Friday, December 13, 2019

Lucia - fredagen den 13

Luciadagen och Midsommarafton kan möjligtvis vara de mest omtyckta högtidsdagarna som man har i Sverige. Jag vet att Lucia har hamnat litet mer i “blåsväder” de senaste åren eftersom man inte vill pressa barn och ungdomar att delta i luciatåg. Och vissa skolor tycks inte vilja fira Lucia så som man gjorde förr i tiden.

Mina minnen av Lucia är flera Luciatåg som jag var med i under skoltiden och även på en av mina arbetsplatser i Sundbyberg. Jag var oftast en av tärnorna men jag var även Lucia på mitt arbete. Jag minns också att jag var en av de som skulle läsa en vers under ett av tågen i skolan vilket var litet nervöst. Men det gick bra.
En Lucia var jag i Globen och lyssnade på en helt fantastisk Luciakonsert med Adolf Fredriks musikklasser. Det var en mäktig upplevelse.

Jag måste säga att jag föredrar de klassiska Luciasångerna och därför blev jag litet besviken idag när jag skulle lyssna på SvT Plays Luciamorgon. Det var faktiskt litet för modernt för mig. Kanske jag är en dinosaurie, vad vet jag. ;) Jag lyssnade inte på hela konserten vilket jag annars brukar göra.
Därför blev jag glad när jag hittade en kyrkkonsert från idag med Adolf Fredriks musikklasser. Det lät precis som jag tycker om. :) Och de var lika duktiga som de brukar vara.Jonna Jinton brukar göra väldigt fina Luciavideor vilket gäller även i år. Vilken stämning i hennes video!Jag firar inte Lucia mer än att jag lyssnar på litet vacker musik. Det räcker bra för mig. :)

12 comments:

Uffe said...

Ungefär så firar vi Lucia också. Vacker musik får gälla, ibland en nybakad lussekatt till kaffet.
Det är kanske bara att konstatera att man hör till dinosauriesläktet numera ;)
Allt förändras, ingenting består...
Här i Funchal, där vi är just nu, så firas Lucia inte alls. Man vet inte ens vad det handlar om.
Ha det gott Anne-Marie!
Hälsar Pettas-Karin
Via Uffes dator

Gunnel said...

Jag tycker det är mysigt om de gamla sångerna får finnas kvar. Traditionen i sig är ju gammal och då passar det så bra ihop. Kram

Annika said...

Försökte också titta på SVT Play och kände att det inte riktigt var min grej. Jag ville nog att rösterna skulle vara mer klassiska än de var i år. Men alla föredrar ju olika grejer. Jonna Jintons videor är fina och stämningsfyllda!

Kram

Channal said...

Missade SVT! Det var min klass söm höll i luciatåget. De var grymma, så fint och stämningsfullt. Skolor o förskolor firar Lucia men många har stängt dörren för föräldrar. Min favorithögtid!

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Karin: Känner igen dig/Uffe nu. ;)
Jag har faktiskt aldrig bakat lussekatter. Låter kanske mycket märkligt men det var inget vi åt i stora mängder i mitt barndomshem så troligen låg det lågt på baklistan.
Vackra Luciasånger är fint och de lyssnar jag gärna på.
Jag tror på dinosaurieteorin. ;)
Det förstår jag att Funchal inte har Lucia. Inget man känner till i nordligaste Kalifornien heller.
Ha det gott Karin!

Anne-Marie said...

Gunnel: De gamla, fina Luciasångerna är en musikskatt tycker jag. De är verkligen vackra. Håller helt med dig om att musiken skall passa ihop med traditionen. Kram

Anne-Marie said...

Annika: Det började bra men sedan blev det litet väl “poppigt” för min del. Adolf Fredriks-videon passade mig perfekt. :)
Visst är smaken olika. Såg att många hade kommenterat hos SvTs FB-sida och alla var eld och lågor och tyckte att Luciamorgonen var det bästa de hade hört.
Jonna Jintons videor är verkligen speciella. Magiska.
Kram

Anne-Marie said...

Anna: Du hade fullt upp med “live” Luciatåg. :) Tror att videon hos SvT Play ligger ute ett bra tag. Vad roligt att din skolas Luciatåg var fint och stämningsfullt.
Jaha, man stänger dörren. Litet trist kanske om föräldrar vill vara med och fira. Jag har inget minne av att vi hade föräldrar som deltog i de Luciatåg jag var med i. Tror att det bara var lärare och andra elever.
Kram!

Lena said...

Min dotter tittade på svts Lucia också och tyckte inte heller om den moderna varianten. Så inte bara oss dinosaurier vill ha classisk Lucia :-p

Anne-Marie said...

Lena: Jaha, även de som är litet yngre tyckte det var för modernt. Skönt att höra att inte bara dinosaurier tyckte det var för mycket pop i år. :)

Från Glam till Damm said...

Hej,
Vi har märkt i skolan att Lucia inte är lika populärt längre som tidigare. Vi vet inte om det har blivit så att traditioner suddats ut och inte betyder lika mycket för barn längre. När jag gick på högstadiet var i princip alla tjejer med i Lucia tåget. I är fick lågstadiet stå för Lucia på skolan och även om det var guligt så blev det lite väl mycket barn-samling istället för stämningsfull Lucia som vi är vana med sedan förr.

Ha en fin dag!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Vad tråkigt tycker jag att Lucia inte är lika populärt som tidigare eftersom det är en sådan vacker högtid. Just den tiden på året är det ju så väldigt mörkt att en “ljushögtid” är välkommen. Men det kan säkert också vara så att strömningarna i Sverige påverkar så att det inte är “passande” kanske att ha en högtid som Lucia. Vi hade alltid Luciatåg på mellanstadiet. Högstadiet hade nog också Luciatåg men jag var inte med i tåget då vad jag minns.
Kramar!