Thursday, March 30, 2017

Jag skrev ett brev

... och skickade det med epost. :)

Det finns en organisation i Sverige som heter Svenskar i Världen. För många år sedan hade de ett mycket aktivt forum där många skrev frågor och inlägg. Om jag kunde komma med hjälp och svar gjorde jag det. Numera verkar forumet ha lagts ner eftersom det förde en tynande tillvaro.

För ett tag sedan frågade jag Svenskar i Världen hur läget var beträffande e-röstning som de hade tagit upp på sin hemsida. Alltså möjligheten att kunna rösta elektroniskt. Svaret jag fick bekräftade det jag hade trott, det vill säga att de inte hade fått mycket gehör trots att runt 660,000 svenskar bor utomlands. Svenskar i Världen var till exempel den drivande kraften bakom lagen att kunna ha dubbelt medborgarskap som infördes så sent som 2001 i Sverige.

Ibland får jag för mig att skriva brev till “höjdarna" inom olika organisationer och företag så jag bestämde mig för att skriva till Valmyndigheten och Justitieministern. Och Svenskar i Världen fick en kopia eftersom de är till för oss utlandssvenskar.

Efter ett tag fick jag ett svar från Valmyndigheten och ännu litet senare från någon inom Justitieministerns kansli och det var i stort sett “kalla handen". Nej, det fanns inga planer på att införa e-röstning och jag fick känslan som jag ibland får - att man i Sverige inte riktigt verkar värdesätta oss utlandssvenskar som man borde göra.

Svenskar i Världen däremot nappade på mitt brev och frågade om de fick lägga ut det på sin hemsida. Självklart fick de göra det. Och de lade även ut svaret jag hade fått från Valmyndigheten. Jag fick senare veta att Valmyndigheten hade blivit nedringda efter det att mitt brev med svar hade publicerats. :) Litet lyckades det tydligen röra om i grytan. :)
Här finns inlägget om e–röstning med mitt brev:
http://www.sviv.se/blog/2017/03/det-gar-trogt-for-sverige-att-lata-utlandssvenskar-e-rosta/

I Estland har man haft e-röstning under många år och där fungerar det bra och inom EU håller man på och diskuterar hur man skall kunna införa e-röstning och säkerställa att allt går rätt till. Dessutom har Sveriges regering som IT-mål att: “Målet för it-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter." Hmmmm.
http://www.regeringen.se/regeringens-politik/it-politik/mal-for-it-politik/

Det verkar som om man håller på att uppmärksamma oss utlandssvenskar litet mer just kring det här att kunna rösta på ett litet enklare sätt. KU har gått ut med en uppmaning eftersom få utlandssvenskar röstar - bara 32% lär ha röstat i det senaste valet. De enda sätten som finns om man bor i utlandet är att poströsta (vilket tar tid med tanke på den långsamma postgången ibland) eller att bege sig till en ambassad eller ett konsulat. I USA finns EN ambassad i Washington DC och några konsulat. För mig är det väldigt långt till alla dessa om jag skulle vilja rösta.
http://www.sviv.se/blog/2017/03/ku-vill-fa-fler-utlandssvenskar-att-rosta/

Jag försöker hänga med i det som pågår i mitt gamla hemland även om jag givetvis inte kan vara uppdaterad på samma sätt som om jag bodde där. En sak som är säker - man måste vara påläst för att veta vad som gäller för oss som bor i utlandet. Och det gäller allt - pass, körkort, skatter, röstning osv. Jag gör så gott jag kan. :)


Bilden lånad från internet.

12 comments:

Äventyret framtiden said...

Heja grytomrörare!
Hoppas att allt ditt engagemang tillsammans med andra utlandssvenskar får gehör och ett bra resultat av det hela.
Inte kan man e:rösta här heller om man är utlandsålänning eller utlandsfinländsk.
Lagen har inte gått igenom vad gäller val på det sättet ännu.
Slött tycker jag, för alla röster är viktiga.

Ha en fin helg Anne-Marie!

Annika said...

Ja, det hade varit högst lägligt för oss om det hade gått att genomföra.
TACKAR verkligen de svenskar utomlands som genomdrev detta med dubbla medborgarskap.
SVIV har jag aldrig varit medlem i.
Roligt att de la ut ditt brev.
DU är fena på att vara påläst, tycker jag. Verkligen en av de bästa i de grupper vi är med i.
Vem, behöver google, liksom ;-)
Nej, men ha en jättetrevligt helg nu!
Stora kramar!!

Lena i Wales said...

Bra gjort!
Jag kände faktiskt inte till Svenskar i Världen,men ska naturligtvis undersöka detta. Bra tips,tack!

Steel City Anna said...

Kul att du engagerar dej och fick gehor! Saknar det dar gamla forumet, var bra.

Anne-Marie said...

Karin: Tack! :)
Ja, vi får se om de svenska politikerna är intresserade av att förenkla för utlandssvenskar eller inte. Det är så märkligt när de vill bli en IT-stormakt och att inte mer har gjorts.
Det verkar hittills vara få länder eller områden där man kan e-rösta. Troligen kommer det men när vet man ju inte. När så få som 32% röstar i utlandet av svenskarna tycker jag det är en klar signal att något inte riktigt fungerar.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, e-röstning borde vara en angelägenhet tycker jag. Alla bor ju inte i USAs huvudstad.
Verkligen fint att Sverige numera tillåter dubbla medborgarskap. Antar att många andra länder gör det också.
Jag var faktiskt medlem i SVIV för länge sedan men inte numera. Man kan gå in på deras hemsida ändå och läsa.
Ja, det var ju litet kul att de nappade på mitt brev. :)
Tack snälla :) - jag har varit tvungen att bli påläst med tanke på hur jag immigrerade, Michaels bortgång, skatterna osv.
Ha en fortsatt fin helg! Stor kram till dig!!

Anne-Marie said...

Lena: Tack!
SVIV skulle nog kunnna göra ännu mera men de försöker vara en lobbyorganisation och påverka politikerna. Varsågod!

Anne-Marie said...

Anna: Jag fick ett ryck - får det ibland. ;)
Jaha, du var också med i SVIVs forum. Jag tyckte det var bra då men sedan blev det mindre och mindre aktivt och lades ner för något år sedan tror jag.

Channal said...

Inte lätt att hålla sig ajour med allt som händer. Att kunna e-rösta med ett klick vore supersmart. Precis som jag deklarerar. Bara ett sms-klick. Så enkelt och smidigt. Kanske till nästa val kommer det att finnas.

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Nej, bor man inte i Sverige är det inte alldeles enkelt att hänga med. Jag tycker det vore bra om de kunde få igenom e-röstning men det verkar segt. Jag vet hur enkelt det är att deklarera i Sverige. Inte alls så här i USA. Vi får se vad som händer.
Kram!

Rebekah said...

Mycket bra. All heder till Dig, Anne-Marie! Det är så krångligt med det där poströstandet, och de som ska intyga att jag är jag osv ... Det vore fenomenalt om det gick att e-rösta! Det är en viktig rättighet att ta till vara på ...

Anne-Marie said...

Rebekah: Tack snälla! Jag har faktiskt inte poströstat pga att det är så krångligt och jag har ju absolut ingen vallokal i närheten. Jag förstår inte riktigt varför de drar fötterna efter sig när det gäller e-röstandet. Jag tror att många upplever det som mycket bökigt att rösta om man bor i utlandet. Fin penna förresten som du har som profilbild. :)