Saturday, June 25, 2016

Midsommardagstankar

Det var visst midsommarafton igår även om jag inte alls brydde mig om det. :) Tror att den nyheten överskuggades av Brexitnyheten som säkert slog ner som en bomb för en del. Nu vill en del engelsmän ha en ny omröstning eftersom de tyckte att valdeltagande var för lågt. Denna omröstning kommer givetvis att få stora effekter för alla utlänningar som bor och lever i UK och det verkar som om ingen riktigt vet exakt hur det kan komma att bli framöver.

Jag minns folkomröstningen vi hade i Sverige om EU och om vi skulle gå med eller inte. Eftersom jag fortfarande bodde i Sverige var det enkelt att rösta och jag skall erkänna att jag röstade nej. Det finns givetvis fördelar med EU men det finns också många nackdelar med denna stora, dyra överstatliga union. Det skall bli intressant att se om denna “rörelse“ sprider sig till andra länder inom Europa och fler länder begär utträde. Jag tycker man såg i Sverige i höstas när jag var där att frustrationen var rätt så stor hos svenska politiker att andra EU-länder inte tog sitt ansvar och tog emot fler flyktingar. Så nog finns det stora brister inom EU.

Tidigare i veckan röstade man i Sverige igenom en hårdare lag för asylsökande/flyktingar som vill komma till Sverige. Jag var inte alls förvånad att denna tillfälliga lag röstades igenom med så stor majoritet.

En “bieffekt“ av denna lag - som kanske inte så många uppmärksammat ännu - är att till exempel hemvändande svenskar som har en utländsk make/maka kommer att få mycket hårdare försörjningsplikt för sin partner än vad som hittills varit. I USA har man denna försörjningsplikt och immigrerar man genom familjemedlemmar måste den amerikanska partnern kunna visa att de kan försörja sin make/maka under lång tid och till och med efter en skilsmässa. Michael fick fylla i en blankett som bara rörde detta och har man inte tillräckligt med pengar för att nå de nivåer som finns som krav måste man ha en så kallad “co-sponsor“.
Det kan nog vara bra att reglerna blir litet hårdare än vad de hittills varit i Sverige även om det givetvis blir tuffare för en del.

http://www.thelocal.se/20160614/how-changes-to-swedens-residency-laws-could-affect-expats

Trots att min axel fortfarande “trilskas“ har jag varit "duktig" ;) och dammsugit och tvättat min bil idag och igår drog jag upp en del ogräs. Man måste göra sådant tidigt på morgonen så jag har varit uppe tidigt båda dagarna trots att jag har varit ledig. Skolan har ju fredagsstängt under sommaren.

Nu på eftermiddagen tog jag en fin promenad i skogen kring skolan och såg massor med fjärilar som drogs till vissa blommor. Eftersom vi hade en del regn för en vecka sedan finns det fortfarande en hel del blommor i skogen (rätt ovanligt så sent på sommaren) och jag plockade faktiskt några blommor som jag tog med mig hem.
Nu till veckan skall hettan tyvärr slå till igen så då kommer nog allt att blomma över och det blir mera brunaktigt i skogen.

Även om jag inte firat midsommar hoppas jag att ni haft en fin midsommarhelg!

27 comments:

Rebekah said...

Precis innan den här posten kom upp, så satt jag och läste i olika medier, vad det här (Brexit) kan tänkas innebära för Sverige -- om de tror att det gamla EU-motståndet kan komma att vakna till liv ... och det verkar det vara många som tror.

Jag minns omröstningen 1994 väl, och jag röstade nej också. Det var (och är) en stor och komplicerad fråga. Jag måste erkänna att jag inte alls var tillräckligt politiskt insatt för att kunna ha en underbyggd kunskap. Jag försökte åtminstone -- jag lyssnade på många debatter och försökte bilda mig en åsikt. Många verkade rösta ja för de trodde att det skulle börja säljas vin och sprit i mataffärerna om vi gick med i EU. "Som de gör nere i Europa", var det många som sa ... precis som om vi inte redan tillhörde Europa.

Nåväl, nu är det som det är och det kan ju bli tuffa tider för EU nu, framöver.

FREEDOMtravel said...

Det är mycket som händer i Europa nu och allt känns inte positivt. Precis som du skriver, kommer fler länder följa efter? Och om det händer, vad betyder det? Jag tycker stt det är svårt att bedöma konsekvenser av olila beslut och händelser. Och engelsmännen som röstade verkar ju knappt veta vad EU är... Skrämmande.

Bortugal said...

Många av de andra länderna tyckte nog att det var Sverige som agerade ansvarslöst i flyktingfrågan, och efteråt gick det ju även upp för Sveriges regering att de varit naiva. Portugal, som har stor "flykt" eller utvandring av den egna befolkningen p g a arbetslöshet och löner det inte går att försörja en familj på om man får ett jobb, erbjöd sig ta emot flyktingar, men se flyktingarna tackade nej till Portugal.
Visst, EU har inte blivit vad jag hoppades på heller, men det är tack vare EU som jag får bo här, och det är jag tacksam för.

Channal said...

Cameron var ju helt galen som öppnade Pandoras ask. Det enda som finns kvar i botten på asken är hoppet. Att låta okunniga, opolitiska människor få bestämma om en sån viktig fråga är ruskigt. Ren idioti! Över 100.000 svenskar som jobbar o bor i Storbritannien. Vad händer med dem? Och alla britter som bor här! Mycket är ovisst! Det läskigaste är att SD, Putin, Trump och andra nationalistiska organisationer hurrar! Det stinker!

Jag röstade för euro. Men det blev nej. Vi behöll SEK!

Underbar fjäril! Älskar fjärilar! KRAM Anna

Charlie sa ... said...

Midsommarkram till dig Anne-Marie! Och vilken rivstart det blev på helgen med Brexit...har följt BBC både på TV och radio, läst svenska tidningar och även checkat de amerikanska nyhetsstationerna. Det är mycket som är oklart och som du skriver, ingen vet exakt hur de nästkommande månaderna och åren kommer att bli samt hur det påverkar de andra medlemsländerna och världsekonomin på sikt. Stödet för i Sverige verkar starkt för ett EU-medlemskap.

Vilka fina bilder du tagit och en fjärilar som tog det lugnt och lät sig fotograferas :-) De brukar ha bråttom iväg.

KRAM


Charlie sa ... said...

Skriver som en kratta ser jag :-) Stöder i Sverige ska det vara och inte en fjärilar utan fjärilar...får skylla på värmen!

Marina said...

Ja vi är många som undrar vad som händer nu...och resultatet kan nog komma att få andra konsekvenser än vad många trott...

Anne-Marie said...

Rebekah: Jag läste idag att 2 av 3 svenskar vill vara kvar i EU. Finland däremot verkar intresserade av att kanske ha en omröstning. Ingen tror jag vet vad detta innebär eftersom inget land tidigare gått ur EU.
Jag försökte också sätta mig in i EU-frågan när omröstningen var 1994 men självklart var det inte lätt att ta in all information. Om folk hade de argumenten som du skriver känns det rätt fånigt att ens rösta tycker jag. I Sverige var det väldigt jämnt mellan ja och nej-sidan 94 och det hade nog lika gärna kunnat bli ett nej.
Jag tror att man kommer att försöka få kvar UK i EU. Skottland har tydligen planer på att inte ge sitt okej. Om det blir alltför mycket “hattande“ fram och tillbaka undrar jag hur resultatet blir i slutändan.

Anne-Marie said...

Helena: Mycket är på gång inom flera länder - precis som i USA där det “kokar“ litet överallt. Ingen vet och kan föreställa sig tror jag vad det innebär när ett land begär utträde eftersom det inte hänt tidigare. Jag tar det ryktet med en nypa salt att de inte visste vad de röstade på. Men självklart kan det vara en del som inte riktigt visste vad det hela handlade om.

Anne-Marie said...

Åsa: Sveriges regering visste inte hur de skulle hantera den stora flyktingströmmen i höstas. Eftersom jag var där precis när det kom flest satt jag på första parkett och såg hur man hanterade det hela. Intressant att flyktingarna inte ville komma till Portugal. Det hade i alla fall varit ett land i fred trots en viss fattigdom.
Ja, EU har sina fördelar och har gett många människor möjligheten att bo och leva i ett annat land. Eftersom UK är ett så viktigt land inom EU undrar man hur det hela kommer att avlöpa.

Steel City Anna said...

Vackra fjarilar :)

Jag haller med Bortugal :)

Jag tror det kan ga bra for England. Det ar varre med hatet, rasismen och intoleransen, och den finns det ingen frizon ifran.

Jag har manga vanner och bekanta som rostat leave, och vi respekterar varandra. De har tankt igenom sina beslut noga. Alla gjorde inte det och angrar sej eller kanner sej osakra. Det visar iallafall att man kan lara sej nagonting och andra asikt vilket jag uppskattar mer an alla tvarsakra manniskor. Det ar ingen som vet hur det kommer att ga, men nu far vi gora det basta av situationen.

Anne-Marie said...

Anna: Att ha folkomröstningar är nog litet som rysk roulette. :) Vi har ju haft flera i Sverige under årens lopp. UK är ett viktigt land inom EU och det kommer säkert att bli stora effekter även om väl ingen i dagsläget vet exakt vad som kommer att hända. Tror nog att många kanske blir medborgare om de kan och vill stanna i England. Såvida inte Skottland stoppar det hela. Läste att de kanske lägger in sitt veto mot det hela.
Om jag hade bott i Sverige och enkelt kunnat rösta hade jag röstat mot euron. Min mamma sade alltid att om kronan försvann skulle hon bli fly förbannad. ;) Tur att hon inte behöver uppleva oron i dagens Europa.
Tack! Dessa fjärilar flög bland blommorna och det var så vackert.
Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Midsommarkram till dig också!
Jag följde en del av omröstningen via nätet och det var intressant att det svängde från att ha varit “stay“ som ledde till denna mycket överraskande situation som det nu blev.
Jag läste idag att 2 av 3 svenskar vill vara kvar i EU så där kommer det nog inte att bli någon omröstning men i andra länder kanske det är litet mer “svajigt“ med stödet. Finland verkar intresserade av att kanske ha en omröstning.
Jag var förvånad att jag lyckades fånga flera fjärilar eftersom de är snabba.
Värmen kan ställa till det. ;) Jag skrev precis på min FB-profil att det skall bli varmt i Weed och det är rena, rama Groundhog Day med samma, samma under 10 dagar.
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Jag tror att ingen vet vad som kommer att hända eftersom ett utträde inte skett tidigare. Den som lever får se antar jag och det intressanta är att i Sverige har börsen inte ens reagerat (hela världen verkar det som har redan reagerat) pga midsommar. ;)

Anne-Marie said...

Anna: Tack! Jag blev så glad att se alla blommor och fjärilar eftersom det är så torrt här under sommaren.
Jag tycker det låter bra att du har en så sund och klar inställning till Brexit och precis som du säger så finns det annat som är värre.
Det är viktigt att man kan respektera att alla har olika åsikter. Inget blir bättre av att man blir arg och upprörd bara för att någon tycker annorlunda än vad man själv gör.
Det är just det - ingen vet vad som kommer att hända eftersom detta inte skett tidigare. Engelsmännen är pionjärer och jag tror att det kommer att gå bra även om det kan bli en “rough ride“ säkert till och från.

Annica said...

Det verkar som Europa (och stora delar av världen) håller andan efter Englands Brexit. Ingen vet hur det kommer att bli, men alla spekulerar. Framtiden får utvisa resultatet. Men att det blir hoppigt, skakigt och osäkert ett bra tag framöver är helt klart. Överallt. Och inte är det här bra PR för den kostsamma EU-kolossen.
Detta tillsammans med all annan röra och osäkerhet ... ja, eventuella ankdamms-tider är över i många länder.
Jag röstade nej till euron och det är jag väldigt glad för. Men jag fick höra att jag var en bakåtsträvare. Något som jag fullständigt struntade i. :) Med facit i hand tycker jag att jag spådde rätt. Ibland skulle vi nog behöva fler "bakåtsträvare".
Världen håller också andan inför presidentvalet i USA eftersom det som händer i denna stormakt påverkar oss alla på ett eller annat sätt.
Läste förresten en skylt på nätet: "What is a trump?" ;) En mycket relevant fråga. ;)
Här har helgen bjudit på mest sol och behaglig temperatur runt 20. Idealväderskramar!


Annika said...

Ja, det är mycket som varit trassligt och byngligt med EU även om jag själv ju på många sätt fått fördelar av det (eftersom det blivit lättare för mig att bo och arbeta och verka i olika delar av Europa - valmöjligheterna har ökat).

Men det känns för mig som om frågan om vi skulle gå med (nja) och om vi skulle ha euron (hm) var helt andra frågor än frågan om vi skulle gå ur. Världen ser ju inte ut nu som den gjorde för 20 år sen då vi gick med. Man kan aldrig spola tillbaka till vi var "innan" och som det var "på den gamla goda tiden" och det är det jag tror att britterna först nu börjar förstå. Bara för att de går ur EU kommer världen inte återgå till hur den såg ut på det tidiga 70-talet. Den tiden är sen länge borta.

Alldeles rätt att jag tror det är otroligt svårt att få någon översikt just nu om vad som kommer att hända - själv är jag mest nyfiken på om Skottland kommer söka sin självständighet (med EU-medlemskap) och vad det innebär isånafall för Storbritannien. Vad gäller om fler länder kommer försöka gå ur unionen så är det också en intressant fråga. Timothy Garton Ash skrev ju att om Storbritannien klarar omställningen efter EU hyfsat bra så kan det nog leda till fler som försöker gå ur....däremot om det "crashes and burns" så kan det tjäna som avskräckande exempel. Just nu verkar ju alla de stora politiska partierna i Storbritannien ha ledarskapskriser och avgångar. Om Skottland dessutom försöker gå ur och pundet fortsätter falla....ja, det känns ju inte direkt frestande om man säger så....

Anna har flera bra poänger också. Något som Putin och SD och Trump m fl tycker är en bra ide....vet inte om det är så där överdrivet bra reklam för Brexit precis.

Och pga Putin OCH IS terroristattacker OCH krisen i Mellanöstern OCH flera väldigt semifascistiska ledare som kommer till makten i östra Europa känner jag också är utvecklingar kräver MER utrikespolitiskt samarbete, inte mindre av världens demokratier. Om det ska ske på rent militärt plan eller även ekonomiskt och politiskt är väl en annan fråga men kriser i internationellt samarbete mellan de europeiska länderna behöver och klarar vi verkligen inte av just nu. Och definitivt inte en konomisk kris till på internationell nivå! Så, ja, vi får se vad som händer - håller tummarna hårt för att de europeiska ledarna och länderna lyckas få saker och ting på rätt köl igen. Och få till något slags fungerande samarbete (även inklusive Storbritannien).

Vackra fjärilar. Jag ägnade mig också mer åt brexit än midsommar i år fast igår var vi iallafall och tittade på en majstång och hade picknick.
Kram

Anne-Marie said...

Annica: Eftersom detta aldrig har skett tidigare finns det givetvis många frågetecken på vägen. Och jag tror att man kommer att försöka göra något för att kanske få en ny omröstning eller på annat sätt krångla sig ur denna situation. Som sagt, vi får se vad som händer.
Det verkar väldigt rörigt och oklart i de flesta länder tycker jag. Inklusive USA. Det känns inte alls som att man kan planera framåt som man kanske kunde för 20 år sedan.
Jag tillhör också “bakåtsträvarna“ ;) och hade jag röstat om euron hade jag röstat som du gjorde. Tror absolut att det finns fördelar med att ibland vara litet “omodern“.
Valet i USA kommer säkert att påverka även andra delar med tanke på USAs inblandning i allt som pågår i världen. Jag såg bilder där man jämförde Londons borgmästare och Trump. :)
Inget idealväder alls här just nu. Det var riktigt varmt idag och skall fortsätta så till tidens ände. ;) Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Självklart har EU sina fördelar också men det verkar vara en koloss som kostar mycket. Och den har en överstatlighet som jag inte tror är bra.
Nej, världen ser verkligen inte ut som den gjorde för 20 år sedan. Det var en helt annan slags tilltro till framtiden då och jag tror människor överlag kände mer hopp än vad de gör nu.
UK kanske bryts upp i flera olika stater/länder framöver. Vem vet. Jag tror säkert att fler länder kan vilja ha omröstningar. Såg hos Dagens Nyheter att 2/3 av svenskarna vill vara kvar i EU.
Jag tror att många människor känner någon slags uppgivenhet och trötthet inför att Europa ändå håller på att braka samman med tanke på hela flyktingkrisen. Man ser sitt land kanske förändras på olika sätt som inte alltid känns så bra - även om det givetvis finns positiva saker med det också. Jag tror att engelsmännen kanske kände denna uppgivenhet och trötthet.
Det finns så mycket som är på gång och mycket som man kanske aldrig ens skriver om att det är svårt att få en klar bild över allt.
Fjärilarna var fina och många. Midsommar gick som sagt mig spårlöst förbi men det låter trevligt att du fick litet midsommarkänsla i alla fall. :)
Kram!

Desiree said...

Vi firade inte heller midsommar I ar. Fick en trevlig kvall med grill och Calles foraldrar istallet som var har pa besok. Detta med Storbrittanien kommer sakerligen att fa stora konsekvenser for en hel del. Jag haller ocksa med om att det kan vara bra att infora lite strangare regler for invandring. Det som hander I Europa nu ar omvalvande pa sa manga satt. Man undrar hur det kommer se ut I historie bockerna I framtiden da man laser om denna period.
Hoppas din axel blir batter.
Kramar!

Malin said...

EU omröstningen var det första valet jag kunde rösta i och jag röstade faktiskt nej också, men det gjorde inte hela familjen. Visst är det oerhört trist att Storbritannien går ur, men EU måste nog tänka om lite också. Det har ju vuxit enormt de senaste 15-20 åren och förändrats från att vara endast ett handelsavtal.
Läste också om den nya invandrarlagen. Jo det kan ju bli tufft för hemvändanded svenskar med partner. Jag gjorde ju alla sådana intervjuer för Migrationsverket för de som sökte via ambassaden för ett antal år sedan när jag jobbade där. Man frågade ju vad för försörjningsmöjligheter det fanns, men inga krav då en make/maka i stort sätt inte kan nekas uppehållstillstånd då (dock lite mer krav för partner). Men att man skall kunna försörja sin familj om man flyttar är väl inte helt orimligt. Möjligtvis kan man lätta på kraven för äkta makar förstås.

Glad midsommar i efterskott.

Anne-Marie said...

Desiree: Vad fint att ni fick en trevlig kväll med Calles föräldrar.
Jag tror, som vi redan skrivit i kommentarsfältet, att ingen i dagsläget vet vad som kommer att hända om UK går ur EU. Mycket verkar väldigt oklart tycker jag.
Jag minns hur panikslagna de svenska politikerna var när det kom +10,000/vecka under hösten medan jag var där. Eftersom en majoritet röstade för denna lag tror jag att de flesta politiker insåg att det inte gick att ha den mer generösa invandringspolitiken.
Mycket händer just nu och allt känns litet “svajigt“ tycker jag.
Axeln känns av i kväll så får tyvärr avstå min sedvanliga bloggrunda.
Kramar!

Anne-Marie said...


Malin: Det var väldigt jämnt mellan Ja och Nej i Sverige vid folkomröstningen. Jag tror att många människor i Europa känner oro och undran vad som kommer att hända med deras länder och samhällen med tanke på den stora förändring som sker med flyktingströmmarna. I Sverige ville man ta emot fler tidigare men, pga andra EU-länder, blev det för mycket för det svenska samhället. Om man nu får tro vad som sägs i medierna.
Jag har en känsla av att en del som vill återvända till Sverige med en partner kanske inte vet om denna nya del av lagen. Det har ju inte direkt skrivits om just den särskilt mycket. Att ha ett krav på att man skall klara av försörjning av familjemedlemmar tycker jag verkar rätt okej men det får självklart inte bli så att folk inte kan flytta tillbaka pga alltför hårda krav.
Jag får önska detsamma och det är nästan dags att säga Happy 4th of July. ;)

Annika said...

Som du säger, ingen vet vad som händer.
Tror inte heller det är svart eller vitt.
OCH ja, jag tror att fler länder kommer att hänga på England.
Tror faktiskt Sverige ligger nära till hands där. Och visst, EU har jag blandade känslor inför, har alltid haft.
Men som sagt, vi får se vart detta leder nu. Is i magen är nog det bästa att ha nu. Jag kan se båda sidorna i detta. Som sagt, en stor gråzon är det, säger inget mer om detta nu.
Men, jag firade inte heller midsommar. Var på the OBX och tänkte inte så mkt på storhelgen hemma. Tycker det är en svår helg att fira här också, blir aldrig riktigt "bra" sas. MEN så är jag INGEN midsommarälskare heller, och har aldrig varit.
Kramar

Tredje året i Hjo said...

EU är en organisation full av byråkrati och näsvis klåfingrighet. Men jag tycker britterna gjorde helt galet som överhuvudtaget tillät kreti och pleti (ursäkta ordvalet) att rösta om denna fråga. Men engelsmän är engelsmän. Vi får se vad som kommer ut ur det. EU kommer nog att bestå. Och britterna ska få betala för att åtnjuta fördelar därifrån. Tycker jag.

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Så där har vi också gjort med midsommar, mest för att det inte fanns någon att fira med på vissa ställen men också ibland för att den dagen framkallat en enorm hemlängtan till svensk sill lunch, jordgubbstårta, och majstångsresning.

Brexit var en chock att vakna upp till! Hur tänkte Cameron där?

Ha en fin dag!

Kram, Anneli

Kattas Betraktelser said...

Det är mycket som händer nu i Europa både positiva och negativa saker. Nu handlar allt om Brexit men vi vet ju inte vad det kommer att innebära. Det enda vi vet att vi står inför stora och många förhandlingar.

Midsommar, betyder egentligen ingenting speciellt för mig. Men nu har det vänt och ska bli mörkare dag för dag!

Ha de gott!