul! Vi börjar skolan den 8/1. Tjugo dagars ledighet är underbart.

God fortsättning till dig! KRAM❤️ Anna

Anne-Marie said...

Anna: Vi har pyttelitet snö på delar av marken som ligger i skugga. Annars är det barmark.
Ja, inte dåligt med så lång ledighet. En av fördelarna med att vara lärare. Minns att min mamma alltid var lika glad och lycklig när sommarlovet satte igång. :)
God fortsättning till dig Anna! Kramar!

Anonymous said...

Ska hålla tummarna att du klarar dig från någon influensa el.dyl..
Vara sjuk är inget kul, för det märks direkt på ens lön.
Jag antar att det är ännu värre för dig, för inte har väl USA någon sjuklön?
Hoppas du haft en bra julhelg

Carina

Anne-Marie said...

Carina: Vi har en hel del sjukdagar faktiskt inom skolan. Men som vanligt skiljer det sig beroende på var man jobbar. Om jag är borta från jobbet och är sjuk får jag samma lön som om jag jobbar. Ingen skillnad alls. Och har jag semester får jag också samma lön. Men nu när skolan är stängd behöver vi inte ta semester utan vi är lediga med lön - samma som om vi jobbade.
God fortsättning Carina!

Malin said...

God Fortsättning och njut av ledigheten!

Anne-Marie said...

Malin: God fortsättning önskar jag dig! Tack!

Lena i Wales said...

Hoppas du fick en trevlig jul.
Skönt att vara ledig några dagar i sträck och kunna koppla av och göra det man vill.
I UK fungerar det också lite olika med betalning på helgdagar och klämdagar.
Gott nytt år!

Anne-Marie said...

Lena: Det var en trevlig julmiddag hos min fd chef. Stillsamt och god mat.
Jag tycker att jullovet gått alldeles för fort. Vi börjar jobba igen på torsdag.
Gott Nytt År!