Tuesday, December 17, 2019

Elektricitet - ingen självklarhet numera i Kalifornien

Den gångna sommaren var helt annorlunda hos oss när det gäller skogsbränder jämfört med sommaren 2018. Det satte igång en hel del mindre bränder men brandkårerna verkade bekämpa dessa mycket mera aggressivt jämfört med hur det var förra sommaren. Jag uppskattade verkligen den klarare luften. Efter sommaren 2018 när vi hade 5 enorma bränder i vår relativa närhet och brandrök 24/7 under 3 månader i sträck var allt annat bättre.

Torkan i Kalifornien sträckte sig långt in i november vilket är abnormt - det “skall” börja regna i oktober. Helt plötsligt blev det “fire weather” sent på säsongen med flera stora bränder som främst brann norr om San Francisco och i södra Kalifornien kring Los Angeles. Det blåste också mycket kraftigt vilket givetvis förvärrade situationen eftersom det var kruttorrt.

Förra året brann staden Paradise i stort sett ner här i norra Kalifornien och det var den dödligaste och mest destruktiva branden i Kaliforniens historia med 86 omkomna. Elbolaget PG&E (Pacific Gas & Electric) ansågs vara skyldiga till branden. Jag vet inte om jag helt köper det men det behöver vi inte gå in på nu. PG&E lade in om konkurs i januari 2019 men fortsätter att bedriva sin verksamhet.

PG&E hade hotat med att eventuellt stänga av elektriciteten om det blev “fire weather” med kraftiga vindar. Och det skedde nu under hösten. Runt 2 miljoner personer kom att drabbas av dessa omfattande elavstägningar som pågick under allt från några timmar till flera dagar. Det var kaos när de första avstängningarna kom eftersom informationen från PG&E inte fungerade som den skulle. Folk fick veta att de skulle bli av med elen om kanske 2-3 timmar och så helt plötsligt, bara en kort stund efter meddelandet, stängdes elen av. Man hade alltså väldigt litet tid att förbereda sig.

PG&E stängde av elektriciteten vid olika tillfällen under flera veckor och jag har läst en hel del om kompensationen som antingen var löjligt liten eller inte alls kom som utlovat.

Jag har fått en lindrig form av PTSD (Post traumatic stress disorder) efter Bolesbranden i Weed 2014. Och jag vet att jag inte är ensam om att ha fått den typen “stress disorder.” Bolesbranden orsakade att 1/3 av Weed brann ner inom bara några timmar. Förra sommaren hade jag väskor packade under flera veckor eftersom det var så många och stora bränder i en relativ närhet.

TV-kanalen PBS gjorde en dokumentärfilm om Camp Fire - branden som ödelade Paradise - och jag tittade på den tidigare i höstas. Jag har läst tillräckligt om vad folk var med om för att se att den var relativt nära sanningen. Vet inte om den går att se utanför USA men lägger ut en länk i alla fall.

12 comments:

Gunnel said...

Det är egentligen skrämmande så beroende vi är av elen. Filmen går att se här och jag ska titta på den ikväll. Kollade bara nu så den gick att visa här. Kram

Anne-Marie said...

Gunnel: Visst är det skrämmande med elberoendet. Jag skulle helst vilja bo och leva utan att vara så beroende men det går inte just nu tyvärr. Vad bra att filmen går att se även i Sverige. Mycket intressant dokumentär tyckte jag. Kram

Annika said...

Jag tror det är otroligt vanligt att man lider av sviterna efter ett sånt trauma. Jag har ju inte själv varit i en vildbrand men även från filmer - såna med time lapse till exempel - så är det en otroligt skrämmande situation och en av de naturkatastrofer jag minst skulle vilja fastna i.

I bergen ovanför San Diego stänger de också av elen om vädret är blåsigt. Det är förstås struligt om man behöver få saker gjorda och speciellt med tanke på hur beroende vi är av elektricitet för vårt dagliga liv (jag bor inte där men jag åker upp till ett retreat center i det området med jämna mellanrum, dvs. ett ställe där eldfaran är större).
Kram

Anne-Marie said...

Annika: Eftersom det blåste väldigt mycket dagen för branden i Weed hade vi ingen aning om i vilken riktning branden faktiskt skulle gå. Den var på väg åt det hållet där jag bor (bredvid skolan) men sedan helt plötsligt vände vinden och vårt område klarade sig. Men de som drabbades fick i många fall springande lämna sina hus eftersom branden kom så snabbt.
Ja, att stänga av elen är självklart ett sätt att begränsa en brand men samtidigt skedde PG&Es avstängningar på ett mycket konstigt sätt tyckte jag. Jag hittade en FB-sida som täckte delar av de områden där den största branden fanns strax norr om the Bay Area. Folk berättade den ena historien efter den andra hur konstigt allt var i och med avstängningarna.
Kram

Annica said...

Även om det i dessa tider är fruktansvärt rörigt i Sverige så brukar jag tänka att på vi har det tryggt och förhållandevis säkert vad gäller el-, vatten- och värmeförsörjning. Det är inte ofta det fallerar. Egentligen är det helt vansinnigt att vi är så beroende av elektricitet. Hela samhället skulle ju braka ihop på bara någon sekund om elen slogs ut. Ingenting skulle fungera. Vi har byggt upp det mest sårbara av samhällen. Överhuvudtaget så är vi förfärande sårbara och lätta att skapa kaos i.
Nära-jul-kram!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, det kan nog vara mer pålitligt i Sverige fortfarande med el, vatten osv. Som tur var hade det elbolag som jag hör till inga avstängningar i höstas. Ja, tänk på alla som använder Swish till exempel i Sverige och som skulle stå handfallna om det systemet gick ner. Våra samhällen är mycket sårbara. Vore skönt att leva mer självständigt.
Kramar!

Malin said...

Skogsbränder nära bebyggelse är verkligen läskigt. Jag tror sådana brown outs kommer fortsätta. Om man tänker skylla på elverket, vad skall de göra. Vi har pepco och för några år sedan blev det väldigt gnäll för det blev strömavbrott vid stora stormar, ibland i dagar. Detta menade Pepco berodde på alla stora träd som föll. Men staten bestämde 1. att detta skulle ändå vara Pepcos ansvar och 2. De fick inte höja priserna. Pepco betalade då för att såga ned en massa träd, eller grenar, även på privat mark om det kom i kontakt med linor. Naturligtvis utan hänsyn till hur det gjordes eller såg ut och då blev folk upprörda också. Pepco har begärt att få höja priserna så vi får se hur det blir. De menar att det kostar (med all rätt) att skaffa trädbeskärare. I Sverige är ju elen nedgräven så det blir inte strömavbrott lika ofta alls. Vi får nog ett om året.

Anne-Marie said...

Malin: Det kommer säkert fortsätta med elavstängningar framför allt då elbolagen i Kalifornien inte verkar ha pengar att uppdatera och underhålla sin utrustning. Den är ofta gammal och i dåligt skick. Har sett en hel del trädbeskärningar här också och det ser ofta inte särskilt bra ut men självklart skall träd inte växa in i elledningar. Det är ju rätt självklart tycker jag.
Jag bodde i ett område som heter Lake Shastina här i Mt Shasta-området och där är alla elledningar nedgrävda. Troligen tur det pga de mycket starka vindar som kan blåsa där.

Äventyret framtiden said...

Jag kom plötsligt på att jag läste ditt inlägg men inte kommenterade. Orsak: strömavbrott mitt i matlagningen. Att tvätta kläder i maskin samtidigt som två spisplattor och kylskåp med det stack är på fick jag just lära mig att elnätet inte klarar av. Så maten får vänta medan tvätten blir klar och jag kan kommentera här under tiden. Ja, som vi konstaterat redan tidigare, så är vi oerhört sköra och beroende av att elen fungerar. Hur du verkligen har haft det med elden så nära förstår nog ingen annan än den som har varit med om det.hoppas du ska slippa vara med om det igen. Julkram

Anne-Marie said...

Karin: Jaha, det var ju litet komiskt (kanske tragikomiskt) mitt i alltihop att du fick strömavbrott. :) Ja, man får vara litet försiktig ibland med hur mycket man belastar säkringarna och elnätet.
Jag lärde mig litet av Michael betr. att vara mer självförsörjande eftersom han levt så ett par år utanför Mt Shasta men jag har nog glömt en hel del.
PTSD tror jag är vanligt om man varit med något traumatiskt. Jag kan hantera det men känner av oron och rädslan om det brinner i närheten.
Julkram till dig Karin!

Från Glam till Damm said...

Jag tror att vi måste hitta andra alternativ! Elen är jättedyr här i Sverige och nu finns en trend mot att det mesta skall vara klimatsmart och därmed drivas av el. Blir det så så hålls vi så småningom gisslan av elbolag och elskatt som kan bli hur skyhög som helst. Ja, och för att inte tala om sårbarheten, som du beskriver och eventuellt av främmande makt som kan stänga av allt och ta kontrollen över allt från vatten till uppvärmning och all produktion. Nej, jag är inte helt såld på det där med el.

Ha en fin dag!

Intressant inlägg,

Kramen och GOD JUL!

Anneli

Anne-Marie said...

Anneli: Ja, andra alternativ vore det allra bästa. Intressant att man anser att det är klimatsmart att driva olika saker med bara el. Inte roligt att det är så dyrt med el i Sverige numera. Minns hur otroligt dyrt det var med el på Hawaii/Big Island. Jag tycker elen är rätt dyr här också. Som tur är har vi inte PG&E utan ett bolag som heter Pacific Power. Att leva “off the grid” är det jag helst skulle vilja göra men just nu är det inte möjligt. Tror att det kommer att bli en nödvändighet faktiskt framöver - kanske inom en relativt nära framtid - att vara mycket mer självförsörjande.
Kramar!