Thursday, March 23, 2017

Flygande 747

I en av FB-grupperna jag är med i för svenskar i USA har det skrivits och talats om spindlar och annat krypande i ett par trådar. Många har skrivit och berättat om sina upplevelser av olika mer eller mindre giftiga och farliga spindlar och andra djur och insekter här i USA. Det är ju inte riktigt samma “skyddade verkstad" som i Sverige här på andra sidan pölen.

Jag har tidigare skrivit på bloggen om svarta änkan-spindlar som jag tampats med och även skorpioner och annat “trevligt".
När Michael och jag bodde i Hawaii var den största “faran" dock flygande jättekackerlackor. 747s enligt lokalbefolkningen.

Vi var inte riktigt förberedda på hur många de var och att de fanns överallt. Och de flög. Walmart i Hilo på The Big Island hade en hel avdelning för “cockraoch traps" där man på olika sätt kunde fånga dessa kryp.

Jag skall villigt erkänna att jag kände mig smått äcklad av dessa stora kackerlackor som dök upp inomhus. De lever naturligt i träd och buskar i Hawaii.

Vi hade fällor och dessa fick vi slänga ut då och då med dessa insekter som fångats. Usch, jag får nästan rysningar bara jag tänker på dem. Helt medvetet lägger jag inte ut någon bild på en kackerlacka. :)


Jag föredrar att flyga 747 flygplan utan tvekan. :) Min pappa och jag fick sitta i "puckeln" när vi flög till USA sommaren 1986 på vår USA-“turné" - trots att vi “bara" flög ekonomiklass.


Lånad från Wikipedia - By Eduard Marmet [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons.

14 comments:

Marina said...

Här har vi också kackerlackor, förmodligen inte några jättekackerlackor, men alldeles tillräckligt stora för att jag inte ska tycka om dem!!

Annika said...

USCH flygande kackerlackor. SÅ vidrigt.
Det skulle jag verkligen ogilla skarpt.
Ja, jag såg den där diskussionen, men iddes (som vanligt, typ) inte ge mig in i den, men lite kul var det att läsa. Jag har sett flera svarta änkor hos mig, ffa då jag jobbat i trädgården.
USCH.
Brown recluse har vi också, och de är verkligen inte att leka med, farliga som tusan. Har haft flera Wolf spiders inomhus, och de skrämmer livet ur mig. SÅ stora.
Annars är nog vår allra farligaste insekt fästingarna, och den borrelia de ger i flera fall. Lyme's. jag är livrädd för dem. Känner två personer i min absolut närhet som har den i kronisk form. Iår lär det bli enorma mängder av dem på östkusten eftersom vintern varit så mild.
Spindlar är skitläskiga, men de skrämmer mig inte lika mkt som fästingar.
Kackerlackor har vi ju också, men inte i huset iaf. OCH absolut inga läskiga flygande 747. FY sjutton så äckligt.
Ha en fin och bra helg.
Kram!

Gunnel said...

Då stryker jag genast Hawaii från de platser jag vill besöka. Jag har aldrig sett en kackerlacka i verkligheten och det är inget jag är ledsen över. Ha en fin helg.

Annica said...

Fy fabian för flygande kackerlackor! Jag ryyyser! Jag hatar kryp och insekter!!! Intensivt! Möjligen kan jag tycka att nyckelpigor är söta.
En av fördelarna med att bo långt norrut är att här är vi förskonade från många äckel-päckel-kryp. Naturligtvis har vi myggor, flugor och andra osympatiska varelser men inga direkt farliga. Fästingar har vi varit helt förskonade från tills för bara några år sedan. Men nu har otäckingarna visst börjat dyka upp, dock väldigt sparsamt. De drar sig norrut p.g.a. att vintrarna blivit mildare även här.
Numera känner jag mig mer och mer nöjd med min plats på jorden. Härlig, nästan orörd natur, fyra vackra årstider, just inga naturkatastrofer, väl fungerande samhällsservice. Och få kryp! :)
Och nu är det vad många kallar den allra bästa "årstiden" - vårvintern.
Kram från ett soligt och plusgradigt norr!

Anonymous said...

Hej, hur stora är dessa skräckinjagande varelser?

Anne-Marie said...

Marina: Det kanske finns större kackerlackor än de vi hade i Hawaii men då de flög blev det en extra “otrevlighetsfaktor".

Anne-Marie said...

Annika: Ja, att de flög var vi nog inte riktigt förberedda på.
Den där diskussionen blev litet lustig eftersom kvinnan som lade ut bilden tydligen hade avsett att bara ha den på sin egen FB-sida.
Brown recluse vet jag inte om vi har här där jag bor men vet ju att den spindeln verkligen inte är att leka med. Black widows är tydligen spridda över hela landet verkar det som.
Wolf spiders tror jag inte att vi har. Jag har vant mig mer vid spindlar och att hantera dem, dvs fånga dem och släppa ut dem. Dock gäller det bara ofarliga spindlar. Allt annat blir dödat.
Det är konstigt att fästingar blivit så farliga och sprider så många sjukdomar nuförtiden. Visst fanns det fästingar när jag växte upp men inte tror jag att de bar på så många virus då.
Jag minns en kväll när en kackerlacka kom flygande genom huset i Hawaii. Oftast såg man dem inte flyga men den gången gick det inte att komma undan. Usch.
Ha en fortsatt fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det intressanta är att vi aldrig såg kackerlackor när vi besökte Hawaii innan vi flyttade dit. Det var först när vi bodde där som vi upptäckte dessa 747-varianter. Kackerlackor finns givetvis av någon anledning men jag vill helst inte ha dem riktigt nära inpå mig. Ha det gott!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, de var stora och hade väldigt långa antenner. Jag har varit tvungen att vänja mig mer vid olika slags kryp sedan jag kom till Kalifornien.
Nyckelpigor kan vara söta och de gör ju också stor nytta.
Ja, ju längre norrut man bor verkar det vara allt färre äckel-päckel-kryp. Vi hade också mycket stora tusenfotingar i Hawaii som var farliga om man till exempel steg på dem av någon anledning.
Jaha, så fästingarna finns mer utbrett längre söderut. Jag tycker det är obehagligt att de blivit så många och har alla dessa sjukdomar i Sverige numera. Vi verkar inte alls ha så många fästingar här i nordligaste Kalifornien. De finns säkert men inte i den mängd som på vissa andra håll.
Vad fint att du trivs just där du är. :) Vi hade busväder igår, sol idag och i morgon skall det bli busväder igen.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anonym: De vi såg var nog runt 8-10 cm långa med mycket långa spröt/antenner. Här kan du se en bild. Jag såg inte all dessa kryp som visas utan “bara" tusenfotingar och kackerlackor.
http://www.onlyinyourstate.com/hawaii/10-bugs-found-in-hi/

Channal said...

Fy vale för kackerlackor. 1986 var vi på Gran Canaria. Det var vidrigt. Ryyyyser när jag tänker på det. Räcker med spindlarna som kommer in på hösten. De får mannen ta hand om.

Kram Anna

Steel City Anna said...

Tack för att man slapp några bilder! Låter skräckinjagande på alla sätt och vis. Usch.

Anne-Marie said...

Anna: Ja, kackerlackor är inte det trevligaste. De har säkert en uppgift men när de beblandar sig med oss människor inomhus är det inte roligt.
“Snälla" spindlar klarar jag av numera men de giftiga är jag inte snäll mot.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Varsågod! :)
De är ju inte farliga som till exempel black widow-spindeln men de är otrevliga. Framför allt då de är så stora och dessutom flyger. De lever utomhus naturligt i Hawaii så man kan inte komma undan att de finns omkring en. Tyvärr.